MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αιμορραγεί το ΓεΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Κρίσιμες οι επόμενες μέρες για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) – Έθεσε πέντε προϋποθέσεις ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και… τα θέλει όλα ή τίποτα – Επιθυμούν συνάντηση με τον ΠτΔ – Κάλεσμα Υπουργού Υγείας προς ΠΙΣ και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)

Advertisement

Βάλλουν κατά της εφαρμογής του ΓεΣΥ οι ιδιώτες γιατροί, διακόπτουν τη διαβούλευση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και θέτουν πέντε προϋποθέσεις οι οποίες ζητούν να ικανοποιηθούν όλες για να ξανά μπουν στο διάλογο.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι με αυτά τα δεδομένα δε διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης υγείας προς όφελος του ασθενούς, αλλά και η αξιοπρέπεια του γιατρού.

Έτσι θέτει πέντε βασικές προϋποθέσεις:

  1. Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  2. Απαιτείται η εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι «η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας»
  3. Όσον αφορά τον καθορισμό των αμοιβών των γιατρών στο ΓεΣΥ, ζητείται καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΠΙΣ στον ΟΑΥ
  4. Ζητείται εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ ζητείται ακόμα ο καθορισμός του ύψους της αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και ο σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου.
  5. Ζητούνται σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλομένων γιατρών, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στο ΓεΣΥ, ενώ απαιτείται ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Ο ΠΙΣ ξεκαθάρισε ότι για να αποδεχτούν οι γιατροί τη συμμετοχή τους στο ΓεΣΥ θα πρέπει να ικανοποιηθούν και οι πέντε προϋποθέσεις που καταγράφονται στο ψήφισμα που επικύρωσε η γενική συνέλευση του Σαββάτου. Στρέφονται μάλιστα προς την πολιτική ηγεσία ενώ επιθυμούν συνάντηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ρόλο διαμεσολαβητή ο Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή ενώ παράλληλα εμφανίστηκε έτοιμος για να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Κάλεσε τον ΠΙΣ και τον ΟΑΥ σε συνάντηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και οι δύο πλευρές να εμπλακούν σε ειλικρινή διάλογο αφενός μεν για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του ιατρικού κόσμου, αφετέρου δε να διατηρηθεί η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ.

Ξεκαθάρισε ότι για τα αιτήματα που συμπεριλήφθηκαν στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και αφορούν στις αποζημιώσεις των γιατρών σε περιβάλλον ΓεΣΥ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τα συζητήσει είναι ο ΟΑΥ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network