MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας στη Λεμεσό. Ανάπηρος με σοβαρά προβλήματα υγείας ο επηρεαζόμενος

Advertisement

Sponsored by exness

Αίτημα Παύλου Ιωάννου για αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας ικανοποίησε η Τράπεζα Κύπρου – Έκκληση Επιτρόπου προς δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα – Ο επηρεαζόμενος είναι παντελώς ανάπηρος και αντιμετωπίζει ιδιάζοντα και σοβαρότατα προβλήματα υγείας

Αίτημα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου για αναστολή εκποίησης ακινήτου, στο οποίο υπάρχει χρησιμοποιούμενη κύρια κατοικία, στην Επαρχία Λεμεσού, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, ικανοποίησε για άλλη μια φορά η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιτρόπου.

Advertisement

Ταυτόχρονα, ο Επίτροπος απευθύνει έκκληση προς τους δανειολήπτες να ενεργούν έγκαιρα, αξιοποιώντας το υφιστάμενο νομικό σύστημα και τους θεσμούς για αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων τους.

«Αυτό συνεπάγεται προφανώς και την έγκαιρη υποβολή παραπόνου στον Επίτροπο, κατά τον προβλεπόμενο από τον Νόμο τρόπο, και ή τη συνεννόηση με τους Συνδέσμους Δανειοληπτών και τον Σύνδεσμο Προστασίας Κύριας Κατοικίας, απευθυνόμενοι σε αυτούς», προσθέτει.

Ειδικότερα, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει ότι ύστερα από σύντονες προσπάθειες του Γραφείου του και την συνεργασία του Πρόεδρου του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας (ΣΠΠΚ), η Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου προχώρησε στην υιοθέτηση των σχετικών εισηγήσεών του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι έλαβε σήμερα το πρωί ηλεκτρονικό μήνυμα, περί τις 8:35 π.μ., στο οποίο η Τράπεζα τον πληροφορούσε ότι «θα προχωρήσει σε αναστολή του πλειστηριασμού για περίοδο μέχρι 31/03/2021 και στην συνέχεια η περίοδος που μεσολαβεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τους πελάτες για εξεύρεση οριστικής λύσης στις προβληματικές υποχρεώσεις που διατηρούν».

Προσθέτει ότι το υπό εκποίηση ακίνητο ήταν σχετικά μεγάλης αξίας, το δε οικόπεδο επί του οποίου οικοδομήθηκε η κατοικία δεν είχε διαχωριστεί από το υπόλοιπο ακίνητο, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η αξία της κατοικίας ήταν πράγματι μεγάλη.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει να παρεμβαίνει για ακύρωση ή αναστολή εκποίησης. Εάν έχει ενώπιον του νομίμως υποβληθέν παράπονο, το οποίο σχετίζεται με το άρθρο 44Γ του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου του 1965 (9/1965), ως εκάστοτε τροποποιείται ή και αντικαθίσταται, δυνατό η αποτελεσματική αξιοποίησης της σχετικής απόφασης του, από τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη, να οδηγήσει σε αναστολή και ή ακύρωση εκποίησης.

Στην προκειμένη περίπτωση, η παρέμβασή του, όπως αναφέρει ο κ. Ιωάννου, οφειλόταν στο ότι ο επηρεαζόμενος είναι παντελώς ανάπηρος και αντιμετωπίζει ιδιάζοντα και σοβαρότατα προβλήματα υγείας – πρόκειται, δηλαδή, για καταφανή περίπτωση μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος – και στο ότι η μορφή του υπό εκποίηση ακινήτου κρίθηκε ότι, επέτρεπε εύκολα να εξευρεθεί, στο πιο πάνω διάστημα που παραχώρησε η τράπεζα, μια λογική λύση που να εξυπηρετεί τα αμοιβαία συμφέροντα των μερών, χωρίς την προσφυγή στην εκποιητική διαδικασία.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρει επίσης ότι σε διάφορες περιπτώσεις έχει εξηγήσει, ότι η εκποίηση ενυπόθηκων εξασφαλίσεων δανείων, όταν τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται και όταν δεν καθίσταται, για αντικειμενικούς λόγους, εφικτή η ορθολογική αναδιάρθρωσή τους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

«Έτσι, διασφαλίζονται οι αποταμιεύσεις και η συνέχιση της δυνατότητας των τραπεζών να παραχωρούν νέα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι οι εν λόγω εκποιήσεις πραγματοποιούνται κατά τρόπο νόμιμο και ορθολογικό», προσθέτει.

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου τονίζει ότι «κάτω από τις τρέχουσες συγκυρίες, της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης και της, δυστυχώς, καλπάζουσας πανδημίας του κορωνοϊού είναι, ενδεχομένως, ιδιαιτέρως χρήσιμο όπως η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Βουλή) προωθήσει ευέλικτους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς στοχευμένης αναστολής εκποιήσεων σε περιπτώσεις κύριας κατοικίας συγκεκριμένης αγοραίας αξίας, κύριας επαγγελματικής στέγης εν λειτουργία μικρομεσαίας επιχείρησης και κύριας αγροτικής υποδομής μικρομεσαίων επαγγελματιών γεωργοκτηνοτρόφων.

Ο Επίτροπος αναφέρει ότι επεξήγησε την θέση του αυτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων με ειδικό υπόμνημα, στηρίζοντας αλλά και διευρύνοντας την σχετική τοποθέτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ επί του συγκεκριμένου ζητήματος, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει νομοθέτημα.

«Θεωρώ βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα το αναπέμψει, για λόγους συνταγματικότητας, στην Βουλή», σημειώνει.

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων στο Σχέδιο Εστία και η ολοκλήρωσή του, ώστε να διαφανεί υπεύθυνα το μέγεθος και η φύση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων με ενυπόθηκη εξασφάλιση, κύρια κατοικία και «να γίνουν οι κατάλληλοι σχεδιασμοί για ορθολογική αντιμετώπισή του».

Τέλος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ευχαριστεί την Διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρο Παπαδούρη, για την αποτελεσματική συνεργασία τους μαζί του, προς αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, καθώς τους συναδέλφους του στο Γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network