MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

10 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για όσα πρέπει να ξέρεις για το ΓεΣΥ

Advertisement

Sponsored by exness

Η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι το μείζον θέμα των τελευταίων μηνών. Ένωσε τα πολιτικά κόμματα, αφού ομόφωνα πέρασε από Βουλή, αλλά βρήκε απέναντι του τον ιατρικό κόσμο.

Advertisement

Στο «παρά πέντε» της εφαρμογής του η μία μετά την άλλη οι Επιστημονικές Εταιρείες καλούν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύστημα, γεγονός που έφερε την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μετά από δύο συναντήσεις στο Προεδρικό, χθες και σήμερα, του Προέδρου Αναστασιάδη μαζί με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ και στην παρουσία, τη δεύτερη φορά, και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που είναι υπεύθυνος για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, φαίνεται να υπάρχει πεδίο συνεννόησης ενώ το επόμενο τρίμηνο οι εμπλεκόμενοι φορείς θα παρακαθίσουν σε εντατικό διάλογο για να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Από πλευράς του ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) χαιρετίζει, δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του, Βάσου Οικονόμου, την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας που επιδεικνύει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός των χρονικών πλαισίων.

«Ξεκαθαρίζουν σιγά- σιγά οι απόψεις της κάθε πλευράς, που υπάρχουν συγκλίσεις και που οι διαφορές,  τις οποίες θα προσπαθήσουμε μέσα από τον διάλογο να τις εξαλείψουμε. Ο ΠΙΣ αναμένεται να συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης , θα γίνει ενημέρωση και θα παρθούν ανάλογες αποφάσεις. Επίσημη θέση μας είναι να αγωνιστούμε τόσο για τα δικαιώματα μας όσο και για αυτά των ασθενών».

Αναφερόμενος στις βασικές διαφωνίες που κρατούν τον ιατρικό κόσμο μακριά από το ΓεΣΥ, ο κύριος Οικονομικού είπε ότι μπορεί να δίνεται έμφαση από πολλούς στο μισθολογικό αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Είναι και αυτό, καθώς όπως κάθε εργαζόμενο, έτσι και οι ιατροί θέλουν να διασφαλίσουν κάποια δικαιώματα τους. Δεν είναι μόνο το ύψος του μισθού αλλά και η σταθερότητα του και άλλα που θα πρέπει να διασφαλιστούν».

Πέραν της  χρηματικής διαφοράς, ο κύριος Οικονόμου τόνισε ότι δύο από τις βασικές διαφορές είναι:

  1. «Για χρόνια τώρα, πριν ακόμη κι από την ίδρυση του ΟΑΥ, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ζητάει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την υγεία. Για παράδειγμα, πέραν από την ικανότητα του ιατρού για να επιτύχει ένα χειρουργείο χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός, τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά, φάρμακα κτλ.».
  2. «Ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι αυτό της ιδιωτικής ιατρικής, δηλαδή να έχει το δικαίωμα ένας ιατρός για παράδειγμα δύο ημέρες να είναι στο ΓεΣΥ και τις υπόλοιπες να είναι καθαρά στον ιδιωτικό τομέα.»

Παρακάτω παρατίθενται 10 σημεία υπό τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων για όσα πρέπει να ξέρετε για το ΓεΣΥ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network