MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πιθανή ανατροπή και νέα δεδομένα στο Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Νέα δεδομένα και αλλαγές στην εξίσωση του Κυπριακού έφερε ο Σεπτέμβριος, με την κρίση ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα να φαντάζει ικανή για τη δημιουργία μιας πρώτης τάξεως ευκαιρίας για γεφύρωση διαφορών στο εθνικό μας ζήτημα.

Advertisement

Η τουρκική πλευρά φέρεται να… έπεσε στην ανάγκη των Βρυξελλών και η Λευκωσία σκοπεύει να «εκμεταλλευτεί» τη συγκυρία με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου σε μια βάση που θα επιτρέπει την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να «μαλακώσει» τη στάση της και να βάλει… λίγο «νερό στο κρασί της» εάν οι Βρυξέλλες της δώσουν την οικονομική και πολιτική στήριξη που διακαώς χρειάζεται αυτή την περίοδο. Κι αυτό φέρεται να ήταν το μήνυμα που ο Τσαβούσογλου διαβίβασε πρόσφατα σε Λευκωσία και Αθήνα.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Βιέννη ότι «η Άγκυρα είναι έτοιμη για το άνοιγμα ΟΛΩΝ των διαπραγματευτικών κεφαλαίων». Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο διπλωματικής… μπλόφας. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι παρασκηνιακά εμφανίζεται διαλλακτικός, ενώ στο δημόσιο λόγο (συνέντευξη στην εφημερίδα “Τα Νέα” και κοινή διάσκεψη Τύπου με Οζερσάι) αμετακίνητος.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Διπλωματικές πηγές θεωρούν δεδομένη τη διεξαγωγή τριμερούς στην Νέα Υόρκη, με την κινητικότητα να είναι ήδη έντονη και πολυεπίπεδη.

Σε πρώτο επίπεδο εκκρεμούν οι επισκέψεις Λουτ σε Λονδίνο, Αθήνα και Βρυξέλλες. Αυτό το κεφάλαιο θα κλείσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και στη συνέχεια η Ειδική Απεσταλμένη θα ενημερώσει αναλυτικά τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά το συντονισμό της Λευκωσίας με την Αθήνα. Χριστοδουλίδης και Κοτζιάς παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί τετ-α-τετ των Αναστασιάδη και Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πριν την αναχώρηση του για Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος θα δει και την Τερέζα Μέι.

Αντίστοιχα το τρίτο επίπεδο αφορά το συντονισμό των κατεχόμενων με την Άγκυρα. Μετά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών με τον Κουντρέτ Οζερσάι, στην Άγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» των κατεχομένων. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο Μουσταφά Ακιντζί να συναντηθεί με τον Ερντογάν πριν τη μετάβαση του στην Νέα Υόρκη.

Το τέταρτο επίπεδο έχει να κάνει με τον απευθείας διάλογο Αθήνας – Άγκυρας. Διάλογος που στην παρούσα φάση διεξάγεται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Κοτζίας και Τσαβούσογλου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις τόσο στην Βιέννη την προηγμένη εβδομάδα όσο και στην Σμύρνη χθες.

Ο ρόλος Βερολίνου

Πάντως ο δρόμος των ευρωτουρκικών εξελίξεων περνά μέσα από το Βερολίνο, το οποίο επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Να σημειωθεί ότι εκεί θα βρεθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Νίκος Χριστοδουλίδης και περί τα τέλη του μήνα ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο διάλογος μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας αφορά κατά κύριο λόγο την τουρκική κρίση, ωστόσο η Λευκωσία θα επιδιώξει να μπει στο τραπέζι και το Κυπριακό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network