MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανήλικοι εθισμένοι στο διαδικτυακό στοίχημα. Τζογάρουν ακόμα και στην τάξη

Advertisement

Sponsored by exness

Ανήλικοι εθισμένοι στον ηλεκτρονικό τζόγο – «Ο ηλεκτρονικός τζόγος είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι σήμερα» δηλώνει στη Cyprus Times o Νίκος Κέττηρος – Μαθητές παίζουν στοίχηματα ακόμα και στην τάξη – Στοιχηματίζουν πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους οι Κύπριοι μαθητές

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή 

Στο προσκήνιο η μάστιγα εθισμού των ανήλικων στον διαδικτυακό τζόγο και τα τεχνάσματα που επινοούν για να παρακάμψουν τις φραγές ή τις διαδικασίες ταυτοποίησης προκειμένου να παίξουν διαδικτυακά στοιχήματα. Το όλο θέμα ανησυχεί σε μεγάλο βαθμό γονείς και ειδικούς, γι’ αυτό και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος προτίθεται να εγγράψει στη Βουλή σχετικό θέμα με σκοπό την προστασία των ανηλίκων.

Advertisement

Μαθητές παίζουν στοίχηματα ακόμα και στην τάξη

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, o Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε πως «έχουν έρθει ενώπιον μου περιπτώσεις ανηλίκων των οποίων οι γονείς τους κατέφυγαν σε γιατρούς για να τους βοηθήσουν να απεξαρτηθούν από τον εθισμό του τζόγου».

«Οι περιπτώσεις που γνωρίζω αφορούν παιδιά 12 έως 15 ετών, τα οποία μέσω εφαρμογών -από τα κινητά τους τηλέφωνα- και παίρνοντας την ταυτότητα ή την πιστωτική κάρτα των γονιών ή των παππούδων τους κατάφεραν να εξασφαλίσουν εγγραφή σε εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχήματος, εκμεταλλευόμενοι τα κενά που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιούνται για αρκετό καιρό και να παίζουν στοιχήματα επί καθημερινής βάσεως».

Υπέδειξε μάλιστα, πως υπήρξαν περιπτώσεις που μαθητές ακόμα και την ώρα που βρίσκονταν στην τάξη η κύρια τους ενασχόληση ήταν τα στοιχήματα μέσω αυτών των εφαρμογών. «Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν ήδη σε έκταση αυτό το ζήτημα αλλά δυστυχώς η επικοινωνία που είχα με ψυχιάτρους, μου επιβεβαίωσαν ότι το πρόβλημα (εθισμός στον ηλεκτρονικό τζόγο) είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι τη δεδομένη στιγμή», συμπλήρωσε ο κ. Κέττηρος.

Ερωτηθείς κατά πόσο πρέπει να αλλάξει κάτι στο νομοθετικό πλαίσιο ούτως ώστε να προστατευτούν οι ανήλικοι από το διαδικτυακό τζόγο, ο κ. Κέττηρος απάντησε πως πρέπει να θέσουμε το όλο ζήτημα στη σωστή του διάσταση. «Θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με την Αρχή Στοιχημάτων η οποία παρουσιάζεται κάθε χρόνο ικανοποιημένη για το γεγονός ότι αυξάνονται τα έσοδα της από τις δραστηριότητες του διαδικτυακού τζόγου. Αντίθετα αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει την Αρχή και όχι να την κάνει να αισθάνεται ότι πετυχαίνει στο έργο της», σημείωσε.

Ο κ. Κέττηρος τόνισε επίσης πως «εάν υπάρχουν κενά στη νομοθεσία -που φαίνεται εκ τους αποτελέσματος ότι υπάρχουν- θα πρέπει να βοηθήσει τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και η ίδια η Αρχή να περιορίσουμε αυτά τα κενά ούτως ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στις στοιχηματικές ιστοσελίδες από ανήλικους».

Εξήγησε δε, πως «για τα υποστατικά (πρακτορεία στοιχημάτων) υπάρχουν συγκεκριμένες πρόνοιες που απαγορεύουν ρητώς την πρόσβαση σε ανηλίκους και οι τιμωρίες είναι πολύ αυστηρές. Δηλαδή, ανακαλείται αμέσως η άδεια του υποστατικού εάν γίνει καταγγελία ότι υπάρχει εντός του πρακτορείου που παίζει στοιχήματα. Στον ηλεκτρονικό δεν υπάρχει καμία πρόνοια και ο καθένας μπορεί να μπαίνει ανά πάσα στιγμή μέσω του κινητού του», υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Κέττηρος.

Πώς παρακάμπτουν τις δικλείδες ασφαλείας

Συγκεκριμένα, ανήλικοι προκειμένου να στοιχηματίσουν σε ποδοσφαιρικά ή άλλα αθλήματα δημιουργούν λογαριασμούς σε ιστοσελίδες στοιχηματικών εταιρειών του εξωτερικού, που δεν έχουν τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν οι στοιχηματικές στην Κύπρο και την Ελλάδα, και έτσι σκορπούν τα χρήματα των γονιών τους στο τζόγο.

Σε άλλη περίπτωση ανήλικοι καταφέρνουν με σχετική ευκολία να παρακάμπτουν ακόμα και αυτές τις δικλίδες, παίρνουν κρυφά τους λογαριασμούς και τις ταυτότητες των οικείων τους για να επιβεβαιώσουν τον λογαριασμό που δημιούργησαν, μέσω της διαδικασίας ταυτοποίησης και με αυτό τον τρόπο στοιχηματίζουν ελεύθερα, καταλήγοντάς εθισμένοι στον τζόγο.

Ένα άλλο τέχνασμα που επινοούν οι ανήλικοι για να καταφέρουν να διεισδύσουν στο ηλεκτρονικό τζόγο, είναι αυτό της εξαπάτησης των παππούδων ή των γιαγιάδων τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς των ανηλίκων βάζουν περιορισμούς (φραγές) στα κινητά των παιδιών τους, έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες, όπως αυτές του διαδικτυακού τζόγου. Ωστόσο, υπάρχουν ανήλικοι που ζητούν τα κινητά των παππούδων ή των γιαγιάδων, αφού σκαρφίζονται διάφορες προφάσεις, και έτσι βρίσκουν πρόσβαση στις στοιχηματικές ιστοσελίδες.

Στοιχηματίζουν πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους οι Κύπριοι μαθητές

Άκρως ανησυχητικά είναι τα όσα καταγράφονται σε έκθεση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με τίτλο: «Ενασχόληση με τα Τυχερά Παιχνίδια, Παρακολούθηση της Κατάστασης στην Κύπρο».

Όπως μπορείτε να δείτε στον πιο κάτω πίνακα, σε ό,τι αφορά το μαθητικό πληθυσμό της Κύπρου, φαίνεται πως αυτός στοιχηματίζει κατά πολύ περισσότερο, από τους Ευρωπαίους μαθητές.

Η διαφορά από τον μέσο όρο της έρευνας είναι ιδιαίτερα μεγάλη ανάμεσα στα αγόρια (40% των αγοριών στην Κύπρο, σε σχέση με 22% που είναι ό μέσος όρος της έρευνας για τα αγόρια).

Επίσης, με βάση την κλίμακα Lie/Bet που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα για εκτίμηση του ποσοστού μαθητών που είναι προβληματικοί παίκτες, φαίνεται ότι το 6,6% των μαθητών παρουσιάζουν προβληματικό στοιχηματισμό (σε σχέση με 5% των Ευρωπαίων μαθητών).

Η διαφορά αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής ανάμεσα στα αγόρια, 9,3% των οποίων ήταν προβληματικοί παίκτες, σε σχέση με το 6,3% που ήταν ο μέσος όρος της έρευνας ανάμεσα στα αγόρια.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία παιχνιδιού, η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μαθητών στην Κύπρο και τους μαθητές στην Ευρώπη είναι στα ποσοστά στοιχηματισμού σε παιχνίδια όπως Λόττο, Τζόκερ, Σκρατς, Bingo, Κίνο κλπ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network