MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αναβαθμίζεται με 18 νέα οχήματα ο στόλος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Advertisement

Sponsored by exness

Μέχρι το τέλος του χρόνου 18 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα θα αναβαθμίσουν τον πυροσβεστικό και διασωστικό στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, σε σημερινές του δηλώσεις.

Advertisement

Ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα έχει ακόμα 16 καινούργια.

Σε δηλώσεις του έπειτα από σύσκεψη στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου, στην παρουσία και του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Κουσιουμή και των επαρχιακών διευθυντών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Τράγκολας εξέφρασε τις ευχαριστίες του τόσο του ιδίου προσωπικά όσο και του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το ενδιαφέρον του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με το έργο που επιτελεί και την υποστήριξη που παρέχει προς τα μέλη και εν γένει την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Κατά τη σύσκεψη, συνέχισε ο κ. Τράγκολας, έγινε μια ανάλυση του βαθμού ετοιμότητας των πυροσβεστικών δυνάμεων, των επίγειων και των εναέριων προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ενόψει μάλιστα και της συνεχιζόμενης αντιπυρικής περιόδου.

«Τονίστηκε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η αποτελεσματικότητα των Πυροσβεστικών Δυνάμεων και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ήταν αρκετά ικανοποιητική. Διαβεβαιώσαμε δε τον Υπουργό ότι ο βαθμός ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και των άλλων Υπηρεσιών τις οποίες κινητοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στον υπέρτατο βαθμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Τράγκολας υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Όπως είπε, παρατηρήθηκε ότι σε μέρες που είχαμε ψηλές θερμοκρασίες και ανέμους, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε πυρκαγιές.

«Αυτό το σενάριο ειδικά το έχω ξανά δει κατά τη διάρκεια του έτος 2012 όπου τον Ιούνιο είχαμε μειωμένο αριθμό (πυρκαγιών) σε σχέση με τη συνέχεια. Οπότε ο βασικότερος στόχος μας τώρα είναι να βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, αλλά ιδιαίτερα για να αντιμετωπίσουμε τον Αύγουστο διότι σε τέτοιες περιπτώσεις το πρόβλημα μετατίθεται στον Αύγουστο γιατί επέρχεται περισσότερο ξηρασία κατά την διάρκεια του Αυγούστου, καθώς επίσης και φυσούν πιο δυνατοί άνεμοι. Οπότε η επέκταση της πυρκαγιάς μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα», συμπλήρωσε.

Ως Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε ο κ. Τράγκολας, καλούν ξανά το κοινό να δίνει τις ανάλογες πληροφορίες προς τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να ενημερώνει έγκαιρα.

«Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς το κοινό. Μετά την τελευταία παράκληση που είχε κάνει η υπηρεσία μας προς το κοινό για παροχή πληροφοριών σε περιπτώσεις που υπάρχουν ύποπτες κινήσεις, άρχισαν να συρρέουν πληροφορίες προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία και ψες έγινε κατορθωτό να συλληφθεί ένας ύποπτος τον οποίο είχαμε επισημάνει να περιφέρεται στις περιοχές των πυρκαγιών που είχαμε τον τελευταίο μήνα στην Επαρχία Λεμεσού. Υπήρξε μαρτυρία και με βάση την μαρτυρία που υπήρξε χθες έγινε και η ανάλογη ενέργεια από την Αστυνομία μετά από συνδυασμένες ενέργειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μαζί με την Αστυνομία, και αποτέλεσμα είχαμε μία σύλληψη», ανέφερε.

Όπως είπε, το πιο δύσκολο είναι να συνδέσεις τον ύποπτο με την σκηνή. «Είναι ένα δύσκολο επιχείρημα γιατί πρέπει να στοιχειοθετηθεί τόσο καλά μια υπόθεση εμπρησμού, ούτως ώστε να μπορεί να σταθεί στο δικαστήριο και να υπάρξει αποτέλεσμα», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του πυροσβεστικού της στόλου και διασωστικού της στόλου, ήδη άρχισε να παραλαμβάνει μερικά από τα 10 οχήματα ταχείας επέμβασης και παντός εδάφους.

« Ήδη έχει παραλάβει ακόμα δύο αντλιοφόρα οχήματα. Την ερχόμενη εβδομάδα παραλαμβάνει δύο οχήματα διάσωσης, παραλαμβάνει ακόμα δύο βυτιοφόρα οχήματα. Δηλαδή μέχρι το τέλος του Ιούνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα έχει ακόμα 16 καινούργια οχήματα και θα αναμένεται η υδραυλική πλατφόρμα των 32 μέτρων καθώς και ακόμα ένα όχημα χημικό, δηλαδή μέχρι το τέλος του χρόνου 18 συνολικά πυροσβεστικά οχήματα θα αναβαθμίσουν τον πυροσβεστικό και διασωστικό στόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης είπε ότι η σημερινή παρουσία του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σχετίζεται με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σώμα, ώστε να ανταποκριθεί στα πολλαπλά περιστατικά πυρόσβεσης που παρουσιάζονται τον τελευταίο καιρό.

«Της αξίζουν συγχαρητήρια και αυτά έδωσα σήμερα, μεταφέροντας και τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν τα μέλη της Πυροσβεστικής για να ανταποκριθούν στα περιστατικά αυτά. Πράγματι, έχουν επιδείξει προσήλωση στο καθήκον και σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν να τρέχουν από το ένα περιστατικό στο άλλο», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν διάφορα θέματα που απασχολούν την Υπηρεσία «και για το πώς μπορεί να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί».

«Έχω την άποψη ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και με βάση αυτή την αρχή να επιδιώκουμε τη συνεχή βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και των δυνατοτήτων ανταπόκρισης. Είχαμε συζητήσει, πριν από μερικούς μήνες, διάφορα ζητήματα και έγιναν οι προγραμματισμοί ενόψει του καλοκαιριού. Μάλιστα έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία παρευρέθηκαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και στη σύσκεψη αυτή έγινε ο συντονισμός και ο προγραμματισμός όλων των υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στα περιστατικά πυρόσβεσης, πρόληψης και καταστολής», συμπλήρωσε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, λόγω των πολλών πυρκαγιών που παρουσιάστηκαν στην ύπαιθρο, έκαναν την σύσκεψη αυτή για να δουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και πώς ανταποκρινόμαστε στα πολλά περιστατικά που παρουσιάστηκαν τώρα, γιατί, ουσιαστικά, όσο μπαίνουμε στους θερινούς μήνες αναμένεται ότι μπορεί να είναι και αυξημένα αυτά τα περιστατικά.

«Θα μπορέσει η Πυροσβεστική να ανταποκριθεί σε αυτά τα περιστατικά όλα; Και αυτό ήταν το ερώτημα που μας απασχόλησε και πράγματι, βλέπω, τουλάχιστον όπως με έχουν διαβεβαιώσει τόσο ο Βοηθός Αρχηγός Υποστήριξης της Αστυνομίας, όσο και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και οι επαρχιακοί Διευθυντές που ήταν εδώ, ότι ναι είναι έτοιμοι, θα μπορέσουν να ανταποκριθούν παρά τα κάποια προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία, μάλιστα, κάποια από αυτά, τα έχουμε δει πως μπορούμε να προωθήσουμε την επίλυσή τους. Αυτή είναι η προσπάθεια. Αυτός είναι ο λόγος που έγινε η σημερινή σύσκεψη», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να επιδείξουν μια συνεργασία με την Πυροσβεστική, αποφεύγοντας ενέργειες που δυνατό να προκαλέσουν πυρκαγιά και επιδεικνύοντας ευαισθησία για το περιβάλλον και στην περίπτωση που διαπιστώνουν κάτι να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, «διότι πάντοτε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όσο πιο σύντομα κληθεί η Πυροσβεστική και ανταποκριθεί σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς, να ξέρετε ότι η κατάσβεσή της θα είναι πιο εύκολη«.

Όπως είπε, η εθελοντική προσφορά σε αυτή την προσπάθεια από άτομα τα οποία έχουν τύχει κάποιας εκπαίδευσης από πλευρά της Πυροσβεστικής, «όχι απλά εκτιμητέα είναι, αλλά αποτελεί προσφορά στο ίδιο το περιβάλλον μας, στον τόπο μας και αυτό πράγματι πρέπει να έχουμε κατά νου».

Σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε ο κ. Νικολάου, η Πυροσβεστική έχει εκπαιδεύσει και οργανώσει αρκετό αριθμό πολιτών, αλλά αυτή την περίοδο χρειάζεται περισσότερη συμμετοχή σε αυτή την εθελοντική προσπάθεια.

«Όμως, το σημαντικότερο από όλα είναι ο καθένας από εμάς να προσέξουμε να μην αποτελέσουμε αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς – είτε πετώντας ένα αποτσίγαρο έξω από το αυτοκίνητο, στο δρόμο, ή για οποιαδήποτε άλλο λόγο, είτε με τα καψαλίσματα, είτε με τις φωτιές ή άλλες ενέργειες, περιλαμβανομένης ακόμη και της χρήσης μηχανισμών για άναμμα κάρβουνων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι τους έχει απασχολήσει η ετοιμότητα των πτητικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους.

«Φαίνεται ότι έχουμε επαρκή αριθμό πτητικών μέσων για να ανταποκριθούμε στα περιστατικά, παρά τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν κατά καιρούς, μάλιστα απρόβλεπτα, όπου ένα ελικόπτερο μπορεί να μην μπορεί να πετάξει. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα μηχανήματα και μηχανισμούς οι οποίοι πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως την ασφάλεια του χρήστη τους», σημείωσε.

Αναφορικά με την μελέτη που διεξάγεται για την αξιολόγηση των πτητικών μέσων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να εξεταστούν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν από τη Δημοκρατία για σκοπούς ενίσχυσης των πτητικών μέσων.

«Υπάρχει η ανάγκη να ενισχύσουμε και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των πτητικών μέσων, αλλά και την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε, κάτι που δεν έγινε ποτέ προηγουμένως, κατά ένα τρόπο συμβατικό την ενίσχυση των υπηρεσιών πυρόσβεσης με αριθμό πτητικών μέσων όταν υπάρξει μια ιδιάζουσα ανάγκη. Αυτό έχει προκύψει μέσα από τις εμπειρίες των μεγάλων πυρκαγιών που υπήρξαν κατά καιρούς, όπως στην περίπτωση της Σολιάς και του Μονιάτη, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι πέραν των πτητικών μέσων, χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση στη δεδομένη στιγμή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα τρόπο να εξασφαλίζουμε αυτή την υποστήριξη αγοράζοντας υπηρεσίες», σημείωσε.

Ερωτηθείς σε ποιό στάδιο βρίσκεται το θέμα της αυτονόμησης της Υπηρεσίας, ο κ. Νικολάου είπε ότι τα νομοσχέδια βρίσκονται στην Νομική Υπηρεσία για έλεγχο εδώ και κάποιους μήνες, ενώ υπάρχει παράλληλα επικοινωνία με τον δικηγόρο της Δημοκρατίας που τα διαχειρίζεται ώστε να συμπληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος.

«Να είστε βέβαιοι ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα προωθηθούν στη Βουλή και από εκεί και πέρα είναι θέμα προγραμματισμού της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Εκκρεμούν τόσα νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών. Το Υπουργείο ήταν πολύ παραγωγικό σε νόμους. Ένας μεγάλος αριθμός εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία. Ένας πιο μεγάλος αριθμός εκκρεμεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να εξεταστούν», κατέληξε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τον Βοηθό Αρχηγό αστυνομίας, επιθεώρησε τα νέα πυροσβεστικά οχήματα που παραλήφθηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network