MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Αλλάξτε πολιτικές, όχι το κλίμα»: Πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία για την κλιματική αλλαγή

Advertisement

Sponsored by exness

«Αλλάξτε πολιτικές, όχι το κλίμα». Πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία για την κλιματική αλλαγή – «H πατρίδα μας Κύπρος πέραν των συνεπειών από την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, απειλείται με ερημοποίηση, λειψυδρία και όλες τις συνέπειες αυτών»

Πορεία διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή θα πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, με αφορμή την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στη Γλασκόβη.

Advertisement

Η πορεία θα αρχίσει η ώρα 10 το πρωί του Σαββάτου από τη συμβολή των οδών Λήδρας – Ονασαγόρου, παρά την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Σε ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου τονίζει, μεταξύ άλλων, «η πατρίδα μας Κύπρος πέραν των συνεπειών από την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, απειλείται με ερημοποίηση, λειψυδρία και όλες τις συνέπειες αυτών».

Αυτούσια η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου:

Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί παγκόσμια περιβαλλοντική και αναπτυξιακή πρόκληση, οι επιδράσεις της οποίας έχουν επιπτώσεις σε σημαντικούς τομείς, όπως στους υδάτινους πόρους, στην ενέργεια, στην παραγωγή τροφίμων, την διαθεσιμότητα γης και κυρίως στην ανθρώπινη υγεία. Η πατρίδα μας Κύπρος πέραν των συνεπειών από την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, απειλείται με ερημοποίηση, λειψυδρία και όλες τις συνέπειες αυτών.

Στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι το 2015, υιοθετήθηκε μια παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, η «Συμφωνία των Παρισίων». Αυτή η συμφωνία, καθορίζει ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης με στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τους 2 °C ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Φαίνεται όμως πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και γι’ αυτό έχουμε την κλιματική διαταραχή και καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Ο βασικός στόχος  της Συμφωνίας για αύξηση της θερμοκρασίας κάτω των 2°C και όχι κάτω του 1,5°C, δεν είναι ικανοποιητική γιατί, ακόμα και αν επιτύχουμε την μείωση κάτω των 2°C, και πάλι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Μόνο αν επιτύγχανε η διεθνής κοινότητα την μείωση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κάτω των 1,5°C, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφευχθούν ακραίες επιπτώσεις.

Τις αποφάσεις της συνόδου καθόρισαν τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών και επιχειρήσεων. Με την πρακτική που επιτρέπει στις πλουσιότερες χώρες να αγοράζουν δικαιώματα ρύπων από τις φτωχότερες, το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί οι πλούσιες χώρες που έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν, δε θα παίρνουν τα μέτρα που απαιτούνται για περιορισμό των ρύπων.  Οι χώρες που ουσιαστικά απέτρεψαν την λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι συνήθεις ύποπτοι με πρώτες τις ΗΠΑ και οι μεγάλες βιομηχανίες που βγάζουν κέρδη καταστρέφοντας το περιβάλλον και μολύνοντας τις θάλασσες και τον αέρα. Η Συμφωνία του Παρισιού ήταν συμφωνία συμβιβαστική μεταξύ των κρατών και των επιχειρήσεων, η οποία δεν μπορεί, χωρίς αυστηροποίηση του περιεχομένου της να πετύχει τον στόχο της.

Η νέα Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP 26, θα συνέλθει στη   Γλασκόβη στη Σκωτία  από την 1η μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2021. Ευχόμαστε αυτή τη φορά  οι ηγέτες των κρατών του Πλανήτη να πάρουν καλύτερες αποφάσεις για αντιμετώπιση τη κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης.

Λύσεις υπάρχουν, αυτό που χρειάζεται είναι οι πολιτικές αποφάσεις.  Η περιβαλλοντική κρίση απαιτεί στροφή του ανθρώπου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια διαφορετική κοινωνικοοικονομική δομή φιλική στο περιβάλλον από την οποία θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Η κατάσταση είναι ακόμη αλλά όχι για πολύ, αναστρέψιμη.

  • Θέση της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου είναι πως, στη Διάσκεψη της Γλασκώβης θα πρέπει να υιοθετηθεί ως δεσμευτικός ο στόχος για ανώτατη αύξηση του μέσου όρου της παγκόσμιας θερμοκρασίας τους 1,5°C.
  • Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να είναι μικρότερη από 1,5°C, ώστε να αποφευχθούν οι επικίνδυνες ανθρωπογενείς επιπτώσεις στο κλίμα. Η ίδια η Συμφωνία θα πρέπει να εμπλουτιστεί με πιο απαιτητικές δεσμεύσεις για τα κράτη και τις επιχειρήσεις που μολύνουν το περιβάλλον.

Στηρίζουμε τον στόχο για μείωση των εκπομπών στην Ε.Ε. τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030 και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και απαιτούμε ακόμα περισσότερα. Τα μέτρα πρέπει να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνουν τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις, στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης. Στόχος μας πρέπει να είναι να τεθούν η προστασία του περιβάλλοντος και τα συμφέροντα των λαών, πάνω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών τους με κάθε τίμημα. Αναμένουμε, τα επόμενα βήματα της διεθνούς κοινότητας να είναι πιο γενναία, αν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου στην Τουρκία, καθώς και για τους σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς και βάσεις όπως αυτή στην Καρπασία, καθώς και για την παρουσία στρατιωτικών όπλων και άλλων βάσεων στο νησί μας και στην γύρω περιοχή.

Όσον αφορά εσωτερικά την Κύπρο, θα πρέπει να μεγιστοποιηθεί η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σε όλους τους τομείς, να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων, να δοθεί έμφαση σε εναλλακτικές τεχνολογίες (π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα με φόρτιση από ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά συστήματα κλπ) στην ενέργεια και βιομηχανία, να προστατευτούν τα δάση, τα νερά η χλωρίδα και πανίδα. Η απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής τα τελευταία  8 χρόνια αλλά και η επίθεση στο περιβάλλον από παράνομες αναπτύξεις, την καταστροφή προστατευόμενων οικοτόπων και την αποσπασματική εφαρμογή της νομοθεσίας μας ανησυχεί τα μέγιστα.

Τα έργα και περιβαλλοντικές πολιτικές πρέπει να αντικαταστήσουν τα μεγάλα λόγια και τις ανεκπλήρωτες δεσμεύσεις που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια με τις νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές πολιτικές χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου  θα συνεχίσει την προσπάθεια μαζί με όλους όσους πολίτες του κόσμου έχουν στόχο να σώσουμε τον πλανήτη, γιατί δεν έχουμε άλλο.

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ:

Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών καλούμε τον καθένα που νοιάζεται για το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή να συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου το Σάββατο 06 Νοεμβρίου 2021 στο παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Εκκίνηση, η ώρα 10 π.μ., από τη συμβολή των οδών Λήδρας – Ονασαγόρου, παρά την Πλατεία Ελευθερίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network