MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Την Τρίτη το βράδυ κορυφώνεται το φαινόμενο των Λεοντίδων

Advertisement

Sponsored by exness

Με ταχύτητες που θα φθάνουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο οι διάττοντες αστέρες του Φθινοπώρου, οι λεγόμενες Λεοντίδες, κορυφώνουν την παρουσία τους στον ουρανό το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη

Advertisement

Οι Λεοντίδες εμφανίζονται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου και αποτελούν σωματίδια σκόνης που άφησε στο πέρασμά του ο κομήτης 55P/Tempel-Tuttle. Μια φορά το χρόνο, όταν η Γη συναντάει την ομάδα σωματιδίων συγκρούεται μαζί τους και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Θεωρούνται από τις θεαματικές βροχές διαττόντων, δίδοντας έως και 40 πεφταστέρια την ώρα.

Πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό του Λέοντα καθώς δίδουν την εντύπωση να προέρχονται από εκείνη την περιοχή του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα, το αιώνιο ραντεβού μεταξύ της Γη και της τροχιάς του κομήτη Tempel –Tuttle συνεχίζεται πιστά και νομοτελειακά.

Από τις 10 Νοεμβρίου η τροχιά της Γης έχει εισέλθει εντός της τροχιάς του Κομήτη Tempel –Tuttle και θα εξέλθει στις 20 Νοεμβρίου.

Εξηγεί ότι αποτέλεσμα αυτής της διασταύρωσης των δύο τροχιών, είναι η Γη λόγω της βαρύτητας της να απορροφά εντός της ατμόσφαιρας τα σωματίδια σκόνης που έχουν απομείνει από τον εν λόγω κομήτη.

Αυτά, αναφέρει, καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αρχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να εξαϋλώνονται. Αυτά τα σωματίδια σκόνης αναπτύσσουν ταχύτητες δεκάδων χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να φλέγονται και να εμφανίζουν το εξαιρετικό όμορφα θέαμα των γνωστών μας πεφταστεριών.

Όσα μετέωρα εξαϋλωθούν πλήρως στον ουρανό ονομάζονται διάττοντες αστέρες, ενώ όσα είναι αρκετά μεγάλα ώστε καταφέρουν να φθάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες.

Τα μετέωρα θα είναι στην κορύφωσή τους στις 16, 17 και 18 Νοεμβρίου και το ακτινοβόλο σημείο είναι η περιοχή του αστερισμού του Λέοντα, που ευρίσκεται πλησίον της Μεγάλης Άρκτου.

“Η περίοδος τροχιάς του κομήτη Tempel –Tuttle είναι 33 χρόνια, για αυτό και κάθε 33 χρόνια η βροχή διαττόντων αστέρων μπορεί να μετατραπεί σε καταιγίδα κάτι το οποίο αναμένουμε να συμβεί το 2035. Παλαιότερα έχουν καταγραφεί καταιγίδες όπως το 1799, και το 1833 στην Βενεζουέλα” αναφέρει ο κ. Φάκας. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network