MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

SOS ειδικών για Τεχνητή Νοημοσύνη: Ζητούν παύση συστημάτων ή παρέμβαση κυβερνήσεων

Advertisement

Sponsored by exness

«Καμπανάκι» ειδικών για Τεχνητή Νοημοσύνη – Προειδοποιούν για απώλεια ελέγχου πολιτισμού – Ζητούν παύση όλων των συστημάτων που είναι ισχυρότερα από το GPT-4 ή παρέμβαση κυβερνήσεων

Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο του ανθρώπινου πολιτισμού μας, προειδοποιούν εκατοντάδες προσωπικότητες που υπογράφουν ανοικτή επιστολή για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, ζητώντας παύση για έξι μήνες, στην ανάπτυξη όλων των συστημάτων που είναι ισχυρότερα από το GPT-4 της OpenAI, που μόλις κυκλοφόρησε, διαφορετικά καλούν τις κυβερνήσεις να επέμβουν.

Advertisement

Καθώς οι δυνατότητες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων όπως το ChatGPT βελτιώνονται με γοργούς ρυθμούς, άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις τους, ενώ πολύ πιθανή είναι η εκμετάλλευση αυτών των τύπων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης από εγκληματίες.

Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε από το OpenAI και κυκλοφόρησε στο ευρύτερο κοινό τον Νοέμβριο του 2022. Το μεγάλο αυτό γλωσσικό μοντέλο είναι ένας τύπος συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να επεξεργάζεται, να χειρίζεται και να παράγει κείμενο.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Ελον Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας ζητούν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη όλων των συστημάτων που είναι ισχυρότερα από το GPT-4 της OpenAI.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προσωπικότητες από όλο τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ηδη από το 2014 ο Έλον Μασκ και πολλοί άλλοι στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, προειδοποίησαν ότι «η τεχνητή νοημοσύνη συνιστά τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα».

“Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο του ανθρώπινου πολιτισμού μας”, προειδοποιεί η ανοικτή επιστολή

Στην ανοικτή επιστολή αναφέρεται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με ανθρώπινη-ανταγωνιστική νοημοσύνη μπορούν να θέσουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, όπως φαίνεται από εκτεταμένη έρευνα και αναγνωρίζεται από κορυφαία εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης.

Όπως αναφέρεται στις ευρέως εγκεκριμένες Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης Asilomar, η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει μια βαθιά αλλαγή στην ιστορία της ζωής στη Γη και θα πρέπει να σχεδιάζεται και να τυγχάνει διαχείρισης με ανάλογη φροντίδα και πόρους, προστίθεται.

«Δυστυχώς, αυτό το επίπεδο σχεδιασμού και διαχείρισης δεν συμβαίνει, παρόλο που τους τελευταίους μήνες τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα εκτός ελέγχου για να αναπτύξουν όλο και πιο ισχυρά ψηφιακά μυαλά που κανείς –ακόμα και οι δημιουργοί τους– δεν μπορούν να καταλάβουν, προβλέψουν ή ελέγξουν αξιόπιστα», τονίζεται.

Σημειώνεται στην επιστολή ότι τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πλέον ανταγωνιστικά για τον άνθρωπο σε γενικές εργασίες και πρέπει να αναρωτηθούμε για μια σειρά από ζητήματα.

“Πρέπει να αφήσουμε τις μηχανές να πλημμυρίσουν τα κανάλια πληροφοριών μας με προπαγάνδα και αναλήθεια; Πρέπει να αυτοματοποιήσουμε όλες τις εργασίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μας γεμίζουν και ικανοποιούν; Πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που θα μπορούσαν τελικά να μας ξεπεράσουν αριθμητικά και να μας αντικαταστήσουν; Πρέπει να διακινδυνεύσουμε να χάσουμε τον έλεγχο του πολιτισμού μας;”, είναι ερωτήματα που τίθενται.

Τέτοιες αποφάσεις, προστίθεται, δεν πρέπει να ανατίθενται σε μη εκλεγμένους ηγέτες της τεχνολογίας.

“Ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και ότι οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι”.

Καλούν “όλα τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης να σταματήσουν αμέσως για τουλάχιστον 6 μήνες την εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης πιο ισχυρών από το GPT-4. Αυτή η παύση θα πρέπει να είναι δημόσια και επαληθεύσιμη και να περιλαμβάνει όλους τους βασικούς παίκτες. Εάν μια τέτοια παύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν και να θεσπίσουν μορατόριουμ”.

Συνεχίζουν λέγοντας ότι η έρευνα και ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στο να καταστήσει τα σημερινά ισχυρά, υπερσύγχρονα συστήματα πιο ακριβή, ασφαλή, αξιόπιστα και πιστά.

Παράλληλα, οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων διακυβέρνησης τεχνητής νοημοσύνης.

“Η ανθρωπότητα μπορεί να απολαύσει ένα ακμάζον μέλλον με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχοντας καταφέρει να δημιουργήσουμε ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, μπορούμε τώρα να απολαύσουμε ένα «καλοκαίρι τεχνητής νοημοσύνης» στο οποίο να αποκομίζουμε τις ανταμοιβές, να σχεδιάζουμε αυτά τα συστήματα προς ξεκάθαρο όφελος όλων και να δώσουμε στην κοινωνία την ευκαιρία να προσαρμοστεί. Η κοινωνία έχει κάνει παύση σε άλλες τεχνολογίες με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις. Μπορούμε να το κάνουμε και εδώ. Ας απολαύσουμε ένα μακρύ καλοκαίρι τεχνητής νοημοσύνης, μη βιαζόμαστε να πάμε σε ένα φθινόπωρο απροετοίμαστοι”.

Η επιστολή εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Future of Life Institute» και υπογράφεται από περισσότερα από 1.400 άτομα μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου του Ελον Μασκ.

Europol: Πιθανή κατάχρηση προηγμένης ΤΝ όπως το ChatGPT, για phishing, παραπληροφόρηση και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο

Η Europol σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αναφέρεται στην πιθανή κατάχρηση από εγκληματίες και τους κινδύνους από την προηγμένη ΤΝ.

Εντοπίζει τομείς εγκληματικότητας όπως η απάτη και μηχανική κοινωνικού επηρεασμού, η παραπληροφόρηση, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Σε σχέση με την απάτη και μηχανική κοινωνικού επηρεασμού αναφέρει ότι η ικανότητα του ChatGPT να συντάσσει εξαιρετικά ρεαλιστικό κείμενο το καθιστά χρήσιμο εργαλείο για σκοπούς phishing. Η ικανότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων να αναπαράγουν γλωσσικά μοτίβα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποδυθεί το ύφος ομιλίας συγκεκριμένων ατόμων ή ομάδων. Αυτή η ικανότητα μπορεί να γίνει αντικείμενο κατάχρησης σε μεγάλη κλίμακα για να παραπλανήσει τα πιθανά θύματα ώστε να εμπιστευτούν τους εγκληματίες.

Για την παραπληροφόρηση σημειώνει ότι το ChatGPT υπερέχει στην παραγωγή αυθεντικού κειμένου σε επίπεδο ταχύτητας και κλίμακας. Αυτό καθιστά το μοντέλο ιδανικό για σκοπούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να παράγουν και να διαδίδουν μηνύματα που αντικατοπτρίζουν ένα συγκεκριμένο αφήγημα με σχετικά μικρή προσπάθεια.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει δημιουργία γλώσσας που μοιάζει με ανθρώπινη, αλλά το ChatGPT είναι ικανό να παράγει κώδικα σε διάφορες γλώσσες προγραμματισμού. Για έναν δυνητικό εγκληματία με λίγες τεχνικές γνώσεις, αυτό είναι ένας ανεκτίμητος πόρος για την παραγωγή κακόβουλου κώδικα.

Στίβεν Χόκινγκ: “Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εξαφανίσει την ανθρωπότητα”

Ηδη από το 2014 ο αείμνηστος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει ότι οι προσπάθειες της ανθρωπότητας να δημιουργήσει υπολογιστές και ρομπότ με εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, αποτελούν σοβαρή υπαρξιακή απειλή για την ίδια, καθιστώντας πολύ υπαρκτό τον κίνδυνο το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί κάποια στιγμή.

«Η πλήρης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος του ανθρώπινου είδους», προειδοποίησε.

Ξεκαθάρισε ότι οι απλοϊκές μορφές τεχνητής νοημοσύνης έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμες, όμως εξέφρασε τον φόβο του για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν, αν η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήσει κάτι που θα ξεπεράσει τις ανθρώπινες ικανότητες.

«Θα έκανε κουμάντο μόνο του και θα επανασχεδίαζε τον εαυτό του με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα. Οι άνθρωποι, που είναι περιορισμένοι από την αργή βιολογική εξέλιξη, δεν θα μπορούσαν να το ανταγωνιστούν και θα έμεναν πίσω», όπως είπε.

Πούτιν: Οποιος ελέγχει την ΤΝ θα είναι ο ηγέτης του κόσμου

Το 2017 ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σημείωσε μεν τα θετικά αλλά τόνισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις και οι κίνδυνοι που μπορεί να φέρει μαζί της η ΤΝ είναι παράγοντες απροσδιόριστοι.

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο Πούτιν, σημειώνοντας ότι «η ΤΝ έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν”.

“Όποιος γίνει ηγέτης σε αυτό τον τομέα θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου” είπε.

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν περισσότερο

Η ανάπτυξη της ΤΝ φέρνει κοσμοϊστορικές αλλαγές που αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής μας. Κυρίως όμως τον επαγγελματικό τομέα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το επάγγελμα του λογιστή κινδυνεύει περισσότερο από τις νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης καθώς οι μισές λογιστικές εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τους μαθηματικούς, τους διερμηνείς, τους συγγραφείς, τους καθηγητές.

Οι εφαρμογές που έχουν ενσωματώσει το GPT ανταποκρίνονται καλύτερα σε εργασίες όπως η μετάφραση, η ταξινόμηση, η δημιουργική γραφή και η δημιουργία κώδικα υπολογιστή.

Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις εργασίας που θα επηρεαστούν λιγότερο από την τεχνολογία είναι οι μάγειρες, οι μηχανικοί μοτοσικλετών και οι εργαζόμενοι σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με έρευνες.

“Universal Basic Income” η απάντηση στην απώλεια θέσεων εργασίας;

Εδώ και αρκετά χρόνια η εξέλιξη της ΤΝ είχε ανησυχήσει πολλούς ειδικούς που σε αναζήτηση λύσεων λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας συζητούν για το λεγόμενο Universal Basic Income, αλλιώς παγκόσμιο βασικό εισόδημα, σε ένα κόσμο παγκοσμιοποιημένο.

Πρόκειται για τη διασφάλιση σε όλους της χορήγησης ενός εισοδήματος που καλύπτει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και δίνεται σταθερά, κάθε μήνα, σε κάθε άτομο ανεξαιρέτως, δια βίου.

Υπάρχουν ανησυχίες όμως ότι αυτό το βασικό εισόδημα θα συνοδεύεται από προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια βασικών ελευθεριών.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα επηρεάσει τη ζωή μας στο μέλλον, είναι ήδη εδώ και δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν έχει καν αρχίσει να συζητά σοβαρά τις διάφορες πτυχές της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης – από την ηθική της, μέχρι τη ρύθμισή της, ή ακόμα και τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία.

Είναι καιρός να αρχίσουμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις προτού να είναι εντελώς αργά.

Τζέφρι Σακς: Χωρίς εργασία λόγω ΤΝ, τι θα κάνουμε; Θα φιλοσοφούμε και θα διαβάζουμε Αριστοτέλη

Το 2019 ο παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος, Αμερικανός Καθηγητής Τζέφρι Σακς έδωσε διάλεξη στο Ινστιτούτο Κύπρου, με τίτλο «Η έννοια της Ευδαιμονίας στον 21ο Αιώνα: Προσβλέποντας στον Αριστοτέλη για νέες λύσεις».

Στη διάλεξη, ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ είπε ότι ο άνθρωπος καταστρέφει τα πάντα γύρω του και η λύση βρίσκεται στον αρχαίο Ελληνα Φιλόσοφο Αριστοτέλη, που μας δείχνει το δρόμο για να επιστρέψουμε σε μια παγκόσμια ανάπτυξη που να είναι βιώσιμη αλλά και ηθική.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της τεχνολογίας και των μηχανών, είπε ότι σε ένα μελλοντικό κόσμο όπου οι μηχανές θα κάνουν περισσότερα από τους ανθρώπους, τότε, πρέπει να καταφέρουμε να αναδιανείμουμε αυτό το εισόδημα που θα προκύψει, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν μια καλή ζωή.

«Και τότε τι θα κάνουμε με τη ζωή μας;» διερωτήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος «θα πηγαίνουμε για ένα καλό καφέ και θα φιλοσοφούμε με φίλους, διαβάζοντας Αριστοτέλη».

Τα λόγια του Τζέφρι Σακς δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για ένα μέλλον με ΤΝ, η οποία θα δημιουργήσει μεν πολλά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στον άνθρωπο, αλλά θα μπορεί να λειτουργεί χωρίς κίνδυνο.

Φυσικά, όλα αυτά, εφόσον η ΤΝ “αποφασίσει” να μας φερθεί “ανθρώπινα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal