MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

1 χρόνος από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία… Στα κατεχόμενα θυμούνται τους νεκρούς τους, 26 παιδιά

Advertisement

Sponsored by exness

Εκδηλώσεις μνήμης στα κατεχόμενα για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκία – «Πρόκειται για τα περισσότερα θύματα που είχε η τ/κ κοινότητα μετά το 1963 και το 1974»

Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκε σήμερα εκδήλωση στην παρουσία όλης της τ/κ πολιτικής ηγεσίας και όχι μόνο, στην μνήμη των θυμάτων της τ/κ κοινότητας.

Advertisement

Σαράντα εννιά συνολικά άνθρωποι είχαν χάσει την ζωή τους στο σεισμό σε διάφορες περιοχές κοντά στο επίκεντρο. Η πλειοψηφία όμως – 35 μέλη, παιδιά, συγγενείς, συνοδοί και προπονητές – ήταν από τις παιδικές ομάδες βόλεϊ αγοριών και κοριτσιών σχολείου της Αμμοχώστου που διέμενε στο ξενοδοχείο Isias στο Αντίγιαμαν της Τουρκίας. Τα 26 ήταν τα παιδιά των δύο ομάδων βόλεϊ, από 10 έως 16 χρόνων.

Τ/κ ΜΜΕ έχουν σήμερα αφιερώματα στο συμβάν, σημειώνοντας ότι για τους συγγενείς των θυμάτων ο χρόνος σταμάτησε στις 3.17 τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Το επίκεντρο των εκδηλώσεων μνήμης στην Αμμόχωστο σήμερα ήταν ο χώρος που έχει δημιουργηθεί για την «ομάδα πρωταθλητών αγγέλων» όπως ονομάστηκε μετά θάνατον η παιδική ομάδα βόλεϊ.

Συγγενείς, φίλοι και Τ/κ πολιτικοί επισκέπτονται καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας τους τάφους των θυμάτων, ενώ νωρίς το απόγευμα στον καθεδρικό ναό της Αμμοχώστου επρόκειτο να διαβαστεί προσευχή στην μνήμη τους. Το ίδιο αργότερα θα συμβεί σε άλλα χωριά, από τα οποία κατάγονταν θύματα του σεισμού.

Σήμερα παρουσιάστηκε από τον «Μπαϊράκ» και το τραγούδι – θρήνος στους «πρωταθλητές αγγέλους» που ετοίμασε μια ομάδα Τ/κ καλλιτεχνών στα κατεχόμενα. Το τραγούδι, του οποίου τους στίχους συνέθεσε ο Μπουλέντ Φεβζίογλου και την μουσική ο Τζεμάλ Οζγκιουρσέλ, ερμήνευσαν οι Τουρκοκύπριοι καλλιτέχνες Ανίλ Εντιζέρ, Μουχιτίν Γιανγκ, Ιπέκ Αμπέρ, Χουσεϊν Γιουζελτέν και Ναζίμ Τζεντ.

Τ/κ ηλεκτρονικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι «η τραγωδία που συνέβη σε αυτό το μικρό νησί ήταν σημείο καμπής για την τδβκ. Το ξενοδοχείο Isias ήταν το μόνο μέρος όπου οι επαγγελματικές προσπάθειες έρευνας και διάσωσης ήταν δυνατές τις πρώτες 48 ώρες, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή για να σώσει τις ζωές των μικρών μας παιδιών». «Η τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός δημιούργησε μια οδυνηρή ανάμνηση που θα μείνει στη μνήμη της Τουρκίας και της τδβκ ακόμη και χρόνια αργότερα, όταν θ’ αναφέρεται το 2023. Εκείνες οι οδυνηρές μέρες που όλος ο κόσμος ένιωσε την «καταστροφή του αιώνα» στις καρδιές του βύθισαν ολόκληρη την τδβκ σε πένθος…».

Οι πρώτες σοροί στο ξενοδοχείο Isias εντοπίστηκαν στις 8 Φεβρουαρίου και ήταν των Ιμπραχίμ Γιάκουλα και Παμίρ Κονοθκλού, δασκάλων και συνοδών της αποστολής. Οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν στο ξενοδοχείο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου, έως και 6 ημέρες μετά τον σεισμό. Ξεκληρίστηκαν οικογένειες, καθώς μεταξύ των θυμάτων ήταν μητέρες με παιδιά, πατέρες και παιδιά, αδέρφια, ξαδέρφια. «Αυτό το γεγονός, που ράγισε την καρδιά της τδβκ, έγινε ορόσημο και καταγράφηκε ως η ημέρα που ο πόνος δεν θα ξεχαστεί ποτέ», αναφέρεται.

Στο Κακουργιοδικείο του Αντίγιαμαν άρχισε η δίκη εναντίον των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Isias και η πρώτη ακροαματική διαδικασία έγινε μεταξύ 5-7 Ιανουαρίου 2024. Έχει δημιουργηθεί σύνδεσμος μνήμης των «πρωταθλητών αγγέλων» που έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις ζητώντας την απονομή της δικαιοσύνης για τις απώλειες των δικών τους προσώπων και την βαριά τιμωρία των υπαιτίων.

Τα τ/κ ΜΜΕ σημειώνουν ότι πρόκειται για τα περισσότερα θύματα που είχε η τ/κ κοινότητα μετά το 1963 και το 1974.

Στην ομιλία του στην τελετή μνήμης σήμερα στην Αμμόχωστο, ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι «θα ζούμε αυτόν τον πόνο στις καρδιές μας για πάντα» και υπογράμμισε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι ενωμένος σε αυτόν τον μεγάλο πόνο, όπως ακριβώς ήταν στον πόνο που βίωσε στον «εθνικό αγώνα». Εξέφρασε ικανοποίηση για το μνημείο για τους «πρωταθλητές αγγέλους». «Όλοι θα φύγουμε από αυτόν τον θνητό κόσμο, αλλά τα ονόματά τους θα ζουν πάντα», πρόσθεσε.

Ο πόνος δεν θα φύγει ποτέ και θα είναι πάντα δίπλα στους γονείς που πενθούν, σημείωσε. Αναφερόμενος στη νομική διαδικασία για το ξενοδοχείο στο Αντίγιαμαν, ο κ. Τατάρ είπε ότι ως «κράτος» κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην διαδικασία. «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις οικογένειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να μεταφέρουμε τις προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτή είναι η υποχρέωση και η ευθύνη μας τόσο προς τους Πρωταθλητές Αγγέλους μας, τους άλλους πολίτες και τις οικογένειές τους. Γίνεται αυτό που χρειάζεται. Εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη του μεγάλου τουρκικού έθνους», είπε.

Μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης που έγινε στο «πολιτιστικό κέντρο Ραούφ Ραϊφ Ντενκτάς» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι παρευρισκόμενοι άφησαν λευκά μπαλόνια στον ουρανό, σύμβολο του αιτήματος για απονομή δικαιοσύνης.

Εκτός από τους 35 της αποστολής της παιδικής ομάδας βόλεϊ που έχασαν την ζωή τους στο Αντίγιαμαν, σκοτώθηκαν επίσης 7 πολίτες του ψευδοκράτους σε δύο ξενοδοχεία και το “σπίτι του δασκάλου” στο νομό Οσμανίγιε κι άλλοι 7 στο Καχραμάνμαρας, στην Ντούζτζιε και το Γκαζίαντεπ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network