MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ακόμη αδιέξοδο για τα τυφλά αδέλφια-μαθητές. «Πώς γίνεται να μη μας λαμβάνουν υπόψη», λέει ο πατέρας στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Πρόσω ολοταχώς για την τρίτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς για τη Μέση Εκπαίδευση και δεύτερη για τη Δημοτική και ακόμη παραμένει άλυτο το πρόβλημα που έχει προκύψει σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς δύο μαθητών με οπτική αναπηρία, με αποτέλεσμα τα αδέλφια να παραμένουν μακριά από τις σχολικές αίθουσες.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Αν και μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από την Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών φάνηκε να υπάρχει κινητοποίηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο υπήρξε εκ νέου αδιέξοδο.

Advertisement

Η Cyprus Times επικοινώνησε τόσο με τον πατέρα των δύο μαθητών, ηλικίας 14 και 10 χρόνων, Κώστα Λοϊζίδης όσο και με τον Πρόεδρο των Σχολικών Εφορειών, Ντίνο Έλληνα.

Ο κύριος Λοϊζίδης, ο οποίος είναι και ο ίδιος εκ γενετής τυφλός, εμφανίστηκε εξοργισμένος με τη στάση της σχολικής εφορείας καθώς, όπως είπε, δε μπορεί να κατανοήσει τον τρόπο που αποφασίζουν για τους σχολικούς συνοδούς διερωτώμενος πώς γίνεται να μη λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη των γονέων. «Αν δεν έχω εγώ άποψη για το ποιος θα συνοδεύει τα παιδιά μου τότε ποιος πρέπει να έχει; Να ξέρω ότι είναι με κάποιο/α που νιώθουν ασφάλεια. Να νιώθουν ευχάριστα, άνετα ώστε να μπορούν και να αποδίδουν».

Είχε ξεκαθαρίσει, όπως είπε, τη θέση του από την αρχή. «Πριν ακόμη παρθούν οι τελικές αποφάσεις είχα ζητήσει δύο συγκεκριμένες συνοδούς επειδή τα παιδιά μου θα ένιωθαν ασφαλή μαζί τους. Ωστόσο επέλεξαν τις συνοδούς που ήθελαν αυτοί. Η μία εκ των δύο συνοδών μάλιστα στην παρουσία μου και όχι μόνο μίλησε με απότομο τρόπο στην κόρη μου κατά την περσινή χρονιά. Πώς να δεχθώ εγώ να συνοδεύει αυτή η γυναίκα ένα από τα παιδιά μου», διερωτήθηκε ο κύριος Λοϊζίδης.

Είναι σημαντικό, σημείωσε, τα παιδιά του να συνοδεύονται από άτομα τα οποία θα τα εμπιστεύονται. «Η συνοδός τους είναι συνέχεια μαζί τους. Θα τους μεταφέρει το τι γράφει ο εκπαιδευτικός στον πίνακα, καμία φορά θα τους το γράψει κιόλας. Είναι το δεξί χέρι των παιδιών μου άρα πρέπει να έχουν μία καλή σχέση».

Μάλιστα ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον κύριο Ντίνο Έλληνα για να έρθουν σε συμβιβαστική λύση. «Ζητήσαμε όπως η μία συνοδός από τις περσινές να είναι μαζί με την 14χρονη κόρη μου και στον γιο μου να δοθεί μια εκ των συνοδών που διορίστηκαν. Ωστόσο τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Έγινε απλά ανταλλαγή συνοδών. Πήγε η συνοδός που είχε ο γιος μου στην κόρη μου και το αντίστροφο. Αυτό δεν είναι συμφωνία. Προσπαθούν να μας ξεγελάσουν; Εγώ επιχείρησα να πείσω τα παιδιά μου να επιστρέψουν στο σχολείο αλλά αυτά δε δέχονται με αυτά τα δεδομένα. Είχα πείσει μάλιστα τον γιο μου να δεχθεί τη νέα του συνοδό για χάρη και της αδερφής του που είναι τελειόφοιτη Γυμνασίου. Θεωρούν ότι τήρησαν τη συμφωνία τους κατά το ήμισυ και θα είναι εντάξει. Θα νιώθουν τα παιδιά μου ότι τα κοροϊδεύω», ανέφερε ο κύριος Λοϊζίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι πλέον όλη η οικογένεια του είναι αναστατωμένη με όσα συμβαίνουν. «Η κόρη μου είναι συνεχώς αγχωμένη και με ρωτάει εάν θα μείνει στην ίδια τάξη λόγω απουσιών. Πρόκειται για αριστούχα μαθήτρια. Εγώ της λέω αν θέλει να πάει είναι δική της απόφαση. Δε μπορώ να τους πιέσω να πάνε και μετά να μου γυρίσει όλο αυτό μπούμερανγκ. Τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να έχουν λόγο και γνώμη».

Η κατάσταση αυτή, όπως είπε, προκαλεί αρκετό άγχος στην κόρη του γεγονός που τον ανησυχεί καθώς αρχές Σεπτεμβρίου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση για γλαύκωμα που αποσκοπεί κυρίως στη μείωση της πίεσης στο μάτι. «Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να είναι και ήρεμη, να μην ψηλώσει η πίεση της και τώρα είναι γεμάτη άγχος».

Αν και παίρνει νομική συμβουλή, όπως είπε, ελπίζει τα πράγματα να μην πάρουν αυτή την οδό. «Επί του παρόντος δεν έχω σκεφτεί τα επόμενα βήματα. Θέλω να λήξει το θέμα για το καλό των παιδιών μου. Προσπαθώ για το συμφέρον των παιδιών μου κι αυτοί από την άλλη προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών Ντίνος Έλληνας από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην αντίληψη του το θέμα επιχείρησε, όπως είπε, να βρεθεί άμεσα λύση. Γι’ αυτό και προτάθηκε στην οικογένεια να δοθεί στον γιο τους μία εκ των συνοδών που διορίστηκαν, εκείνη μάλιστα που αποδέχτηκε η οικογένεια, και για την κόρη τους θα διευθετείτο η επιθυμία τους μόλις προκύψει θέση εργασίας συνοδού στην εφορεία Λατσιών. «Όλα αυτά  φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι και τα δύο παιδιά θα επέστρεφαν κανονικά στο σχολείο από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό δυστυχώς δεν το δέχτηκε η οικογένεια. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να επιστρέψουν τα παιδιά κανονικά στις αίθουσες διδασκαλίας», ανέφερε ο κύριος Έλληνας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network