MC MEDIA NETWORK

April 21, 2021 Wednesday 19:54:56

Εγγραφή στο
Newsletter

Ανακοινώσεις ΕMA για εμβόλιο AstraZeneca και περιστατικά θρομβώσεων, χρήση του regdanvimab και παρασκευή εμβολίων

Ο EMA εκδίδει συμβουλές σχετικά με τη χρήση του regdanvimab για τη θεραπεία του COVID-19 – Ενημέρωση σχετικά με τη συνεχή αξιολόγηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος – Αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων και προμήθεια εμβολίων COVID-19 από AstraZeneca, BioNTech / Pfizer και Moderna

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ανακοινώσεις ΕMA για εμβόλιο AstraZeneca και περιστατικά θρομβώσεων, χρήση του regdanvimab και παρασκευή εμβολίων.

Εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca – Ενημέρωση σχετικά με τη συνεχή αξιολόγηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA, PRAC, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική επισκόπηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος, συμπεριλαμβανομένων πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο κατά της COVID-19 AstraZeneca. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος και ότι τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών. Η Επιτροπή συνέστησε να συμπεριληφθούν περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για επαγγελματίες υγείας και το κοινό στις πληροφορίες προϊόντων του εμβολίου.

Οι τροποποιημένες πληροφορίες για το προϊόν και η σχετική απευθείας επικοινωνία με τους επαγγελματία υγείας είναι πλέον διαθέσιμες στον ιστότοπο του EMA.

Η PRAC συνεχίζει την αξιολόγησή της για τις αναφερόμενες περιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο EMA συγκαλεί μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στις 29 Μαρτίου για να παράσχει πρόσθετη συμβολή στην αξιολόγηση. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στην αιματολογία (θρόμβωση και αιμόσταση), καρδιαγγειακή ιατρική, μολυσματικές ασθένειες, ιολογία, νευρολογία, ανοσολογία και επιδημιολογία θα συναντηθούν για να δώσουν τις απόψεις τους στην PRAC σχετικά με πτυχές όπως οποιονδήποτε εύλογο μηχανισμό δράσης, πιθανούς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου και τυχόν πρόσθετα δεδομένα που απαιτούνται, να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των παρατηρούμενων γεγονότων και του δυνητικού κινδύνου. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα περιλαμβάνει επίσης δύο εκπροσώπους από το κοινό.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης εμπειρογνωμόνων, μαζί με περαιτέρω ανάλυση των αναφερόμενων περιπτώσεων, θα συμπεριληφθεί στη συνεχιζόμενη αξιολόγηση της PRAC. Η ενημερωμένη σύσταση της PRAC για το θέμα αναμένεται κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου (6-9 Απριλίου).

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η ανασκόπηση των θρομβοεμβολικών συμβάντων με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca διεξάγεται στο πλαίσιο ενός σήματος ασφαλείας, με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο συμβάν που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η ανασκόπηση διενεργείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA, την αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση θεμάτων ασφάλειας για τα ανθρώπινα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.

Ο EMA εκδίδει συμβουλές σχετικά με τη χρήση του regdanvimab για τη θεραπεία του COVID-19

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) ολοκλήρωσε την αναθεώρησή της σχετικά με τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος regdanvimab (επίσης γνωστό ως CT-P59) για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Αυτή η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε για την παροχή εναρμονισμένης επιστημονικής γνώμης σε επίπεδο ΕΕ για την υποστήριξη της εθνικής λήψης αποφάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του αντισώματος πριν από την άδεια κυκλοφορίας. Ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το regdanvimab μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιβεβαιωμένου COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προχωρήσουν σε σοβαρή COVID-19.

Το φάρμακο χορηγείται με έγχυση (στάγδην) σε φλέβα και οι προτεινόμενες συνθήκες χρήσης είναι διαθέσιμες εδώ.

Ο EMA διατύπωσε τις συστάσεις του μετά από μια ανασκόπηση δεδομένων από μια συνεχιζόμενη μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις του regdanvimab σε ενήλικες εξωτερικούς ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 που περιγράφονται ως ήπια έως μέτρια και δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Τα αποτελέσματα από το πρώτο μέρος της μελέτης δείχνουν ότι το regdanvimab μπορεί να μειώσει το ποσοστό νοσηλείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με τα οφέλη του φαρμάκου αυτήν τη στιγμή. Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες. Οι αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών αντιδράσεων) δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παρακολουθούν τους ασθενείς για αυτές τις αντιδράσεις.

Παρά τις αβεβαιότητες, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το regdanvimab μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19, με βάση μια λογική πιθανότητα ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει κλινικό όφελος και χαμηλή πιθανότητα βλάβης.

Οι συστάσεις του EMA μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συμβουλών σχετικά με την πιθανή χρήση αυτού του μονοκλωνικού αντισώματος πριν από την έκδοση άδειας κυκλοφορίας.

Ενώ η τρέχουσα αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, μια κυλιόμενη ανασκόπηση του regdanvimab, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις οριστικοποιηθεί, η κυλιόμενη ανασκόπηση θα αποτελέσει τη βάση για μια αίτηση άδειας κυκλοφορίας της ΕΕ για αυτό το φάρμακο.

Περισσότερα για τα φάρμακα:

Το Regdanvimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με δραστικότητα έναντι της COVID-19. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (που ονομάζεται αντιγόνο). Το Regdanvimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Όταν προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη, μειώνεται η ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Αυτό αναμένεται να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19.

Περισσότερα για τη διαδικασία:

Η επανεξέταση του regdanvimab ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος του εκτελεστικού διευθυντή του EMA βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού 726/2004 μετά από προκαταρκτική συζήτηση με την ειδική ομάδα για την πανδημία COVID-19 EMA (COVID-ETF), η οποία συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων για παροχή συμβουλών σχετικά με την ανάπτυξη, την έγκριση και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων και εμβολίων για την COVID-19.

Η αναθεώρηση του regdanvimab πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, υπεύθυνη για ερωτήματα σχετικά με φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, η οποία έχει εκδώσει τώρα την επιστημονική της γνώμη. Η επιστημονική γνώμη της CHMP μπορεί να ληφθεί υπόψη από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον EMA κατά την αξιολόγηση αυτού του φαρμάκου για τη θεραπεία της COVID-19 

Αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων και προμήθεια εμβολίων COVID-19 από AstraZeneca, BioNTech / Pfizer και Moderna

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) ενέκρινε αρκετές σημαντικές συστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.

Μια νέα εγκατάσταση παρασκευής για το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca

Εγκρίθηκε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής για την παραγωγή της δραστικής ουσίας εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca. Το Halix βρίσκεται στο Λάιντεν της Ολλανδίας και θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των τόπων παρασκευής που έχουν λάβει άδεια για την παραγωγή της δραστικής ουσίας του εμβολίου.

Μια νέα εγκατάσταση κατασκευής και πιο ευέλικτες συνθήκες αποθήκευσης για το εμβόλιο COVID-19 BioNTech / Pfizer

Εγκρίθηκε επίσης ένας νέος τόπος για την παραγωγή του Comirnaty, του εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer. Η εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στη γερμανική πόλη Marburg, θα παράγει τόσο δραστική ουσία όσο και το τελικό προϊόν. Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις εγκαταστάσεις παρασκευής δραστικών ουσιών που παρέχουν στην ΕΕ και περιλαμβάνονται στην άδεια κυκλοφορίας.

Εκτός από τη νέα μονάδα παρασκευής αυτού του εμβολίου, η CHMP έδωσε επίσης θετική γνώμη για να επιτρέψει τη μεταφορά και αποθήκευση φιαλιδίων αυτού του εμβολίου σε θερμοκρασίες μεταξύ -25 έως -15˚C (δηλ. Τη θερμοκρασία των τυπικών φαρμακευτικών καταψυκτών) για εφάπαξ περίοδο δύο εβδομάδων. Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση για τη μακροχρόνια αποθήκευση των φιαλιδίων σε θερμοκρασία μεταξύ -90 έως -60˚C σε ειδικούς καταψύκτες. Αναμένεται να διευκολύνει την ταχεία διάθεση και διανομή του εμβολίου στην ΕΕ μειώνοντας την ανάγκη για συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ψυχρής αποθήκευσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Νέα εγκατάσταση παρασκευής και διαδικασίες κλιμάκωσης για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, η CHMP συνέστησε την έγκριση της προσθήκης μιας νέας εγκατάστασης παρασκευής για την παραγωγή δραστικής ουσίας και ενδιάμεσων τελικών προϊόντων για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna. Η προσθήκη των νέων γραμμών παραγωγής στην εγκατάσταση Lonza, που βρίσκεται στο Visp της Ελβετίας, μαζί με άλλες αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής που είχαν επισημανθεί από την επιτροπή, αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και στην αύξηση της προσφοράς του εμβολίου στην αγορά της ΕΕ.

Οι αλλαγές που περιγράφονται θα συμπεριληφθούν στις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για αυτά τα εμβόλια στον ιστότοπο EMAs.

Ο EMA βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας των εμβολίων COVID-19 καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ. Ο Οργανισμός παρέχει καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για την υποστήριξη και την επιτάχυνση των αιτήσεων για την προσθήκη νέων εγκαταστάσεων για την παρασκευή εμβολίων COVID-19 υψηλής ποιότητας.

Όσον αφορά οποιοδήποτε φάρμακο στην ΕΕ, τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να παρασκευαστούν μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στην άδεια κυκλοφορίας μετά από κανονιστική αξιολόγηση.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο κατασκευαστής διαθέτει άδεια παρασκευής από την αρμόδια εθνική αρχή του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται ο τόπος παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία παραγωγής συμμορφώνεται με τα πρότυπα ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GMP). Οι εθνικές αρμόδιες αρχές διενεργούν επιθεωρήσεις GMP σε συντονισμό με τον EMA για να ελέγξουν εάν οι κατασκευαστές συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, τους όρους της άδειας χρήσης τους και την άδεια κυκλοφορίας, εάν ληφθούν.

Επιπλέον, η άδεια κυκλοφορίας πρέπει να υποβάλει ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μονάδα είναι σε θέση να παράγει με συνέπεια υψηλής ποιότητας εμβόλια σύμφωνα με τις συμφωνημένες προδιαγραφές.

Μόλις είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα δεδομένα, η εταιρεία υποβάλλει αίτηση για την προσθήκη της νέας μονάδας κατασκευής στην άδεια κυκλοφορίας. Αυτό γίνεται μέσω μιας εφαρμογής παραλλαγής. Ο EMA είναι έτοιμος να αξιολογήσει τα αιτήματα αυτά γρήγορα.

 

Ο EMA εκδίδει συμβουλές σχετικά με τη χρήση του regdanvimab για τη θεραπεία του COVID-19 – Ενημέρωση σχετικά με τη συνεχή αξιολόγηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος – Αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων και προμήθεια εμβολίων COVID-19 από AstraZeneca, BioNTech / Pfizer και Moderna

Ανακοινώσεις ΕMA για εμβόλιο AstraZeneca και περιστατικά θρομβώσεων, χρήση του regdanvimab και παρασκευή εμβολίων.

Εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca – Ενημέρωση σχετικά με τη συνεχή αξιολόγηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA, PRAC, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική επισκόπηση των περιπτώσεων θρόμβων αίματος, συμπεριλαμβανομένων πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο κατά της COVID-19 AstraZeneca. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρόμβων αίματος και ότι τα οφέλη του εμβολίου στην καταπολέμηση της ακόμη διαδεδομένης απειλής της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών. Η Επιτροπή συνέστησε να συμπεριληφθούν περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για επαγγελματίες υγείας και το κοινό στις πληροφορίες προϊόντων του εμβολίου.

Οι τροποποιημένες πληροφορίες για το προϊόν και η σχετική απευθείας επικοινωνία με τους επαγγελματία υγείας είναι πλέον διαθέσιμες στον ιστότοπο του EMA.

Η PRAC συνεχίζει την αξιολόγησή της για τις αναφερόμενες περιπτώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο EMA συγκαλεί μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων στις 29 Μαρτίου για να παράσχει πρόσθετη συμβολή στην αξιολόγηση. Εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στην αιματολογία (θρόμβωση και αιμόσταση), καρδιαγγειακή ιατρική, μολυσματικές ασθένειες, ιολογία, νευρολογία, ανοσολογία και επιδημιολογία θα συναντηθούν για να δώσουν τις απόψεις τους στην PRAC σχετικά με πτυχές όπως οποιονδήποτε εύλογο μηχανισμό δράσης, πιθανούς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου και τυχόν πρόσθετα δεδομένα που απαιτούνται, να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των παρατηρούμενων γεγονότων και του δυνητικού κινδύνου. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα περιλαμβάνει επίσης δύο εκπροσώπους από το κοινό.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης εμπειρογνωμόνων, μαζί με περαιτέρω ανάλυση των αναφερόμενων περιπτώσεων, θα συμπεριληφθεί στη συνεχιζόμενη αξιολόγηση της PRAC. Η ενημερωμένη σύσταση της PRAC για το θέμα αναμένεται κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Απριλίου (6-9 Απριλίου).

Περισσότερα για τη διαδικασία

Η ανασκόπηση των θρομβοεμβολικών συμβάντων με το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca διεξάγεται στο πλαίσιο ενός σήματος ασφαλείας, με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο συμβάν που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η ανασκόπηση διενεργείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA, την αρμόδια επιτροπή για την αξιολόγηση θεμάτων ασφάλειας για τα ανθρώπινα φάρμακα. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, το PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.

Ο EMA εκδίδει συμβουλές σχετικά με τη χρήση του regdanvimab για τη θεραπεία του COVID-19

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) ολοκλήρωσε την αναθεώρησή της σχετικά με τη χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος regdanvimab (επίσης γνωστό ως CT-P59) για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Αυτή η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε για την παροχή εναρμονισμένης επιστημονικής γνώμης σε επίπεδο ΕΕ για την υποστήριξη της εθνικής λήψης αποφάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του αντισώματος πριν από την άδεια κυκλοφορίας. Ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το regdanvimab μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιβεβαιωμένου COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς που δεν χρειάζονται συμπληρωματική θεραπεία με οξυγόνο και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προχωρήσουν σε σοβαρή COVID-19.

Το φάρμακο χορηγείται με έγχυση (στάγδην) σε φλέβα και οι προτεινόμενες συνθήκες χρήσης είναι διαθέσιμες εδώ.

Ο EMA διατύπωσε τις συστάσεις του μετά από μια ανασκόπηση δεδομένων από μια συνεχιζόμενη μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις του regdanvimab σε ενήλικες εξωτερικούς ασθενείς με συμπτώματα COVID-19 που περιγράφονται ως ήπια έως μέτρια και δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο. Τα αποτελέσματα από το πρώτο μέρος της μελέτης δείχνουν ότι το regdanvimab μπορεί να μειώσει το ποσοστό νοσηλείας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα σχετικά με τα οφέλη του φαρμάκου αυτήν τη στιγμή. Όσον αφορά την ασφάλεια, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες ή μέτριες. Οι αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση (συμπεριλαμβανομένων των αλλεργικών αντιδράσεων) δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να παρακολουθούν τους ασθενείς για αυτές τις αντιδράσεις.

Παρά τις αβεβαιότητες, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το regdanvimab μπορεί να θεωρηθεί ως θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από COVID-19, με βάση μια λογική πιθανότητα ότι το φάρμακο μπορεί να προσφέρει κλινικό όφελος και χαμηλή πιθανότητα βλάβης.

Οι συστάσεις του EMA μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συμβουλών σχετικά με την πιθανή χρήση αυτού του μονοκλωνικού αντισώματος πριν από την έκδοση άδειας κυκλοφορίας.

Ενώ η τρέχουσα αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, μια κυλιόμενη ανασκόπηση του regdanvimab, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις οριστικοποιηθεί, η κυλιόμενη ανασκόπηση θα αποτελέσει τη βάση για μια αίτηση άδειας κυκλοφορίας της ΕΕ για αυτό το φάρμακο.

Περισσότερα για τα φάρμακα:

Το Regdanvimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα με δραστικότητα έναντι της COVID-19. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται σε μια συγκεκριμένη δομή (που ονομάζεται αντιγόνο). Το Regdanvimab έχει σχεδιαστεί για να προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνης του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID-19. Όταν προσκολλάται στην ακίδα πρωτεΐνη, μειώνεται η ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Αυτό αναμένεται να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια COVID-19.

Περισσότερα για τη διαδικασία:

Η επανεξέταση του regdanvimab ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος του εκτελεστικού διευθυντή του EMA βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 3 του κανονισμού 726/2004 μετά από προκαταρκτική συζήτηση με την ειδική ομάδα για την πανδημία COVID-19 EMA (COVID-ETF), η οποία συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων για παροχή συμβουλών σχετικά με την ανάπτυξη, την έγκριση και την παρακολούθηση της ασφάλειας φαρμάκων και εμβολίων για την COVID-19.

Η αναθεώρηση του regdanvimab πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA, υπεύθυνη για ερωτήματα σχετικά με φάρμακα για ανθρώπινη χρήση, η οποία έχει εκδώσει τώρα την επιστημονική της γνώμη. Η επιστημονική γνώμη της CHMP μπορεί να ληφθεί υπόψη από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον EMA κατά την αξιολόγηση αυτού του φαρμάκου για τη θεραπεία της COVID-19 

Αύξηση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων και προμήθεια εμβολίων COVID-19 από AstraZeneca, BioNTech / Pfizer και Moderna

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του EMA (CHMP) ενέκρινε αρκετές σημαντικές συστάσεις που θα αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και την προμήθεια εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ.

Μια νέα εγκατάσταση παρασκευής για το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca

Εγκρίθηκε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής για την παραγωγή της δραστικής ουσίας εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca. Το Halix βρίσκεται στο Λάιντεν της Ολλανδίας και θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των τόπων παρασκευής που έχουν λάβει άδεια για την παραγωγή της δραστικής ουσίας του εμβολίου.

Μια νέα εγκατάσταση κατασκευής και πιο ευέλικτες συνθήκες αποθήκευσης για το εμβόλιο COVID-19 BioNTech / Pfizer

Εγκρίθηκε επίσης ένας νέος τόπος για την παραγωγή του Comirnaty, του εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer. Η εγκατάσταση, η οποία βρίσκεται στη γερμανική πόλη Marburg, θα παράγει τόσο δραστική ουσία όσο και το τελικό προϊόν. Υπάρχουν επί του παρόντος τρεις εγκαταστάσεις παρασκευής δραστικών ουσιών που παρέχουν στην ΕΕ και περιλαμβάνονται στην άδεια κυκλοφορίας.

Εκτός από τη νέα μονάδα παρασκευής αυτού του εμβολίου, η CHMP έδωσε επίσης θετική γνώμη για να επιτρέψει τη μεταφορά και αποθήκευση φιαλιδίων αυτού του εμβολίου σε θερμοκρασίες μεταξύ -25 έως -15˚C (δηλ. Τη θερμοκρασία των τυπικών φαρμακευτικών καταψυκτών) για εφάπαξ περίοδο δύο εβδομάδων. Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση για τη μακροχρόνια αποθήκευση των φιαλιδίων σε θερμοκρασία μεταξύ -90 έως -60˚C σε ειδικούς καταψύκτες. Αναμένεται να διευκολύνει την ταχεία διάθεση και διανομή του εμβολίου στην ΕΕ μειώνοντας την ανάγκη για συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ψυχρής αποθήκευσης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Νέα εγκατάσταση παρασκευής και διαδικασίες κλιμάκωσης για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna

Ήδη την περασμένη εβδομάδα, η CHMP συνέστησε την έγκριση της προσθήκης μιας νέας εγκατάστασης παρασκευής για την παραγωγή δραστικής ουσίας και ενδιάμεσων τελικών προϊόντων για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna. Η προσθήκη των νέων γραμμών παραγωγής στην εγκατάσταση Lonza, που βρίσκεται στο Visp της Ελβετίας, μαζί με άλλες αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής που είχαν επισημανθεί από την επιτροπή, αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και στην αύξηση της προσφοράς του εμβολίου στην αγορά της ΕΕ.

Οι αλλαγές που περιγράφονται θα συμπεριληφθούν στις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για αυτά τα εμβόλια στον ιστότοπο EMAs.

Ο EMA βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας των εμβολίων COVID-19 καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα για την προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ. Ο Οργανισμός παρέχει καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για την υποστήριξη και την επιτάχυνση των αιτήσεων για την προσθήκη νέων εγκαταστάσεων για την παρασκευή εμβολίων COVID-19 υψηλής ποιότητας.

Όσον αφορά οποιοδήποτε φάρμακο στην ΕΕ, τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να παρασκευαστούν μόνο σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στην άδεια κυκλοφορίας μετά από κανονιστική αξιολόγηση.

Αυτό προϋποθέτει ότι ο κατασκευαστής διαθέτει άδεια παρασκευής από την αρμόδια εθνική αρχή του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται ο τόπος παρασκευής φαρμακευτικών προϊόντων για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία παραγωγής συμμορφώνεται με τα πρότυπα ορθής παρασκευαστικής πρακτικής (GMP). Οι εθνικές αρμόδιες αρχές διενεργούν επιθεωρήσεις GMP σε συντονισμό με τον EMA για να ελέγξουν εάν οι κατασκευαστές συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ, τους όρους της άδειας χρήσης τους και την άδεια κυκλοφορίας, εάν ληφθούν.

Επιπλέον, η άδεια κυκλοφορίας πρέπει να υποβάλει ισχυρά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μονάδα είναι σε θέση να παράγει με συνέπεια υψηλής ποιότητας εμβόλια σύμφωνα με τις συμφωνημένες προδιαγραφές.

Μόλις είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα δεδομένα, η εταιρεία υποβάλλει αίτηση για την προσθήκη της νέας μονάδας κατασκευής στην άδεια κυκλοφορίας. Αυτό γίνεται μέσω μιας εφαρμογής παραλλαγής. Ο EMA είναι έτοιμος να αξιολογήσει τα αιτήματα αυτά γρήγορα.

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Χάθηκαν τα ίχνη της 18χρονης Ελευθερίας στη Λευκωσία

Η Αστυνομία χρειάζεται τη βοήθεια των πολιτών για εντοπισμό της

Ανακοινώνει ενίσχυση του ΓΝ Λεμεσού ο ΟΚΥπΥ. Επιχειρησιακό σχέδιο για ανάπτυξη 400 κλινών-65 ΜΕΘ παγκυπρίως

Περισσότερες κλίνες στο θάλαμο βραχείας νοσηλείας του νοσοκομείου Λεμεσού και περισσότεροι γιατροί αφού το νοσηλευτήριο της Λεμεσού πλήττεται περισσότερο

MC MEDIA NETWORK

Κορέο με το κύπελλο στην νότια/ΦΩΤΟΣ

Δείτε μέσα από την κάμερα του PROTATHLIMA.COM το κορέο που ετοίμασαν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στην νότια. Φωτογραφία απο το SAVVIDES PRESS:

H σειρά προϊόντων επαγγελματικής περιποίησης προσώπου FOREO στην Κύπρο!

Η Artview Co. Ltd, μέλος του Ομίλου CTC και διανομείς των καλλυντικών Dior στην Κύπρο, εμπλουτίζει το πορτφόλιο της, λανσάροντας στην Κύπρο την πρωτοποριακή...

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

MC MEDIA NETWORK

Κορέο με το κύπελλο στην νότια/ΦΩΤΟΣ

Δείτε μέσα από την κάμερα του PROTATHLIMA.COM το κορέο που ετοίμασαν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στην νότια. Φωτογραφία απο το SAVVIDES PRESS:

H σειρά προϊόντων επαγγελματικής περιποίησης προσώπου FOREO στην Κύπρο!

Η Artview Co. Ltd, μέλος του Ομίλου CTC και διανομείς των καλλυντικών Dior στην Κύπρο, εμπλουτίζει το πορτφόλιο της, λανσάροντας στην Κύπρο την πρωτοποριακή...

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

Lifestyle

Κορέο με το κύπελλο στην νότια/ΦΩΤΟΣ

Δείτε μέσα από την κάμερα του PROTATHLIMA.COM το κορέο που ετοίμασαν οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ στην νότια. Φωτογραφία απο το SAVVIDES PRESS:

Lifestyle

Τις θέσεις Κύπρου για κλιματική αλλαγή παρουσίασε στον John Kerry ο Υπουργός Γεωργίας

Ενόψει της Συνάντησης Κορυφής για το Κλίμα που διοργανώνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Συγκλίσεις και Πλαίσιο Γκουτέρες η μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές εξελίξεις, λένε πέραν των 110 οργανώσεων

Η διακήρυξη παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής δημοσιογραφικής διάσκεψης για την κινητοποίηση 24ης του Απρίλη

Advertorials