MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ακιντζί: Δεν τίθεται θέμα παραχώρησης 25.000 «υπηκοοτήτων»

Advertisement

Sponsored by exness

Για παραγωγική συνάντηση και χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων μίλησε ο Μουσταφά Ακιντζί επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας ότι μετά από κάθε συνάντηση μπορεί να μην είναι εφικτό να λένε “ναι επιτύχαμε πρόοδο”, ωστόσο για την επίτευξη πραγματικής προόδου σε επόμενο στάδιο κάθε συνάντηση δημιουργεί ένα απόθεμα.

Advertisement

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης αξιολόγησε την σημερινή συνάντηση ως “ένα απόθεμα που θα διευκολύνει την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας”. Συναντήθηκαν, ανέφερε, για τρεισήμισι ώρες και εξέτασαν το πώς μπορούν να μετατρέψουν τις συγκλίσεις ή συναντιλήψεις στα πρώτα τέσσερα κεφάλαια, σε συμφωνίες.

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που φέρουν την τ/κ πλευρά να έχει υπαναχωρήσει από κάποιες προηγούμενες συμφωνίες είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως όσες απόψεις και θέσεις έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα εξακολουθούν να τις υπερασπίζονται και δεν τίθεται θέμα να υπαναχωρήσουν από μηνύματα ή θέσεις που εξέφρασαν στο παρελθόν είτε γραπτώς είτε προφορικώς. “Επειδή στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να φτάσουμε σε λύση. Γι` αυτό δεν τίθεται θέμα να πισωγυρίσουμε από θέσεις που έχουμε θέσει”.

Αναφερόμενος σε άλλα δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο πως άλλαξε η “κυβέρνηση” στο ψευδοκράτος και άλλαξε ή θα αλλάξει συμπεριφορά και ο ίδιος, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τέτοιου είδους προσεγγίσεις ούτε στην μια ούτε στην άλλη πλευρά χρειάζονται. Από την εποχή του αείμνηστου “προέδρου” Ντενκτάς, ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Αυτό, συνέχισε, συνέβη και την περίοδο του κ. Ταλάτ και την περίοδο του κ. Ερογλου και έτσι ξεκίνησε και θα συνεχιστεί και επί του δικού του καιρού. Η δική του προσδοκία, είπε, είναι να έχει μια αρμονική συνεργασία με την “κυβέρνηση” το πρόγραμμα της οποίας συζητείται σήμερα στη “βουλή” και σε συνεργασία όλοι μαζί, “κυβέρνηση”, “βουλή” και ΜΚΟ να φτάσουν σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. “Να επιτύχουμε τη βάση μιας μόνιμης ειρήνης στο νησί, να επιτύχουμε με ένα θετικό αποτέλεσμα και από τα δημοψηφίσματα μια ομοσπονδιακή δομή, διζωνική, δικοινοτική”.

Γι` αυτό, είπε, δεν χρειάζεται να δημιουργούνται δυσκολίες όπου δεν υπάρχουν και αχρείαστα θέματα για δήθεν αλλαγή θέσεων. Αυτό που εκπροσωπεί, ανέφερε, τον τ/κ “λαό” στις συνομιλίες είναι ο “πρόεδρός” του και την ε/κ πλευρά ο δικός τους ηγέτης και έτσι θα συνεχίσει.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα συναντήσεων τον Μάιο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η συνάντηση στις 9 Μαΐου με αμοιβαία συμφωνία θα γίνει νωρίτερα, στις 6 Μαίου και μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση εντός του μήνα. Στις 22 Μαΐου, συνέχισε, οι Ε/κ έχουν εκλογές και ο ίδιος στα μέσα Μαΐου θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη. Δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει κάποια άλλη συνάντηση μεταξύ 6 και 22 Μαΐου, ανέφερε προσθέτοντας ότι μετά τις 22 του μήνα εάν υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιήσουν άλλη μια συνάντηση πριν το τέλος Μαΐου. Εάν λέμε το 2016 να είναι η χρονιά της λύσης, το δεύτερο μισό του χρόνου, συνέχισε, πρέπει να είναι μια περίοδος πιο εντατική, πιο αποδοτική και εάν θέλουμε – συνέχισε- να φτάσουμε με επιτυχία σε ένα δημοψήφισμα, οι διαπραγματευτές θα συναντώνται τον Μάιο πιο συχνά. Ανακοίνωσε δε ότι ξεκινώντας από την Τρίτη οι κ. Μαυρογιάννης και Ναμί να συναντώνται κάθε μία ή δύο μέρες και αναμένει όπως είπε, 10-15 συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων.

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες, ο κ. Ακιντζί είπε ότι μπορούν να εξηγούν στην κοινή γνώμη τι γίνεται σε γενικές γραμμές αλλά για να ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές και να το κάνουν μαζί, αν είναι δυνατόν. Υπενθύμισε δε ότι το θέμα αυτό είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις στο παρελθόν λέγοντας ότι “η μια πλευρά κοιτώντας μόνο από το παράθυρό της δεν είναι σωστό να μιλά εκ μέρους και των δύο πλευρών. Γι` αυτό εάν τους επόμενους μήνες φτάσουμε σε αυτό το σημείο που να κάνουμε μαζί μία ανακοίνωση, θα το πράξουμε, δεν έχουμε πρόβλημα. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια απόφαση”.

Ερωτηθείς εάν στη συνάντηση προέκυψε θέμα για την παραχώρηση “υπηκοοτήτων” σε 25.000 ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι “είμαστε μακριά από κάθε συμπεριφορά που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων”. Και πριν λίγους μήνες, είπε, είχε απαντήσει σε παρόμοια ερώτηση λέγοντας ότι το “υπουργείο” εσωτερικών είχε διεξάγει μια έρευνα όσον αφορά τα δεδομένα για τους “υπηκόους” του και θα συνεχίσει αυτή την εργασία. Επανέλαβε δε ότι δεν έκαναν κανένα βήμα πίσω από τις θέσεις τους και δεν έχουν πρόθεση να κάνουν γιατί “θέλουμε τη λύση”. Υπενθύμισε δε ότι κατά την προεκλογική περίοδο κάποιοι έλεγαν να μην τον ψηφίσουν γιατί θα τους έβαζε στα πλοία (τους εποίκους) και θα τους έστελνε πίσω. Τότε, συνέχισε, είχε πει ο ίδιος ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και δεν πρόκειται να βάλει κανέναν στα πλοία και να τον στείλει πίσω. “Εγώ κρατώ τον λόγο μου αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Άλλο το θέμα των υπηκοοτήτων και άλλο το θέμα των πλοίων”.

Σε αυτό το μέρος υπάρχει χώρος για όλους μας, έχουν όλοι καθήκον στην δημιουργία του μέλλοντος της Κύπρου, μπορούμε να βρούμε διέξοδο σε αυτό το ζήτημα χωρίς να αδικηθεί κανείς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί. “Αλλωστε αυτή τη στιγμή στην ατζέντα μας δεν υπάρχει θέμα να κάνουν 25.000 άτομα υπηκόους. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα μας και δεν τίθεται θέμα προσεγγίσεων που θα τινάξουν στον αέρα με κάποιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις”.

Ούτε και προβλέπει, σημείωσε, ότι θα αντικρίσει κάτι τέτοιο λέγοντας ότι πρέπει να συμπεριφερθούν νούσιμα, λογικά και ρεαλιστικά. Η διαδικασία των συνομιλιών είναι σοβαρή, δεν μπορούν να παίζουν σβήνοντας και γράφοντας νούμερα και γι` αυτό δεν υπήρξε κάποια αντιπαράθεση γι` αυτό το θέμα και ούτε το συζήτησαν σήμερα, όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network