MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανησυχία παραγωγών και καταναλωτών… έρχονται τιμές που «καίνε» σε ψωμί, γάλα και κρέας

Advertisement

Sponsored by exness

Έρχονται αυξήσεις-«φωτιά» σε κρέας, ψωμί και γάλα λόγω των σιτηρών – «Πονοκέφαλος» για τους κτηνοτρόφους και η έλλειψη σε σιτηρά και ζωοτροφές – «Δεδομένο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις» λέει στη Cyprus Times o Μάριος Δρουσιώτης

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Αναστάτωση προκαλούν σε παραγωγούς και καταναλωτές οι αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στα σιτηρά, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν σύντομα και τις τιμές σε κρέας, ψωμί και γάλα.

Advertisement

Ήδη μέχρι το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε μικρή αύξηση σε ψωμί και κρέας, ωστόσο αυτή δεν φαίνεται να οφείλεται στα σιτηρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε πως με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας από την αρχή του χρόνου μέχρι τον μήνα Σεπτέμβριο, το γάλα δεν έχει πάρει οποιαδήποτε αύξηση, το ψωμί μέχρι τον Ιούλιο παρουσίασε αύξηση 2%, ενώ αύξηση 2% έχει παρουσιαστεί και στο κρέας. Σημείωσε δε, πως και στις δύο περιπτώσεις «αυτές οι αυξήσεις δεν αποδίδονται στα σιτηρά».

Εκτιμά δε, πως οποιαδήποτε αύξηση παρουσιαστεί απ’ εδώ και πέρα, θα αποδοθεί στα σιτηρά. «Με λίγα λόγια οι αυξήσεις στο ψωμί, στο κρέας, στο γάλα και στα αυγά, δεν αποδίδονται στις αυξήσεις των σιτηρών, μέχρι στιγμής. Απ’ εδώ και μπρος, ναι, θα υπάρξουν κάποιες αυξήσεις αλλά δεν ξέρουμε το πιο θα είναι το ύψος» συμπλήρωσε ο κ. Δρουσιώτης.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αυξήσεις, απάντησε πως: «το ό,τι θα υπάρξουν αυξήσεις είναι δεδομένο. Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι το ύψος της αύξησης. Διότι οι τιμές ήδη παραλαμβάνονται σε πιο ψηλές τιμές. Όταν παίρνουμε τη σόγια, το κριθάρι και το καλαμπόκι, μ’ ένα μέσο όρο αύξηση 40-50%, σίγουρα οι τιμές θα βγουν πάνω.»

Συνεπώς, αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν σε πρώτη φάση του παραγωγούς και με τη σειρά θα επηρεαστούν οι καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές.  «Ο καταναλωτής θα έρθει αντιμέτωπος με αυτή την αύξηση πολύ σύντομα. Μπορεί αυτή η αύξηση να διαφανεί και μέσα σε αυτόν τον μήνα» υπογράμμισε ο κ. Δρουσιώτης.

Σε ό,τι αφορά το γάλα, ο κ. Δρουσιώτης θεωρεί πως θα υπάρξει αύξηση ωστόσο αυτή δεν δικαιολογείται.

«Δικαιολογείται αύξηση για τον παραγωγό αλλά στην τελική τιμή του καταναλωτή δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε αύξηση. Τα περιθώρια κέδρους που δίδονται στους μεταπωλητές είναι τόσο μεγάλο που πρέπει να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος» εξήγησε.

Ανησυχίες για έλλειψη ζωοτροφών

Επιπρόσθετα ο κ. Δρουσιώτης είπε πως εκείνο που ανησυχεί κάπως περισσότερο, είναι μήπως υπάρξει έλλειψη στις τροφές σιτηρά και ζωοτροφές. «Δεν είναι τόσο η αύξηση της τιμής είναι και η έλλειψη. Δεν έχουμε εκείνα τα αποθέματα που πρέπει να τηρούνται».

Πρόσθεσε επίσης πως «το Υπουργείο Γεωργίας έκανε ένα λάθος. Βάση του Νόμου οι εισαγωγείς πρώτων υλών ζωοτροφών, όπως είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια, που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές, πρέπει να έχουν και αποθέματα μέχρι 6 μηνών. Δεν έκανε τον έλεγχο που έπρεπε το Υπουργείο, ως αρμόδιο για έλεγχο αυτών των εισαγωγών και δεν υπάρχουν αυτά τα αποθέματα».

«Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι πιθανόν να υπάρξει και έλλειψη ζωοτροφών, πέραν την αύξηση της τιμής. Όταν υπάρχει μια έλλειψη σε οποιοδήποτε είδος, αυτή οδηγεί στην αύξηση των τιμών διότι υπάρχουν οι άνθρωποι που τις εκμεταλλεύονται  και πωλούν σε πιο ψηλές τιμές από αυτές που πρέπει» συμπλήρωσε.

«Οι κτηνοτρόφοι θα έχουν την στήριξη μας» λέει ο Καδής

Σχολιάζοντας το πιο πάνω ζήτημα ο Υπουργό Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε σημερινές του δηλώσεις στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου  για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε πως τo κλείσιμο της επιτροπής σιτηρών σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τις τιμές τις οποίες έχουν τα σιτηρά σήμερα.

Εξήγησε δε, πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που παρατηρείται με τις τιμές των σιτηρών.

Ήταν ένα θέμα, σημείωσε «το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών», προσθέτοντας πως «είκοσι περίπου χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, έχουν με ένταση και επιμονή βάλει το θέμα αυτό και να δοθεί η  δυνατότητα    στα κράτη – μέλη να στηρίξουν τους αγρότες».

«Καταφέραμε», συνέχισε, «να πάρουμε κάτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απόφαση, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα και να επιτραπεί η ενίσχυση για μια μικρή χρονική περίοδο των κτηνοτρόφων. Αυτό θα μας το πουν τελικά μέσα στις επόμενες μέρες».

Άρα κατέληξε, «να είναι βέβαιοι οι κτηνοτρόφοι μας ότι όπως κάναμε και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα έχουν την στήριξη μας».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network