Κλειδωμένη η Κύπρος για 4η ημέρα – Στόχος η αναχαίτιση της πανδημίας μέσω της ανακοπής επαφών και μείωσης στις συναθροίσεις – Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί – «Κρίσιμη» χαρακτηρίζει στη Cyprus Times την κατάσταση στα Νοσοκομεία ο Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης – Μειώθηκαν τα κρούσματα αλλά να μην βιαζόμαστε, διαμηνύει
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Διανύουμε ήδη την τέταρτη μέρα του 2ου lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, με την προσοχή όλων να είναι στραμμένη κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία «ασφυκτιούν».
Η «έκρηξη» κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων και ο αυξημένος ρυθμός νοσηλειών έφερε, όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, το νέο «κλείδωμα» της χώρας σε μία ύστατη προσπάθεια για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ευχή όλων, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να είμαστε σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορέσει να γίνει άρση τουλάχιστον κάποιων περιορισμών, από τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ.
Πάντως, τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει κάποια μείωση. Χθες το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε 259 κρούσματα αλλά και τέσσερις θανάτους συμπολιτών μας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 157
Ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και δίνουν ελπίδα ότι θα βγούμε νικητές, μία ώρα νωρίτερα.
Υπάρχει δρόμος ακόμη… Κρίσιμη η κατάσταση στα νοσηλευτήρια
Κρίσιμη παραμένει η παρούσα κατάσταση στα νοσηλευτήρια, σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Δρ. Κωνσταντίνο Τσιούτη, που μίλησε στη Cyprus Times.
Όπως σημειώνει, δεν πρέπει να περιμένουμε «τρομακτική» βελτίωση σε τρείς μόνο βδομάδες που επιβλήθηκε το lockdown και να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα.
«Μειώθηκαν τα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα αφού το ποσοστό θετικότητας παραμένει ψηλό σε σχέση με τα τεστ που γίνονται».
«Μειώνουμε επαφές και κόβουμε συναθροίσεις…»
Στόχος, είναι η ανακοπή των επαφών και η μείωση των συναθροίσεων, έτσι ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε και τις λοιμώξεις που με την σειρά τους θα φέρουν και την βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όπως εξηγεί ο Καθηγητής.
Ερωτηθείς για το πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι όντως υπάρχει πραγματική βελτίωση, διαμηνύει ότι «για να πούμε ότι πάνε καλά τα πράγματα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό θετικότητας κάτω από το 3% και να παραμείνει σταθερό. Ταυτόχρονα, να δούμε συνεχή βελτίωση και στην επιδημική καμπύλη. Αυτό θα επιτευχθεί, εάν τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα και θα φανεί σε τουλάχιστον δύο βδομάδες» λέει.
Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και οι εμβολιασμοί, όπως σημείωσε ο Δρ.Τσιούτης, οι οποίοι πρέπει να συνεχίσουν κυρίως στους ηλικιωμένους τις ευπαθείς ομάδες και στα άτομα πρώτης γραμμής, ώστε να μειωθούν και οι νοσηλείες στα νοσηλευτήρια.