MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άμεση πλήρωση 28 θέσεων αποφασίστηκε στη σύσκεψη για την υγεία

Advertisement

Sponsored by exness

Την άμεση πλήρωση 28 θέσεων στη Δημόσια υγεία αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη σημερινή σύσκεψη για την υγεία – Συνεδριάζει εκτάκτως αύριο το Υπουργικό

Advertisement

Πλήρωση άμεσα 28 θέσεων ιατρών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Αύριο συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, για να επικυρώσει τη σημερινή απόφαση.

Από τις 28 θέσεις ιατρών, οι 14 θέσεις είναι ήδη προκηρυγμένες και πρόκειται για θέσεις που έχουν κενωθεί εξαιτίας αφυπηρετήσεων και παραιτήσεων γιατρών.

Εξάλλου, ο κατάλογος καταγραφής των πραγματικών αναγκών, τον οποίον είχε ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδόθηκε σήμερα στις 09:20 και όπως προκύπτει από τη σημερινή σύσκεψη, πρώτη φορά ετοιμάστηκε ένας τέτοιος κατάλογος από πλευράς του Υπουργείου Υγείας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών στα δημόσια νοσηλευτήρια, με την πλήρωση 28 νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «σε συνέχεια της χθεσινής ενδοτμηματικής σύσκεψης, που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των συντεχνιών των ιατρών καθώς επίσης, για πρώτη φορά, εκπροσώπους των ασθενών”, σημειώνοντας ότι “λήφθηκαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, αφού τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας συγκεκριμένα πραγματικά δεδομένα”.

“Αύριο”, πρόσθεσε, “θα συγκληθεί εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο στις 08:30, για να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Είπε ακόμα ότι ο κατάλογος καταγραφής των πραγματικών αναγκών, τον οποίον είχε ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιδόθηκε σήμερα στις 09:20 και μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σημερινή σύσκεψη, πρώτη φορά ετοιμάστηκε ένας τέτοιος κατάλογος από πλευράς του Υπουργείου Υγείας”.

“Δεν υπήρχε προηγουμένως”, σημείωσε, “ένας τέτοιος κατάλογος που να καταγράφει τις πραγματικές ανάγκες σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό στα νοσηλευτήρια”.

Ερωτηθείς για τις ανάγκες, που προκύπτουν με βάση τον κατάλογο αυτό, ο Εκπρόσωπος είπε: “Μιλάμε για 28 θέσεις ιατρών, οι οποίοι θα καλύψουν άμεσες ανάγκες, ενώ οι αποφάσεις – θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες αύριο – έχουν δύο στόχους. Από τη μια την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία, καθώς επίσης τον προγραμματισμό για συνολική αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία”.

Σε ερώτηση αν σήμερα συζητήθηκε το ΓΕΣΥ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «έγινε συζήτηση”, για να σημειώσει ότι “αυτός είναι ο τελικός στόχος, που θα οδηγήσει σε συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων”.

“Έγινε ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, όμως, δεν ήταν το κύριο θέμα συζήτησης αυτό, αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε τα άμεσα προβλήματα στα νοσηλευτήρια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν μπορεί να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία πρόσληψης 28 ιατρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτές ήταν οι ξεκάθαρες οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι «οι ανάγκες αφορούν την πρόσληψη 28 ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες, σε συγκεκριμένες κλινικές, σε όλα τα νοσοκομεία της ελεύθερης Κύπρου”.

Πρόσθεσε ότι δόθηκαν οδηγίες να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για πλήρωση αυτών των θέσεων.

Για το θέμα της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια και μόνο μέσα από τη μεταρρύθμιση και την αυτονόμηση θα αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα και αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα της σημερινής συζήτησης”.

“Κατά κύριο λόγο, όμως, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις επαφές με εμπλεκόμενους φορείς, θα γίνει συνάντηση και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις γίνει ένας τελικός προγραμματισμός βάσει των συσκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, και στόχος είναι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ”, είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει μείωση στις λίστες αναμονής ασθενών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «σίγουρα υπάρχει ήδη μείωση στις λίστες αναμονής με τα πιλοτικά προγράμματα που έχουν ήδη εφαρμοστεί”, για να σημειώσει ότι θα γίνει και σύσκεψη και για το θέμα των λιστών αναμονής, αλλά και σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ασθενών.

“Θεωρούμε”, είπε, “ότι σε αυτή την προσπάθεια η συμμετοχή των ασθενών, των άμεσα επηρεαζόμενων είναι πρωταρχικής σημασίας και είναι για αυτό το λόγο που προσκλήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη”.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών στο ΚΥΠΕ ότι αποτείνεται σε ιατρούς για πρόσληψη στο δημόσιο, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους τους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, εκφράστηκε αυτή η ανησυχία που υπάρχει και στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν υπάρχει σχεδιασμός, για αντιμετώπιση τέτοιου είδους δυσκολιών και προβλημάτων».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των αναγκών, αφού η πρόσληψη νέου προσωπικού δεν επιλύει αυτόματα τα προβλήματα στα νοσοκομεία, στη βάση πραγματικών δεδομένων και για αυτό το λόγο θα γίνει πρόσληψη ειδικού εμπειρογνώμονα.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), Σωτήρης Κούμας, είπε ότι σκοπός ήταν να δοθούν άμεσες λύσεις για την υποστελέχωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι ειδικός εμπειρογνώμονας θα κάνει έρευνα στα δημόσια νοσηλευτήρια και θα ετοιμάσει πρόταση, στην οποία θα αναφέρονται όλες οι ανάγκες σε έμψυχο υλικό.

“Ήδη”, είπε, “αποφασίστηκε η προκήρυξη αμέσως 28 μόνιμων θέσεων ιατρών”.

Σε ερώτηση σχετικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι “αν δεν εφαρμοσθεί το ΓεΣΥ, τότε όλοι θα έχουμε πρόβλημα υγείας”.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network