MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανησυχία φοιτητών για το πλαίσιο επιστροφής στα Πανεπιστήμια. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι»

Advertisement

Sponsored by exness

Ανησυχία φοιτητών για το πλαίσιο επιστροφής στα Πανεπιστήμια – «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι» – Η Προοδευτική Κ.Φ. για συνάντηση ΠΟΦΕΝ με Υπουργό Υγείας για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία

Την έντονη ανησυχία της για το πλαίσιο επιστροφής των φοιτητών στα Πανεπιστήμια εκφράζει μέσω ανακοίνωσης της η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό Υγείας για το εν λόγω ζήτημα.

Advertisement

Συγκεκριμένα, η Προοδευτική Κ.Φ. αναφέρει πως μετά και τη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΦΕΝ με τον Υπουργό Υγείας,  επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της για το πώς εξελίσσεται το ζήτημα επιστροφής των φοιτητών με φυσική παρουσία.

Η φοιτητική παράταξη εξηγεί: «Από τον περασμένο μήνα, τρία πανεπιστήμια πήραν την απόφαση επιστροφής των φοιτητών, με την προϋπόθεση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αρνητικού PCR  ή rapid test μέχρι 72 ωρών. Επίσης έχει προταθεί από τα πανεπιστήμια ως όριο χωρητικότητας των αιθουσών το 80% αντί 50%. Εμείς στηρίξαμε την προσπάθεια αυτή, θέτοντας τον προβληματισμό για το κόστος των διαγνωστικών test. Ζητήσαμε να είναι δωρεάν τα rapid test, ώστε να επιστρέψουν όλοι οι φοιτητές αλλά και γιατί τα μαζικά rapid test παραμένει σοβαρό μέτρο πρόληψης και αναχαίτησης της πανδημίας, κάτι το οποίο συνέστησαν και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ.»

«Παρόλα αυτά», συνεχίζει, «η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, αφαιρεί το rapid test και μειώνει τη διάρκεια του πιστοποιητικού όσων έχουν νοσήσει στους 3 μήνες, την ίδια ώρα που εκτός πανεπιστημίων ισχύει για 6 μήνες. Στα πλαίσια της πρότασης, τέθηκε από την ΠΟΦΕΝ η ανάγκη μείωσης του κόστους του PCR για τους φοιτητές, με τον Υπουργό να υπόσχεται για την εξεύρεση του χαμηλότερου δυνατού κόστους. Από μεριάς μας, δεν είμαστε πεπεισμένοι για τη δυνατότητα επίτευξης τόσο χαμηλού κόστους για εξέταση PCR, που να μην είναι  και πάλι απαγορευτικό έξοδο για τους φοιτητές, κάθε 72 ώρες.»

«Παράλληλα», σημειώνει η Προοδευτική Κ.Φ., «στη τελευταία συνεδρία της Γενικής Γραμματείας της ΠΟΦΕΝ και πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, καταθέσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις που περιλάμβαναν τα δωρεάν rapid test.»

«Παρόλα αυτά, με την πλειοψηφία που έχει η παράταξη της ΦΠΚ Πρωτοπορίας, αφού ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με την απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση των δωρεάν rapid test, αποφασίστηκε όπως ζητηθεί το χαμηλότερο δυνατόν κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις και να συζητηθεί η δυνατότητα να είναι δωρεάν για φοιτητές που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια. Είναι για αυτόν τον λόγο που στην συνάντηση με τον Υπουργό, η αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ, δεν απαίτησε τα καθολικά δωρεάν  rapid test, συμβιβάστηκε τελικά με την αφαίρεση τους ως επιλογή για είσοδο φοιτητών στα πανεπιστήμια και αφού ουσιαστικά εγκλωβίστηκε, πρότεινε όπως είναι αρκετά μειωμένο το κόστος για τα PCR, γνωρίζοντας φυσικά ότι και μειωμένο αρκετά, θα είναι επιβαρυντικό για τους φοιτητές. Ο αντιπρόσωπος της παράταξης μας στην συνάντηση, έθεσε τη δική μας άποψη στη συζήτηση που έγινε όπως περιγράφεται στην παρούσα ανακοίνωση.»

Επισημαίνει επίσης, πως «εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών με φυσική παρουσία, με ασφάλεια και χωρίς ουσιαστικά οικονομικό αποκλεισμό κανενός. Καλούμε την ΠΟΦΕΝ να υιοθετήσει την πρόταση που έχουμε δώσει δημόσια στις 2 Αυγούστου ( https://bit.ly/3yUvcWK ) και να απαιτήσει την εφαρμογή τους για αποφυγή αρνητικών εξελίξεων που θα προκύψουν ανάμεσα στους φοιτητές και την κοινωνία. Πρέπει το Φοιτητικό Κίνημα να θέσει ξεκάθαρα την άποψη ότι γνώμονας της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι –όχι να εξαναγκάσει- αλλά να πείσει και να απαντήσει στις ανησυχίες των φοιτητών που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να εμβολιαστούν.»

«Επίσης, επαναλαμβάνουμε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι αρχές των  πανεπιστημίων θα πρέπει να προετοιμάσουν έγκαιρα και κατάλληλα τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης εκστρατείας διαφώτισης των φοιτητών γύρω από το ζήτημα των εμβολιασμών. Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας, τα χρονικά πλαίσια είναι στενά και μια τέτοια εκστρατεία δεν χωρεί προχειρότητες», υπογραμμίζει.

«Από την συνάντηση δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν επιτυγχάνεται, με όσα ακούσαμε, η επιστροφή όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια με ασφάλεια. Στη βάση των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν, θα επανέλθουμε αναλυτικότερα εντός των επόμενων ημερών για το ζήτημα και πριν  την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρει καταληκτικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network