MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ακιντζί: Εργαζόμαστε για μια λύση το συντομότερο

Advertisement

Sponsored by exness

Εποικοδομητική χαρακτήρισε την 50λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΕΚ ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί επισημαίνοντας ότι ο κ. Σουλτς είναι ένα άτομο που γνωρίζει το Κυπριακό και στηρίζει ολόψυχα την λύση του.

Advertisement
Η συνάντηση των δύο αντρών πραγματοποιήθηκε στα κατεχόμενα και στην αρχή της οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ανέφερε ότι σε αυτή ευχαρίστησε τον Μάρτιν Σουλτς γι` αυτή τη στήριξή του στην επίλυση του Κυπριακού, την οποία ο Πρόεδρος του ΕΚ του επανέλαβε. «Ανταλλάξαμε χρήσιμες απόψεις στο όνομα ενός κοινού μέλλοντος στην ευρωπαϊκή οικογένεια όπου θα πάρουμε τη θέση μας όλοι μαζί και για την καλυτέρευση των σχέσεων των Τ/κ με έναν από τους σημαντικούς θεσμού της ΕΕ, το ΕΚ».

Επιβεβαίωσε, ανέφερε, την αποφασιστικότητα των Τ/κ για λύση του Κυπριακού και ο κ. Σουλτς του είπε πως θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να τους στηρίζει και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη με όλους τους θεσμούς της θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στην Κύπρο.

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, πιο πριν στο Παρίσι, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα αλλά και το Ιράκ και το Πακιστάν. «Η τρομοκρατία συνεχίζει σε διαφορετικούς τόπους αλλά και χρόνο να δείχνει το φοβερό της πρόσωπο. Απέναντι σε αυτό όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ενεργήσει από κοινού». Με την ευκαιρία της συνάντησής τους, είπε, μετέφερε στον κ. Σουλτς τα συλλυπητήρια του τ/κ “λαού” για τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας στα αγγλικά ο κ. Ακιντζί είπε ότι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα εδώ και 50 χρόνια και μίλησε για σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί. «Θέλουμε πολύ να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ίσως και πριν το τέλος της χρονιάς. Θα δουλέψουμε σκληρά και είμαστε πολύ ευτυχείς που βλέπουμε τη συνέχιση της δυνατής στήριξης του Προέδρου Σουλτς τόσο ατομικά όσο και θεσμικά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την καταγραφή των συγκλίσεων και εάν υπάρχουν προβλήματα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι φυσικά και υπάρχουν προβλήματα. Εάν είχαν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, είπε, θα είχαν πει ότι έλυσαν το Κυπριακό. Κάθε μέρα που συναντώνται, πρόσθεσε, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν, ώστε να μπορέσουν να μας πουν σύντομα παρά αργότερα, ότι έχουν επιτύχει άρση του αδιεξόδου – σημαντική πρόοδο (breakthrough). Δεν είμαστε εκεί ακόμη, συνέχισε λέγοντας ότι έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο σε τέσσερα κεφάλαια και τα άλλα δύο δεν τα έχουν αγγίξει ακόμη ή τα έχουν συζητήσει σε πολύ γενικό επίπεδο.

Θα προσπαθήσουν, ανέφερε, στα τέσσερα κεφάλαια να σμικρύνουν το κενό που υπάρχει λέγοντας ότι το να μετατραπούν οι συναντιλήψεις που υπάρχουν σε συγκλίσεις «δεν είναι εύκολη δουλειά».

Το Κυπριακό, ανέφερε, υπάρχει εδώ και 50 χρόνια και ως δύο ηγέτες εργάζονται εδώ και 10 μήνες με την πρόθεση να μην χρειαστούν ακόμη μερικά χρόνια αλλά να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε ένα αποτέλεσμα και γι` αυτό θα εργαστούν σκληρά μαζί με τις διαπραγματευτικές ομάδες. «Ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να σας έχουμε καλά νέα στο τέλος».

Στην ερώτηση εάν κάποια από τις δύο πλευρές έχει αλλάξει τη θέση της σε θέματα που έχουν ήδη συμφωνήσει, ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για προκαταλήψεις που υπάρχουν στη μια για την άλλη πλευρά για να σημειώσει ότι η τ/κ πλευρά δεν υποχωρεί και δεν αλλάζει τις θέσεις της. Από καιρού εις καιρόν, ανέφερε, μπορεί να υπάρχει η αντίληψη ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα. «Το θέμα είναι η αποφασιστικότητά μας». Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, δεν θέλουμε να το αφήσουμε στις νεότερες γενιές, συμπλήρωσε. «Νομίζω ότι ζήσαμε αρκετά και είναι η ώρα για μια τομή»,  κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network