MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Άκρως απαραίτητη η πλανητική άμυνα» δηλώνει ο Δανός για πρώτη ιστορική αποστολή Dart

Advertisement

Sponsored by exness

Άκρως απαραίτητη η πλανητική άμυνα, δηλώνει ο Δανός για πρώτη ιστορική αποστολή Dart

Η ικανότητα της ανθρωπότητας για πλανητική άμυνα σε περίπτωση που απειληθεί από αστεροειδή είναι άκρως απαραίτητη, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Δανός, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Advertisement

Τα ξημερώματα, η NASA πραγματοποίησε την αποστολή DART προσκρούοντας εσκεμμένα πάνω σε έναν διαστημικό βράχο ένα διαστημικό σκάφος με σκοπό να μεταβληθεί η πορεία του αστεροειδούς που ονομάστηκε Δίμορφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

«Είναι μία πάρα πολύ σημαντική αποστολή, είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα αποκτά πλανητική άμυνα ώστε να μην έχουμε την τύχη των δεινοσαύρων οι οποίοι εξαφανίστηκαν από αστεροειδή πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Σήμερα για πρώτη φορά η ανθρωπότητα αποκτά ένα καινούργιο σε εισαγωγικά όπλο το οποίο είναι διαθέσιμο σε εμάς εάν τυχόν πότε κάποιος αστεροειδής απειλήσει τον πλανήτη μας», τόνισε ο κ. Δανός.

Η αποστολή είπε, στέφθηκε με επιτυχία αλλά κατά πόσον το αποτέλεσμα της μετατόπισης της τροχιάς του είναι ικανοποιητικό αυτό θα το γνωρίζουμε τους επόμενους μήνες διότι θα χρειαστεί ένας αριθμός από μετρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια.

Σημείωσε ότι ο πλανήτης μας έχει έρθει σε κίνδυνο πολλές φορές στο παρελθόν, όχι μόνο την εποχή των δεινοσαύρων αλλά και πιο πρόσφατα και έδωσε τα παραδείγματα της Σιβηρίας το 1908 όταν αστεροειδής έπεσε ισοπεδώνοντας 1000 τ. χλμ δάσους, της έκρηξη αστεροειδούς πάνω από την πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013 που προκάλεσε πολλές υλικές ζημιές αλλά και την εικασία ότι η βιβλική πόλη της Ιεριχούς καταστράφηκε από αστεροειδή.

«Άρα βλέπουμε το πως οι αστεροειδείς είχαν κάνει ζημιά, έχουμε ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα και πρέπει τώρα να έχουμε την ικανότητα να αποτρέψουμε κάποιον εάν χρειαστεί διότι είμαι σίγουρος ότι στο μεσοπρόθεσμο μέλλον θα χρειαστεί για αυτό και αυτή η ικανότητα είναι άκρως απαραίτητη», υπογράμμισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δανός.

Είπε ότι αν και ο Οργανισμός ανακοίνωσε πριν μερικά χρόνια ότι θα λάμβανε μέρος στην αποστολή αυτή, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγω της χρηματοδότησης που ήταν αναγκαία. Τότε, είπε, ο οργανισμός βρισκόταν στο ξεκίνημά του και δεν είχε τη δυνατότητα που έχει σήμερα.

«Ευτυχώς ο οργανισμός μας έχει μπει σε άλλα προγράμματα όχι όμως δυστυχώς στο συγκεκριμένο. Σήμερα είμαστε μέσα σε πολλές άλλες αποστολές όπως αυτή με τη μέτρηση των πετρωμάτων του Άρη. Το μέλλον θα είναι λαμπρό για την Κύπρο μας και τον οργανισμό μας σε πολλές αποστολές που θα ανακοινώσουμε μελλοντικά», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal