MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Βρετανία: Στο «σφυρί» η παλαιότερη υδρόγειος σφαίρα στον κόσμο

Advertisement

Sponsored by exness

Το «ανεκτίμητο» αντικείμενο, το οποίο δημιουργήθηκε προτού ανακαλυφθεί η Αυστραλία, θα εκτεθεί σήμερα σε δημοπρασία από τον βρετανικό οίκο «Hansons» – Απεικονίζει θαλάσσια τέρατα, πλοία και τον Τρίτωνα, γιο του Ποσειδώνα

Μία υδρόγειος σφαίρα του 16ου αιώνα που απεικονίζει θαλάσσια τέρατα, πλοία και τον «Τρίτωνα» -γιο του Ποσειδώνα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία- είναι η παλαιότερη που βγαίνει στο «σφυρί».

Advertisement

Το «ανεκτίμητο» αντικείμενο, το οποίο δημιουργήθηκε προτού ανακαλυφθεί η Αυστραλία, θα εκτεθεί σήμερα σε δημοπρασία από τον βρετανικό οίκο «Hansons», όπως αναφέρει το CNN.

«Η υδρόγειος αυτή απεικονίζει έναν κόσμο πριν καν ανακαλυφθεί η Αυστραλία (1606). Η χώρα εμφανίζεται στη υδρόγειο ως τμήμα μιας νότιας χερσαίας μάζας που ονομάζεται «Terra Incognita». Η Ιαπωνία ονομάζεται «Sipannge», ενώ τα νησιά κοντά στην Ιάβα ονομάζονται «Gryforum Insule», σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο.

Έχει διάμετρο 8,8 εκατοστά και εάν εάν θέλαμε να υπολογίσουμε την ηλικία της, θα λέγαμε ότι είναι περίπου 500 ετών. Ανήκε σε μέλος του τμήματος «Μνημείων, Καλών Τεχνών και Αρχείων» (MFAA), που προστάτευε πολιτιστικούς θησαυρούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Τζιμ Σπένσερ, επικεφαλής δημοπρασίας στο βρετανικό οίκο «Hansons», έμεινε «έκπληκτος» όταν κάποιος έφερε την υδρόγειο στην αίθουσα πωλήσεων της εταιρείας στο Στάτφορντσαιρ για μια δωρεάν εκτίμηση. Αυτός που την έφερε δεν ήταν σίγουρος αν η υδρόγειος ήταν κάτι σπουδαίο, επισημαίνει ο Τζιμ Σπένσερ.

Ωστόσο, η έρευνα που διεξήχθη από τον βρετανικό οίκο Hansons έδειξε ότι χρονολογείται γύρω στο 1550 με 1560.

Όσο για την τιμή εκκίνησης, όπως αναφέρει το CNN, εκτιμάται από 20.000 έως 30.000 λίρες (26.443-39.650 δολάρια), αν και ο Σπένσερ θεωρεί ότι πιθανότατα θα υπερβεί το ποσό αυτό.

«Πιστεύω ότι μία υδρόγειος σφαίρα που φτιάχτηκε από χαρτί, όπως η δική μας, από αυτήν την περίοδο, είναι ξεχωριστή», υποστήριξε.

Ο Σπένσερ επικοινώνησε με ειδικούς απ΄όλο τον κόσμο σε μια προσπάθεια να μάθει περισσότερα για την προέλευσή της.

Τα περισσότερα μουσεία του είπαν ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν γιατί δεν έχουν κάτι παρόμοιο στις συλλογές τους, αλλά ένας τον παρέπεμψε στο Γάλλο φυσικό και γεωλόγο Φρανσουά Ντεμοζενέ, που ήταν ενεργός το 1550 με 1560.

Αρχικά, η υδρόγειος ανήκε στη συλλογή του Ταγματάρχη Έντουαρντ Κροφτ Μάρει. «Υποθέτω ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πώς ο Ταγματάρχης απέκτησε την υδρόγειο, αλλά ξέρουμε ότι ήταν ένας από τους άνδρες, τους “Monuments Men”, που επιχείρησαν να να διασώσουν κάθε είδους θησαυρούς κατά τη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network