MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανακοίνωση Νομικής Υπηρεσίας για υποθέσεις ενώπιον ΕΔΑΔ και απάντηση Δημητριάδη

Advertisement

Sponsored by exness

Ενδεχόμενη παρέμβαση για υποθέσεις ενώπιον ΕΔΑΔ απαιτεί κυβερνητική απόφαση, λέει η Νομική Υπηρεσία – Κάνει λόγο για παρεμβάσεις του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη που στόχο έχουν την άσκηση απαράδεκτης πίεσης επί της Δημοκρατίας – Τι απαντάει ο Δημητριάδης

Advertisement

Η Νομική Υπηρεσία μελετά τις υποθέσεις που σχετίζονται με ατομικές προσφυγές που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, με αντικείμενο ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ, λέει η Νομική Υπηρεσία, σημειώνει ωστόσο ότι για το ζήτημα θα πρέπει να ληφθεί απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο για το θέμα, η Νομική Υπηρεσία λέει επίσης ότι «οι παρεμβάσεις του δικηγόρου, κ. Αχιλλέα Δημητριάδη, στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες για τις εν λόγω υποθέσεις, στόχο έχουν την άσκηση απαράδεκτης πίεσης επί της Δημοκρατίας για να παρέμβει στις διαδικασίες επί τετελεσμένων που έχουν δημιουργηθεί με αβέβαιες εκβάσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο επί δικαιωμάτων μεγάλης μερίδας πολιτών, αλλά και στη διευθέτηση πτυχών του Κυπριακού προβλήματος».

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, τον Μάρτιο του 2019 κοινοποιήθηκαν στον Γενικό Εισαγγελέα, ως Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στο ΕΔΑΔ, τρεις νέες ατομικές προσφυγές που αφορούν διεκδικήσεις Ε/Κ ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε ο Γενικός Εισαγγελέας από το ΕΔΑΔ με την κοινοποίηση των προσφυγών, δόθηκε στους διαδίκους τρίμηνη προθεσμία για διερεύνηση του ενδεχόμενου επίτευξης φιλικού διακανονισμού.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, σε περίπτωση που τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό μετά την εκπνοή της εν λόγω προθεσμίας, η Δημοκρατία θα κληθεί να ενημερώσει το Δικαστήριο κατά πόσον προτίθεται να παρέμβει ως ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία, προστίθεται ενώ σημειώνεται ότι για το θέμα τούτο, η Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Νομική υπηρεσία σημειώνει ότι «οι προσφυγές αυτές καταχωρήθηκαν με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μια μάλιστα εκ των τριών υποθέσεων, εγείρονται πολύ σοβαρά ζητήματα που άπτονται των γενικότερων συμφερόντων της Δημοκρατίας, αφού έχει κατ’ αυτό τον τρόπο καταστεί επίδικο θέμα ενώπιον της ‘Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας’ και των ‘δικαστηρίων’ του ψευδοκράτους, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων».

«Έχει τεθεί, δηλαδή, εν αμφιβόλω, με πρωτοβουλία ιδιωτών, ενώπιον του ΕΔΑΔ, η αδιαπραγμάτευτη κυριότητα των περιουσιών εντός της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, την οποία αβάσιμα και ανυπόστατα διεκδικεί το ΕΒΚΑΦ» λέει η Νομική Υπηρεσία και αναφέρει ότι μελετά τις υπό αναφορά υποθέσεις, για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο παρέμβασης.

Απάντηση Δημητριάδη

«Άστοχες» χαρακτήρισε ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης τις αναφορές στο πρόσωπό του, που περιέχονται σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με δημόσιες παρεμβάσεις του ίδιου για ατομικές προσφυγές που έχουν καταχωρήσει ιδιώτες κατά της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, με αντικείμενο ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα.

Διερωτήθηκε παράλληλα ποιος είναι ο υπεύθυνος για το γεγονός ότι χάθηκε η προθεσμία παρέμβασης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη από τις τρεις νέες ατομικές προσφυγές στο ΕΔΑΔ που αφορούν διεκδικήσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παραδέχεται ότι είχε γνώση των τριών ατομικών προσφυγών και ότι για αυτά βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών». «Βασικό ερώτημα είναι ποιος είναι ο υπεύθυνος για το ότι χάθηκε προθεσμία παρέμβασης στην πρώτη υπόθεση» είπε και διερωτήθηκε «μήπως έχουμε άλλο ένα χαλούμι εδώ».

Όσον αφορά τις ατομικές προσφυγές που εγείρουν Κύπριοι πολίτες είπε ότι «δεν νομίζω ότι χρειάζονται την άδεια οποιουδήποτε, ειδικά του Γενικού Εισαγγελέα». «Βεβαίως ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ήταν παρών στην υπόθεση Δημόπουλος. Αν όμως τη διαβάσει με προσοχή θα δει ότι ο μόνος τρόπος να προσβάλει κάποιος την αναποτελεσματικότητα της ‘επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησία της Τουρκίας, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, είναι να πάει σε αυτή και ακολούθως να πάει στο ΕΔΑΔ» συνέχισε.

Σε σχέση με την αναφορά της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας σε ψευδοκράτος, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι από τον καιρό της υπόθεσης Λοϊζίδου «δεν υπάρχει ψευδοκράτος, υπάρχει μόνο τουρκική κατοχή και το κατασκεύασμα από εκεί δεν είναι τίποτα άλλο από μια υποτελής τοπική διοίκηση», προσθέτοντας ότι «είναι καλό να χρησιμοποιούνται οι ορθοί νομικοί όροι».

«Για τις προσωπικές αναφορές που έχουν γίνει, τις βρίσκω άστοχες γιατί από δικής μου πλευράς εγώ αναφέρομαι στο κράτος» είπε, ενώ έκανε λόγο σε «υποθέσεις και εκτιμήσεις» που κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα. Διερωτήθηκε παράλληλα «αν εμποδίζεται η ελευθερία της έκφρασης και αν ο ίδιος [ο Γενικός Εισαγγελέας] που είναι ταγμένος να την προστατεύσει, θέλει να μου την περιορίσει».

Ο κ. Δημητριάδης έθεσε τέλος το ερώτημα «ποιος αποφασίζει για τις παρεμβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στις υποθέσεις Κυπρίων πολιτών στο ΕΔΑΔ, η εκτελεστική εξουσία ή ο νομικός της σύμβουλος» ενώ υπενθύμισε ότι για την υπόθεση που αφορά την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ σε περιουσίες στο Βαρώσι, η προθεσμία λήγει την Τρίτη, 18 Ιουνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal