MC MEDIA NETWORK

May 15, 2021 Saturday 02:49:22

Εγγραφή στο
Newsletter

4:59 τα ξημερώματα η Κύπρος «κλείδωσε» ξανά

«Κλείδωσε» ξανά η Κύπρος – Νέα προσπάθεια να κερδηθεί η μεγάλη μάχη, να ανακοπεί η ραγδαία διασπορά του ιού στην κοινότητα και να πάρουν «ανάσα» τα νοσηλευτήρια μας έως ότου προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο – Όσα ισχύουν από σήμερα μέχρι τις 9 του Μάη, οι εξαιρέσεις του Πάσχα και οι κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Με γιατρούς και επιδημιολόγους να απευθύνουν εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, τους επιδημιολογικούς δείκτες να παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση, τους πολίτες να καλούνται παρά την κόπωση να διαχειριστούν ένα νέο καθολικό lockdown -για δεύτερο Πάσχα- και πολλούς ιερείς να θέτουν έντονα θέμα παρουσίας πιστών στις εκκλησίες, η Κύπρος «κλείδωσε» ξανά σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Για αναχαίτιση της ραγδαίας διασποράς και «ανάσα» στα νοσοκομεία μας, έως ότου αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων.

Στις 5 παρά 1, η Κύπρος «κλείδωσε» ξανά. Είναι το τρίτο παγκύπριο lockdown, τέταρτο για Λεμεσιανούς και Παφίτες.

Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι τις τελευταίες μέρες σταθερά κοντά στα 800 με 900, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η προσπάθεια όλων για τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι ουσιαστική. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να ενημερώσει και να διερευνήσει κρούσματα και επαφές.

Όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τελούν σε κατάσταση συναγερμού,  ώστε να καταρτιστεί πλάνο ελέγχου τήρησης των μέτρων σε ναούς, επιχειρήσεις και δρόμους.

Όλα τα μέτρα σε ισχύ από σήμερα

 1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

 1. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).
 2. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
 3. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος. Την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες δικαιούνται να αποστείλουν 2 sms
 4. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 5. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.
 6. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.
 7. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).
 8. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.
 9. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.
 10. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.
 11. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.
 12. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
 13. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.
 14. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων και σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (γυμναστήρια, σχολές χορού, γυμναστικής, πολεμικών τεχνών και όλων των άλλων αθλημάτων), διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση, νοουμένου ότι οι αθλούμενοι δεν υπερβαίνουν τα δύο πρόσωπα περιλαμβανομένου του προπονητή..
 15. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
 16. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
 17. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Τι θα ισχύει μέχρι τις 9 Μαΐου, σε σχέση με τις κατηγορίες του 8998

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, για μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή σε Ιατρικό Συμβούλιο ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19, θα πρέπει να επιλέγεται ο αριθμός 1 κατά την αποστολή του SMS στο 8998.

Σημειώνεται δε, πως σε ό,τι αφορά τη μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος, νοουμένου ότι προσκομίζεται το επιβεβαιωτικό μήνυμα ή το σχετικό έντυπο ή η Κάρτα Εμβολιασμού για σκοπούς επιβεβαίωσης της μετακίνησης τη συγκεκριμένη ώρα.

Για μετάβαση για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου του take away, θα πρέπει να επιλέγεται ο αριθμός 2, όπως ίσχυε προηγουμένως.  Από την εν λόγω κατηγορία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι χώροι εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, σνακ-μπαρ κ.τ.λ), αφού από αύριο αναστέλλεται η λειτουργία τους με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή (delivery) και το take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Για μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, θα επιλέγεται ο αριθμός 3.

Για μετακίνηση σε αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επιλέγεται ο αριθμός 4.

Για διακίνηση για παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού, θα επιλέγεται ο αριθμός 5. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα επίσκεψης σε οικίες, αφού από αύριο οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, πλην των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές.

Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, θα επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων –αποστέλλοντας μήνυμα στο 8998 και επιλέγοντας τον αριθμό 5– νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Επίσης μόνο για την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους δύο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις αντί για μία.

Για μετακίνηση για φυσική άσκηση (μέχρι δύο ενήλικα πρόσωπα) ή ατομική άθληση, θα επιλέγεται ο αριθμός 6. Από αυτή την κατηγορία έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους και Μαρίνες, αφού από αύριο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Για μετάβαση σε εκκλησία ή/και άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας ή μετάβαση σε τελετές όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις θα επιλέγεται o αριθμός 7.

Διευκρινίζεται, πως ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ωστόσο τη Μεγάλη Βδομάδα από 26/4 μέχρι 2/5, στο εσωτερικό των ναών, θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, ενώ θα επιτρέπεται επίσης η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης θα αρχίσει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Για δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θα επιλέγεται ο αριθμός 8, όπως ισχύει και σήμερα. Σημειώνεται πως μόνο για την περίοδο από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου, θα επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία, εκτός της μόνιμης διαμονής, επιλέγοντας τον πιο πάνω αριθμό.

Για μετάβαση σε επιχείρηση/ οργανισμό που δεν τελεί υπό αναστολή εργασιών, δυνάμει των περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων, θα επιλέγεται ο αριθμός 9. Από την κατηγορία 9 έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, κομμωτήρια, κουρεία κ.τ.λ, δεδομένου ότι από αύριο αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας, δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το ΕΝΤΥΠΟ Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του, ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύναται να χρησιμοποιούν το ΕΝΤΥΠΟ Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms;

Πέραν των προαναφερόμενων εξαιρέσεων, η μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS θα επιτρέπεται:

 • για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους.
 • για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή για φυσική άσκηση, νοουμένου ότι θα περιορίζεται στην περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικία (σε ακτίνα 500 μ. από την κατοικία τους) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
 • για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.
 • για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και επιθυμούν στην διαδρομή από/προς τον εργασιακό τους χώρο να μεταβούν σε υποστατικά που παραμένουν σε λειτουργία για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή στα Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε Δήμους/Κοινότητες για την απόρριψη αντικειμένων.
 • για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία και οι οποίοι επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test στα σημεία δειγματοληψίας, κατά την μετάβαση ή αναχώρηση από τον εργασιακό τους χώρο ή κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στην εργασία τους.
 • Για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Αιμοδοσίας.

«Κλείδωσε» ξανά η Κύπρος – Νέα προσπάθεια να κερδηθεί η μεγάλη μάχη, να ανακοπεί η ραγδαία διασπορά του ιού στην κοινότητα και να πάρουν «ανάσα» τα νοσηλευτήρια μας έως ότου προχωρήσει το εμβολιαστικό πλάνο – Όσα ισχύουν από σήμερα μέχρι τις 9 του Μάη, οι εξαιρέσεις του Πάσχα και οι κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις

Με γιατρούς και επιδημιολόγους να απευθύνουν εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων, τους επιδημιολογικούς δείκτες να παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση, τους πολίτες να καλούνται παρά την κόπωση να διαχειριστούν ένα νέο καθολικό lockdown -για δεύτερο Πάσχα- και πολλούς ιερείς να θέτουν έντονα θέμα παρουσίας πιστών στις εκκλησίες, η Κύπρος «κλείδωσε» ξανά σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Για αναχαίτιση της ραγδαίας διασποράς και «ανάσα» στα νοσοκομεία μας, έως ότου αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων.

Στις 5 παρά 1, η Κύπρος «κλείδωσε» ξανά. Είναι το τρίτο παγκύπριο lockdown, τέταρτο για Λεμεσιανούς και Παφίτες.

Με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να είναι τις τελευταίες μέρες σταθερά κοντά στα 800 με 900, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η προσπάθεια όλων για τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι ουσιαστική. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων η Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται σε ιδιαιτέρως δύσκολη θέση και να επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να ενημερώσει και να διερευνήσει κρούσματα και επαφές.

Όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τελούν σε κατάσταση συναγερμού,  ώστε να καταρτιστεί πλάνο ελέγχου τήρησης των μέτρων σε ναούς, επιχειρήσεις και δρόμους.

Όλα τα μέτρα σε ισχύ από σήμερα

 1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

(α) μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας, καθώς και για σκοπούς εργασίας με τη χρήση του Εντύπου Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου,

(β) μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

 1. Απαγόρευση συναθροίσεων, δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού (π.χ. πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, Μαρίνες).
 2. Κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων.
 3. Επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο μια φορά ανά άτομα ημερησίως με αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998. Για μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για την COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος. Την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες δικαιούνται να αποστείλουν 2 sms
 4. Επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 5. Επιτρέπεται η παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας για σκοπούς ατομικής προσευχής και με μέγιστο αριθμό εντός του χώρου τα 10 άτομα.
 6. Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.
 7. Το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα). Όλες τις υπόλοιπες μέρες, η απαγόρευση μετακίνησης παραμένει ως έχει (9 το βράδυ).
 8. Στις δημόσιες υπηρεσίες τίθεται υποχρεωτική τηλε-εργασία για τουλάχιστον 20% του προσωπικού, με εξαίρεση τις ουσιώδεις και άλλες υπηρεσίες που θα καθοριστούν με Διάταγμα.
 9. Επιτρέπεται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, η ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 20% του προσωπικού τους, με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τα 3 άτομα και μέγιστο αριθμό τα 25 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό/νομικό πρόσωπο.
 10. Αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικής διενέργειας τεστ ταχείας ανίχνευσης σε εβδομαδιαία βάση του 50% των εργοδοτουμένων. Νοείται ότι οι επιχειρήσεις/υπηρεσίες που θα έχουν φυσική παρουσία μέχρι πέντε (5) άτομα, η διενέργεια τεστ είναι υποχρεωτική και για τα πέντε άτομα.
 11. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ), με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.
 12. Αναστέλλεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών θεαμάτων.
 13. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, πλην των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων ή επιχειρήσεων πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης όπως θα καθοριστούν στο Διάταγμα.
 14. Αναστέλλεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων. Επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους όπου επιτρέπεται η πρόσβαση με βάση το Διάταγμα με μέγιστο αριθμό δύο ατόμων και σε κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις (γυμναστήρια, σχολές χορού, γυμναστικής, πολεμικών τεχνών και όλων των άλλων αθλημάτων), διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η προσωπική εκγύμναση, νοουμένου ότι οι αθλούμενοι δεν υπερβαίνουν τα δύο πρόσωπα περιλαμβανομένου του προπονητή..
 15. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων.
 16. Αναστέλλεται η λειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής.
 17. Απαγορεύονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Νοείται ότι, επιτρέπεται η τηλεκπαίδευση καθώς και η διδασκαλία με φυσική παρουσία μέχρι δύο ατόμων περιλαμβανομένου του εκπαιδευτή (1+1).

Τι θα ισχύει μέχρι τις 9 Μαΐου, σε σχέση με τις κατηγορίες του 8998

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, για μετάβαση σε φαρμακείο ή για αιμοδοσία ή επίσκεψη σε γιατρό ή σε Ιατρικό Συμβούλιο ή για διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης για Covid-19, θα πρέπει να επιλέγεται ο αριθμός 1 κατά την αποστολή του SMS στο 8998.

Σημειώνεται δε, πως σε ό,τι αφορά τη μετάβαση για σκοπούς εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19, δεν απαιτείται η αποστολή γραπτού μηνύματος, νοουμένου ότι προσκομίζεται το επιβεβαιωτικό μήνυμα ή το σχετικό έντυπο ή η Κάρτα Εμβολιασμού για σκοπούς επιβεβαίωσης της μετακίνησης τη συγκεκριμένη ώρα.

Για μετάβαση για αγορά ή προμήθεια αγαθών/υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, περιλαμβανομένου του take away, θα πρέπει να επιλέγεται ο αριθμός 2, όπως ίσχυε προηγουμένως.  Από την εν λόγω κατηγορία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι χώροι εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, σνακ-μπαρ κ.τ.λ), αφού από αύριο αναστέλλεται η λειτουργία τους με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν την κατ’ οίκον διανομή (delivery) και το take away. Νοείται ότι μετά τις 9 το βράδυ επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή.

Για μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, θα επιλέγεται ο αριθμός 3.

Για μετακίνηση σε αναγκαίες επισκέψεις σε κρατικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα επιλέγεται ο αριθμός 4.

Για διακίνηση για παροχή βοήθειας σε πρόσωπα που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού, θα επιλέγεται ο αριθμός 5. Από τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα επίσκεψης σε οικίες, αφού από αύριο οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, πλην των μόνιμα διαμενόντων σε αυτές.

Σημειώνεται πως κατ’ εξαίρεση και μόνο για την Κυριακή του Πάσχα (2 Μαΐου), πέραν των μόνιμα διαμενόντων, θα επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες ατόμων –αποστέλλοντας μήνυμα στο 8998 και επιλέγοντας τον αριθμό 5– νοουμένου ότι προέρχονται μόνο από δύο οικογένειες και νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός των ατόμων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 πρόσωπα, περιλαμβανομένων και των ανήλικων. Επίσης μόνο για την Κυριακή του Πάσχα οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους δύο κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις αντί για μία.

Για μετακίνηση για φυσική άσκηση (μέχρι δύο ενήλικα πρόσωπα) ή ατομική άθληση, θα επιλέγεται ο αριθμός 6. Από αυτή την κατηγορία έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους και Μαρίνες, αφού από αύριο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις.

Για μετάβαση σε εκκλησία ή/και άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας ή μετάβαση σε τελετές όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις θα επιλέγεται o αριθμός 7.

Διευκρινίζεται, πως ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους θα τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ωστόσο τη Μεγάλη Βδομάδα από 26/4 μέχρι 2/5, στο εσωτερικό των ναών, θα επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, ενώ θα επιτρέπεται επίσης η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης μόνο για το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), για διευκόλυνση της συμμετοχής των πιστών στην Αναστάσιμη Ακολουθία, αντί στις 9 το βράδυ του Σαββάτου, η απαγόρευση μετακίνησης θα αρχίσει στη 1 τα ξημερώματα (Μεγάλο Σάββατο προς Κυριακή του Πάσχα).

Για δήλωση οποιουδήποτε άλλου σκοπού μετακίνησης που μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θα επιλέγεται ο αριθμός 8, όπως ισχύει και σήμερα. Σημειώνεται πως μόνο για την περίοδο από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου, θα επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο ιδιόκτητο υποστατικό (π.χ. εξοχική κατοικία, κτλ) στην Επαρχία μόνιμης διαμονής ή/και σε άλλη Επαρχία, εκτός της μόνιμης διαμονής, επιλέγοντας τον πιο πάνω αριθμό.

Για μετάβαση σε επιχείρηση/ οργανισμό που δεν τελεί υπό αναστολή εργασιών, δυνάμει των περί Λοιμοκαθάρσεως Διαταγμάτων, θα επιλέγεται ο αριθμός 9. Από την κατηγορία 9 έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, κομμωτήρια, κουρεία κ.τ.λ, δεδομένου ότι από αύριο αναστέλλεται η λειτουργία τους.

Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας, δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το ΕΝΤΥΠΟ Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του, ενώ τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύναται να χρησιμοποιούν το ΕΝΤΥΠΟ Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η μετακίνηση χωρίς αποστολή sms;

Πέραν των προαναφερόμενων εξαιρέσεων, η μετακίνηση χωρίς αποστολή SMS θα επιτρέπεται:

 • για διακίνηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων που εμπίπτουν στο φάσμα του αυτισμού, μαζί με τον συνοδό τους.
 • για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή για φυσική άσκηση, νοουμένου ότι θα περιορίζεται στην περιοχή που γειτνιάζει με την κατοικία (σε ακτίνα 500 μ. από την κατοικία τους) και εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων που συνοδεύονται από τους γονείς τους.
 • για μεταφορά ανήλικων παιδιών από και προς τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης.
 • για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία σε επιχειρήσεις/κλάδους που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, και επιθυμούν στην διαδρομή από/προς τον εργασιακό τους χώρο να μεταβούν σε υποστατικά που παραμένουν σε λειτουργία για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ή στα Πράσινα Σημεία που λειτουργούν σε Δήμους/Κοινότητες για την απόρριψη αντικειμένων.
 • για εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται με φυσική παρουσία και οι οποίοι επιθυμούν να υποβληθούν σε rapid test στα σημεία δειγματοληψίας, κατά την μετάβαση ή αναχώρηση από τον εργασιακό τους χώρο ή κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στην εργασία τους.
 • Για σκοπούς μετάβασης σε Κέντρο Αιμοδοσίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

«Όλοι μια γροθιά για το δεύτερο»

Μήνυμα ενόψει τελικού κυπέλλου έστειλαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού. «ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ 2ο. ΑΠΟΨΕ ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο...

Γιώργος Θεοφάνους: Ποζάρει στο σπίτι του μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο (pics)

Η πρώτη ανάρτηση του Γιώργου Θεοφάνους μετά το ατύχημα Εσπευσμένα στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Γιώργος Θεοφάνους το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Ο δημοφιλής Κύπριος μουσικοσυνθέτης, έπειτα...

Σπαράζει καρδιές το μήνυμα του Λουκά Φουρλά για τον αδελφό του που έφυγε από τη ζωή

Συγκινεί με την ανάρτηση του ο Ευρωβουλευτής Με ένα πολύ γλυκό μήνυμα θέλησε να ευχηθεί στον αδελφό του Χρίστο που “έφυγε” από την ζωή πριν...

MC MEDIA NETWORK

«Όλοι μια γροθιά για το δεύτερο»

Μήνυμα ενόψει τελικού κυπέλλου έστειλαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού. «ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ 2ο. ΑΠΟΨΕ ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο...

Γιώργος Θεοφάνους: Ποζάρει στο σπίτι του μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο (pics)

Η πρώτη ανάρτηση του Γιώργου Θεοφάνους μετά το ατύχημα Εσπευσμένα στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ο Γιώργος Θεοφάνους το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Ο δημοφιλής Κύπριος μουσικοσυνθέτης, έπειτα...

Σπαράζει καρδιές το μήνυμα του Λουκά Φουρλά για τον αδελφό του που έφυγε από τη ζωή

Συγκινεί με την ανάρτηση του ο Ευρωβουλευτής Με ένα πολύ γλυκό μήνυμα θέλησε να ευχηθεί στον αδελφό του Χρίστο που “έφυγε” από την ζωή πριν...

Lifestyle

Lifestyle

«Όλοι μια γροθιά για το δεύτερο»

Μήνυμα ενόψει τελικού κυπέλλου έστειλαν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού. «ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ 2ο. ΑΠΟΨΕ ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο...
gallery

«ΔΗΚΟ: Το Κέντρο στην Κύπρο»… 45 χρόνια πορείας (video)

«Δεν είναι Γεωγραφία, αλλά Ιστορία, με ολόκληρο ιστορικό δράσης» είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος

17χρονη σκοτώθηκε σε επίθεση με μαχαίρι στη Γαλλία. 15χρονος ο δράστης

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το επεισόδιο συνδέεται με μια αντιπαλότητα που ξεκίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Advertorials