MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

5000 εκτάρια καμένης γης άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην κατεχόμενη Μόρφου (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Για 5000 εκτάρια καμένης γης στην Μόρφου, αναφέρουν τ/κ δημοσιεύματα – Η πρώτη φορά που η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια

Σε περίπου 5000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης υπολογίζεται η έκταση που κατέκαυσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες λίγο πριν το μεσημέρι στο Διόριος και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω ανέμων και μορφολογίας εδάφους προς το Καπούτι, καίγοντας και το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου δάσους ελαιόδετρων πολλών αιώνων.

Advertisement

Είναι η πρώτη φορά που η τ/κ πλευρά ζήτησε βοήθεια για την κατάσβεση φωτιάς και η πρώτη φορά που αυτή η συνεργασία έγινε, σημειώνουν οι εφημερίδες Αφρίκα, Γενί Ντουζέν και Ντιαλόγκ.

Ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε σήμερα από την επιτόπια επίσκεψή του ότι είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για το ψευδοκράτος μετά την μεγάλη πυρκαγιά στον Πενταδάκτυλο το 1995.

Η φωτιά στο Διόριος – Καπούτι τέθηκε υπό έλεγχο περίπου 10 ώρες μετά που ξέσπασε στις 11.45 χθες. Στην κατάσβεσή της από αέρος συνέδραμαν ένα ελικόπτερο και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος της Δημοκρατίας καθώς και 3 ελικόπτερα από Τουρκία, το ένα εξ αυτών διανυκτέρευσε. Επιτόπου όλη την νύχτα βρίσκονταν δυνάμεις της «πυροσβεστικής», του «τμήματος δασών», της «πολιτικής άμυνας», του τουρκικού στρατού αλλά και ιδιωτικά βυτιοφόρα με νερό, όπως ανέφερε σήμερα στην «βουλή» ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «πυροσβεστικής» Μόρφου, Χαλίλ Γιαριτζί γύρω από την περιοχή που κάηκε έχουν δημιουργηθεί λωρίδες ασφαλείας με ειδικές μηχανές. Σημειώθηκαν μικρές αναζωπυρώσεις εντός της επηρεαζόμενης έκτασης, αλλά με άμεση παρέμβαση σβήνονταν οι εστίες. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε καμένα έκταση 5000 εκταρίων, σημειώνοντας ότι την ακριβή έκταση θα την ανακοινώσει το «τμήμα δασών».

Ο «υπουργός γεωργίας» επιθεώρησε την περιοχή με ελικόπτερο και δήλωσε σήμερα ότι οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Ο κ. Ογούζ ανέφερε ότι υπήρξαν δύο εστίες, μία ανάμεσα στα χωριά Κορμακίτη – Αγία Ειρήνη και μία στο Δίοριος – Καπούτι. Η πρώτη, ανέφερε, ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου με τον ίδιο να δηλώνει ότι πιθανόν να προκλήθηκε από πεταμένο τσιγάρο.

Στο Διόριος, ανέφερε, η φωτιά ξεκίνησε από στρατιωτική περιοχή και πιθανή αιτία να είναι βλάβη σε καλώδια ή σε σύστημα μεταφοράς καλωδίων.

Για τα ελαιόδεντρα εκατοντάδων χρόνων, ο κ. Ογούζ είπε ότι κάηκαν πολλά άνω των πέντε αιώνων, η φωτιά στα οποία έσβησε με λάστιχο, όπως είπε, δεν ήταν αρκετή η ποσότητα νερού που έπεσε από αέρος και κάλεσε εθελοντές να καθαρίσουν το μέρος όπου βρίσκεται το δάσος μνημείο .

«Σε δυόμιση μέρες ξέσπασαν είκοσι πυρκαγιές» είπε ο «υπουργός γεωργίας» λέγοντας ότι στις πλείστες περιπτώσεις αιτία ήταν τα πεταμένα αποτσίγαρα.

Θα ζητήσουν, είπε, από την Τουρκία να σταθμεύει στα κατεχόμενα ένα ελικόπτερο κατάσβεσης, το ποίο θεωρεί βασικό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ φάνηκε να συμμερίζεται την πρόταση του Σερντάρ Ντενκτάς να αγοράσει το ψευδοκράτος ένα από τα ελικόπτερα που πουλάει η τουρκική αεροπορία.

Τα ελαιόδεντρα αιώνων

Ο τ/κ Τύπος αλλά και πολλοί Τ/κ κάνουν αναρτήσεις για το δάσος μνημείο των αρχαίων ελαιόδεντρων. Ο «πρόεδρος» του «τουριστικού συνδέσμου» Λεύκας, Χασάν Καρλιτάς έκανε σήμερα ανάρτηση γράφοντας ότι ένα από τα γηραιότερα δέντρα, η «Βασίλισσα» γλύτωσε χθες από την μεγάλη πυρκαγιά, όχι όμως και ο «Βασιλιάς», επίσης ελαιόδεντρο αιώνων, που κάηκε.

Δημοσίευσε δε φωτογραφίες των δύο δέντρων με τον «Βασιλιά», το δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία δέντρο του δάσους, να καίγεται.

Τα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, οι πυρκαγιές απείλησαν κατοικημένες περιοχές και οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του «τεχνολογικού πανεπιστημίου» Μέσης Ανατολής και σε οίκο ευγηρίας στο Καπούτι αναγκάστηκαν να φύγουν.

Πυρκαγιές ξέσπασαν χθες το πρωί σε εφτά διαφορετικά σημεία μέσα σε διάστημα 10 λεπτών, από άγνωστους λόγους, στις περιοχές των χωριών Κνώδαρα, Βιτσάδα και Τζιάος.

Η Ντιαλόγκ γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μετέβη στον χώρο των πυρκαγιών, διαπίστωσε ότι αργούσε η επέμβαση [των πτητικών μέσων από την Τουρκία] και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας εναέρια στήριξη, όπως και έγινε άμεσα. Το αίτημα προς την Τουρκία για την αποστολή πτητικών μέσων μετέφερε στον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ.

Η Αφρίκα σημειώνει την δήλωση Ακιντζί χθες  ότι κάηκε μια από τις ωραιότερες δασώδεις περιοχές και πως είχαν φυτέψει δενδρύλλια στην περιοχή πριν 8 μήνες περίπου.

Με πρωτοβουλία του «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, ζητήθηκαν πυροσβεστικά ελικόπτερα και από την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, όμως τους ελέχθη ότι τα ελικόπτερα είχαν μηχανική βλάβη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal