MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανήλικοι ποινικά ανεύθυνοι και… η υπόθεση έκλεισε! Εγχείρημα δύσκολο το αναμορφωτήριο στην Κύπρο

Advertisement

Sponsored by exness

Φτάσαμε στο χείριστο σημείο αλλά και πάλι δεν κάναμε τίποτα. Ως κοινωνία αλλά και ως πολιτεία σοκαριστήκαμε, συζητήσαμε και κατά διαστήματα κουνήσαμε το δάκτυλο. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν, φαίνεται πώς δεν ήταν όσο δραστικές θα έπρεπε, καθώς δεν υπήρξαν άμεσα αποτελέσματα. Άλλο ένα περιστατικό βίας σε σχολείο που στη θέα του οι παρευρισκόμενοι μαθητές απλά… γέλασαν και το κινηματογράφησαν. Και μετά πήγαν σπίτι.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Ακόμη κι αν διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα, η καταγγελία της υπόθεσης στην Αστυνομία θα επιφέρει απλά… επιπλήξεις. Κάτι που έγινε και πέρσι σε άλλους μαθητές και κάτι που πιθανόν να ξανά γίνει φέτος αλλά και του χρόνου. Το γεγονός ότι εμπλεκόμενοι θύτες είναι ανήλικοι, κάτω των 14 ετών, είναι και αυτόματα ποινικά ανεύθυνοι. Πιθανόν αυτό να εντείνει και τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Advertisement

Θα μπορούσε όμως αυτό να αλλάξει; Ο νομικός Ανδρέας Χρίστου, μιλώντας στη Cyprus Times, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα. «Φυσικά και μπορεί να αλλάξει. Εάν δινόταν η εξουσία στο Δικαστήριο Ανηλίκων ώστε να επιλαμβάνεται υποθέσεων ανηλίκων κάτω των 14 ετών, που δεν έχουν ποινική ευθύνη και προσπαθήσει με εναλλακτικές μορφές ‘ποινών’ να συνετίσει τα παιδιά».

Αν και το πρώτιστο θα ήταν η πρόληψη, όπως ανέφερε ο κύριος Χρίστου, ωστόσο επειδή παρουσιάζονται προβλήματα σε αυτόν τον τομέα καλό θα ήταν να ληφθούν άλλα μέτρα. «Ως μία πρώτη και άμεση λύση θα ήταν η δημιουργία αναμορφωτηρίου. Από τη στιγμή που βλέπουμε ότι με τον να γίνεται μία απλή παρατήρηση δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει τη σκέψη ή τις κοινωνικές ελλείψεις που έχει ένας ανήλικος ή ακόμη και διάφορα ζητήματα που μπορούν να απασχολούν τον ψυχισμό του, τότε η αλλαγή πρέπει να γίνει μέσα από μία νομοθεσία».

Ερωτηθείς αν πίσω από μία τέτοια απόφαση υπάρχει χρονοβόρα διαδικασία ανέφερε αρχικά, ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του ποινικού κώδικα όσον αφορά στην εξουσία που μπορεί να έχει το Δικαστήριο Ανηλίκων. «Η εξουσία, βεβαίως, πηγάζει από τις διάφορες εξουσίες που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας που είναι ο Άρχων για την ποινική δίωξη. Εάν αποφασίσουμε όμως ότι θέλουμε να ιδρύσουμε αναμορφωτήριο, μπορούν να τεθούν ακόμη και αύριο οι σκέψεις για τις υποδομές αλλά και τους ανθρώπους που θα το πλαισιώσουν και απ’ εκεί και πέρα θα είναι δουλειά του ποινικού νομοθέτη, σε άμεσο χρόνο, να εντάξει τα ζητήματα των αναμορφωτηρίων στην ποινική νομοθεσία και στις εξουσίες του Δικαστηρίου Ανηλίκων. Δε θέλει χρόνια αλλά ένα άμεσο σχεδιασμό από άτομα τα οποία γνωρίζουν τα περί της παραβατικότητας ανηλίκων».

Έκαναν «αναμορφωτήριο» το σπίτι του 13χρονου που σκότωσε την 9χρονη αδερφή του

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η Κύπρος χρειάζεται αναμορφωτήρια είναι και η υπόθεση που συγκλόνισε το παγκύπριο στις 6 Νοεμβρίου του 2018. Όταν ο τότε 13χρονος που διέμενε σε συνοικισμό στη Λάρνακα τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι την 9χρονη αδερφή του.

«Τότε ήμουν ο δικηγόρος της οικογένειας του 13χρονου, ο οποίος είναι ένα παράδειγμα ότι θα έπρεπε να υπήρχε αναμορφωτήριο στην Κύπρο. Εκείνο το παιδί, κατά τη δική μου άποψη, λανθασμένα το έστειλαν για ένα χρόνο στο ψυχιατρείο και μετά στο σπίτι του. Και αν θεωρούμε ότι έχουμε, ως κράτος, βοηθήσει αυτό τον ανήλικο με το να θέσουμε το σπίτι του οιονεί αναμορφωτήριο, δηλαδή να βρίσκονται εκεί μαζί του κάποιοι νοσηλευτές και να πηγαίνουν εκπαιδευτικοί και ούτω καθεξής, τότε δεν έχουμε επιτύχει τον σκοπό που θέλει και η ποινική δικαιοσύνη αλλά και το κράτος προνοίας που πρέπει να ενδιαφερθεί για τον πολίτη του άμεσα».

Οφείλουμε, όπως επισήμανε ο κύριος Χρίστου, εφόσον υπάρχουν ανήλικοι με τέτοιες παθογένειες και παραβατικές συμπεριφορές να οδηγούνται σε κάποιον χώρο ώστε να βοηθηθούν. «Το αναμορφωτήριο σημαίνει αναμόρφωση, ανασύνταξη σκέψεων, αξιών, να προσδοθούν αξίες εκεί που δεν υπάρχουν και να βοηθηθούν οι ανήλικοι. Σκοπός δεν πρέπει να είναι η τιμωρία αλλά η διόρθωση συμπεριφορών. Να επαναλάβω ότι πρώτιστος σκοπός θα πρέπει να είναι η πρόληψη και να μη ξεχνάμε ότι όλα αρχίζουν από το σπίτι και την οικογένεια αλλά και ως κράτος πρέπει να στηρίζουμε».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal