MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μπιλ Γκέιτς για GPT: Η πιο επαναστατική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980

Advertisement

Sponsored by exness

Το GPT είναι η πιο σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία από το 1980, λέει ο Μπιλ Γκέιτς – Γιατί τη συγκρίνει με το γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη των Windows

Ο συνιδρυτής της Microsoft, φιλάνθρωπος και… γκουρού της τεχνολογίας, Μπιλ Γκέιτς, δηλώνει ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης GPT που ανέπτυξε η OpenAI αποτελεί την πιο επαναστατική πρόοδο στην τεχνολογία από τότε που ο ίδιος είδε για πρώτη φορά ένα σύγχρονο γραφικό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας (GUI), πίσω στο μακρινό το 1980.

Advertisement

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία GUI (Graphical user interface) είναι αυτή στην οποία βασίστηκε το λειτουργικό περιβάλλον των Windows, δημιουργώντας το λειτουργικό σύστημα που έχει εξελιχθεί μέχρι και σήμερα.

Πριν την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας οι προσωπικοί υπολογιστές λειτουργούσαν σε περιβάλλον γραμμής εντολών. Πλέον, ο Μπιλ Γκέιτς βλέπει στα μοντέλα GPT της OpenAI αντίστοιχα στοιχεία καινοτομίας αφού μπορούν να δημιουργήσουν κείμενο που μοιάζει με αυτό που θα έγραφε ένας άνθρωπος και να δημιουργήσουν σχεδόν έτοιμο κώδικα υπολογιστή.

«Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική»

Σε ανάρτησή του ο Γκέιτς αναφέρει ότι «προκάλεσε» πέρυσι την ομάδα της OpenAI να αναπτύξει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να περάσει τις εξετάσεις Προχωρημένης Βιολογίας. Σύμφωνα και με την OpenAI, το GPT-4, η τελευταία έκδοση της τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε τη μέγιστη βαθμολογία..

«Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική», αναφέρει ο Γκέιτς. «Ήξερα ότι μόλις είχα δει την πιο σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία από τη διεπαφή χρήστη μέσω γραφικών».

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροτσίπ, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτό. Οι επιχειρήσεις θα ξεχωρίζουν πλέον από το πόσο καλά το χρησιμοποιούν», συνέχισε.

Οι επώνυμοι στηρίζουν την AI

Ο Γκέιτς είναι ο πιο πρόσφατος από τους… επώνυμους του κλάδου της τεχνολογίας που παίρνει θέση σχετικά με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη ως μια σημαντική αλλαγή στον κλάδο της τεχνολογίας. Έχουν προηγηθεί ο πρώην CEO της Google, Έρικ Σμιντ, και ο πρώην CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος, οι οποίοι προβλέπουν ότι η μηχανική μάθηση βάσει δεδομένων θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρους κλάδους.

Αντίστοιχη ωστόσο είναι η γνώμη και εν ενεργεία στελεχών του κλάδου καθώς βλέπουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε εφαρμογές και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Χαρακτηριστική η περίπτωση του CEO της Nvidia, Τζεν-Σουν Χουάνγκ, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι ο κλάδος βιώνει μια «στιγμή iPhone», αναφερόμενος στη στιγμή που μια νέα τεχνολογία υιοθετείται ευρέως και οι επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις και προϊόντα.

Οι δεσμοί Microsoft-OpenAI

Σημειώνεται ότι Γκέιτς και Microsoft διατηρούν εξαιρετικά στενούς δεσμούς με την OpenAI, που ανέπτυξε το μοντέλο GPT. Η Microsoft επενδύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην startup και επιπλέον έχει συνάψει συμφωνία διάθεσης του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης της μέσω των υπηρεσιών cloud Azure.

Πάντως ο Μπιλ Γκέιτς στην ανάρτησή του αναφέρεται και σε όσους βλέπουν με επιφύλαξη την τεχνητή νοημοσύνη. Προτείνει μάλιστα σε αυτούς να «εξισορροπούν τους φόβους» των μεροληπτικών, λανθασμένων ή μη φιλικών εργαλείων με τις δυνατότητές τους να βελτιώνουν τις ζωές. Θεωρεί επίσης ότι οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις θα πρέπει να στηρίξουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, επειδή οι εταιρείες δεν θα επιλέξουν απαραίτητα να κάνουν αυτές τις επενδύσεις οι ίδιες.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network