MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

All-in για κατάργηση εξετάσεων ανά τετράμηνο με τις «ευλογίες» Χριστοδουλίδη-Βουλής

Advertisement

Sponsored by exness

All-in για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο με τις «ευλογίες» Χριστοδουλίδη και Βουλής – Ενώπιον Βουλής και νέου ΥΠΑΝ με το «καλημέρα» ο νέος τρόπος αξιολόγησης του μαθητή – Έτοιμος για την πρόταση νόμου ο Παύλος Μυλωνάς

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Η εκλογή του του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανοίγουν για τα καλά το δρόμο της κατάργησης του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο, μετά και τα απογοητευτικά αποτελέσματα του α’ τετραμήνου.

Advertisement

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «απογοητευτικά αποτελέσματα» και στήνουν εκ νέου στον τοίχο τον «αντιπαιδαγωγικό θεσμό», ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει αποτύχει παταγωδώς. Εξάλλου, όλοι οι φορείς της παιδείας, πλην του υφιστάμενου Υπουργού Παιδείας, εμμένουν στην κατάργηση του θεσμού και ζητούν από την Βουλή και τη νέα κυβέρνηση, να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας και να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για καθορισμό του νέου τρόπου αξιολόγησης των μαθητών.

Σημειώνεται δε πως η κατάργηση του θεσμού πρέπει να θεωρείται μονόδρομος δεδομένου ότι προεκλογικά ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε υποδείξει πως ο θεσμός έχει αποτύχει και πως αν δεν μπορεί να βελτιωθεί θα καταργηθεί.

Απ’ εκεί και πέρα, το «μπαλάκι» για την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο βρίσκεται πλέον στα χέρια της Βουλής και ειδικότερα της Επιτροπής Παιδείας, η οποία έχει επαναρχίσει τις εργασίες της σήμερα και αναμένεται εντός Μαρτίου να αρχίσει η συζήτηση ενώπιον του σώματος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, δηλώνει ετοιμότητα να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε κάνει, πριν το κλείσιμο των εργασιών της Βουλής, για προώθηση πρότασης νόμου για κατάργηση του θεσμού και ακολούθως με τη συνδρομή, φορέων, ειδικών και του νέου Υπουργού Παιδείας, να θεσμοθετηθεί ο νέος τρόπος αξιολόγησης του μαθητή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Cyprus Times, ο κ. Μυλωνάς είπε πως «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων, των ημιαστικών οργανισμών  που είναι στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού και αμέσως μετά θα ξεκινήσει ένα διάλογος στην Επιτροπή και με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους και τον νέο Υπουργό Παιδείας για να έχουμε ένα νέο τρόπο αξιολόγησης».

Εξήγησε δε, πως «η Επιτροπή έχει διάφορες απόψεις για το θέμα, οπόταν πριν το καλοκαίρι θα έχουμε καταλήξει, ελπίζω, συλλογικά να πάμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό και θα τερματίσουμε αυτή την ταλαιπωρία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.»

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με την κατάργηση του θεσμού, απάντησε πως «δεν μπορώ να μιλήσω για κάποιους που διαφωνούν, μπορώ όμως να εκφράσω τη δημόσια τοποθέτηση πολλών ή του ΔΗΣΥ εάν θα πρέπει να βελτιωθεί το υφιστάμενο σύστημα ή αν πρέπει να το αλλάξουμε. Είναι ένα μέρος το οποίο έχει δηλωθεί και δημόσια από μέρους του ΔΗΣΥ, γι’ αυτό και το αναφέρω. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις νομίζω προχωρούμε προς την αλλαγή της διαδικασίας».

Παράλληλα χαρακτήρισε θετικό στίγμα το γεγονός ότι ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε εκφράσει την άποψη για αλλαγή ή κατάργηση του θεσμού και υπέδειξε πως «περιμένουμε το διορισμό του νέου Υπουργού Παιδείας να ξεκινήσουμε τη συζήτηση και το διάλογο για πολλά θέματα».

 Κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων το ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης κατέθεσε σήμερα εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις πρόταση νόμου για την κατάργηση από την επόμενη σχολική χρονιά των εξετάσεων τετραμήνων, στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με μια μεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει όπως η ενδιάμεση εξέταση για το 2022-23 έχει καθαρά διαμορφωτικό χαρακτήρα και δεν θα προσμετρήσει στη συνολική βαθμολογία των μαθητών.

Ο κ. Χριστοφίδης σε δήλωση του υπέδειξε πως «οι εξετάσεις τετραμήνων είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα και υπάρχει ουσιαστικά κοινή ομολογία από όλους- έστω και μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσο κακό που έχει γίνει σε βάρος της εκπαίδευσης, των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών- ότι αυτός ο θεσμός είναι πλήρως αποτυχημένος».

Ως εκ τούτου αναμένεται πως το προσεχές διάστημα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν για τα απογοητευτικά αποτελέσματα του α’ τετραμήνου, το όλο ζήτημα θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και θα είναι και το πρώτο θέμα το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network