Στόχος η επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών και να «ακούμε» καλύτερα το σώμα μας,
Η συνειδητή διατροφή (mindful eating), προέρχεται από την ευρύτερη φιλοσοφία της ενσυνειδητότητας (mindfulness), δηλαδή την πρακτική της εστίασης της προσοχής μας στo παρόν, βιώνοντας την κάθε στιγμή συνειδητά, χωρίς να βρισκόμαστε στον «αυτόματο πιλότο». Η ενσυνειδητότητα έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους, καθώς και στη γενική βελτίωση της ποιότητας ζωής και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας, όπως για παράδειγμα, τη σχέση μας με το φαγητό.
Με τη συνειδητή διατροφή ο στόχος είναι να αποκτήσουμε καλύτερη επίγνωση των διατροφικών μας συνηθειών και να «ακούμε» καλύτερα το σώμα μας, ώστε να αναγνωρίζουμε τι μας ωφελεί και τι όχι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε πιο θρεπτικές διατροφικές επιλογές οι οποίες να είναι και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η συνειδητή διατροφή μάς επιτρέπει να απολαμβάνουμε καλύτερα το φαγητό μας, αφού προωθεί τη χρήση όλων των αισθήσεων κατά τη διάρκεια της κατανάλωσής του. Η βαθύτερη επίγνωση του σώματός μας, των διατροφικών συνηθειών μας, καθώς και της διατροφικής αξίας των διάφορων τροφών μπορούν επίσης, να βοηθήσουν στη διαχείριση της συναισθηματικής διατροφής, όπως την υπερφαγία και την αδηφαγική διαταραχή.
Πώς φαίνεται λοιπόν η εξάσκηση της συνειδητής διατροφής σε πρακτικό επίπεδο και πώς την ενσωματώνουμε στην καθημερινότητά μας;
1) Τρώμε στο τραπέζι χωρίς περισπασμούς
Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε στο τραπέζι, τείνουν να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα. Το να καθόμαστε στο τραπέζι, αντί να ξαπλώνουμε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, μας βοηθάει να είμαστε παρόντες με το φαγητό μας, να τρώμε πιο αργά, να αντιλαμβανόμαστε την ποσότητα που καταναλώνουμε και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας καλύτερα. Όταν καθόμαστε στο τραπέζι, αποφεύγουμε, εννοείται, να χρησιμοποιούμε κινητά, ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα που τρώμε.
2) Αποφεύγουμε να τρώμε απευθείας από συσκευασίες
Είτε πρόκειται για τα αγαπημένα μας πατατάκια, παγωτό, ή ποπ κορν, όταν τα τρώμε απευθείας από τις συσκευασίες τους, δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις ποσότητες που καταναλώνουμε, με αποτέλεσμα, να τρώμε πολύ περισσότερο από τις συνιστώμενες μερίδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε πια το σνακ ή το γλυκό μας, αλλά είναι προτιμότερο να το τρώμε μέσα από ένα πιατάκι ή μπολ. Βλέποντας το φαγητό μας, έχουμε καλύτερη επίγνωση και έλεγχο των διατροφικών μας συνηθειών.
3) Μασούμε καλά και δεν βιαζόμαστε
Τρώμε αργά, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές, τα χρώματα, τις υφές και τις γεύσεις της κάθε μπουκιάς και φροντίζουμε να μασούμε καλά το φαγητό μας, μια και με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνουμε το στομάχι μας στη διαδικασία της χώνεψης.
4) Ακούμε το σώμα μας
Προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε αν θέλουμε να φάμε γιατί πραγματικά είναι πεινάμε ή αν απλά βαριόμαστε, είμαστε αναστατωμένοι ή αγχωμένοι. Είναι βοηθητικό να έχουμε σταθερό πρόγραμμα, τόσο για τα κυρίως γεύματα όσο και για τα ενδιάμεσα, ώστε να βοηθήσουμε το σώμα μας να μπει σε μία ρουτίνα. Παράλληλα όμως, είναι σημαντικό να υιοθετούνται υγιείς τεχνικές διαχείρισης άγχους, ώστε να μη μας συνδυάζεται το φαγητό με τη συναισθηματική ανακούφιση.
5) Ενημερωνόμαστε γύρω από την υγιεινή διατροφή
Όταν συνειδητοποιούμε την ισχυρή σύνδεση μεταξύ του φαγητού και της σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι πολύ πιο εύκολο να επιλέγουμε θρεπτικές τροφές οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε δυνατοί και υγιείς. Για παράδειγμα, στοχεύουμε στην κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων, προτιμάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης για πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, μειώνουμε την κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Και τέλος, θυμόμαστε να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων όταν ψωνίζουμε τα τρόφιμά μας, έτσι ώστε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της σύνθεσης του φαγητού μας.
Η συνειδητή διατροφή είναι μια πρακτική με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Για αυτό και η Lidl Κύπρου υιοθετεί τη φιλοσοφία αυτή, ως μέρος των ενεργειών της και της στρατηγικής της. Έτσι, στο επίκεντρο των στόχων της βρίσκεται η προσφορά μιας υπεύθυνα διαμορφωμένης γκάμας προϊόντων που προάγει έναν υγιή και βιώσιμο τρόπο ζωής με την επέκταση της γκάμας φυτικών προϊόντων, τη σταδιακή αύξηση στο ποσοστό των δημητριακών ολικής άλεσης στα προϊόντα της ιδιωτικής της ετικέτας, αλλά και την υιοθέτηση νέων προτύπων σε ενέργειες μάρκετινγκ που απευθύνονται στα παιδιά. Παράλληλα, η Lidl Κύπρου αναλαμβάνει διαρκώς νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, τόσο για κοινωνικά όσο και περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, δημιούργησε τη σειρά μικρών βίντεο “Lidl Social Talks”. Δείτε πιο κάτω το τρίτο βίντεο της σειράς, όπου η Δρ. Ανθή Λούτσιου, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, μιλάει για τη συνειδητή διατροφή.