MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

160 θάνατοι λόγω ναρκωτικών καταγράφηκαν στην Κύπρο μεταξύ 2004-2014

Advertisement

Sponsored by exness

Δέκα θάνατοι το 2014 από ναρκωτικά στην Κύπρο που παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση – 160 περιπτώσεις καταγράφηκαν μεταξύ 2004 – 2014 – Κύρια αιτία η ηρωίνη

Advertisement

Το έτος 2014 οι θάνατοι σχετιζόμενοι με τα ναρκωτικά ανέρχονται σε δέκα, έξι από υπερβολική δόση και τέσσερις έμμεσοι θάνατοι ενώ από το 2004 μέχρι το 2014 έχουν καταγραφεί επίσημα 160 θάνατοι οφειλόμενοι στη χρήση παράνομων ουσιών εξάρτησης, 96 άμεσοι και οι υπόλοιποι έμμεσοι. Η ηρωίνη φαίνεται να ευθύνεται για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία θανάτων.

Επίσης, η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία χρήσης στο γενικό πληθυσμό της Κύπρου, δηλαδή στις ηλικίες από 14 μέχρι 64 ετών, ενώ η κοκαϊνη, αν και η χρήση της βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, αποτελεί την πιο δημοφιλή διεγερτική ουσία και η χρήση της τουλάχιστον μια φορά σε όλη τη ζωή αναφέρθηκε από το 1/3 της ίδιας ηλιακής ομάδας, που αντιστοιχεί σε σχεδόν οκτώ χιλιάδες άτομα. Οι νεαροί ενήλικες από 15 μέχρι 34 ετών που ανέφεραν χρήση κοκαΐνης κατά το τελευταίο έτος ανέρχονται στο 0.6%.

Τα πιο πάνω στοιχεία προκύπτουν από την ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά η οποία είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής συνεκτικής ανάλυσης του φαινομένου των ναρκωτικών στα 28 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Νορβηγία και την Τουρκία, και παρουσιάστηκε σήμερα σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη από το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας.

Η Ιωάννα Γιασεμή, προϊστάμενη του Τμήματος Παρακολούθησης και Τεκμηρίωσης του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, είπε ότι για την χρήση κάνναβης, σε σχέση με τη γενική κατάσταση στην Ευρώπη, η Κύπρος, συγκαταλέγεται στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών αν και παρατηρείται αύξηση της αναλογίας των ατόμων που αναφέρουν την κάνναβη ως την κύρια ουσία κατάχρησης.

Αναφορικά με την κοκαΐνη η Κύπρος συγκαταλέγεται πάλι στις χώρες με χαμηλή επικράτηση της χρήσης της στον γενικό πληθυσμό με το ποσοστό των ατόμων που ζητούν βοήθεια λόγω χρήσης κοκαΐνης να ανέρχεται στο 9% και να μην παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

Η παράνομη αγορά κοκαϊνης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το 2014 και ο αριθμός των υποθέσεων σχετιζόμενων με την κοκαΐνη ανέρχεται στις 107 και τα κιλά που κοκαϊνης που κατασχέθηκαν είναι 31,75, η μεγαλύτερη ποσότητα της ουσίας που κατασχέθηκε κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα χάπια τύπου έκτασι χρησιμοποιούνται στην Κύπρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ σπάνια άτομα απευθύνονται για θεραπεία με κύρια ουσίας χρήσης τα χάπια αυτού του τύπου. Ωστόσο αρκετά ψηλός είναι ο αριθμός των χαπιών που κατασχέθηκαν και το 2014 ανήλθαν στα 17.214 χάπια.

Αναφορικά με την μεθαμφεταμίνη το ποσοστό χρήσης στην Κύπρο φθάνει μόλις το 0.4% στις ηλικίες 15 με 34 ετών κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό χώρο και παρά την χαμηλή χρήση τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ατόμων που αποτείνονται για θεραπεία. Ο συνολικός πληθυσμός των ατόμων με χρήση μεθαμφεταμίνης κυμαίνεται μεταξύ 80 και 244 άτομα.

Για τα οπιούχα, η χρήση της ηρωίνης είναι επικρατέστερη στην Κύπρο ανάμεσα σε αλλοδαπούς υπήκοους είτε χωρών της ΕΕ είτε τρίτων χωρών ενώ η χρήση από Ελληνοκύπριους είναι σημαντικά χαμηλότερη. Η χρήση οπιούχων εκτός ηρωίνης παρουσιάζει αύξηση ενώ τόσο οι υποθέσεις όσο και οι κατασχέσεις ηρωίνης στο νησί είναι σπάνιες και μειώνονται διαχρονικά.

Σε σχέση με τα επωνομαζόμενα “νέα ναρκωτικά” ποσοτική έρευνα στην Κύπρο το 2015 κατέδειξε ότι τα 2/3 του δείγματος γνωρίζουν για τις νέες ουσίες και το ποσοστό που έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών ανέρχεται στο 5/3% με το 2% να δηλώνει χρήση τέτοιων ουσιών κατά τον τελευταίο χρόνο.

Χαιρετίζοντας τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, είπε ότι η Κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητές της την πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών και την προστασία των ουσιοεξαρτώμενων ατόμων και προς το σκοπό αυτό λειτουργεί η Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Σε δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συμβουλίου να υποβοηθήσει την διαδικασία διαχείρισης όλων των πτυχών που συνθέτουν τις περιπτώσεις ανήλικων χρηστών και σημείωσε την ύπαρξη κενών και αδυναμιών από μέρους της πολιτείας που επικεντρώνονται στη δυσλειτουργία των απαραίτητων δομών για την κατηγορία αυτή των χρηστών.

Ο Ρόλαντ Σίμον, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών, είπε ότι κατά το 2015 σχεδόν 1% των ενηλίκων στην Ευρώπη δήλωσε ότι κάνει χρήση κάνναβης καθημερινά με τους χρήστες ουσιών εξάρτησης να φθάνουν τα 22 εκατομμύρια σε ευρωπαϊκή βάση και τους θανάτους από τέτοιες ουσίες, το έτος 2014, να ανέρχεται στις 6.800 άτομα.

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Στέλιος Σεργίδης, είπε ότι τα διαρκώς μεταβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν στο πρόβλημα των παράνομων ουσιών εξάρτησης καθιστούν αναγκαία τη διαρκή παρακολούθηση του φαινομένου με σκοπό την αντικειμενική και συνολική εικόνα του προβλήματος και την αξιόπιστη τεκμηρίωση.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, Βουλευτές και άλλοι επίσημοι και εμπλεκόμενοι στη μάχη κατά της μάστιγας των ναρκωτικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal