MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άγνωστος «x» η μετάλλαξη Όμικρον. Αξιολόγηση και μετά συζητήσεις για διαφοροποίηση μέτρων

Advertisement

Sponsored by exness

Συσκέψεις επί συσκέψεων… Μετά την αύξηση κρουσμάτων, η μετάλλαξη Όμικρον σήμανε νέο συναγερμό και στην Ευρώπη – Βλέπει επιστήμονες και ΟΚΥπΥ ο Υπουργός Υγείας – Ουδείς αποκλείει διαφοροποίηση των μέτρων που αποφασίστηκαν εάν κριθεί αναγκαίο

Οι συνεχείς συσκέψεις, διαβουλεύσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με υπηρεσιακούς παράγοντες που έχει από την στιγμή που σήμανε ο συναγερμός για την μετάλλαξη «Όμικρον» ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ενδεικτικές της ανησυχίας που επικρατεί και στην Κύπρο για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα στο μέτωπο της πανδημίας.

Advertisement

Μόλις δύο ημέρες αφότου ο κόσμος πληροφορήθηκε για τη ύπαρξη νέας μετάλλαξης, ο ΠΟΥ την χαρακτήρισε ως «ανησυχητική», όπως και με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο. Ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που μπορεί να την καταστήσουν πιο μεταδοτική ή πιο μολυσματική ή να καταστήσουν τα εμβόλια και άλλα προληπτικά μέτρα λιγότερο αποτελεσματικά, αν και κανένα από αυτά τα αποτελέσματα δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, η προσοχή στρέφεται στη νέα μετάλλαξη, χωρίς ουδείς να αποκλείει επί του παρόντος ότι εάν κριθεί απαραίτητο και αυτά τα μέτρα μπορεί να διαφοροποιηθούν. Ωστόσο, αρμόδια πηγή αναφέρει στη Cyprus Times ότι επί του παρόντος προέχει να αξιολογηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί και παρακολουθεί τις μεταλλάξεις παραμένει σε εγρήγορση καθώς οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μετάλλαξη πιο μεταδοτική, απ’ ότι υπήρχε μέχρι σήμερα.

Αν και συστήνεται υπομονή, γίνονται ασκήσεις επί χάρτου για το χειρότερο σενάριο, με το βλέμμα στραμμένο στα νοσηλευτήρια που ξεκίνησαν και πάλι να δέχονται μεγάλες πιέσεις. Σήμερα ο Υπουργός Υγείας έχει σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ προκειμένου να αξιολογηθεί γενικότερα η ετοιμότητα των κρατικών νοσηλευτηρίων, ενώ αύριο Δευτέρα θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στο φως.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, εξαιτίας της μετάλλαξης, έχει απαγορευτεί η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:  Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Μποτσουάνα.

Την ίδια ώρα και Ευρωπαϊκές χώρες, άρχισαν ήδη να ανακοινώνουν ύποπτα κρούσματα της «Όμικρον».

Η «Όμικρον» θα φέρει lockdown;

Την ώρα που πολλές χώρες επιστρέφουν σε καθεστώς lockdown λόγω της δραματικής -σε κάποιες περιπτώσεις- αύξησης των κρουσμάτων, η μετάλλαξη εντείνει την ανησυχία.

«Είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο, διότι ακόμα δεν ξέρουμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε. Εάν δεν είναι ιδιαιτέρα επιθετικό ή νοσογόνο για ποιο λόγο να επιβληθεί lockdown;» ήταν το σχόλιο του Δρ. Πέτρου Καραγιάννη κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσον ενδέχεται αυτή η μετάλλαξη να οδηγήσει και στην Κύπρο σε lockdown, σενάριο που άπαντες απεύχονται.

«Εάν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια γιατί να πάμε σε lockdown;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μπορούν να είναι αποτελεσματικά εάν αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι επιθετική, ο Δρ. Καραγιάννης απαντά καταφατικά.

«Φυσικά, τα καλύτερα μέτρα είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας. Το τονίζουμε και το ξανά τονίζουμε, η μάσκα είναι απαραίτητη. Πρέπει να το καταλάβουμε πλέον. Η μάσκα είναι το κύριο εμπόδιο, εάν αποδειχθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά (στη συγκεκριμένη μετάλλαξη). Τα παιδιά δεν εξαιρούνται από την μόλυνση του ιού. Ο ιός δεν ξέρει παιδιά ή μεγάλους ή ηλικιωμένους» λέει.

Σπεύδουν πολλοί να εμβολιαστούν 

Ο Δρ. Καραγιάννης αναφέρει, ερωτηθείς σχετικά, ότι τα μέτρα παρακίνησαν αρκετούς να εμβολιαστούν. Εν πάση περιπτώσει κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Και κληθείς να σχολιάσει τον συνωστισμό που παρατηρείται στα εμβολιαστικά κέντρα ή ότι κάποιοι δε βρίσκουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με την 3η δόση, είπε ότι όσο περνά ο καιρός αυτό θα γίνεται. «Είναι επειδή για τους περισσότερους έρχεται ο χρόνος που πρέπει να πάρουν την 3η δόση. Ακόμα, για όσους έλαβαν το AstraZeneca τώρα θα αρχίσουν να συμπληρώνονται οι 6 μήνες. Επομένως, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των πολιτών που θα προσέρχεται στα εμβολιαστικά κέντρα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network