!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

8 Απριλίου, 2020 Τετάρτη 16:01:15

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Κασουλίδης στη CT: Να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας την τύχη μας

Το εδαφικό και το προσφυγικό είχαν πρωταρχική σημασία κάποια χρόνια μετά την εισβολή όμως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο θέμα της ασφάλειας τονίζει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. «Εμείς χάσαμε ό,τι χάσαμε, είναι ολόκληρη ζωή να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την ίδια τύχη» υποστηρίζει σε συνέντευξη στη Cyprus Times. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται στο θέμα της ενέργειας, αναλύει την τουρκική πολιτική και τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν ενώ μιλά και για την πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης» για ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η συνέντευξη γίνεται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές της κυρίας Λουτ. Έχετε πληροφόρηση για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό;

Δεν έχω πληροφόρηση. Ασφαλώς ενημερώνομαι και ενδιαφέρομαι όμως δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο και δεν επιδιώκω να ρωτώ.  Όπως δείχνουν τα πράγματα (Τρίτη πρωί) έγινε μεγάλη πρόοδος στα σημεία αναφοράς. Θεωρώ ότι με τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου υπήρχε διάθεση και η πολιτική βούληση και από τη μια πλευρά και από την άλλη, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, να κινηθεί το Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου μάς οδηγεί σε αυτές τις επαφές της κυρίας Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και στη συνέχεια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα, πιθανώς σε πρώτη φάση για μια άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντάνα. Μέχρι εκεί βλέπω τον ορίζοντα.

Θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα η τριμερής συνάντηση;

Nαι, για να βάλουν κάτω όλα τα θέματα, να εξηγηθούν.

Βλέπετε την Τουρκία να έχει κίνητρο για λύση;

Δεν αποκλείω να έχει κίνητρο διότι μην νομίζετε ότι η με την επίδειξη δύναμης και με τις προκλήσεις προχωρεί. Είναι λάθος να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν γνοιάζεται για το γεγονός ότι κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν της βρίσκει δίκαιο. Απεναντίας κατ’ εμένα προσφεύγει στην επίδειξη δύναμης όταν δεν κερδίζει στον διπλωματικό τομέα. Της Τουρκίας της άρεσε να κερδίζει στο διπλωματικό τομέα εξού και η θέση της πως ήταν ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς από το Σχέδιο Ανάν και μετά. Επομένως κάνει αυτά που κάνει για να θέσει τις διεκδικήσεις της. Από εκεί και πέρα το Κυπριακό θα είναι ένα κομμάτι του παζλ που θα λυθεί εάν λυθεί. Υπάρχουν όμως και άλλα κομμάτια, άλλα θέματα όπως το θέμα της Συρίας. Είναι και το ζήτημα της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγηθεί στο ΔΝΤ. Συνεπώς όλα αυτά παρόλον ότι είναι διαφορετικά είναι αλληλένδετα. Και η Τουρκία χρειάζεται φίλους.

Μιας και αναφερθήκατε στο Σχέδιο Ανάν θα πρέπει να πούμε ότι τότε καταλύτης ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον.

Όταν εμείς λογαριάζαμε να ενταχθούμε στην ΕΕ βλέπαμε ως καταλύτη την ένταξη εάν την συνδυάζαμε με την παράλληλη επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Και μην ξεχνάτε ότι στο Ελσίνκι, όταν αποφασίστηκε ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη, ελήφθη η απόφαση για ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Μετά όμως άρχισαν να διαφαίνονται πολλά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πότε εξαιτίας της ίδιας αλλά και ένεκα έλλειψης πολιτικής βούλησης από εταίρους να τη δεχθούν ως μέλος. Το γεγονός ότι μια σειρά από χώρες (Γαλλία, Αυστρία, πιθανόν η Ολλανδία) όρισαν δημοψήφισμα που θα ενέκρινε την ένταξη της Τουρκίας σήμαινε ότι αυτές οι χώρες ποτέ δεν θα ενέκριναν την ένταξη της Τουρκίας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε τα πέντε κεφάλαια που μπλόκαρε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί. Για να είναι καταλύτης έπρεπε όλα τα κράτη – μέλη να επιθυμούν ειλικρινά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και η ίδια η Τουρκία να επιθυμεί ειλικρινά να γίνει μέλος της ΕΕ. Εγώ αμφιβάλλω. Ούτε το ένα ισχύει πλέον, ούτε και το άλλο.

Άρα καταλύτης πλέον είναι η ενέργεια;

Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι η ενέργεια. Η Τουρκία έχει πολλά θέματα. Σε σύγκριση με την πολιτική Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα η Τουρκία σήμερα έχει ζητήματα με όλους στο εξωτερικό, έχει προβλήματα στο εσωτερικό, ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός πρόεδρος. Συνεπώς η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν υπήρξε. Προσπάθησε ο Ατατούρκ να την εκδυτικοποιήσει αλλά κάτι που το επιβάλλεις δεν ριζώνει.

Πού αποδίδετε αυτή τη μεταστροφή του Ερντογάν; Πριν μερικά χρόνια ήταν ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός, η Ευρώπη τον στήριζε και γενικά η Δύση επένδυε σ’ αυτόν.

Εάν συγκρίνεις τον Ερντογάν του ΑΚP με τους Κεμαλιστές εγώ πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα οι Κεμαλιστές είναι χειρότεροι, ειδικά για την Κύπρο θα είναι χειρότεροι. Όμως πιστεύω ότι ο Ερντογάν, ο οποίος είχε μεγάλες επιτυχίες στην οικονομία της Τουρκίας και στη διεθνή παρουσία της ως περιφερειακής δύναμης, κέρδισε θριαμβευτικά σε μια σειρά από εκλογές και μέθυσε από την επιτυχία. Έπαθε αυτό που λέγεται «σύνδρομο της ύβρεως».

Πώς αποτιμάτε τη στάση των εταίρων μας σε σχέση με το Κυπριακό; Ήταν λάθος να θεωρούμε την ΕΕ ως ένα χώρο επίλυσης διαφορών; Μπήκαμε στην ΕΕ με την προσδοκία ότι θα συνέβαλλε στην επίλυση του Κυπριακού.

Θα συνέβαλλε στην επίλυση του Κυπριακού, δεν θα μας έλυνε το Κυπριακό. Το Κυπριακό για την Ευρώπη πρέπει να λυθεί από εμάς και εγώ συμφωνώ με αυτή τη θέση. Εξάλλου όταν ένας ξένος παράγοντας προσπαθήσει να βοηθήσει το ονομάζουμε πίεση και προσπάθεια επιβολής λύσης από έξω. Άρα το Κυπριακό πρέπει να το λύσουμε εμείς οι ίδιοι. Κανένας δεν θα έρθει να το λύσει. Τι θα μας προσφέρει η ΕΕ; Μας προσφέρει κάποια σταθερότητα και ασφάλεια έστω κι αν δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός. Μας προσφέρει όμως κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό: Η ΕΕ παρακολουθεί το κράτος δικαίου που έχουμε και μπορεί να παρέμβει εάν δεν εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύνταγμα της χώρας. Mπορεί μάλιστα να επιβάλει και κυρώσεις. Αυτό προσφέρει και μια εγγύηση ότι η λύση που θα βρεθεί θα τηρηθεί και κανείς δεν θα μπορεί να την παραβιάσει. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη λύση της Ζυρίχης του 1960. Άρα, θα προσφέρει πολλές εγγυήσεις και για τους φόβους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και για την πολιτιστική ακεραιότητα της κάθε κοινότητας κλπ.

Στο βιβλίο σας υποστηρίζετε ότι πρέπει να πάμε σε μετατόπιση παραδείγματος, τονίζοντας ότι το μείζον που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η ασφάλεια. Αναγνωρίζετε ότι το προσφυγικό και το εδαφικό έχουν τη σημασία τους αλλά υπογραμμίζετε ιδιαίτερα την αξία της ασφάλειας.

Ναι διότι το προσφυγικό, το εδαφικό κλπ. είχαν την πρωταρχική σημασία κάποια χρόνια και για κάποιες δεκαετίες μετά την εισβολή. Όμως μετά που έχουμε υποστεί όλες αυτές τις συνέπειες για 45 ολόκληρα χρόνια πιστεύω ότι προτεραιότητά μας είναι να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την ίδια τύχη που είχαμε εμείς. Εμείς χάσαμε ό,τι χάσαμε, είναι ολόκληρη ζωή, επομένως δεν βλέπω γιατί να μην είναι η ασφάλεια, με την κατάργηση των εγγυήσεων που θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι γενιές που ακολουθούν. Από εκεί και πέρα ασφαλώς το εδαφικό έχει σημασία αλλά δεν νομίζω ότι οι νέες γενιές να έχουν τον ίδιο πόθο να επιστρέψουν και να κατοικήσουν εκεί που ζούσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

Όταν αναφέρεστε στην ασφάλεια εννοείτε και τη λειτουργικότητα μαζί;

Ανάποδα. Θεωρώ ότι αν δεν φυσά στο σβέρκο μας η απειλή της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας η λειτουργικότητα αποκτά μικρότερη σημασία. Διότι όταν ξέρουμε ότι η λειτουργικότητα εκεί που θα έχει πρόβλημα θα διασφαλίζεται με τους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων και όχι με την προσφυγή στα όπλα όπως το 1963, τότε πιστεύω ότι είναι πιο εύκολα να κατανοήσουμε τα προβλήματα.

Σας είδαμε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης», που στόχο έχει, μεταξύ άλλων την ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες της ΔΔΟ. Δεν νομίζετε ότι χάσαμε αρκετό χρόνο γι’ αυτού του είδους την πρωτοβουλία;

Υπάρχει πολύς κόσμος που ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τι είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ότι δεν του είπε κανένας τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον ο λόγος που είπε «όχι» ο κόσμος στο Σχέδιο Ανάν είναι ότι δεν ήξερε τι είναι η ΔΔΟ. Οι λόγοι του «όχι» ήταν πολλοί και σύνθετοι, μεταξύ των οποίων και ο φόβος του άγνωστου της λύσης που θα ακολουθούσε. Και μάλιστα όταν άκουε τόσα αρνητικά.  Όμως, από τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα πολιτών ισχυρίζονται ότι υπάρχει άγνοια γύρω από τη ΔΔΟ θα πρέπει να είναι ένα από τα αντικείμενα του διαλόγου.

Και μια τελευταία ερώτηση, πώς είναι η ζωή μετά την αποχώρηση από την πρώτη γραμμή της ενεργού πολιτικής;

Τώρα δεν είμαι φορτωμένος με ευθύνες και πολλή δουλειά, λειτουργώ πιο χαλαρά, απασχολούμαι όμως με κάτι, είμαι ένας ενεργός πολίτης.

Το εδαφικό και το προσφυγικό είχαν πρωταρχική σημασία κάποια χρόνια μετά την εισβολή όμως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο θέμα της ασφάλειας τονίζει ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. «Εμείς χάσαμε ό,τι χάσαμε, είναι ολόκληρη ζωή να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την ίδια τύχη» υποστηρίζει σε συνέντευξη στη Cyprus Times. Ο κ. Κασουλίδης αναφέρεται στο θέμα της ενέργειας, αναλύει την τουρκική πολιτική και τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν ενώ μιλά και για την πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης» για ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Η συνέντευξη γίνεται ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές της κυρίας Λουτ. Έχετε πληροφόρηση για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα στο Κυπριακό;

Δεν έχω πληροφόρηση. Ασφαλώς ενημερώνομαι και ενδιαφέρομαι όμως δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο και δεν επιδιώκω να ρωτώ.  Όπως δείχνουν τα πράγματα (Τρίτη πρωί) έγινε μεγάλη πρόοδος στα σημεία αναφοράς. Θεωρώ ότι με τη συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου υπήρχε διάθεση και η πολιτική βούληση και από τη μια πλευρά και από την άλλη, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, να κινηθεί το Κυπριακό και να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου μάς οδηγεί σε αυτές τις επαφές της κυρίας Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και στη συνέχεια τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα, πιθανώς σε πρώτη φάση για μια άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντάνα. Μέχρι εκεί βλέπω τον ορίζοντα.

Θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα η τριμερής συνάντηση;

Nαι, για να βάλουν κάτω όλα τα θέματα, να εξηγηθούν.

Βλέπετε την Τουρκία να έχει κίνητρο για λύση;

Δεν αποκλείω να έχει κίνητρο διότι μην νομίζετε ότι η με την επίδειξη δύναμης και με τις προκλήσεις προχωρεί. Είναι λάθος να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν γνοιάζεται για το γεγονός ότι κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν της βρίσκει δίκαιο. Απεναντίας κατ’ εμένα προσφεύγει στην επίδειξη δύναμης όταν δεν κερδίζει στον διπλωματικό τομέα. Της Τουρκίας της άρεσε να κερδίζει στο διπλωματικό τομέα εξού και η θέση της πως ήταν ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς από το Σχέδιο Ανάν και μετά. Επομένως κάνει αυτά που κάνει για να θέσει τις διεκδικήσεις της. Από εκεί και πέρα το Κυπριακό θα είναι ένα κομμάτι του παζλ που θα λυθεί εάν λυθεί. Υπάρχουν όμως και άλλα κομμάτια, άλλα θέματα όπως το θέμα της Συρίας. Είναι και το ζήτημα της οικονομίας της Τουρκίας, η οποία πολύ πιθανόν να οδηγηθεί στο ΔΝΤ. Συνεπώς όλα αυτά παρόλον ότι είναι διαφορετικά είναι αλληλένδετα. Και η Τουρκία χρειάζεται φίλους.

Μιας και αναφερθήκατε στο Σχέδιο Ανάν θα πρέπει να πούμε ότι τότε καταλύτης ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει πλέον.

Όταν εμείς λογαριάζαμε να ενταχθούμε στην ΕΕ βλέπαμε ως καταλύτη την ένταξη εάν την συνδυάζαμε με την παράλληλη επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Και μην ξεχνάτε ότι στο Ελσίνκι, όταν αποφασίστηκε ότι η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για ένταξη, ελήφθη η απόφαση για ανακήρυξη της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Μετά όμως άρχισαν να διαφαίνονται πολλά εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πότε εξαιτίας της ίδιας αλλά και ένεκα έλλειψης πολιτικής βούλησης από εταίρους να τη δεχθούν ως μέλος. Το γεγονός ότι μια σειρά από χώρες (Γαλλία, Αυστρία, πιθανόν η Ολλανδία) όρισαν δημοψήφισμα που θα ενέκρινε την ένταξη της Τουρκίας σήμαινε ότι αυτές οι χώρες ποτέ δεν θα ενέκριναν την ένταξη της Τουρκίας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε τα πέντε κεφάλαια που μπλόκαρε ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί. Για να είναι καταλύτης έπρεπε όλα τα κράτη – μέλη να επιθυμούν ειλικρινά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και η ίδια η Τουρκία να επιθυμεί ειλικρινά να γίνει μέλος της ΕΕ. Εγώ αμφιβάλλω. Ούτε το ένα ισχύει πλέον, ούτε και το άλλο.

Άρα καταλύτης πλέον είναι η ενέργεια;

Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι είναι η ενέργεια. Η Τουρκία έχει πολλά θέματα. Σε σύγκριση με την πολιτική Νταβούτογλου για μηδενικά προβλήματα η Τουρκία σήμερα έχει ζητήματα με όλους στο εξωτερικό, έχει προβλήματα στο εσωτερικό, ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός πρόεδρος. Συνεπώς η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα και κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν υπήρξε. Προσπάθησε ο Ατατούρκ να την εκδυτικοποιήσει αλλά κάτι που το επιβάλλεις δεν ριζώνει.

Πού αποδίδετε αυτή τη μεταστροφή του Ερντογάν; Πριν μερικά χρόνια ήταν ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός, η Ευρώπη τον στήριζε και γενικά η Δύση επένδυε σ’ αυτόν.

Εάν συγκρίνεις τον Ερντογάν του ΑΚP με τους Κεμαλιστές εγώ πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα οι Κεμαλιστές είναι χειρότεροι, ειδικά για την Κύπρο θα είναι χειρότεροι. Όμως πιστεύω ότι ο Ερντογάν, ο οποίος είχε μεγάλες επιτυχίες στην οικονομία της Τουρκίας και στη διεθνή παρουσία της ως περιφερειακής δύναμης, κέρδισε θριαμβευτικά σε μια σειρά από εκλογές και μέθυσε από την επιτυχία. Έπαθε αυτό που λέγεται «σύνδρομο της ύβρεως».

Πώς αποτιμάτε τη στάση των εταίρων μας σε σχέση με το Κυπριακό; Ήταν λάθος να θεωρούμε την ΕΕ ως ένα χώρο επίλυσης διαφορών; Μπήκαμε στην ΕΕ με την προσδοκία ότι θα συνέβαλλε στην επίλυση του Κυπριακού.

Θα συνέβαλλε στην επίλυση του Κυπριακού, δεν θα μας έλυνε το Κυπριακό. Το Κυπριακό για την Ευρώπη πρέπει να λυθεί από εμάς και εγώ συμφωνώ με αυτή τη θέση. Εξάλλου όταν ένας ξένος παράγοντας προσπαθήσει να βοηθήσει το ονομάζουμε πίεση και προσπάθεια επιβολής λύσης από έξω. Άρα το Κυπριακό πρέπει να το λύσουμε εμείς οι ίδιοι. Κανένας δεν θα έρθει να το λύσει. Τι θα μας προσφέρει η ΕΕ; Μας προσφέρει κάποια σταθερότητα και ασφάλεια έστω κι αν δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός. Μας προσφέρει όμως κάτι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό: Η ΕΕ παρακολουθεί το κράτος δικαίου που έχουμε και μπορεί να παρέμβει εάν δεν εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το σύνταγμα της χώρας. Mπορεί μάλιστα να επιβάλει και κυρώσεις. Αυτό προσφέρει και μια εγγύηση ότι η λύση που θα βρεθεί θα τηρηθεί και κανείς δεν θα μπορεί να την παραβιάσει. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τη λύση της Ζυρίχης του 1960. Άρα, θα προσφέρει πολλές εγγυήσεις και για τους φόβους της Τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και για την πολιτιστική ακεραιότητα της κάθε κοινότητας κλπ.

Στο βιβλίο σας υποστηρίζετε ότι πρέπει να πάμε σε μετατόπιση παραδείγματος, τονίζοντας ότι το μείζον που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η ασφάλεια. Αναγνωρίζετε ότι το προσφυγικό και το εδαφικό έχουν τη σημασία τους αλλά υπογραμμίζετε ιδιαίτερα την αξία της ασφάλειας.

Ναι διότι το προσφυγικό, το εδαφικό κλπ. είχαν την πρωταρχική σημασία κάποια χρόνια και για κάποιες δεκαετίες μετά την εισβολή. Όμως μετά που έχουμε υποστεί όλες αυτές τις συνέπειες για 45 ολόκληρα χρόνια πιστεύω ότι προτεραιότητά μας είναι να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την ίδια τύχη που είχαμε εμείς. Εμείς χάσαμε ό,τι χάσαμε, είναι ολόκληρη ζωή, επομένως δεν βλέπω γιατί να μην είναι η ασφάλεια, με την κατάργηση των εγγυήσεων που θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, ώστε να εξασφαλιστούν οι γενιές που ακολουθούν. Από εκεί και πέρα ασφαλώς το εδαφικό έχει σημασία αλλά δεν νομίζω ότι οι νέες γενιές να έχουν τον ίδιο πόθο να επιστρέψουν και να κατοικήσουν εκεί που ζούσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.

Όταν αναφέρεστε στην ασφάλεια εννοείτε και τη λειτουργικότητα μαζί;

Ανάποδα. Θεωρώ ότι αν δεν φυσά στο σβέρκο μας η απειλή της μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας η λειτουργικότητα αποκτά μικρότερη σημασία. Διότι όταν ξέρουμε ότι η λειτουργικότητα εκεί που θα έχει πρόβλημα θα διασφαλίζεται με τους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων και όχι με την προσφυγή στα όπλα όπως το 1963, τότε πιστεύω ότι είναι πιο εύκολα να κατανοήσουμε τα προβλήματα.

Σας είδαμε να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης», που στόχο έχει, μεταξύ άλλων την ενημέρωση των πολιτών για τις δυνατότητες της ΔΔΟ. Δεν νομίζετε ότι χάσαμε αρκετό χρόνο γι’ αυτού του είδους την πρωτοβουλία;

Υπάρχει πολύς κόσμος που ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε τι είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ότι δεν του είπε κανένας τι σημαίνει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Εγώ έχω τις αμφιβολίες μου κατά πόσον ο λόγος που είπε «όχι» ο κόσμος στο Σχέδιο Ανάν είναι ότι δεν ήξερε τι είναι η ΔΔΟ. Οι λόγοι του «όχι» ήταν πολλοί και σύνθετοι, μεταξύ των οποίων και ο φόβος του άγνωστου της λύσης που θα ακολουθούσε. Και μάλιστα όταν άκουε τόσα αρνητικά.  Όμως, από τη στιγμή που μια μεγάλη μερίδα πολιτών ισχυρίζονται ότι υπάρχει άγνοια γύρω από τη ΔΔΟ θα πρέπει να είναι ένα από τα αντικείμενα του διαλόγου.

Και μια τελευταία ερώτηση, πώς είναι η ζωή μετά την αποχώρηση από την πρώτη γραμμή της ενεργού πολιτικής;

Τώρα δεν είμαι φορτωμένος με ευθύνες και πολλή δουλειά, λειτουργώ πιο χαλαρά, απασχολούμαι όμως με κάτι, είμαι ένας ενεργός πολίτης.

Δρ.Κωστρίκης στη CT: «Μάλλον περάσαμε την κορυφή… είμαστε σε σωστό δρόμο αλλά προσοχή! Ούτε τραπέζια ούτε συναθροίσεις»

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ «Μακρύς ο δρόμος και καμία χαλάρωση... Ούτε τραπέζια με συγγενείς, ούτε συναθροίσεις αλλιώς η εβδομάδα των Παθών θα συνεχιστεί» #CyprusTimes #COVID19

Top Stories

LIVE: Απόψε στις 7 απευθύνεται προς τον Κυπριακό λαό ο Πρόεδρος

Συνεχής Ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο του κορωνοϊού

Σαρώνει και την Κυπριακή παροικία στη Βρετανία ο κορωνοϊός. «Υψηλό το ποσοστό των νεκρών»

#ΔΙΑΒΑΣΤΕ Εθελοντές γιατροί και απλοί πολίτες στη «μάχη» κατά του #COVID19. Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου στη #CyprusTimes

MC MEDIA NETWORK

Live με τον Μπεργκ οι Ομονοιάτες

H Oμόνοια ενημερώνει: LIVE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Χένινγκ Μπεργκ, με τη δική σας συμμετοχή! Σήμερα, 18:00 – 20:00! Μέσω του Facebook Page μας: @OMONOIAfootball...

MC MEDIA NETWORK

Live με τον Μπεργκ οι Ομονοιάτες

H Oμόνοια ενημερώνει: LIVE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Χένινγκ Μπεργκ, με τη δική σας συμμετοχή! Σήμερα, 18:00 – 20:00! Μέσω του Facebook Page μας: @OMONOIAfootball...

Lifestyle

Τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κύπρο ανά Δήμο Φύλο και Υπηκοότητα. Διαδραστικός Χάρτης με live update

Ανανεώνονται αυτόματα κάθε 4 ώρες με βάση τις νέες καταχωρήσεις που γίνονται στο Σύστημα

Lifestyle

Σταθερή η κατάσταση του «ευδιάθετου» Τζόνσον που «ανταποκρίνεται» στη θεραπεία

Σε ερώτηση για το δημοσίευμα των Times για υποχώρηση του πυρετού που τον ταλαιπωρούσε, ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει.

Η Εpic βρίσκεται δίπλα σ’ αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη

Παρόλο που οι μέρες της καραντίνας είναι δύσκολες για όλους, δεν τις περνάμε όλοι με την ίδια δυσκολία. Ο αναγκαίος περιορισμός γίνεται πιο ανεκτός...

Advertorials