Η ώρα της Λουτ… Βλέπει Σπέχαρ σήμερα και ενημερώνεται πριν τις χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη-Τατάρ αύριο Τρίτη – Που θα εστιάσουν οι δύο ηγέτες
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Έφτασε Κύπρο, ενημερώνεται από Σπέχαρ και βλέπει Αναστασιάδη-Τατάρ η Λουτ.
Ζητούμενο για τον ΟΗΕ είναι στην παρούσα φάση να υπάρξει συμφωνία για την πενταμερή, στην οποία θα οδηγηθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θέμα το οποίο η Λουτ η συζήτησε τόσο με τους δύο ηγέτες όσο και με αξιωματούχους από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία. Από τις συζητήσεις προκύπτει ότι υπάρχει θέληση από όλους για πενταμερή εντός Ιανουαρίου.
Η Ειδική Απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη της κ. Λουτ με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που ασχολούνται με το Κυπριακό.
Η συνάντηση της Λουτ με τον Ερσίν Τατάρ έχει προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί της Τρίτης και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις 7 το απόγευμα την ίδια ημέρα.
Η κ. Λουτ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη με προορισμό την Αθήνα προκειμένου έχει συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πότε θα επισκεφθεί την Άγκυρα.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Λουτ είναι ήδη σε επικοινωνία και θα συνεχίσει τις τηλεδιασκέψεις με το Λονδίνο, χωρίς να έχει προς το παρόν προγραμματιστεί επίσκεψή της εκεί.
Τα δύσκολα
Η προσοχή είναι βεβαίως στραμμένη στην πρώτη συνάντηση που θα έχει η Ειδική Απεσταλμένη με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Η Λουτ περιμένει να ακούσει από τον Ερσίν Τατάρ τις δικές του επιδιώξεις σε σχέση με την αλλαγή της μορφής λύσης, για να ενημερώσει με τη σειρά της τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η επιμονή της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς στα δύο κράτη και σε μια διαφοροποιημένη διαδικασία διαπραγματεύσεων, είναι αρκετή για να τινάξει στον αέρα αυτή την προσπάθεια. Κατεχόμενα και Άγκυρα έχουν σηκώσει μπαϊράκι κατά της ομοσπονδιακής λύσης και θεωρούν πως το Κραν Μοντανά ήταν η τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια συζήτηση. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση προθέσεων που έγινε από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες ακριβώς πριν από ένα χρόνο στο Βερολίνο. Μια δήλωση που ξεκάθαρα αναφέρεται σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Εκτός από το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε κύκλους γύρω από μια αποτυχία», ο Τατάρ αναμένεται να εστιάσει σε δύο ακόμη σημεία. Στο ζήτημα της συνδιαχείρησης του φυσικού πλούτου (παρά τις συγκλίσεις του παρελθόντος) και την ανάγκη για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Τι θα πει ο Πρόεδρος
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ετοιμάζεται να αντικρούσει τα επιχειρήματα της τουρκοκυπριακής πλευράς για τα δύο κράτη, εμμένοντας στα περί επανέναρξης της διαπραγμάτευσης από το σημείο όπου διεκόπη στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Πέραν της δικής του ξεκάθαρης απορριψης των ιδεών για αλλαγή της μορφής λύσης, θα επικαλεστεί την άρνηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερή ως προς το ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο όπου διεκόπησαν στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν στο παρελθόν και της κοινής δήλωσης του Φεβρουαρίου του 2014», θα πει ο Πρόεδρος στην Ειδική Απεσταλμένη.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Λύση βασισμένη στις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Βεβαίως προτού η διαδικασία οδηγηθεί στο επόμενο στάδιο, ο Πρόεδρος θα καταστήσει σαφές πως δεν νοείται επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων εν μέσω τουρκικών προκλήσεων σε ΑΟΖ και Βαρώσια. Μήνυμα το οποίο θα ζητήσει από την Λουτ να μεταφέρει τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη.