MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΑΝΑΛΥΣΗ: Συναγερμός στο Προεδρικό. Τα λάθη και η προσπάθεια για διέξοδο

Advertisement

Sponsored by exness

Απεγκλωβισμό από το αδιέξοδο στο οποίο παγιδεύτηκε αναζητεί διακαώς η κυβέρνηση αφού υποχρεώθηκε σε πολιτική αλλά και επικοινωνιακή αναδίπλωση ώστε να εκτονώσει την κρίση και να αποσοβήσει τα χειρότερα.

Advertisement

Η πρωτοφανής σε όγκο κινητοποίηση των εκπαιδευτικών το απόγευμα της Τρίτης σήμανε συναγερμό τόσο στο Προεδρικό όσο και στην Πινδάρου, με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να παραδέχονται ότι μια σειρά από λάθη και αστοχίες τροφοδότησαν την ένταση αντί να την εκτονώσουν. Ενα από τα λάθη για τα οποία έγινε αυτοκριτική ήταν ότι δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαλόγου. Ενα δεύτερο σημείο αυτοκριτικής ήταν η κατηγορία που διατύπωσε η προεδρία της Δημοκρατίας κατά των εκπαιδευτικών ότι λίγο πολύ καθοδηγούνται από το ΑΚΕΛ. Προεδρικό και Πινδάρου έγιναν δέκτες έντονων παραπόνων από φίλα προσκείμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και προειδοποίησαν για μεγάλο πολιτικό κόστος.

Στη βάση αυτών των δεδομένων επιχειρήθηκε η πρωτοβουλία Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος το πρωί της Τετάρτης πρότεινε επαναφορά στο τραπέζι του διαλόγου της πρότασης που κατέθεσε στις 23 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία υιοθετεί η Κυβέρνηση, με ισχύ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Η πρόταση της 23ης Αυγούστου προϋποθέτει:

  1. Μειώνονται από 2 σε 1 οι ώρες του Υπευθύνου τμήματος. Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί απαλλάσσονται από την ευθύνη καταχώρησης των απουσιών των μαθητών, η οποία μεταβιβάζεται στις Γραμματείες των Σχολείων.
  2. Ο βιολογικός χρόνος στα 8, 16, 20 χρόνια υπηρεσίας μειώνεται από 2 περιόδους κάθε φορά σε 1. Η ώρα η οποία αποκόπτεται θα δοθεί υπό μορφή μισθολογικής προσαύξησης στους εκπαιδευτικούς.
  3. Παραμένουν οι ώρες του συνδικαλισμού σε πλήρες ωράριο δύο άτομα κάθε οργάνωσης, συγκεκριμένα για τον εκάστοτε Πρόεδρο και Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ. Για τον χρόνο που αποκόπτεται στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά στελέχη το κράτος θα προσφέρει κάθε χρόνο στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ 175.000 ευρώ ενώ στην ΟΛΤΕΚ 100.000 ευρώ.
  4. Προτείνεται σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης σε εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος ηλικίας και το 58ο για τους δασκάλους με κίνητρο την περικοπή του πέναλτι του 12% που ισχύει σήμερα για όσους αφυπηρετούν πρόωρα.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλησε να ικανοποιήσει το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για απόσυρση των μέτρων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί είδαν με επιφύλαξη την πρωτοβουλία Αβέρωφ, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά η πρόταση Αναστασιάδη δεν διαφέρει δραστικά από τα μέτρα του Υπουργικού. Από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατέληξαν από κοινού στην εξής πρώταση: Zητούν από τις δύο πλευρές να παγοποιήσουν οποιαδήποτε ενέργεια που πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω ένταση, δηλαδή από την κυβέρνηση ζητά  την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 4.7.2018 ενώ από τους εκπαιδευτικούς αξιώνουν αναστολή εφαρμογής των όποιων απεργιακών ή άλλων μέτρων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν επίσης την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων καθόλη τη σχολική χρονιά 2018-19, τον καταρτισμό από το Υπουργείο Παιδείας και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις πλήρους και λεπτομερούς καταλόγου όλων των πτυχών του εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και στη συνέχεια έναρξη διαλόγου για επίλυση με τη σειρά προτεραιότητας όλων των πτυχών του καταλόγου και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου και πλήρους συμφωνημένου πλαισίου από τη σχολική χρονιά 2019-2020.

Η συμβιβαστική πρόταση της αντιπολίτευσης υπογράφηκε από τους Γιώργο Λουκαίδη εκ μέρους του ΑΚΕΛ, Μαρίνο Μουσιούτα εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και μετά από πρωτοβουλία του κ. Ευσταθίου, προσυπογράφηκε και από τους Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών καθώς και από την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου. Το ΕΛΑΜ συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση και κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι το απέκλεισε από την πρωτοβουλία. Το ΑΚΕΛ απάντησε ότι το ΕΛΑΜ έχει κάθε δικαίωμα να στηρίξει την πρόταση.

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες με την κυβέρνηση να επιφυλάσσει για το πρωί της Πέμπτης την τοποθέτησή της επί των διεργασιών που διεξάγονται για άρση της διαφοράς. Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας της Βουλής, οι οποίες διέκοψαν για 48 ώρες ώστε να δοθεί χρόνος στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη να μεταβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τις προτάσεις που κατέθεσαν ο ΔΗΣΥ και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Μεσολαβητική παρέμβαση επιχείρησε και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος έσπευσε στο Προεδρικό και συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη. Η πρόταση Συλλούρη δεν έγινε γνωστή αλλά πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συναγερμικού προέδρου της κοινουλευτικής επιτροπής Παιδείας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, ο οποίος τη χαρακτήρισε απαράδεκτη διότι πρόκειται για μονομερή διαδικασία, που έγινε λίγο πριν τη συνεδρίαση δύο επιτροπών, και παρακάμπτει τους ενδιαφερόμενους μαθητές, γονείς και άλλους.

Κερδισμένη η αντιπολίτευση

Ολοένα και πιο βαρύ γίνεται πλέον το κλίμα για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, ο οποίος εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά αυτό δεν αρκεί για να διασφαλίσει την ομαλή και παραγωγική παραμονή του στο υπουργείο, μετά ρήξη που επήλθε στις σχέσεις του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Η καρατόμησή του ίσως να ήταν μια επικοινωνιακή διέξοδος για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ωστόσο δεν δέχεται κάτι τέτοιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πατρότητα των μέτρων για εξορθολογισμό της παιδείας ανήκει στον ίδιο και όχι στον Κώστα Χαμπιαούρη. «Μπορεί επικοινωνιακά και σε θέματα χειρισμών να έγιναν λάθη από πλευράς υπουργού αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί την ουσία της διαφοράς» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από ανώτερη κυβερνητική πηγή, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος στηρίζει τον Κ. Χαμπιαούρη. Η τροπή που πήραν τα πράγματα φέρνει σε δυσχερή θέση το Προεδρικό και το κυβερνών κόμμα, που μετρούν απώλειες από τη διαχείριση του ζητήματος, το οποίο προκάλεσε πολύ περισσότερες αντιδράσεις από τις αναμενόμενες. «Υποτιμήσαμε τον κίνδυνο συσπείρωσης των εκπαιδευτικών και άλλων οργανωμένων συνόλων» παραδέχθηκε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, που έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς από κυβερνητικής πλευράς. «Καταφέραμε επίσης να συσπειρώσουμε την αντιπολίτευση», κατέληξε το ίδιο στέλεχος.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network