MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

51,8% οι παράνομες πολιτογραφήσεις. Εισήγηση για αποστέρηση δεκάδων υπηκοοτήτων στο ενδιάμεσο πόρισμα (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Παρέλαβε την πολυσέλιδη έκθεση της ερευνητικής επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας – Όσα είπε για το πόρισμα της επιτροπής ο Μύρων Νικολάτος – Θα δοθεί στη δημοσιότητα επανέλαβε ο Γιώργος Σαββίδης αλλά με απάλειψη εκείνων των στοιχείων που δε μπορούν να δημοσιοποιηθούν για προστασία των ερευνών – Εισήγηση Ερευνητικής Επιτροπής για αποστέρηση μερικών δεκάδων υπηκοοτήτων στο πόρισμα

Κατ’ υπέρβαση του νόμου πάνω από τις μισές πολιτογραφήσεις που ερευνήθηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή, σύμφωνα με το ενδιάμερο πόρισμα 515 σελίδων, που βρίσκεται πλέον στα χέρια του Γενικού Εισαγγλέα.

Advertisement

Στο ενδιάμερο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο, γίνονται εισηγήσεις για αποστέρηση δεκάδων υπηκοοτήτων.

Υπό εξέταση από την Ερευνητική τέθηκαν πέραν των 3.500 φακέλων, που αφορούν πέραν των 6.000 πολιτογραφήσεων. Ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Από τις πολιτογραφήσεις διοχετεύτηκαν στην κυπριακή οικονομία γύρω στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Επιτροπή διερεύνησε τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2007 μέχρι και την 17η Αυγούστου του 2020, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Μιλώντας στο περιθώριο διάσκεψης τύπου, ο Μύρωνας Νικολάτος, αναφέρθηκε στην επίπονη εργασία 7 μηνών που προηγήθηκε.

«Αποτελείται από 515 σελίδες, πλέον 3,5 χιλιάδες σελίδες παραρτήματα που θα δημοσιοποιηθούν με το τελικό πόρισμα σε περίπου 1,5 μήνα. Στην ενδιάμεση έκθεση καλύπτονται τα τρία σκέλη της εντολής μας. Αν υπάρχουν παρατυπίες στο ΚΕΠ, αν υπάρχουν ενδεχόμενες ευθύνες για παρανομίες και παρατυπίες και τρίτο οι εισηγήσεις της επιτροπής για εξέταση του ενδεχομένου ανάκλησης κάποιων πολιτογραφήσεων» είπε ο κύριος Νικολάτος.

Στοιχεία για παράνομες πολιτογραφήσεις… εισηγήσεις για αποστέρηση υπηκοότητας

Και επισήμανε ότι η Επιτροπή δεν έχει εξουσιοδότηση απόδοσης ευθυνών, προβαίνει όμως σε συμπεράσματα και εισηγήσεις.

«Μέχρι σήμερα, η Επιτροπή εξέτασε σχεδόν το σύνολο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων για τη συγκεκριμένη περίοδο, στην ενδιάμεση έκθεση όμως καλύπτονται 2,478 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις για τα έτη 2007 μέχρι 2016 και 417 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις υψηλού κινδύνου μέχρι το 2020. Δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις, δηλαδή εκείνες που κατά την γνώμη της επιτροπής έγιναν κατ’ υπέρβαση του νόμου και αυτές  είναι 51,81% του συνόλου καθώς και για εκείνες που είναι εντός του ορθού νομικού πλαισίου αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο. Σημειώνονται οι πιθανές ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες που θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές» όπως είπε ο κύριος Νικολάτος.

Η Επιτροπή προβαίνει σε εισηγήσεις για εξέταση του ενδεχομένου αποστέρησης υπηκοότητάς σε κάποιες δεκάδες περιπτώσεις, είπε ο κύριος Νικολάτος.

Το πόρισμα ετοιμάστηκε χωρίς φόβο και πάθος και χωρίς καμία εύνοια προς οποιονδήποτε, όπως είπε ο κύριος Νικολάτος, καταλήγοντας και απευθυνόμενος στον Γιώργο Σαββίδη.

Να οδηγηθούν οι υποθέσεις στο ποινικό και όχι λαϊκό δικαστήριο…

Σκοπός είναι να οδηγηθούν οι υποθέσεις στο ποινικό και όχι λαϊκό δικαστήριο, είπε λαμβάνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέροντας ότι το ενδιάμεσο πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί, με την απάλειψη όμως εκείνων των στοιχείων που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης.

«Παραλαμβάνω σήμερα από τον Πρόεδρο κ. Μύρωνα Νικολάτο και τα Μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής που συστάθηκε με σκοπό τη διερεύνηση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών από το 2007 έως και τη 17η Αυγούστου 2020, την ενδιάμεση έκθεσή της. Ευχαριστώ τον κ. Νικολάτο, τον κ. Παύλο Ιωάννου, τον κ. Κυριάκο Κυριάκου και την κα Δήμητρα Καλογήρου, για την πολύ σοβαρή εργασία που μέχρι στιγμής διεκπεραίωσαν, στη βάση των όρων εντολής που διέπουν το έργο που η παρούσα Επιτροπή ανέλαβε να φέρει εις πέρας», ανέφερε αρχικά ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

Αναφερόμενος στην ενδιάμεση έκθεση, η οποία αριθμεί περί των 500 σελίδων με πρόσθετες 4.000 σελίδες ως επισυναπτόμενα, ο Γενικός Εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι θα τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και πρόσθεσε ότι όταν η μελέτη ολοκληρωθεί, η ενδιάμεση έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα, ως η δέσμευσή του.

«Από την ενδιάμεση έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα απαλειφθούν τα στοιχεία εκείνα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν πρώτον, για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δεύτερον, για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο δημόσιο ενδιαφέρον που προκαλεί η έκθεση της Ερευνητικής, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «οι πιο πάνω παράμετροι είναι πολύ σημαντικές να διασφαλιστούν. Σκοπός μας όμως δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο. Εκεί είναι που θα κριθεί η ενοχή των όσων ενέχονται».

Πρόσθεσε ότι «για να επιτευχθεί τούτο και να καταλήξουμε σε τυχόν καταδίκες, το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την προστασία της διαδικασίας των ερευνών και την προστασία των πληροφοριών. Διότι είναι ένα πράγμα η δημόσια πληροφόρηση που πρέπει και οφείλουμε, εκεί κι όπου μας επιτρέπεται, να δίδουμε προς τον πολίτη, και είναι άλλο πράγμα η δημοσιοποίηση πτυχών των υποθέσεων που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πορεία των αστυνομικών ανακρίσεων. Το έχω πει ξανά ότι, η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα, πριν οδηγηθεί ύποπτος στο δικαστήριο, νομολογημένα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης. Οι δικές μας ενέργειες το λαμβάνουν αυτό πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι όμως και θερμή παράκλησή μου προς όλους και αναμένω από όλους όπως τα πιο πάνω ληφθούν σοβαρά υπόψη. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να επηρεαστούν αστυνομικές έρευνες».

Καταληκτικά, ο Γενικός Εισαγγελέας υπενθύμισε ότι με βάση τους όρους εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής, θα πρέπει το τελικό πόρισμά της να του παραδοθεί μέχρι, το αργότερο, την 6η Ιουνίου 2021.

Πρόεδρος της Ερευνητικής είναι ο τέως Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος και μέλη ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network