MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

600 οι νέες προσλήψεις στη Δημόσια Υπηρεσία το 2019

Advertisement

Sponsored by exness

Ενώπιον της Επιτροπή Θεσμών οι κατάλογοι θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία για το 2020 – Στις 600 οι νέες προσλήψεις το 2019 – Τι προνοεί ο νόμος – Η διαδικασία των εξετάσεων

Advertisement

Οι νέες προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία για το 2019 υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 600, όπως λέχθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία είχε ενώπιον της προς έγκριση και τους καταλόγους θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία για το 2020.

Οι προσλήψεις στη δημόσια υπηρεσία γίνονται στη βάση του νόμου περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στην δημόσια υπηρεσία, ενώ σημειώνεται πως από φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά η νέα νομοθεσία περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στη δημόσια υπηρεσία, μετά τις τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε πως η νομοθεσία προβλέπει ότι 4 μήνες τουλάχιστον, πριν από τη διενέργεια των εξετάσεων, κατατίθενται οι θέσεις όλες στη Βουλή και εγκρίνονται με απόφαση, ώστε να μπορέσει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας να τις προκηρύξει.

Όπως είπε «είναι ο νόμος που επαναφέραμε σε λειτουργία από πέρσι περί αξιολόγησης υποψηφίων για διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία», για να προσθέσει ότι «για το 2019 οι διαδικασίες τρέχουν».

Εξήγησε ότι «είχαν γίνει εξετάσεις αρχές του Δεκέμβριου του 2018, βγήκαν τα αποτελέσματα αρχές του 2019 και έχουν ξεκινήσει ήδη οι προκηρύξεις των θέσεων», για να προσθέσει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες θέσεων.

«Υπάρχουν οι θέσεις που είναι μέχρι την Α7 που απαιτείται απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών και υπάρχουν και αυτές που είναι μέχρι την Α8, που είναι επιστημονικού προσωπικού, που χρειάζεται πτυχίο Πανεπιστημίου. Και οι δύο κατηγορίες υποδιαιρούνται στις γενικές θέσεις και στις εξειδικευμένες», είπε.

Σημείωσε ότι «οι γενικές θέσεις είναι αυτές, που θα καλυφθούν με τις εξετάσεις των κυβερνητικών εξετάσεων, που θα γίνουν προς το τέλος του χρόνου, ενώ οι εξειδικευμένες ακολουθούν την ίδια νομοθεσία αλλά θα γίνουν από ειδική συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία προεδρεύει πάλι η ΕΔΥ, για συγκεκριμένα τμήματα».

Τι προνοεί ο νόμος

Ο κ. Ζαχαρίου είπε πως ο νόμος προνοεί ότι για θέσεις μέχρι Α7 δεν απαιτείται προφορική εξέταση, εκτός εάν η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για εξαιρετικούς λόγους, αποφασίσει περί τούτου.

Επίσης, ανέφερε ότι «η συνολική βαθμολογία, εάν θα υπάρξει προφορική εξέταση, μέχρι Α8 που υπάρχει πάντοτε ή για θέσεις κάτω από Α7 είναι 138 συνολικές μονάδες», για να συμπληρώσει ότι «οι πρώτες 100 μονάδες είναι η αναλογία του γραπτού, τα επιπλέον προσόντα με τα πτυχία είναι 8 μονάδες, οι 5 μονάδες για την πείρα, μέχρι 5 μονάδες στη συνέντευξη (interview) από το Διευθυντή του Τμήματος και 20 μονάδες από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας».

«Ενώπιον της ΕΔΥ», πρόσθεσε, «καλούνται τριπλάσιος αριθμός των θέσεων. Αν ή θέση είναι μία καλούνται οι τρεις πρώτοι των εξετάσεων. Και μετά προστίθενται τα επιπλέον προσόντα και η πείρα».

Ο κ. Ζαχαρία ανέφερε ακόμα ότι «με βάση αυτόν τον τρόπο  η κλήτευση σε προφορική εξέταση είναι αντικειμενική, με βάση το τι έχει γράψει ο κάθε ένας στις εξετάσεις και προάγει την αξιοκρατία την οποία θέλουμε με διαφάνεια, ώστε ο πολίτης να ξέρει αν έχει πιθανότητα πρόσληψης ή όχι».

Η διαδικασία των εξετάσεων

Κατά τη συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών ζήτησαν λεπτομέρειες αναφορικά με τις διαδικασίες εξετάσεων, αξιολόγησης και πρόσληψης υποψηφίων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής «εκείνο το οποίο έχει διαφοροποιηθεί, σε σχέση με τα παλιά χρόνια, όσον αφορά στις εξετάσεις, είναι ότι οι εξετάσεις δεν είναι μόνο γνώσεις, αλλά είναι εξετάσεις περισσότερο που έχουν σχέση μαζί με τον τρόπο σκέψης, την ταχύτητα σκέψης, το τρόπο προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες. Είναι μοντέλα, που έχουν δοκιμαστεί στο εξωτερικό και έχουν πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα», είπε.

Όσον αφορά στο ερωτηματολόγιο, είπε πως αποτελείται από τρεις μεγάλες ομάδες, τις οποίες έχει στόχο να καλύψει και τις γνώσεις και τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού, ώστε να παίρνεις τους καλύτερους ανθρώπους που μπορεί να πάρεις στη Δημόσια Υπηρεσία.

«Υπολογίζεται -δεν ξέρουμε ακριβώς, διότι ο αριθμός των θέσεων είναι πάντα συνάρτηση και των προαγωγών και των αφυπηρετήσεων- ότι ένας μέσος όρος συμπληρώνουν περίπου γύρω στις 500 με 600 θέσεις τον χρόνο. Οι θέσεις οι κενές στη δημόσια υπηρεσία είναι αρκετά περισσότερες φυσικά. Είναι πάντοτε με φειδώ και μετά από αποπαγοποίηση από τη Βουλή όταν εκκενώνονται θέσεις πρώτου διορισμού ή θέσεις που δημιουργήθηκαν λόγω προαγωγών», σημείωσε.

Όπως κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου η Επιτροπή Θεσμών θα προχωρήσει το φθινόπωρο σε γενικότερη συζήτηση του τρόπου εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου, που τέθηκε σε λειτουργία, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδει στον απαιτούμενου βαθμό και κατά πόσο υπάρχουν οποιεσδήποτε αδυναμίες ή εάν χρειάζεται να γίνουν διορθώσεις.

«Επειδή η νομοθεσία με τη σημερινή της μορφή εφαρμόζεται για πρώτη φορά το 2019 -ο νόμος υπήρχε από το 1998- με τη  σημερινή της μορφή εφαρμόζεται για πρώτη φορά, έχουμε αποφασίσει με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και τα μέλη της Επιτροπής να γίνει μια γενικότερη συζήτηση μέσα στο Φθινόπωρο γύρω στον Οκτώβρη για τον τρόπο λειτουργίας της νομοθεσίας, αν χρειάζεται κάποιες επεμβάσεις, εάν λειτουργεί σωστά, εάν αποδίδει αυτά τα οποία θέλουνε να αποδίδει και να απαντηθούν και κάποιες ερωτήσεις που υπάρχουν εκ μέρους των βουλευτών για τα θέματα γνώσεων της ελληνικής γλώσσας κλπ», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network