MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

15 χρόνια από το ιστορικό «ΌΧΙ» στο Σχέδιο Ανάν… Διακηρύξεις Κομμάτων

Advertisement

Sponsored by exness

15 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το ιστορικό δημοψήφισμα επί του Σχεδίου Ανάν, το οποίο απέρριψε ο κυπριακός λαός με το συντριπτικό ποσοστό του 75,83%.

Advertisement

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα» είχε πει ο Τάσος Παπαδόπουλος, λέγοντας το μεγάλο «όχι» στο σχέδιο Ανάν λίγο πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην έκδοση διακηρύξεων προχώρησαν κόμματα.

ΔΗΚΟ

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, αποδεικνύεται ορθή και σοφή.

Η ετυμηγορία των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, διέσωσε το πολύτιμο κεκτημένο, την Κυπριακή Δημοκρατία και μαζί της διέσωσε τη μοναδική ασπίδα προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού.

Μαζί με τον ηγέτη τους, αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, οι Ελληνοκύπριοι ζύγισαν τα πράγματα και είπαν ΟΧΙ:

• Στην ανεπιστρεπτί κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Στην εκχώρηση κυριαρχίας στην τουρκική πλευρά.

• Στην μετατροπή της Κύπρου σε έρμαιο των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

• Στην υποθήκευση του μέλλοντος του Κυπριακού Ελληνισμού στις ορέξεις της Τουρκίας.

• Στη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Με την καθοδήγηση του Τάσσου Παπαδόπουλου, οι Ελληνοκύπριοι είπαν ΟΧΙ:

Στις ασαφείς υποσχέσεις της Τουρκίας, η υλοποίηση των οποίων δεν διασφαλιζόταν.
Στη σοβαρή πιθανότητα να γινόντουσαν κάποια στιγμή επαίτες και αναζητητές κράτους και κυριαρχίας.
Στη σταδιακή τουρκοποίηση της Κύπρου.
Στην μετατροπή τους σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Οι εκβιασμοί, οι πιέσεις, τα ψευδοδιλήμματα και οι «μικρασιατικές καταστροφές» που προέβλεπαν κάποιοι, δεν πέρασαν. Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει πιστό στην εντολή που ξεκάθαρα έδωσε ο κυρίαρχος λαός το 2004.
Συνεχίζει να αγωνίζεται κατά καταστροφικών προτάσεων, τύπου «σχεδίου Ανάν». Θα δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας, έτσι ώστε η επόμενη πρόταση λύσης που θα τεθεί ενώπιον του λαού, να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ικανοποιεί τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων για βιώσιμη, διαρκή και λειτουργική λύση, να υιοθετεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το κυπριακό, να διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΕΔΕΚ

Συμπληρώνονται σήμερα 15 χρόνια από την ιστορική και πατριωτική απόφαση του κυπριακού λαού να καταψηφίσει το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν το οποίο προωθούσε με συγκεκαλυμένο τρόπο τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.

Στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, ο κυπριακός λαός αποφάσισε πως δεν επιθυμεί μια μορφή λύσης που προτείνει τη διχοτόμηση και τη δημιουργία, ουσιαστικά, δύο διαφορετικών κρατιδίων καταλύοντας με αυτό τον τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, χωρίς να σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία, προσπαθούν να επαναφέρουν πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν και να περάσουν μια μορφή λύσης που θα είναι προς όφελος της Τουρκίας και όχι των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια λύση που θα είναι εις βάρος τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων και θα μετατρέπει την Κύπρο σε προτεκτοράτο της κατοχικής Τουρκίας.

Μόνη δυνατή, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό είναι μια δημοκρατική λύση με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος και όχι να καταστεί προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Οποιαδήποτε λύση που θα οδηγεί την Κύπρο στην αγκαλιά της Τουρκίας θα σηματοδοτήσει την οριστική κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, η ΕΔΕΚ επαναφέρει τις προτάσεις της για:

Διεθνή Διάσκεψη για το κυπριακό με τη συμμέτοχη και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής,
η μορφή της λύσης να ενισχύει τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το κοινό τους μέλλον και όχι να διαχωρίζει το λαό,
η επικύρωση της λύσης να γίνει με ενιαίο δημοψήφισμα και κοινό εκλογικό κατάλογο στη βάση του ενιαίου καταλόγου που έχει θεσπιστεί για τις επικείμενες ευρωεκλογές

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network