!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

January 24, 2021 Sunday 22:58:42

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Γιούνκερ: Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη για επανένωση της Κύπρου

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στην ολομέλεια του ΕΚ μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις για την Κατάσταση της Ένωσης. Η συζήτηση, που γίνεται παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, αποτελεί ευκαιρία να εξεταστούν ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ αλλά και λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η ετήσια συζήτηση που πραγματοποιείται στο ΕΚ για την κατάσταση της Ένωσης, αποτελεί ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να ελέγξουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης, του Brexit και της τρομοκρατίας, η συζήτηση αυτής της εβδομάδας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες και να ασκήσουν τη κριτική τους στο έργο της Επιτροπής.

Δείτε εικόνα από τη συζήτηση:

Εναλλακτικά δείτε σε ζωνταντή σύνδεση τη συζήτηση ΕΔΩ

Γιούνκερ: Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη για επανένωση της Κύπρου

Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και για αυτό υποστηρίζω τους δυο ηγέτες, έτσι ώστε αυτό να γίνει, και να γίνει τώρα, δήλωσε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου για την “Κατάσταση της ΕΕ”.

Στην ομιλία του ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ακόμη πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι οι κρίσιμοι μήνες για μια καλύτερη Ευρώπη, που να δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πολίτες της και να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πιστεύω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι αποφασιστικός εάν θέλουμε να επανεκκινήσουμε την Ενωση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο Brexit, o κ. Γιούνκερ είπε πως θλιβόμαστε, αλλά σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών, για να υπογραμμίσει πως δεν κινδυνεύει ωστόσο η υπόσταση της ΕΕ.

Θα χαιρόμασταν αν το αίτημα αποχώρησης υποβαλλόταν το ταχύτερο δυνατό  για να σταματήσουν οι αβεβαιότητες και οι ανασφάλειες που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε. Πρόσθεσε πως “πρέπει να αναδιατάξουμε τις σχέσεις μας με τη Βρετανία” για να προσθέσει πως μόνο εκείνος που εφαρμόζει την ελευθερία διακίνησης των ατόμων θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Δεν θα υπάρξει μια αλά καρτ ενιαία εσωτερική αγορά για κανένα, τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του κατονομάζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ: τον κατακερματισμό, το λαϊκισμό, την ανεργία και την κοινωνική αδικία και στη συνέχεια εισηγήθηκε μια θετική ατζέντα, με συγκεκριμένες δράσεις για τους επόμενους 12 μήνες, για μια Ευρώπη που διατηρεί τον τρόπο ζωής μας, ενδυναμώνει, υπερασπίζεται και αναλαμβάνει ευθύνες.

Αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως η επικύρωση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η σύναψη περαιτέρω συμφωνιών απελευθέρωσης του εμπορίου με τρίτες χώρες, όπως η CETA, η προστασία των δεδομένων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οικοδόμηση της κεφαλαιακής ένωσης, η πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διπλασιαστεί το ποσό για το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση τόνισε ότι «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε δείγματα αλληλεγγύης, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα». Ανακοίνωσε επίσης την πρόταση δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Ανέφερε πως η ΕΕ βρίσκεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε μια υπαρξιακή κρίση και πως ποτέ πριν δεν είδε να υπάρχει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μερών, τόσο λίγοι τομείς στους οποίους συμφωνούν να εργαστούν από κοινού.

Επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος των κρατών μελών και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχεύει να καταργήσει τα εθνικά κράτη ή να επιβάλει θέσεις. “Θέλουμε μια καλύτερη βελτιωμένη Ευρώπη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει ποτέ ένα εθνικό κράτος ή να εξομοιωθεί με ένα τέτοιο κράτος. Ανέφερε πως ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα και πρέπει να αντισταθούμε σε αυτόν.Οπως είπε, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν τη λογική της ενότητας και πως τα μεγάλα δημοκρατικά έθνη δεν πρέπει να λυγίσουν απέναντι στο λαϊκισμό.

Υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν συγκεκριμένες λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και θέλουν περισσότερα από τις υποσχέσεις, τα ψηφίσματα και τα συμπεράσματα συνόδων. “Οι Ευρωπαίοι θέλουν κοινές αποφάσεις που να τις ακολουθεί μια γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή”, ανέφερε. Είπε πως ο ίδιος έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους να είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες για την Κατάσταση της ΕΕ στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η Κομισιόν θα καταγράψει το όραμα για το μέλλον σε μια Λευκή Βίβλο το Μάρτιο του 2017, εγκαίρως για την 60 επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης. Σημείωσε πως αυτή θα αναφέρεται στο πώς θα ενισχυθεί και θα μεταρρυθμιστεί η Οικονομική και Νομισματική `Ενωση και πώς θα ληφθούν υπόψη οι πολιτικές και δημοκρατικές προκλήσεις που η Ενωση των 27 θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναμειχθεί στενά σε αυτή τη διαδικασία, όπως και τα εθνικά κοινοβούλια.

Είπε πως το όραμα από μόνο του δεν είναι αρκετό και πως αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι κάποιον που να κυβερνά, αναφέροντας πως προτείνει μια θετική ατζέντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώνοντας πως θέλει συγκεκριμένες ενέργειες τους μήνες αυτούς.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι αποφασιστικοί εάν θέλουμε να επανανενώσουμε την Ενωση και να υπερπηδήσουμε τις τραγικές διαιρέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες. “Εάν θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε γρήγοροι και αποφασιστικοί επί αυτών που πραγματικά έχουν σημασία. Εάν επιθυμούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη παραμένει μαι δύναμη ικανή για κοινή δράση”, ανέφερε.

Οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι οι κρίσιμοι μήνες για να υπάρξει μια καλύτερη Ευρώπη που να προστατεύει, που να διατηρεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που να ενδυναμώνει τους πολίτες της, που να υπερασπίζει εντός και εκτός και που να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ανέφερε, και σημείωσε πως έχει την εντύπωση πως πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος.

Τόνισε τη σημασία του να θυμόμαστε γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν να εργαστούν μαζί και ότι η Ευρώπη είναι κινητήρια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου σημειώνοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει τους δυο ηγέτες της Κύπρου σε αυτό, για να συμπληρώσει πως η επανένωση του νησιού “είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα”.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, είπε πως η Υπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι κάνει μια εξαιρετική δουλειά αλλά χρειάζεται να γίνει Υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, μέσω της οποίας όλες οι διπλωματικές υπηρεσίες να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ενεργούν  ως ένας μοχλός στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και κάλεσε όπως υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Συρία. “Η Φεντερίκα πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι όταν συζητείται το μέλλον της Συρίας προκειμένου η Ευρώπη να μπορεί να βοηθήσει στην επανοικοδόμηση ενός ειρηνικού συριακού έθνους και μιας πλουραλιστικής, ανεκτικής κοινωνίας στη Συρία”, ανέφερε

Είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο αρχηγείο για τις πολιτικές και στρατιωτικές της αποστολές σε τρίτες χώρες. Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε προς κοινά στρατιωτικά μέσα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπό την ιδιοκτησία της ΕΕ. Και ασφαλώς σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ ανέφερε. Είπε πως η έλλειψη συνεργασίας επί θεμάτων άμυνας στοιχίζει στην Ευρώπη 25 – 100 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Επεσήμανε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας καθιστά δυνατό τα κράτη μέλη που επιθυμούν να ενώσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες υπό τη μορφή μιας μόνιμης δομημένης συνεργασίας και πως είναι τώρα η ώρα να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Εξέφρασε την ευχή η συνάντηση των 27 στην Μπρατισλάβα να είναι το πρώτο πολιτικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό για ίση εργασία στο ίδιο μέρος, αναφέροντας πως αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και για αυτό η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση για μια Οδηγία για τους Εργαζόμενους.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη οι εταιρείες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, να πληρώνουν φόρους εκεί που κάνουν κέρδη, υποδεικνύοντας πως αυτό ισχύει και για εταιρείες γίγαντες όπως η Apple. Στην Ευρώπη δεν δεχόμαστε ισχυρές εταιρείες να εξασφαλίζουν παράνομες συμφωνίες για τους φόρους τους, ανέφερε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως το να είναι κανείς Ευρωπαίος σημαίνει να υπάρχει προστασία των εργαζομένων και των βιομηχανιών σε ένα αυξανόμενα βιομηχανοποιημένο κόσμο καθώς και υποστήριξη της βιομηχανίας χάλυβα.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ σε σχέση με το ευρώ ανέφερε πως αποτελεί ένα από τα κύρια νομίσματα παγκοσμίως.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη για υψηλή ταχύτητας διαδίκτυο στην ΕΕ, αναφέροντας πως για αυτό σήμερα η Κομισιόν εισηγείται μια μεταρρύθμιση για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές αγορές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που να προσελκύει και να δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, ανέφερε.

Η πρόταση της Κομισιόν, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιακής κινητής επικοινωνίας (5G), σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2025, αναφέροντας πως αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για δημιουργία ακόμη δυο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Αυτό που εισηγούμαστε σήμερα είναι να εξοπλίσουμε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο γύρω από τα κύρια κέντρα της δημόσιας ζωής μέχρι το 2020, ανέφερε.

Υπογράμμισε εξάλλου πως θέλει οι δημοσιογράφοι οι εκδότες και οι συγγραφείς να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους είτε αυτή γίνεται σε studios είτε στα καθιστικά των σπιτιών τους, είτε διανέμεται μέσω ή όχι του διαδικτύου, είτε εκδίδεται μέσω μιας φωτοτυπικής μηχανής ή αναρτάται στο διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι στέκονται σταθερά ενάντια στη θανατική ποινή, πιστεύουν στην αξία της ανθρώπινης ζωής και τη σέβονται και πως πιστεύουν στα ανεξάρτητα και αποτελεσματικά δικαστικά συστήματα.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη είπε πως έχει αποφέρει 116 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, από τη Λετονία έως το Λουξεμβούργο, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Με τη δική σας στήριξη θα διασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο θα παρέχει συνολικά 500 δις ευρώ τουλάχιστον σε επενδύσεις μέχρι το 2020 ανέφερε, για να προσθέσει πως θα εργαστούν για να φθάσουν τα 630 δις μέχρι το 2022.

Εκανε επίσης αναφορά σε ένα φιλόδοξο Επενδυτικό Σχέδιο για την Αφρική και τη Γειτονιά που έχει τη δυνατότητα παροχής 44 δις ευρώ για επενδύσεις και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 88 δις εάν συμβάλουν τα κράτη μέλη.

Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα τη δημιουργία ενός Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. “Οι νέοι σε όλη την ΕΕ θα μπορούν να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειάζεται περισσότερο, για να υπάρξει ανταπόκριση σε καταστάσεις κρίσεως, όπως την προσφυγική κρίση ή τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία”, σημείωσε

Είπε πως πως επιθυμία του είναι το Σώμα αυτό να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι το 2020 να συμμετάσχουν σε αυτό οι πρώτοι 10 χιλιάδες Ευρωπαίοι νέοι.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από την τρομοκρατία, σημειώνοντας πως η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια από την πρώτη ημέρα, και αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία των συνόρων.
Υπογράμμισε πως θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας με αυστηρούς ελέγχους και πως κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στην ΕΕ ή βγαίνει από αυτήν θα υπάρχει σύστημα καταγραφής του πότε, πού και γιατί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Νοέμβριο θα υποβληθεί εισήγηση για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης που θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα καθορίζει σε ποιους θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε ποιοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη πριν φθάσουν εκεί, ανέφερε.

Αναφέρθηκε στους συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και επεσήμανε εξάλλου πως επιθυμεί να δει ακόμη 200 επιπλέον συνοριοφύλακες και 50 επιπλέον οχήματα κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευθυνών είπε πως πρέπει να αναληφθεί ευθύνη για οικοδόμηση μιας Ευρώπης που να προστατεύει και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

“Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι. Ας επικυρώσουμε τώρα τη Συμφωνία του Παρισιού. Μπορεί να γίνει. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και αφορά την παγκόσμια επιρροή της Ευρώπης”, ανέφερε

Ανέφερε πως η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη με το να είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική, με το να ακούει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τον κόσμο.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα εισηγηθούν να αλλάξει ο κανονισμός που λέει πως οι Επίτροποι πρέπει να παραιτηθούν όταν θέλουν να διεκδικήσουν θέση Ευρωβουλευτή. Εάν θέλουμε μια Κομισιόν που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πραγματικού κόσμου, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Επιτρόπους να αναζητήσουν το απαραίτητο ραντεβού με τη δημοκρατία, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο, μια Ευρώπη που να διατηρεί τον τρόπο ζωής τους, να τα ενδυναμώνει, να τα υπερασπίζεται και να τα προστατεύει. “Είναι η ώρα τα θεσμικά όργανα, οι κυβερνήσεις, οι πολίτες, όλοι να αναλάβουν ευθύνη για οικοδόμηση της Ευρώπης. Μαζί”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Στην ολομέλεια του ΕΚ μια από τις σημαντικότερες συζητήσεις για την Κατάσταση της Ένωσης. Η συζήτηση, που γίνεται παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, αποτελεί ευκαιρία να εξεταστούν ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ αλλά και λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Η ετήσια συζήτηση που πραγματοποιείται στο ΕΚ για την κατάσταση της Ένωσης, αποτελεί ευκαιρία για τους ευρωβουλευτές να ελέγξουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων. Στον απόηχο της προσφυγικής κρίσης, του Brexit και της τρομοκρατίας, η συζήτηση αυτής της εβδομάδας είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι προσπαθούν να θέσουν τις δικές τους προτεραιότητες και να ασκήσουν τη κριτική τους στο έργο της Επιτροπής.

Δείτε εικόνα από τη συζήτηση:

Εναλλακτικά δείτε σε ζωνταντή σύνδεση τη συζήτηση ΕΔΩ

Γιούνκερ: Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη για επανένωση της Κύπρου

Η ΕΕ είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και για αυτό υποστηρίζω τους δυο ηγέτες, έτσι ώστε αυτό να γίνει, και να γίνει τώρα, δήλωσε στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου για την “Κατάσταση της ΕΕ”.

Στην ομιλία του ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ακόμη πως οι επόμενοι 12 μήνες είναι οι κρίσιμοι μήνες για μια καλύτερη Ευρώπη, που να δημιουργεί εμπιστοσύνη στους πολίτες της και να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Πιστεύω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι αποφασιστικός εάν θέλουμε να επανεκκινήσουμε την Ενωση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στο Brexit, o κ. Γιούνκερ είπε πως θλιβόμαστε, αλλά σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών, για να υπογραμμίσει πως δεν κινδυνεύει ωστόσο η υπόσταση της ΕΕ.

Θα χαιρόμασταν αν το αίτημα αποχώρησης υποβαλλόταν το ταχύτερο δυνατό  για να σταματήσουν οι αβεβαιότητες και οι ανασφάλειες που υπάρχουν σήμερα, ανέφερε. Πρόσθεσε πως “πρέπει να αναδιατάξουμε τις σχέσεις μας με τη Βρετανία” για να προσθέσει πως μόνο εκείνος που εφαρμόζει την ελευθερία διακίνησης των ατόμων θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά. Δεν θα υπάρξει μια αλά καρτ ενιαία εσωτερική αγορά για κανένα, τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του κατονομάζοντας τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ΕΕ: τον κατακερματισμό, το λαϊκισμό, την ανεργία και την κοινωνική αδικία και στη συνέχεια εισηγήθηκε μια θετική ατζέντα, με συγκεκριμένες δράσεις για τους επόμενους 12 μήνες, για μια Ευρώπη που διατηρεί τον τρόπο ζωής μας, ενδυναμώνει, υπερασπίζεται και αναλαμβάνει ευθύνες.

Αναφέρθηκε και σε άλλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, όπως η επικύρωση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, η σύναψη περαιτέρω συμφωνιών απελευθέρωσης του εμπορίου με τρίτες χώρες, όπως η CETA, η προστασία των δεδομένων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οικοδόμηση της κεφαλαιακής ένωσης, η πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα διπλασιαστεί το ποσό για το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση τόνισε ότι «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε δείγματα αλληλεγγύης, όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα». Ανακοίνωσε επίσης την πρόταση δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Ανέφερε πως η ΕΕ βρίσκεται, τουλάχιστον εν μέρει, σε μια υπαρξιακή κρίση και πως ποτέ πριν δεν είδε να υπάρχει τόσο λίγο κοινό έδαφος μεταξύ των κρατών μερών, τόσο λίγοι τομείς στους οποίους συμφωνούν να εργαστούν από κοινού.

Επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος των κρατών μελών και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν στοχεύει να καταργήσει τα εθνικά κράτη ή να επιβάλει θέσεις. “Θέλουμε μια καλύτερη βελτιωμένη Ευρώπη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει ποτέ ένα εθνικό κράτος ή να εξομοιωθεί με ένα τέτοιο κράτος. Ανέφερε πως ο λαϊκισμός δημιουργεί προβλήματα και πρέπει να αντισταθούμε σε αυτόν.Οπως είπε, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να υπερασπιστούν τη λογική της ενότητας και πως τα μεγάλα δημοκρατικά έθνη δεν πρέπει να λυγίσουν απέναντι στο λαϊκισμό.

Υπογράμμισε πως οι Ευρωπαίοι θέλουν συγκεκριμένες λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και θέλουν περισσότερα από τις υποσχέσεις, τα ψηφίσματα και τα συμπεράσματα συνόδων. “Οι Ευρωπαίοι θέλουν κοινές αποφάσεις που να τις ακολουθεί μια γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή”, ανέφερε. Είπε πως ο ίδιος έχει ζητήσει από τους Επιτρόπους να είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες για την Κατάσταση της ΕΕ στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως η Κομισιόν θα καταγράψει το όραμα για το μέλλον σε μια Λευκή Βίβλο το Μάρτιο του 2017, εγκαίρως για την 60 επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης. Σημείωσε πως αυτή θα αναφέρεται στο πώς θα ενισχυθεί και θα μεταρρυθμιστεί η Οικονομική και Νομισματική `Ενωση και πώς θα ληφθούν υπόψη οι πολιτικές και δημοκρατικές προκλήσεις που η Ενωση των 27 θα αντιμετωπίσει στο μέλλον, σημειώνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναμειχθεί στενά σε αυτή τη διαδικασία, όπως και τα εθνικά κοινοβούλια.

Είπε πως το όραμα από μόνο του δεν είναι αρκετό και πως αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι κάποιον που να κυβερνά, αναφέροντας πως προτείνει μια θετική ατζέντα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών δράσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώνοντας πως θέλει συγκεκριμένες ενέργειες τους μήνες αυτούς.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι αποφασιστικοί εάν θέλουμε να επανανενώσουμε την Ενωση και να υπερπηδήσουμε τις τραγικές διαιρέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες. “Εάν θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε γρήγοροι και αποφασιστικοί επί αυτών που πραγματικά έχουν σημασία. Εάν επιθυμούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι η Ευρώπη παραμένει μαι δύναμη ικανή για κοινή δράση”, ανέφερε.

Οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι οι κρίσιμοι μήνες για να υπάρξει μια καλύτερη Ευρώπη που να προστατεύει, που να διατηρεί τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που να ενδυναμώνει τους πολίτες της, που να υπερασπίζει εντός και εκτός και που να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, ανέφερε, και σημείωσε πως έχει την εντύπωση πως πολλοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος.

Τόνισε τη σημασία του να θυμόμαστε γιατί τα ευρωπαϊκά κράτη επέλεξαν να εργαστούν μαζί και ότι η Ευρώπη είναι κινητήρια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου σημειώνοντας πως ο ίδιος υποστηρίζει τους δυο ηγέτες της Κύπρου σε αυτό, για να συμπληρώσει πως η επανένωση του νησιού “είναι κάτι που πρέπει να γίνει τώρα”.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, είπε πως η Υπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι κάνει μια εξαιρετική δουλειά αλλά χρειάζεται να γίνει Υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης, μέσω της οποίας όλες οι διπλωματικές υπηρεσίες να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ενεργούν  ως ένας μοχλός στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και κάλεσε όπως υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Συρία. “Η Φεντερίκα πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι όταν συζητείται το μέλλον της Συρίας προκειμένου η Ευρώπη να μπορεί να βοηθήσει στην επανοικοδόμηση ενός ειρηνικού συριακού έθνους και μιας πλουραλιστικής, ανεκτικής κοινωνίας στη Συρία”, ανέφερε

Είπε ακόμη πως η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο αρχηγείο για τις πολιτικές και στρατιωτικές της αποστολές σε τρίτες χώρες. Πρέπει επίσης να προχωρήσουμε προς κοινά στρατιωτικά μέσα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπό την ιδιοκτησία της ΕΕ. Και ασφαλώς σε πλήρη συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ ανέφερε. Είπε πως η έλλειψη συνεργασίας επί θεμάτων άμυνας στοιχίζει στην Ευρώπη 25 – 100 δις ευρώ κάθε χρόνο.

Επεσήμανε πως η Συνθήκη της Λισαβόνας καθιστά δυνατό τα κράτη μέλη που επιθυμούν να ενώσουν τις αμυντικές τους δυνατότητες υπό τη μορφή μιας μόνιμης δομημένης συνεργασίας και πως είναι τώρα η ώρα να γίνει χρήση αυτής της δυνατότητας.
Εξέφρασε την ευχή η συνάντηση των 27 στην Μπρατισλάβα να είναι το πρώτο πολιτικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να παίρνουν τον ίδιο μισθό για ίση εργασία στο ίδιο μέρος, αναφέροντας πως αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και για αυτό η Κομισιόν υποστηρίζει την πρόταση για μια Οδηγία για τους Εργαζόμενους.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη οι εταιρείες, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, να πληρώνουν φόρους εκεί που κάνουν κέρδη, υποδεικνύοντας πως αυτό ισχύει και για εταιρείες γίγαντες όπως η Apple. Στην Ευρώπη δεν δεχόμαστε ισχυρές εταιρείες να εξασφαλίζουν παράνομες συμφωνίες για τους φόρους τους, ανέφερε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως το να είναι κανείς Ευρωπαίος σημαίνει να υπάρχει προστασία των εργαζομένων και των βιομηχανιών σε ένα αυξανόμενα βιομηχανοποιημένο κόσμο καθώς και υποστήριξη της βιομηχανίας χάλυβα.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ σε σχέση με το ευρώ ανέφερε πως αποτελεί ένα από τα κύρια νομίσματα παγκοσμίως.

Υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη για υψηλή ταχύτητας διαδίκτυο στην ΕΕ, αναφέροντας πως για αυτό σήμερα η Κομισιόν εισηγείται μια μεταρρύθμιση για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές αγορές. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που να προσελκύει και να δίνει τη δυνατότητα για επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, ανέφερε.

Η πρόταση της Κομισιόν, όπως είπε, είναι η ανάπτυξη της πέμπτης γενιάς τηλεπικοινωνιακής κινητής επικοινωνίας (5G), σε όλη την ΕΕ μέχρι το 2025, αναφέροντας πως αυτό θα δώσει τη δυνατότητα για δημιουργία ακόμη δυο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Αυτό που εισηγούμαστε σήμερα είναι να εξοπλίσουμε κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε ευρωπαϊκή πόλη με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο γύρω από τα κύρια κέντρα της δημόσιας ζωής μέχρι το 2020, ανέφερε.

Υπογράμμισε εξάλλου πως θέλει οι δημοσιογράφοι οι εκδότες και οι συγγραφείς να αμείβονται δίκαια για τη δουλειά τους είτε αυτή γίνεται σε studios είτε στα καθιστικά των σπιτιών τους, είτε διανέμεται μέσω ή όχι του διαδικτύου, είτε εκδίδεται μέσω μιας φωτοτυπικής μηχανής ή αναρτάται στο διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ακόμη πως οι Ευρωπαίοι στέκονται σταθερά ενάντια στη θανατική ποινή, πιστεύουν στην αξία της ανθρώπινης ζωής και τη σέβονται και πως πιστεύουν στα ανεξάρτητα και αποτελεσματικά δικαστικά συστήματα.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη είπε πως έχει αποφέρει 116 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, από τη Λετονία έως το Λουξεμβούργο, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Με τη δική σας στήριξη θα διασφαλίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο θα παρέχει συνολικά 500 δις ευρώ τουλάχιστον σε επενδύσεις μέχρι το 2020 ανέφερε, για να προσθέσει πως θα εργαστούν για να φθάσουν τα 630 δις μέχρι το 2022.

Εκανε επίσης αναφορά σε ένα φιλόδοξο Επενδυτικό Σχέδιο για την Αφρική και τη Γειτονιά που έχει τη δυνατότητα παροχής 44 δις ευρώ για επενδύσεις και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 88 δις εάν συμβάλουν τα κράτη μέλη.

Ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει σήμερα τη δημιουργία ενός Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης. “Οι νέοι σε όλη την ΕΕ θα μπορούν να γίνουν εθελοντές και να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειάζεται περισσότερο, για να υπάρξει ανταπόκριση σε καταστάσεις κρίσεως, όπως την προσφυγική κρίση ή τους πρόσφατους σεισμούς στην Ιταλία”, σημείωσε

Είπε πως πως επιθυμία του είναι το Σώμα αυτό να αρχίσει να λειτουργεί μέχρι το τέλος του χρόνου και μέχρι το 2020 να συμμετάσχουν σε αυτό οι πρώτοι 10 χιλιάδες Ευρωπαίοι νέοι.

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας της Ευρώπης από την τρομοκρατία, σημειώνοντας πως η Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλεια από την πρώτη ημέρα, και αναφέρθηκε στα μέτρα για την προστασία των συνόρων.
Υπογράμμισε πως θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας με αυστηρούς ελέγχους και πως κάθε φορά που κάποιος μπαίνει στην ΕΕ ή βγαίνει από αυτήν θα υπάρχει σύστημα καταγραφής του πότε, πού και γιατί.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως το Νοέμβριο θα υποβληθεί εισήγηση για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικής Πληροφόρησης που θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα καθορίζει σε ποιους θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζουμε ποιοι θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη πριν φθάσουν εκεί, ανέφερε.

Αναφέρθηκε στους συνοριοφύλακες που υπηρετούν στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία και επεσήμανε εξάλλου πως επιθυμεί να δει ακόμη 200 επιπλέον συνοριοφύλακες και 50 επιπλέον οχήματα κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ευθυνών είπε πως πρέπει να αναληφθεί ευθύνη για οικοδόμηση μιας Ευρώπης που να προστατεύει και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αναλάβουν αυτή την ευθύνη.

“Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι. Ας επικυρώσουμε τώρα τη Συμφωνία του Παρισιού. Μπορεί να γίνει. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και αφορά την παγκόσμια επιρροή της Ευρώπης”, ανέφερε

Ανέφερε πως η Επιτροπή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη με το να είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική, με το να ακούει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τον κόσμο.

Ο κ. Γιούνκερ είπε πως θα εισηγηθούν να αλλάξει ο κανονισμός που λέει πως οι Επίτροποι πρέπει να παραιτηθούν όταν θέλουν να διεκδικήσουν θέση Ευρωβουλευτή. Εάν θέλουμε μια Κομισιόν που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πραγματικού κόσμου, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους Επιτρόπους να αναζητήσουν το απαραίτητο ραντεβού με τη δημοκρατία, ανέφερε.

Υπογράμμισε πως τα παιδιά μας αξίζουν κάτι καλύτερο, μια Ευρώπη που να διατηρεί τον τρόπο ζωής τους, να τα ενδυναμώνει, να τα υπερασπίζεται και να τα προστατεύει. “Είναι η ώρα τα θεσμικά όργανα, οι κυβερνήσεις, οι πολίτες, όλοι να αναλάβουν ευθύνη για οικοδόμηση της Ευρώπης. Μαζί”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

Εντοπίστηκαν σε δύσβατη περιοχή της επαρχίας Λεμεσού τα κλοπιμαία όπλα

Υπό κράτηση 21χρονος για την υπόθεση – Εμπλέκεται και σε άλλες διαρρήξεις
gallery

«6» για Τρόοδος και σήμερα… Μοίρασε εξώδικα η Αστυνομία – 17 καταγγελίες (pics)

Και σήμερα αρκετοί πολίτες στο χιονισμένο Τρόοδος παρά τις συστάσεις - Μοίρασαν εξώδικα τα μέλη της Αστυνομίας - Δείτε εικόνες

MC MEDIA NETWORK

Η επόμενη μέρα, τα 13 ντέρμπι και η κορυφή

Την επόμενη μέρα είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν στον Απόλλωνα, μετά την ισοπαλία απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα. Μπορεί οι γαλάζιοι να ήθελαν πολύ την νίκη,...

Αθηνά Οικονομάκου: Η πρώτη ολόσωμη φωτογραφία μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της

Η Αθηνά Οικονομάκου μας δείχνει τη φουσκωμένη της κοιλίτσα Το δεύτερό της παιδί περιμένει η Αθηνά Οικονομάκου. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η ηθοποιός στις...

Άγρια κόντρια Μαλέσκου-Παπαγεωργίου! Την «έσφαξε με το γάντι» (video)

Η Ιωάννα Μαλέσκου «σφάζει» με το γάντι Ηλιάνα Παπαγεωργίου Καλεσμένη στην πρώτη εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά για το 2021 βρέθηκε η Ιωάννα Μαλέσκου το βράδυ...

MC MEDIA NETWORK

Η επόμενη μέρα, τα 13 ντέρμπι και η κορυφή

Την επόμενη μέρα είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν στον Απόλλωνα, μετά την ισοπαλία απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα. Μπορεί οι γαλάζιοι να ήθελαν πολύ την νίκη,...

Αθηνά Οικονομάκου: Η πρώτη ολόσωμη φωτογραφία μετά την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της

Η Αθηνά Οικονομάκου μας δείχνει τη φουσκωμένη της κοιλίτσα Το δεύτερό της παιδί περιμένει η Αθηνά Οικονομάκου. Την αποκάλυψη έκανε η ίδια η ηθοποιός στις...

Άγρια κόντρια Μαλέσκου-Παπαγεωργίου! Την «έσφαξε με το γάντι» (video)

Η Ιωάννα Μαλέσκου «σφάζει» με το γάντι Ηλιάνα Παπαγεωργίου Καλεσμένη στην πρώτη εκπομπή του Θέμη Γεωργαντά για το 2021 βρέθηκε η Ιωάννα Μαλέσκου το βράδυ...

Lifestyle

Lifestyle

Αδικαιολόγητος

Αδικαιολόγητος ο Γιώργος Βασιλείου για την κλωτσιά στον Σακόχ. Με την πράξη του άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες για ένα τέταρτο όπου ο...

Απίθανη γκολάρα από τα 25 μέτρα από τον Ράτσιτς της Βαλένθια (VIDEO)

H Βαλένθια άνοιξε το σκορ κόντρα στην Ατλέτικο στο 11ο λεπτό με ένα απίθανο σουτ από τα 25 περίπου μέτρα. WHAT A GOAL BY VALENCIA,...

Η επόμενη μέρα, τα 13 ντέρμπι και η κορυφή

Την επόμενη μέρα είναι αναγκασμένοι να κοιτάξουν στον Απόλλωνα, μετά την ισοπαλία απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα. Μπορεί οι γαλάζιοι να ήθελαν πολύ την νίκη,...

Ρουμανία: Γέμισαν ολόκληρη κερκίδα με χιονάνθρωπους (video)

Ο κορωνοϊός κρατά τον κόσμο μακριά από τα γήπεδα, ωστόσο στη Ρουμανία, οι οπαδοί της Σέπσι είχαν μία αρκετά ξεχωριστή ιδέα προκειμένου να αλλάξουν...

Advertorials