MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αμφισβητεί ξανά την Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα. Επιστολή-πρόκληση προς ΟΗΕ

Advertisement

Sponsored by exness

Η Άγκυρα αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ – Κάνουν λόγο για νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

Advertisement

Με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνδέει η Άγκυρα την οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της προς τον ΓΓ Του ΟΗΕ, τις γνωστές της θέσεις.

Η επιστολή εστάλη στις 28 Απριλίου, σε απάντηση επιστολής του Κύπριου Μονίμου Αντιπροσώπου, Νίκου Αιμιλίου, με αφορμή τουρκικές προκλήσεις. Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.

«Πρώτον, θα ήθελα να δώσω έμφαση ότι ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη (με δύο νότες το 2004 και το 2013) πως έχει από μόνα τους και εξ αρχής νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο δυτικά του 32ου μεσημβρινού, 16’ και 18’.”

Πρόκειται για καλά μελετημένη θέση της Τουρκίας που υποστηρίζει πως τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών.

Στην επιστολή η Άγκυρα αναφέρει ότι η οριοθέτηση του δυτικού τερματικού σημείου της μέσης γραμμής «θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Ο Τούρκος πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ υπενθυμίζει ακόμη στην επιστολή του τη διαφωνία που εξέφρασε γραπτώς η χώρα του στη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις 17 Φεβρουαρίου 2003.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι πολλές από τις λεγόμενες άδειες για εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε περιοχές, που ανακηρύττονται από τους Ελληνοκύπριους, βρίσκονται εν μέρει εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Θα ήθελα επίσης να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι, στον τελευταίο γύρο του “διεθνούς διαγωνισμού” που αναφέρεται στην προαναφερθείσα επιστολή, μία από τις προσφερόμενες περιοχές βρίσκεται ακριβώς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Στα επιχειρήματά του προσθέτει και επιστολή του λεγόμενου αντιπροσώπου του ψευδοκράτους και καταλήγει λέγοντας πως «η Τουρκία διαψεύδει όλους τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Ελληνοκύπριου αντιπροσώπου».

Η γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή της Τουρκίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Μαρτίου προχώρησε με τη δημόσια προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδότησης, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε δημόσια ανακοίνωση που αμφισβητούσε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργεια του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη απέστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στον ΓΓ, ενημερώνοντας τον για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αβάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών, όπως εκφράζονταν μέσα από την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ως αποτέλεσμα της επιστολής του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαμε την επιστολή της Τουρκίας στην οποία περιλαμβάνεται η γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κάτι να ανησυχήσει, όλες οι ενέργειες της γίνονται βάσει του διεθνούς δικαίου, βάσει της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας που υπογράφτηκε το 1982 και δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε από την επανάληψη της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ανησυχίες κατά πόσο θα υπάρξει αντίδραση από την Τουρκία με την έναρξη νέων γεωτρήσεων, και εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν να κάνουν τίποτα με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναστέλλονται λόγω της ύπαρξης συνομιλιών. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς Τουρκίας, εμείς θα την αντιμετωπίσουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει δείγματα γραφής για το πώς αντέδρασε όταν προέκυψε ένα τέτοιο θέμα».

Ερωτηθείς για τις σημερινές συσκέψεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη και της κας Κλερ Πάλεϊ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι συσκέψεις γίνονται στο πλαίσιο «των τακτικών διαβουλεύσεων με αφορμή της συνομιλίες και το τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όντως η κα Πάλεϊ συμμετέχει, ενισχύεται η διαπραγματευτική ομάδα και σε αυτό το πλαίσιο συμμετέχει πλέον και η κα Πάλεϊ που είναι πολύ καλή γνώστης του Κυπριακού, των διαπραγματεύσεων και του τι συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών». Πρόσθεσε ότι «ήδη η κα Πάλεϊ έχει συμμετάσχει στις συνομιλίες συνοδεύοντας τον διαπραγματευτή». 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal