MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Day Trading: Οι κίνδυνοι για το πορτοφόλι και την ηρεμία σας

Advertisement

Sponsored by exness

Ένα ωραίο παραμύθι του «Πλούτισε γρήγορα»

Σίγουρα, οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν trading ή να επενδύσουν, παρακολούθησαν κάποια στιγμή μέσω του Διαδικτύου έναν trader που βγάζει αβίαστα κέρδος μέσα σε λίγα λεπτά. Αν κάποιος έχει ζωηρή φαντασία, θα μπορούσε να ξαγρυπνήσει με το να φαντάζεται τον διπλασιασμό ενός λογαριασμού σε εβδομαδιαία βάση, υπολογίζοντας τα κέρδη. Έπειτα, φαντάζεται να αφήνει την καθημερινή του δουλειά και να κάνει day trading σε ένα φορητό υπολογιστή στην παραλία πίνοντας κοκτέιλ. Ακούγεται οικείο; Για κάποιους ανθρώπους ναι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε τα κουμπιά: κάντε μια συναλλαγή, οριοθετήστε take profit και stop loss (προχωρημένος αρχάριος trader) και περιμένετε το κέρδος. Αλλά ας είμαστε αληθινοί – η αγορά παίζει ένα κόλπο με το ανθρώπινο μυαλό. Ο εγκέφαλος σαρώνει στο σημείο του γραφήματος ορισμένα «κερδοφόρα» μοτίβα που έχουν ήδη ξεδιπλωθεί.

Advertisement

Οι Ρίζες του Day Trading

Λοιπόν, ποιος είναι ο ορισμός του Day trading; Συνήθως, θεωρείται η ανάληψη θέσεων σε χρηματοοικονομικά μέσα με στόχο να επωφεληθεί κάποιος από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις των τιμών. Είτε το day trading γίνεται μέσω scalping (πολλαπλές συναλλαγές σε σύντομο χρονικό διάστημα – λεπτά/δευτερόλεπτα) είτε πραγματοποιείτε μόνο μία συναλλαγή την ημέρα, όλες οι θέσεις πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το τέλος της ημέρας. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό είναι η υψηλή μόχλευση που χρησιμοποιείται από τους επενδυτές, κάτι που θα φέρει τεράστιους κινδύνους απώλειας κεφαλαίου εάν η αγορά παρουσιάσει κενά την επόμενη μέρα. Επιπλέον, οι τόκοι περιθωρίου που χρεώνουν οι μεσίτες για οποιαδήποτε μoχλευμένη (δανεισμένη) θέση που μεταφέρεται κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε να είναι κάπως δαπανηρή.

Πώς ξεκίνησε το Day trading; Ιστορικά, κανένα λογισμικό χαρτογράφησης δεν ήταν διαθέσιμο για τo day trading. Οι κάτοχοι μετοχών έλεγξαν τις τιμές για σχετικές μετοχές σε οικονομικές εφημερίδες. Καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα γραφήματα για την πλειονότητα των traders λιανικής (retail traders), ορισμένοι ενθουσιώδεις θα σχεδίαζαν ακόμη και με μη αυτόματο τρόπο τις τιμές σε χαρτί/πίνακες εργαλείων για να δημιουργήσουν μια ένδειξη της τάσης. Το σύγχρονο day trading προήλθε από τα trading pits μεταξύ επαγγελματιών traders και τις τράπεζες.

Για τους market makers (ειδικούς διαπραγματευτές) στις τράπεζες, λειτούργησε ελαφρώς διαφορετικά. Όταν οι market makers δείχνουν την τιμή ζήτησης/ προσφοράς σε έναν θεσμικό πελάτη, μπορεί αυτός να επωφεληθεί με κάθε τρόπο, π.χ. Μόλις δοθεί μια θέση, long ή short, ο trader έχει ένα δίλημμα –  να την κλείσει γρήγορα μέσω της αγοράς, ενδεχομένως με ένα μικρό κέρδος ή ζημιά, ή να την κρατήσει εάν πιστεύει ότι η αγορά θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και να την κλείσει αργότερα. Για παράδειγμα, ένας πολυεθνικός εξαγωγέας πετρελαίου, πελάτης τραπεζών, ζήτησε να του δείξουν την τιμή για να βάλει 50 εκατομμύρια USD στην ισοτιμία EURUSD. Εάν στην τιμή συμφωνήσει ο εξαγωγέας πετρελαίου, ο τραπεζικός trader θα κατέληγε σε αυτή τη θέση των 50 εκατομμυρίων USD. Αν πάρει τη σωστή κατεύθυνση της αγοράς και κλείσει 5-10 bps αργότερα, θα έχει κέρδος 25-50.000 USD. Στην ιδανική περίπτωση, ένας market maker έχει τόσο μεγάλη ροή αγορών και πωλήσεων που βρίσκει την τιμή με την οποία συμφωνεί ο εξαγωγέας και ο market maker συλλέγει το spread μεταξύ Προσφοράς και Ζήτησης (Bid & Ask). Ωστόσο, σε έναν πραγματικό κόσμο, δεν είναι πολλοί οι διαπραγματευτές που είναι κερδοφόροι.

Η πραγματικότητα

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, πάνω από το 97% των day traders χάνουν χρήματα, ενώ ποσοστό μικρότερο του 1% είναι κερδοφόρο. Θα αμφιβάλλω ακόμη και για τα σταθερά κέρδη αυτού του εναπομείναντος 1% των day traders. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας μου δεν έχω δει ΚΑΝΕΝΑΝ day trader να κάνει σταθερά κέρδη χρόνο με το χρόνο. Το ιστορικό λίγων μηνών δεν θα μετρούσε. Επιτρέψτε μου να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Παλαιότερα, ως επικεφαλής trading, έχω αξιολογήσει εκατοντάδες traders και επέλεξα μερικούς για τις ομάδες μου. Ενώ ορισμένοι traders κατάφεραν να γίνουν σταθερά κερδοφόροι, κανένας από τους day traders που επιλέχθηκαν, ακόμη και με αποδεδειγμένο ιστορικό λίγων μηνών, κατάφερε να αποφέρει σταθερά κέρδη κατά την περίοδο 1 έτους. Το μόνο που μπορούσα να δω ήταν ο επώδυνος δρόμος τους προς τη συναισθηματική αυτοκαταστροφή και τη σταδιακή πτώση του κεφαλαίου στους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν. Αυτό επιβεβαίωσε τη μακροχρόνια αντίληψή μου – το day trading δεν λειτουργεί.

Η μόνη εξαίρεση είναι το trading μέσω αλγορίθμου (προγράμματος). Ένας trader που γνωρίζω ότι εργάζεται σε μια από τις 10 κορυφαίες παγκοσμίως επενδυτικές τράπεζες καταφέρνει να αποκομίζει κέρδη χρόνο με τον χρόνο. Ωστόσο, για να δώσουμε μια προοπτική, τα ρομπότ του διαπραγματεύονται χιλιάδες τίτλους την ημέρα με μέση περίοδο διακράτησης μικρότερη από 15 δευτερόλεπτα. Χρειάζονται μήνες για να δημιουργηθεί μια τέτοια υποδομή, να υπάρχουν εγκεκριμένα όρια συναλλαγών σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια (λίγα δισεκατομμύρια) USD και εξαιρετικά χαμηλές προμήθειες συναλλαγών. Ολόκληρη η υποδομή πύλες/διακομιστές HFT θα κόστιζε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Και ακόμη και αυτό δεν θα εγγυάται επικερδείς συναλλαγές.

Πες “‘Oχιστο τζόγο και Ναι στις μακροπρόθεσμες τάσεις  

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να επαναφέρει σε ορισμένους αναγνώστες τις οδυνηρές αναμνήσεις του day trading, αλλά να ενθαρρύνει όσους αγωνίζονται ακόμα να εγκαταλείψουν αυτή την ιδέα και να τους σώσει από το να χάσουν χρήματα και να καταστρέψουν περαιτέρω το νευρικό τους σύστημα. Είναι πολύ απλό: αποφύγετε το day trading με κάθε τρόπο. Θα συνέκρινα το day trading με τα τυχερά παιχνίδια σε ένα καζίνο, αλλά τουλάχιστον εκεί σας σερβίρουν δωρεάν φαγητό και ποτά.

Επαγγελματικές Συμβουλές

Το trading και οι επενδύσεις δεν είναι ένα συναρπαστικό χόμπι μερικής απασχόλησης. Χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να γίνει ένας αρχάριος επενδυτής επιτυχημένος. Πολλοί αρχάριοι επενδυτές που έχασαν χρήματα στο day trading, τα παράτησαν αργότερα και δεν επέστρεψαν ποτέ στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Όταν ασχολείται κανείς με χρήματα πρέπει πάντα να παίρνει μια επαγγελματική γνώμη από έναν εξουσιοδοτημένο σύμβουλο. Εδώ, στην XSpot Wealth, παρέχουμε στους πελάτες διαφορετικά μακροπρόθεσμα επενδυτικά πλάνα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Η XSpot Wealth έχει αδειοδοτηθεί από ρυθμιστικές αρχές χρηματοπιστωτικών αγορών στην Κύπρο, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ομάδα των διαχειριστών χαρτοφυλακίου μας ξεπερνά σταθερά τους σχετικούς δείκτες αναφοράς με κύριο γνώμονα την επίτευξη των οικονομικών στόχων των πελατών μας. 

 

 

 

 

 

Kirill Kovalenko –

Senior Private Wealth Manager

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο παρέχονται μόνο για ενημέρωση και δεν έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική προτροπή για αγορά, πώληση ή οποιαδήποτε άλλη επενδυτική κίνηση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, ούτε ως σύσταση για πρόσκληση σε οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network