MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

1.200 θάνατοι ετησίως στην Κύπρο από καρκίνο

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Κύπρο παρουσιάζονται ετησίως περίπου 3.090 νέα περιστατικά και καταγράφονται περίπου 1.200 θάνατοι από καρκίνο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε εκ νέου πως ο καρκίνος μπορεί να θεραπευτεί και μπορεί να νικηθεί, αρκεί να ανιχνευθεί έγκαιρα.

Advertisement

Σε χαιρετισμό του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, ο κ. Παμπορίδης είπε πως η 4η Φεβρουαρίου αποτελεί υπόμνηση, ότι περίπου το 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με σωστή τακτική πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, για να προσθέσει πως “ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, μπορεί να θεραπευτεί, μπορεί να νικηθεί, αρκεί να ανιχνευθεί έγκαιρα”.

Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, “είναι δυστύχημα η ασθένεια να έχει σήμερα προσλάβει διαστάσεις πανδημίας”, αναφέροντας πως οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί, αφού “παγκοσμίως, περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο και καταγράφονται 8,2 εκατομμύρια θάνατοι”.

“Πανευρωπαϊκά η ασθένεια αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες, με τις εκτιμήσεις να δίδουν ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα νοσήσει. Η διαφώτιση, η ευαισθητοποίηση, η υιοθέτηση υγιεινών επιλογών ζωής αποτελούν όπλα στη μάχη μας. Η δε προκατάληψη, ο φόβος και η ανασφάλεια οι εχθροί”, είπε.

Στο θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου, ο κ. Παμπορίδης είπε πως “πολλά είναι τα βήματα που διαχρονικά έγιναν από το Υπουργείο Υγείας”, προσθέτοντας ότι “η πολυσχιδής δράση τα τελευταία πέντε χρόνια είχε την αμέριστη στήριξη της Εθνικής Επιτροπής κατά του καρκίνου”.

Αναφερόμενος στις έξι σημαντικές παρεμβάσεις του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του, που λαμβάνουν χώρα για τον καρκίνο, ο κ. Παμπορίδης έκανε λόγο για εφαρμογή πληθυσμιακού προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού που προσφέρεται σε γυναίκες ηλικίας 50 με 67 ετών, σε παγκύπρια βάση, για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέως εντέρου στην επαρχία Λάρνακας, που προσφέρεται δωρεάν σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 με 69 ετών και για την εισαγωγή του εμβολίου κατά του ιού HPV στο εθνικό συνταγολόγιο στα κορίτσια 12 με 13 ετών, του οποίου το κόστος ανέρχεται σε 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Επίσης, αναφέρθηκε στην επένδυση στην ανακουφιστική φροντίδα με τη βοήθεια των μη κυβερνητικών οργανώσεων και στην ένταξη του Αρχείου Καρκίνου στη Μονάδα Παρακολούθησης της Υγείας, διασυνδέοντας το με το Αρχείο Θανάτου, ώστε να παρακολουθείται ο χρόνος επιβίωσης των ασθενών και επομένως και η επιτυχία των προσφερόμενων μέτρων αντιμετώπισης.

Μιλώντας κατά τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Πρόληψης του Καρκίνου Δρ Παύλος Νεοφύτου είπε πως “η καλύτερη μέθοδος πρόληψης του γυναικείου καρκίνου είναι το Τεστ Παύλου, ένα άριστο HPV DNA test, που παρέχεται στην Κύπρο από το Κέντρο Μέντελ.

“Σύμφωνα με τις Διεθνείς Οδηγίες (W.H.O. 2011-14) και τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές (European Commission 2008-15) η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται με την παροχή σε όλες τις ενήλικες γυναίκες ενός άριστου HPV DNA test κάθε 5 χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας για το HPV DNA test (EHEQAS 2015) το μοναδικό άριστο HPV DNA test στην ελεύθερη Κύπρο είναι το Τεστ Παύλου. Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές ένα άριστο HPV DNA test (Τεστ Παύλου ή αντίστοιχο) μειώνει τον καρκίνο κατά 87% περισσότερο από ένα άριστο τεστ Παπανικολάου (παραδοσιακό ή υγρής κυτταρολογίας). Π.χ. στις ιταλικές μελέτες ενώ η επίπτωση του καρκίνου σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε Τεστ Παπανικολάου ήταν 5 καρκίνοι ανά 100,000 γυναίκες ανά έτος, η επίπτωση του καρκίνου σε γυναίκες που υποβάλλονταν σε ένα άριστο HPV DNA test μηδενίστηκε”, είπε.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι “στις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Γραμμές αναφέρεται ότι ένα άριστο HPV DNA test μειώνει τις υψηλού βαθμού προκαρκινικές καταστάσεις (CIN3) κατά 57% περισσότερο συγκριτικά με ένα άριστο Τεστ Παπανικολάου”, σημειώνοντας ότι “επομένως με την εφαρμογή του Τεστ Παύλου θα μειωθεί και ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων, αφού είναι αποδεδειγμένο ότι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που υποβάλλονται σε κωνοειδή εκτομή τραχήλου (για αφαίρεση της προκαρκινικής κατάστασης και πρόληψη του καρκίνου) έχουν αυξημένη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα”.

“Το Τεστ Παύλου περιλαμβάνει: ανίχνευση κλινικά σημαντικού ιïκού φορτίου (≥5,000 iu/mg), τυποποίηση υψηλής ευκρίνειας (όλους τους τύπους του ιού, τον καθένα ξεχωριστά) και ποσοτική μέτρηση του ιïκού φορτίου. Ενώ κανένα άλλο εργαστήριο στα Βαλκάνια δεν παρέχει τεστ που να περιλαμβάνει μέτρηση του ιïκού φορτίου, τo Τεστ Παύλου είναι ένα από ολίγα HPV DNA διεθνώς που περιλαμβάνει Ποσοτική Mέτρηση του Ιïκού Φορτίου και άρα είναι το ιδανικό τεστ και για την παρακολούθηση ασθενών με HPV μόλυνση, αφού η τακτική επανάληψη του τεστ μπορεί να δείξει αν η κατάσταση της/του ασθενή χειροτερεύει (αύξηση του ιïκού φορτίου) ή καλυτερεύει (μείωση του ιïκού φορτίου) ή έχει επέλθει πλήρης ίαση (ο HPV είναι πλέον μη ανιχνεύσιμος = αρνητικός)”, είπε.

Καταληκτικά ανέφερε πως “το Κέντρο Μέντελ έχει υποβάλει δημόσια Πρόταση (www.mendelcenter.org) για πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου που θα παρέχει ένα Τεστ Παύλου σε όλες τις Κύπριες μια φορά κάθε 5-7 χρόνια”, συμπληρώνοντας πως το Πρόγραμμα θα εξοικονομεί εκατομμύρια ευρώ ετήσια στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, αφού το κόστος αντιμετώπισης των καρκίνων, των προκαρκινικών καταστάσεων και των πρόωρων γεννήσεων υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος του προγράμματος”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network