MC MEDIA NETWORK

November 27, 2021 Saturday 19:59:21

Εγγραφή στο
Newsletter

Έλληνας γιατρός σε «τρελή» αποστολή στο Έβερεστ! Θα παίξουν ράγκμπι στα 6.400 μέτρα (pics)


Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Βασικό ρόλο σε μια από τις πιο «τρελές» αποστολές που έχουν γίνει στο όρος Έβερεστ θα έχει ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή του στην αποστολή «Hellas Everest 2004», ο κ. Τσιάνος, φέτος, θα συνοδεύσει, ως ιατρός, τη βρετανική αποστολή «LMAX Everest Rugby Challenge».

Η αποστολή αποτελείται από 30 Βρετανούς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να παίξουν έναν αγώνα ράγκμπι σε υψόμετρο 6.400 μέτρων, πάνω στον παγετώνα Rongbuk στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ!

Ο βασικός σκοπό της αποστολής είναι η συγκέντρωση οικονομικών πόρων, που θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά «Wooden Spoon».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά θα μεταβεί στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και από εκεί θα διασχίσει τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων.

Ο υπερ-γιατρός / Φωτογραφία: Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος

Θα συμμετέχει και σε δεύτερη βρετανική αποστολή

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής «LMAX Everest Rugby Challenge», ο Γιώργος Τσιάνος θα ενταχθεί σε έτερη βρετανική ορειβατική αποστολή, τα μέλη της οποίας έχουν ως σκοπό να επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή, περί τα μέσα με τέλη Μαΐου, όταν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αυτής αποστολής, ο Γιώργος πέρα από το ορειβατικό σκέλος, με τον επιπλέον ρόλο του ερευνητή της ανθρώπινης φυσιολογίας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου FAME Lab (www.famelab.gr) Ανδρέα Φλουρή, στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους.

Οι ερευνητές Φλουρής και Τσιάνος είχαν επιτυχώς συνεργαστεί το 2015, όταν βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια εγχειρήματος του Τσιάνου, που διέσχισε τρέχοντας την έρημο, κατά το οποίο και συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα πάνω στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία ενώ έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν στο Έβερεστ, θα είναι από τα πρώτα στο είδος τους που αναμένεται να συλλεχθούν κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το οικονομικό κόστος της ορειβατικής αυτής προσπάθειας για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από τον Γιώργο Τσιάνο, καλύπτεται από τους εξής χορηγούς: την δανέζικη εταιρεία Evnia που αποτελεί και τον κύριο χορηγό, την καναδική εταιρεία Fleet Complete, την ελληνική εταιρία Διορατικότητα, και τέλος την εταιρεία The North Face σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του ορειβατικού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fleet Complete θα παρέχει trackers και πρόσβαση στην IoT πλατφόρμα της για να παρακολουθήσει την προσπάθεια ανάβασης του Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του Everest από τις πρώτες μέρες της αποστολής σε μορφή 3D, και τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη θέση GPS, το υψόμετρο και την ταχύτητα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες της ανάβασης προς την κορυφή.

Η πρόοδος και οι ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προβολή σε μια αποκλειστική ιστοσελίδα της εταιρίας.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Τσιάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

   -Κύριε Τσιάνο μιλήστε μας για το Έβερεστ…

Το Everest για εμένα, σαν ιδέα πρωτίστως και όχι σαν βουνό, έχει πολυδιάστατη σημασία. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ιατρικής, η παρουσία μου ως γιατρού της αποστολής, είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι, έχοντας αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο από προηγούμενες αποστολές στις οποίες έχω βρεθεί, τόσο σε βουνά όσο και σε άλλα πεδία. Η ιατρική άλλωστε είναι βίωμα της καθημερινότητας μου και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει στο Έβερεστ.

Στο ερευνητικό κομμάτι, η εξερεύνηση και η μελέτη των ανθρώπινων ικανοτήτων τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών, σε καταστάσεις ακραίες και πέρα από τη νόρμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι κάτι το οποίο με δελεάζει σαν ερευνητή, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσω το θεωρητικό μου υπόβαθρο, εφαρμόζοντάς το στην πράξη. Στο ορειβατικό κομμάτι, η δυνατότητα που μου δίνεται να βρίσκομαι έξω στη φύση και συγκεκριμένα στα βουνά, πολλώ δε μάλλον στα Ιμαλάια, μου προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων που δύσκολα μπορώ να περιγράψω.

Καταρχάς η εναρμόνιση με τη φύση, την οποία βιώνω ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου, μου προκαλεί ηρεμία, γαλήνη, ενώ με ωθεί σε «διαδρομές» εσωτερικής αναζήτησης και αυτογνωσίας, που αγγίζουν τα όρια της ψυχικής κάθαρσης, του εξαγνισμού. Στο αθλητικό κομμάτι, γιατί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ορειβατικό εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο ενός αθλήματος, ενός επικίνδυνου αθλήματος, καθώς τα ρίσκα είναι πολυπαραγοντικά και άκρως ρεαλιστικά, απαιτείται μια ιδιαίτερη προετοιμασία.

   -Πώς πρέπει να γίνει η προετοιμασία;

Η προετοιμασία λοιπόν οφείλει να είναι υπεύθυνη, επιμελής, συνετή, δεσμευτική, μελετημένη, επίπονη, με θυσίες και στερήσεις σε όλα τα επίπεδα με τις πιο σκληρές από αυτές να αναφέρονται αποκλειστικά στους ανθρώπους που αγαπώ και έχω μέσα στην καρδιά μου.

Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη προετοιμασία δειλά δειλά πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αυτό το project ήταν ακόμα υπό μελέτη.

Στη συνέχεια το έβαλα στα σκαριά, και η προετοιμασία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι συνθήκες υλοποίησής του είχαν ωριμάσει. Εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, όταν πλέον το project είχε γίνει συγκεκριμένο, ενώ εξειδικεύτηκε στις αρχές αυτού του χρόνου. Φυσικά, η προετοιμασία θα διαρκέσει μέχρι και την αναχώρησή μου για τα Ιμαλάια στις αρχές Απριλίου.

Οι τελευταίοι μήνες μιας προετοιμασίας, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα τόσο από ιατρικής όσο και από ερευνητικής άποψης, καθώς μελετάω ενδελεχώς την ανταπόκριση του οργανισμού μου σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας τόσο στο αθλητικό όσο και στο επιστημονικό κομμάτι, ενώ επίσης συναρπαστικό είναι και το σκέλος του απαραίτητου εξοπλισμού, ο οποίος απαιτείται να μελετηθεί, να επιλεγεί, να δοκιμαστεί ξανά και ξανά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος, για όλα αυτά τα οποία έχω σκοπό και θέλω να κάνω.

Τέλος, το πλέον απαιτητικό κομμάτι είναι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης προετοιμασίας, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα πριν την αναχώρηση για την αποστολή, με τις καθημερινές διπλές προπονήσεις και τις 12ωρες ιατρικές μου υποχρεώσεις στον χώρο εργασίας μου, στη Σκωτία.

-Δηλαδή;

Με λίγα λόγια, όλο αυτό μεταφράζεται σε πρωινό εγερτήριο στις 4:30 π.μ., ώστε να προλάβω όλα αυτά που έχω εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Έμπνευση, πάθος, πίστη, αφοσίωση και αυτοπειθαρχία να υπάρχει. Κλείνοντας, πιστεύω πως αυτή τη φορά η εμπειρία στο Έβερεστ θα είναι διαφορετική.

Έχω ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό μου και τη φύση σε αυτό το πλαίσιο και μπόρεσα να βιώσω το φάσμα των εμπειριών που προέκυψαν εκείνη τη φορά. Έκανα, έμαθα, έπαθα, πέτυχα, έζησα, επιβεβαιώθηκα, στοχάστηκα, αναθεώρησα. Τώρα πλέον, χωρίς να έχω την αγωνία του ‘πυρετού της κορυφής’, θα ήθελα να υλοποιήσω αυτά που έχω θέσει για στόχους, και φυσικά, να επιστρέψω με το καλό και να εξιστορήσω μια περιπέτεια στην κόρη μου.

 -Τι ερευνητικά δεδομένα έχετε σκοπό να συλλέξετε στο Έβερεστ σε συνεργασία με το εργαστήριο FAME Lab του κυρίου Φλουρή;

Θα μελετήσουμε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς κατά την ανάβαση σε εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο με χαμηλή παρουσία οξυγόνου. Τα δεδομένα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προτείνουμε οδηγίες ή να δημιουργήσουμε συσκευές για μελλοντικές αποστολές έτσι ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ορειβατών.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε ασύρματους μικρο-αισθητήρες οι οποίοι θα μετρούν μέρα-νύχτα τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και τη θερμοκρασία σε διαφορετικά επίπεδα των ρούχων που θα φοράω. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τα επίπεδα υποθερμίας στα οποία υποβάλλεται το σώμα κατά την ανάβαση στο Έβερεστ, καθώς και την προστασία που παρέχει ο προστατευτικός ρουχισμός τελευταίας τεχνολογίας.

Αθλητική Δράση Γιώργου Τσιάνου

Ο Γιώργος Τσιάνος ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον χώρο της κολύμβησης και διακρίθηκε στις πισίνες.

Συμμετείχε με την εθνική ομάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ και βαλκανιονίκης.

Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

Το έτος 2000, κολύμπησε τη Μάγχη (Αγγλία – Γαλλία, 34 χιλιόμετρα) σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000.

Το έτος 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” και έγινε ο ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ.

Το έτος 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα 101 χιλιόμετρα ως τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη, σε 28 ώρες και 16 λεπτά, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τo έτος 2015, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον υπερμαραθώνιο δρόμου, Marathon des Sables στην έρημο Σαχάρα, ο οποιος έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel από τους σκληρότερους αγώνες δρόμου στη γη.

Πηγή: ΑΠΕ

Βασικό ρόλο σε μια από τις πιο «τρελές» αποστολές που έχουν γίνει στο όρος Έβερεστ θα έχει ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά τη συμμετοχή του στην αποστολή «Hellas Everest 2004», ο κ. Τσιάνος, φέτος, θα συνοδεύσει, ως ιατρός, τη βρετανική αποστολή «LMAX Everest Rugby Challenge».

Η αποστολή αποτελείται από 30 Βρετανούς, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να παίξουν έναν αγώνα ράγκμπι σε υψόμετρο 6.400 μέτρων, πάνω στον παγετώνα Rongbuk στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ!

Ο βασικός σκοπό της αποστολής είναι η συγκέντρωση οικονομικών πόρων, που θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά «Wooden Spoon».

Όπως εξηγεί ο κ. Τσιάνος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά θα μεταβεί στη Λάσα, την πρωτεύουσα του Θιβέτ, και από εκεί θα διασχίσει τα υψίπεδα των Ιμαλαΐων.

Ο υπερ-γιατρός / Φωτογραφία: Γεώργιος-Ιωάννης Τσιάνος

Θα συμμετέχει και σε δεύτερη βρετανική αποστολή

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής «LMAX Everest Rugby Challenge», ο Γιώργος Τσιάνος θα ενταχθεί σε έτερη βρετανική ορειβατική αποστολή, τα μέλη της οποίας έχουν ως σκοπό να επιχειρήσουν την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ακολουθώντας τη βόρεια διαδρομή, περί τα μέσα με τέλη Μαΐου, όταν οι κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Κατά τη διάρκεια της ορειβατικής αυτής αποστολής, ο Γιώργος πέρα από το ορειβατικό σκέλος, με τον επιπλέον ρόλο του ερευνητή της ανθρώπινης φυσιολογίας στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες, και σε συνεργασία με τον ακαδημαϊκό και διευθυντή του ερευνητικού εργαστηρίου FAME Lab (www.famelab.gr) Ανδρέα Φλουρή, στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα συλλέξει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την ανταπόκριση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες μεγάλου υψομέτρου και ψύχους.

Οι ερευνητές Φλουρής και Τσιάνος είχαν επιτυχώς συνεργαστεί το 2015, όταν βρέθηκαν στην έρημο Σαχάρα, κατά τη διάρκεια εγχειρήματος του Τσιάνου, που διέσχισε τρέχοντας την έρημο, κατά το οποίο και συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα πάνω στην ανταπόκριση της ανθρώπινης φυσιολογίας σε συνθήκες υπέρμετρης ζέστης, τα οποία έχουν έκτοτε δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία ενώ έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα επιστημονικά δεδομένα και οι πληροφορίες που θα αποκομίσουν στο Έβερεστ, θα είναι από τα πρώτα στο είδος τους που αναμένεται να συλλεχθούν κάτω από τις συγκεκριμένες αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Το οικονομικό κόστος της ορειβατικής αυτής προσπάθειας για την ανάβαση στην κορυφή του Έβερεστ από τον Γιώργο Τσιάνο, καλύπτεται από τους εξής χορηγούς: την δανέζικη εταιρεία Evnia που αποτελεί και τον κύριο χορηγό, την καναδική εταιρεία Fleet Complete, την ελληνική εταιρία Διορατικότητα, και τέλος την εταιρεία The North Face σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του ορειβατικού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Fleet Complete θα παρέχει trackers και πρόσβαση στην IoT πλατφόρμα της για να παρακολουθήσει την προσπάθεια ανάβασης του Γιώργου Τσιάνου προς την κορυφή του Everest από τις πρώτες μέρες της αποστολής σε μορφή 3D, και τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν τη θέση GPS, το υψόμετρο και την ταχύτητα, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τις τελευταίες ημέρες της ανάβασης προς την κορυφή.

Η πρόοδος και οι ενημερώσεις θα είναι διαθέσιμες για δημόσια προβολή σε μια αποκλειστική ιστοσελίδα της εταιρίας.

   Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Τσιάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: 

   -Κύριε Τσιάνο μιλήστε μας για το Έβερεστ…

Το Everest για εμένα, σαν ιδέα πρωτίστως και όχι σαν βουνό, έχει πολυδιάστατη σημασία. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ιατρικής, η παρουσία μου ως γιατρού της αποστολής, είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι, έχοντας αποκομίσει εμπειρίες και γνώσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο από προηγούμενες αποστολές στις οποίες έχω βρεθεί, τόσο σε βουνά όσο και σε άλλα πεδία. Η ιατρική άλλωστε είναι βίωμα της καθημερινότητας μου και έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει στο Έβερεστ.

Στο ερευνητικό κομμάτι, η εξερεύνηση και η μελέτη των ανθρώπινων ικανοτήτων τόσο των σωματικών όσο και των ψυχικών, σε καταστάσεις ακραίες και πέρα από τη νόρμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι κάτι το οποίο με δελεάζει σαν ερευνητή, καθώς μου δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσω το θεωρητικό μου υπόβαθρο, εφαρμόζοντάς το στην πράξη. Στο ορειβατικό κομμάτι, η δυνατότητα που μου δίνεται να βρίσκομαι έξω στη φύση και συγκεκριμένα στα βουνά, πολλώ δε μάλλον στα Ιμαλάια, μου προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων που δύσκολα μπορώ να περιγράψω.

Καταρχάς η εναρμόνιση με τη φύση, την οποία βιώνω ως αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου, μου προκαλεί ηρεμία, γαλήνη, ενώ με ωθεί σε «διαδρομές» εσωτερικής αναζήτησης και αυτογνωσίας, που αγγίζουν τα όρια της ψυχικής κάθαρσης, του εξαγνισμού. Στο αθλητικό κομμάτι, γιατί ουσιαστικά το συγκεκριμένο ορειβατικό εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο ενός αθλήματος, ενός επικίνδυνου αθλήματος, καθώς τα ρίσκα είναι πολυπαραγοντικά και άκρως ρεαλιστικά, απαιτείται μια ιδιαίτερη προετοιμασία.

   -Πώς πρέπει να γίνει η προετοιμασία;

Η προετοιμασία λοιπόν οφείλει να είναι υπεύθυνη, επιμελής, συνετή, δεσμευτική, μελετημένη, επίπονη, με θυσίες και στερήσεις σε όλα τα επίπεδα με τις πιο σκληρές από αυτές να αναφέρονται αποκλειστικά στους ανθρώπους που αγαπώ και έχω μέσα στην καρδιά μου.

Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη προετοιμασία δειλά δειλά πριν από ενάμιση χρόνο, όταν αυτό το project ήταν ακόμα υπό μελέτη.

Στη συνέχεια το έβαλα στα σκαριά, και η προετοιμασία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν οι συνθήκες υλοποίησής του είχαν ωριμάσει. Εντατικοποιήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, όταν πλέον το project είχε γίνει συγκεκριμένο, ενώ εξειδικεύτηκε στις αρχές αυτού του χρόνου. Φυσικά, η προετοιμασία θα διαρκέσει μέχρι και την αναχώρησή μου για τα Ιμαλάια στις αρχές Απριλίου.

Οι τελευταίοι μήνες μιας προετοιμασίας, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα τόσο από ιατρικής όσο και από ερευνητικής άποψης, καθώς μελετάω ενδελεχώς την ανταπόκριση του οργανισμού μου σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας τόσο στο αθλητικό όσο και στο επιστημονικό κομμάτι, ενώ επίσης συναρπαστικό είναι και το σκέλος του απαραίτητου εξοπλισμού, ο οποίος απαιτείται να μελετηθεί, να επιλεγεί, να δοκιμαστεί ξανά και ξανά μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος, για όλα αυτά τα οποία έχω σκοπό και θέλω να κάνω.

Τέλος, το πλέον απαιτητικό κομμάτι είναι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης προετοιμασίας, που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα πριν την αναχώρηση για την αποστολή, με τις καθημερινές διπλές προπονήσεις και τις 12ωρες ιατρικές μου υποχρεώσεις στον χώρο εργασίας μου, στη Σκωτία.

-Δηλαδή;

Με λίγα λόγια, όλο αυτό μεταφράζεται σε πρωινό εγερτήριο στις 4:30 π.μ., ώστε να προλάβω όλα αυτά που έχω εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Έμπνευση, πάθος, πίστη, αφοσίωση και αυτοπειθαρχία να υπάρχει. Κλείνοντας, πιστεύω πως αυτή τη φορά η εμπειρία στο Έβερεστ θα είναι διαφορετική.

Έχω ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με τον εαυτό μου και τη φύση σε αυτό το πλαίσιο και μπόρεσα να βιώσω το φάσμα των εμπειριών που προέκυψαν εκείνη τη φορά. Έκανα, έμαθα, έπαθα, πέτυχα, έζησα, επιβεβαιώθηκα, στοχάστηκα, αναθεώρησα. Τώρα πλέον, χωρίς να έχω την αγωνία του ‘πυρετού της κορυφής’, θα ήθελα να υλοποιήσω αυτά που έχω θέσει για στόχους, και φυσικά, να επιστρέψω με το καλό και να εξιστορήσω μια περιπέτεια στην κόρη μου.

 -Τι ερευνητικά δεδομένα έχετε σκοπό να συλλέξετε στο Έβερεστ σε συνεργασία με το εργαστήριο FAME Lab του κυρίου Φλουρή;

Θα μελετήσουμε τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και πώς αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς κατά την ανάβαση σε εξαιρετικά υψηλό υψόμετρο με χαμηλή παρουσία οξυγόνου. Τα δεδομένα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να προτείνουμε οδηγίες ή να δημιουργήσουμε συσκευές για μελλοντικές αποστολές έτσι ώστε να προασπίσουμε την υγεία των ορειβατών.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε ασύρματους μικρο-αισθητήρες οι οποίοι θα μετρούν μέρα-νύχτα τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και τη θερμοκρασία σε διαφορετικά επίπεδα των ρούχων που θα φοράω. Αυτό θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τα επίπεδα υποθερμίας στα οποία υποβάλλεται το σώμα κατά την ανάβαση στο Έβερεστ, καθώς και την προστασία που παρέχει ο προστατευτικός ρουχισμός τελευταίας τεχνολογίας.

Αθλητική Δράση Γιώργου Τσιάνου

Ο Γιώργος Τσιάνος ξεκίνησε τον αθλητισμό από τον χώρο της κολύμβησης και διακρίθηκε στις πισίνες.

Συμμετείχε με την εθνική ομάδα σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης, κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ και βαλκανιονίκης.

Καθιερώθηκε στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και είναι ο πρώτος Έλληνας που έλαβε ποτέ μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης.

Το έτος 2000, κολύμπησε τη Μάγχη (Αγγλία – Γαλλία, 34 χιλιόμετρα) σε 9 ώρες και 20 λεπτά, η ταχύτερη ελληνική επίδοση ως σήμερα και ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000.

Το έτος 2004, συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή “Hellas Everest 2004” και έγινε ο ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ από τη βόρεια και επικίνδυνη διαδρομή του Θιβέτ.

Το έτος 2011, με αφετηρία το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου, κολύμπησε ασταμάτητα 101 χιλιόμετρα ως τις ακτές των Χανίων στην Κρήτη, σε 28 ώρες και 16 λεπτά, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να διασχίσει κολυμπώντας το ανοιχτό Αιγαίο πέλαγος. Τo έτος 2015, ολοκλήρωσε με επιτυχία τον υπερμαραθώνιο δρόμου, Marathon des Sables στην έρημο Σαχάρα, ο οποιος έχει χαρακτηριστεί από το Discovery Channel από τους σκληρότερους αγώνες δρόμου στη γη.

Πηγή: ΑΠΕ

Νέα μέτρα στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων «Όμικρον»

Σε νέα μέτρα προχωράει η Βρετανία για να περιοριστεί η νέα παραλλαγή του ιού

Έρευνα για πιθανή χειραγώγηση της τουρκικής λίρας διέταξε ο Ερντογάν

H Τουρκία δίνει έναν «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας» και δεν θα υποχωρήσει στις πιέσεις να αλλάξει τη στρατηγική του, είπε ο Ερντογάν

«Ευχάριστα νέα από την ΜΕΘ»… Αποσωληνώθηκε ο καλαθοσφαιριστής της ΑΕΛ Κόρεϊ Μάνιγκολτ

Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους θεράποντες ιατρούς

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

«Στο πρώτο μέρος ήμασταν πολύ ανώτεροι..»

Διαβάστε τι δήλωσε ο Λιάσος Λουκά μετά το τέλος του αγώνα με την Πάφο.   «Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Ήμασταν πολύ...

Χριστίνα Κυριάκου: Το δώρο από το σύντροφό της και τα δάκρυα της ηθοποιού (video)

Δεν έκρυψε τη συγκίνησή της Τα γενέθλιά της είχε χτες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου η Χριστίνα Κυριάκου. Η δημοφιλής Κύπρια ηθοποιός, τραγουδίστρια και ραδιοφωνική παραγωγός, δέχτηκε δεκάδες...

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

Θέλξια Βαλέρια Φραγκούδη: Έγινε για πρώτη φορά μαμά! Τι αποκαλύπτει για τον πιο γλυκό ρόλο της ζωής της (Αποκλειστικό)

Όσα αποκάλυψε αποκλειστικά στη ShowBiz Το αγαπημένο ζευγάρι της κυπριακής showbiz, Θέλξια Βαλέρια Φραγκούδη και Χριστίνος Πίπης έγιναν για πρώτη φορά γονείς την περασμένη Κυριακή 21...

MC MEDIA NETWORK

«Στο πρώτο μέρος ήμασταν πολύ ανώτεροι..»

Διαβάστε τι δήλωσε ο Λιάσος Λουκά μετά το τέλος του αγώνα με την Πάφο.   «Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Ήμασταν πολύ...

Χριστίνα Κυριάκου: Το δώρο από το σύντροφό της και τα δάκρυα της ηθοποιού (video)

Δεν έκρυψε τη συγκίνησή της Τα γενέθλιά της είχε χτες Παρασκευή 26 Νοεμβρίου η Χριστίνα Κυριάκου. Η δημοφιλής Κύπρια ηθοποιός, τραγουδίστρια και ραδιοφωνική παραγωγός, δέχτηκε δεκάδες...

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

Θέλξια Βαλέρια Φραγκούδη: Έγινε για πρώτη φορά μαμά! Τι αποκαλύπτει για τον πιο γλυκό ρόλο της ζωής της (Αποκλειστικό)

Όσα αποκάλυψε αποκλειστικά στη ShowBiz Το αγαπημένο ζευγάρι της κυπριακής showbiz, Θέλξια Βαλέρια Φραγκούδη και Χριστίνος Πίπης έγιναν για πρώτη φορά γονείς την περασμένη Κυριακή 21...

Lifestyle

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

ΛΙΑΣΟΣ: «Αν το ρόστερ που έχουμε εμείς, το είχαν άλλες ομάδες…»

Lifestyle

«Στόχος μας η πρώτη εξάδα»

Διαβάστε τις ηλώσεις του τεχνικού της Πάφου Ντάρκο Μίλανιτς, μετά την ισοπαλία με τον Άρη στη Λεμεσό. Αναλυτικά: «Στο πρώτο ημίχρονο ο αντίπαλος προσπάθησε να κατέβει...

«Στο πρώτο μέρος ήμασταν πολύ ανώτεροι..»

Διαβάστε τι δήλωσε ο Λιάσος Λουκά μετά το τέλος του αγώνα με την Πάφο.   «Ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο πολύ καλές ομάδες. Ήμασταν πολύ...

Νέα μέτρα στη Βρετανία μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων «Όμικρον»

Σε νέα μέτρα προχωράει η Βρετανία για να περιοριστεί η νέα παραλλαγή του ιού

Advertorials