MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανησυχία πολιτών μετά τα 5 περιστατικά θρομβώσεων στην Κύπρο. Σημάδια που κρούουν καμπανάκι

Advertisement

Sponsored by exness

Πέντε τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμούς στην Κύπρο – Εν αναμονή μελέτης και αποφάσεων από Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πηγές από το Υπουργείο Υγείας υποδεικνύουν ότι δεν αποδείχθηκε σύνδεση του θανάτου της άτυχης 39χρονης με το εμβόλιο – «Ακολουθούνται οι κεντρικές οδηγίες», αναφέρει το Υπουργείο Υγείας – Προβληματισμός και ανησυχία στους πολίτες – Σκέψεις για τη χορήγηση της 2ης δόσης της AstraZeneca – «Να μην σταματήσουν οι εμβολιασμοί», συστήνει η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών που μίλησε στη Cyprus Times – Ο αιματολόγος Δρ. Σωτήρης Κούμας αναφέρει τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες μετά τον εμβολιασμό

Της Μαρίας Χαραλάμπους 

Advertisement

Ανησυχία, αμφιβολίες και αναστάτωση επικρατεί μεταξύ σημαντικής μερίδας των πολιτών, μετά την καταγραφή των πέντε περιστατικών θρομβώσεων στην Κύπρο, τα οποία προέκυψαν μετά από εμβολιασμούς.

Η μεγαλύτερη «πυροδότηση» της όλης αναστάτωσης, ωστόσο, προκλήθηκε αμέσως μετά την θλιβερή είδηση θανάτου της 39χρονης που νοσηλευόταν με σοβαρό επεισόδιο θρόμβωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca και χωρίς να λαμβάνει οποιανδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή να έχει καταγραφεί στο ιστορικό οποιονδήποτε περιστατικό θρόμβωσης.

Η ανησυχία προς το εμβόλιο της AstraZeneca, εμβόλιο με το οποίο εμβολιάστηκαν τα 4 από τα 5 πρόσωπα που παρουσίασαν περιστατικά θρομβώσεων στην Κύπρο, εντείνεται, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους πολίτες που έλαβαν ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου, να αρνούνται τη χορήγηση της δεύτερης.

Μάλιστα, όπως κατέδειξαν και οι αριθμοί στις επιλογές των διαθέσιμων εμβολίων προς διευθέτηση των ραντεβού τους, η πλειοψηφία των πολιτών παρουσιάζεται διχασμένη, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες του εμβολίου της AstraZeneca να παραμένουν στο… ψυγείο.

Στον ΕΜΑ εναπόκειται η απόφαση

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω στη Cyprus Times η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι πέρα από το περιστατικό της 39χρονης, τα υπόλοιπα τέσσερα περιστατικά, εκ των οποίων και η 40χρονη που επίσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας της να είναι διαχειρίσιμη, όλα τα περιστατικά «ξεπεράστηκαν και όλα πήγαν καλά».

Σε ερώτησή μας για το εμβόλιο της AstraZeneca και κατά πόσον τα πιο πάνω περιστατικά οφείλονται στη χορήγησή του, η κυρία Παναγιωτοπούλου απάντησε ότι «τα περιστατικά αυτά μελετώνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ο οποίος έχει αναλάβει να μελετήσει όλα τα περιστατικά που καταγράφηκαν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ούτως ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις, είτε αυτές πρόκειται για συγκεκριμένο εμβόλιο είτε το οτιδήποτε».

Πάντως χθες, πηγές από το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι «δεν αποδείχθηκε ότι το θρομβοεμβολικό επεισόδιο με χαμηλά αιμοπετάλια συνδέεται με τον εμβολιασμό».

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο για ηλικιακό περιορισμό σε ότι αφορά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, η κυρία Παναγιωτοπούλου ξεκαθάρισε ότι είναι απόφαση που εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), οδηγίες και αποφάσεις τις οποίες ακολουθεί πιστά το Υπουργείο Υγείας.

Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί

Όσον αφορά την ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η κυρία Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι λογικό να υπάρχουν και τα πιο πάνω είναι μεμονωμένα περιστατικά τα οποία δεν πρέπει να προκαλούν τον πανικό και την ανησυχία του κόσμου».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, τα οφέλη του εμβολιασμού είναι πολλά και εμφανή, καθώς, όπως παρατηρείται ήδη στη χώρας μας, χάρη στο εμβολιαστικό πλάνο έχουν μειωθεί οι θάνατοι και οι νοσηλείες από κορωνοϊό.

Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες αμέσως μετά τον εμβολιασμό

Μιλώντας στη Cyprus Times, ο Δρ. Σωτήρης Κούμας, Αιματολόγος και Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΙ, ανέφερε ποια είναι τα «σημάδια» που πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες μέχρι και 4 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους και είναι ενδείξεις για περιστατικά θρόμβωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ιατρό τους εάν παρουσιάσουν:

  • Πρήξιμο στο πόδι
  • Πόνο στα κάτω άκρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Θωρακικό άλγος ή δύσπνοια
  • Πονοκέφαλος
  • Πρόβλημα στην όραση
  • Ζαλάδες
  • Αιμορραγικές εκδηλώσεις στο δέρμα (όπως μώλωπες ή μικρά κόκκινα στίγματα)

Ο κύριος Κούμας τόνισε ότι τα πιο πάνω σημάδια μπορεί να εμφανιστούν από τις πρώτες 3-4 μέρες μετά τον εμβολιασμό μέχρι και την ολοκλήρωση της 4ης εβδομάδας.

Στις περιπτώσεις που κάποιος παρουσιάσει κάποια από τα προαναφερόμενα συμπτώματα και επικοινωνήσεις με τον προσωπικό του γιατρό, ακολούθως, ο αυτός θα πρέπει να υποβάλει τον ασθενή σε εργαστηριακό έλεγχο ο οποίος θα δείξει εάν έχουν σχηματιστεί χαμηλά αιμοπετάλια. Όπως μας ανέφερε ο κύριος Κούμας, η έγκυρη διάγνωση μπορεί να προλάβει τυχόν σοβαρά περιστατικά.

Να αξιοποιήσουμε πόρους ή να τους δημιουργήσουμε

«Τους πόρους που έχουμε στην Κύπρο θα έπρεπε να τους αξιοποιήσουμε και αν δεν τους έχουμε, τότε να τους δημιουργήσουμε», ανέφερε ο κύριος Κούμα κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Υπουργείου για αναμονή των αποτελεσμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

«Το στοίχημα είναι να πετύχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εάν η καταγραφή τέτοιων περιπτώσεων επιδρά αρνητικά στο εμβολιαστικό πλάνο, τότε η αρμόδια αρχή θα πρέπει να προσαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο κύριος Κούμας, εξηγώντας ότι κατά την προσωπική του άποψη θα πρέπει, πέραν από τις κεντρικές οδηγίες που ακολουθούμε ως κράτος, να ακολουθηθούν και οι κατάλληλες μέθοδοι που θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Εξηγώντας τα πιο πάνω, ο κύριος Κούμας ανέφερε ότι υπάρχουν οι εξειδικευμένες εξετάσεις που μπορούν να δείξουν κατά πόσον ένα περιστατικό θρόμβωσης επήλθε από τον εμβολιασμό και είναι εξετάσεις στις οποίες οι αρμόδιοι οφείλουν να υποβάλλουν τους ασθενείς, ασχέτως με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Περιστατικά που τώρα τα μαθαίνουμε

Όσον αφορά τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες που επικρατούν ανάμεσα στους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κύριος Κούμας τις χαρακτηρίζει δικαιολογημένες καθώς όπως ανέφερε, δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση προς τους πολίτες για την εικόνα που επικρατεί στην Κύπρο.

«Μάθαμε για τα πέντε συγκεκριμένα περιστατικά, αφότου ήδη είχαν καταγραφεί το τέταρτο και το πέμπτο. Οι αρμόδιοι θα μπορούσαν από το πρώτο κιόλας περιστατικό θρόμβωσης να δράσουν άμεσα, να προχωρήσουν με τις εξετάσεις που προανέφερα και να προχωρήσουν με συγκεκριμένες αποφάσεις όπως έπραξε και η Αγγλία η οποία αρχικά ανακοίνωσε τους εμβολιασμούς με AstraZeneca για άνω των 30 ετών και στη συνέχεια άνω των 40», εξήγησε ο κύριος Κούμας.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κεντρικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα πρέπει να ακολουθούνται αλλά παράλληλα το σύστημα υγείας της Κύπρου θα πρέπει να λειτουργά και με βάση το τοπικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψιν, τα περιστατικά που έχει καταγράψει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Θα ψαχτεί…

Protathlima