MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Η οροσειρά «πίσω» από την ονομασία της κακοκαιρίας Carmel

Advertisement

Sponsored by exness

Μετά την Αθηνά και τον Μπάλλο, έρχεται η Κάρμελ!

Πρόκειται για το τρίτο όνομα στη λίστα που έχει συμφωνηθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου (ΤΜ) και τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ισραήλ στο πρόγραμμα ονοματοδοσίας σημαντικών υφέσεων του οργανισμού των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών EUMETNET, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Advertisement

Στη λίστα περιλαμβάνονται εύηχα και για τις τρεις χώρες ονόματα. Για την περίοδο 2021-22 επιλέχθηκαν τα ονόματα: «Athina, Ballos, Carmel, Diomedes, Elpis, Filippos, Genesis, Helios, Irit, Kalypso, Lavi, Meliti, Nikias, Ora, Paris, Raphael, Semeli, Thomas, Urania, Vion, Xenios, Yasmin, Zefyros».

Το πρώτο όνομα ήταν «Athina» και προερχόταν από την Ελλάδα, το δεύτερο όνομα «Ballos» είχε δοθεί από την Κύπρο ενώ η τρίτη ονομασία «Carmel» μας έρχεται από το Ισραήλ.

Το όνομα «Carmel» παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρο και στην ομώνυμη πόλη των δυτικών ακτών του Ισραήλ. Το όνομα το συναντούμε και στην Κύπρο μεταξύ του Μαρωνίτικου πληθυσμού.

Το όρος Κάρμελ είναι παράκτια οροσειρά και εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά, ενώ η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει το εθνικό πάρκο Mount Carmel.

Η οροσειρά Κάρμηλος έχει πλάτος περίπου 6,5 με 8 χιλιόμετρα, με ομαλή κλίση προς τα νοτιοδυτικά, αλλά σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή στη βορειοανατολική πλευρά, ύψους 546 μέτρων.

Υψώνεται 546 μέτρα πάνω από τον κόλπο της Χάιφα και εκτείνεται 39 χλμ. στη νοτιοανατολική κατεύθυνση.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα της εβραϊκής λέξης κάρμελ (כַּרְמֶל) αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό κέρεμ, μια λέξη που σημαίνει «αμπελώνας».

Στο πλαίσιο της εβραϊκής Βίβλου, όμως, το ουσιαστικό κάρμελ φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και θαμνότοπους τυπικούς στον Κάρμηλο και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα στους Αγίους Τόπους, ένα ενδιάμεσο βιότοπο μεταξύ της ξηρής, ημι-ξηρής στέπας που ονομάζεται μιντμπάρ στα εβραϊκά και του γιαάρ, ένα δάσος σαν εκείνο στα βουνά του Λιβάνου, με δέντρα υψηλού κορμού, όπως για παράδειγμα οι κέδροι.

Παράλληλα, η φράση «όρος Κάρμηλος» έχει χρησιμοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Για να αναφερθεί στην μήκους 39 χιλιομέτρων οροσειρά, που εκτείνεται στα νοτιοανατολικά ως το Τζενίν.
  • Για να αναφερθεί στο μήκους 21 χιλιομέτρων βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς.
  • Για να αναφερθείτε στο ακρωτήρι στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network