!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

MC MEDIA NETWORK

28 Οκτωβρίου, 2020 Τετάρτη 14:05:50

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

!

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ενημέρωσε Αρχηγούς για τουρκική προκλητικότητα ο ΠτΔ

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών στο Προεδρικό – Ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και επαφές Αναστασιάδη για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στο επίκεντρο – Στη σκιά της προκλητικής Navtex

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Ενημέρωσε τους Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας στο επίκεντρο.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από πλευράς της Κυβέρνησης εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος.

Παρών στην συνεδρία ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Κούσιος: Πλήρης ενημέρωση για εξελίξεις και αποτελέσματα επαφών

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως ο Πρόεδρος, ενημέρωσε τους Αρχηγούς για τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επί τάπητος τέθξηκαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των 27 στις Βρυξέλλες καθώς και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως είπε ο κ. Κούσιος, ο Πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις και έγινε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επιτακτικό να διασφαλίσουμε αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, είπε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Με την αυξημένη καθημερινά προκλητική στάση της Τουρκίας είναι επιτακτικό όπως διασφαλίσουμε ένα αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, ώστε οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού,  Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε γραπτή δήλωσή του, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι οι πολιτικοί Αρχηγοί είχαν σήμερα την ευκαιρία να τύχουν ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον πολύ σημαντικό κύκλο επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως σημειώνει «οι μέρες επιτάσσουν σύνεση και σωφροσύνη» και σημειώνει ότι «όπλα της Κύπρου είναι το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει η χώρα μας να εξαντλήσει τα ερείσματα που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο».

«Η Ευρώπη, αναφέρει καταληκτικά, «θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει ώστε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους της ΚΔ, λέει ο Α. Κυπριανού

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι αυτή την στιγμή.

Μας ανησυχεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σημείωσε, η κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, η οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι μας έχει φέρει στο χείλος μιας σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κύπρο, την Ελλάδα, την ίδια την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή εάν κι εφόσον βέβαια μια τέτοια σύρραξη εκραγόταν.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Ανησυχούμε, όμως την ίδια στιγμή γιατί είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη έμφαση του τελευταίου διαστήματος μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι πρώτα και κύρια η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Ταυτόχρονα μας απομακρύνουν και από το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και των Ε/κ και των Τ/κ», είπε.

Η ανησυχία μας, συνέχισε, είναι μεγάλη για τους κινδύνους που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πατρίδα και τον λαό μας.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, θα μελετήσουμε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην βάση και της ενημέρωσης την οποία έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση την οποία θα επιδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς κατά την άποψη μας θα πρέπει να τύχουν χειρισμού τα ζητήματα από εδώ και πέρα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω, διευκρίνισε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις και εκείνος ο οποίος θα επιλέξει τους περαιτέρω χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόταση ενώπιον της κυβέρνησης για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι καλύτερα αυτά τα ερωτήματα, να τα αναφέρετε στον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης γιατί δεν είναι σωστό να τοποθετούμαι για ζητήματα στα οποία είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο».

Κληθείς να σχολιάσει «τα όσα έχουν συζητηθεί στο Παρίσι», ανέφερε ότι «προκύπτουν πολλά ζητήματα, τα οποία δεν σας κρύβω μας ανησυχούν. Αφήστε να τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα».

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για ολοκληρωμένες συμφωνίες που έχουν γίνει στο Παρίσι. «Εμείς διαφωνούμε με τη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι ο τρόπος για λύση στο Κυπριακό δεν περνά μέσα από την κλιμάκωση της έντασης. Περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτή είναι η δική μας η φιλοσοφία και η δική μας η προσέγγιση. Θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται από την δική μας την πλευρά πρέπει να οδηγούν προς την κατεύθυνση το να μας φέρουν πιο κοντά στην λύση στο Κυπριακό κι όχι να μας απομακρύνουν από αυτή», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ.

Οφείλουμε με μια νέα στρατηγική να επιφέρουμε κόστος στην Τουρκία, δηλώνει ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Σε ενότητα και συστράτευση κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος οφείλει με μια νέα στρατηγική να επιφέρει οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για τις απαράδεκτες ενέργειες της.

Αποτελεσματική συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας και καλούμε σε ενότητα, σύσσωμη την πολιτική ηγεσία αλλά και το λαό μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα που θέτει πλέον σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Οφείλουμε με μία νέα στρατηγική να επιφέρουμε οικονομικό, πολιτικό κόστος στην Τουρκία γι αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε ότι «μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για τις ευθύνες που υπάρχουν για το πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή γι αυτή την συζήτηση».

Τούτη την ώρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «προέχει η συλλογικότητα, η ενότητα, η συστράτευση όλων των δυνάμεων του λαού μας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας και να μπορέσουμε, ακριβώς, να προσπαθήσουμε να επιβληθούν στην Τουρκία αποτελεσματικές κυρώσεις που θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα που πρέπει να σταλούν από την ΕΕ στην Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες».

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, «πρέπει όμως να συνεχίσουμε, να προσπαθήσουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Εάν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι αυτές οι απαράδεκτες επεκτατικές συμπεριφορές έχουν επιπτώσεις τότε πολύ φοβούμαι ότι θα αποθρασυνθεί και με αυτό τον τρόπο θα κλιμακωθεί και άλλο η ένταση στην περιοχή», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι πολιτικοί αρχηγοί για κλιμάκωση της περιοχής του Καστελλόριζου απάντησε ότι έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο, αλλά δεν είναι πρόθεση μου να ενημερώσω εγώ για το τι έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Εγώ, είπε, μεταφέρω τις δικές μας θέσεις

Σε ερώτηση για την θέση του σε ότι αφορά την εμπλοκή της Γαλλίας απάντησε εδώ και πάρα πολύ καιρό ως ΔΗΚΟ έχουμε διατυπώσει την θέση ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής «θα πρέπει να επιδιώξουμε την αναβάθμιση των συμμαχιών με σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες». Και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι μια χώρα όπως η Γαλλία, που θεωρεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με σημαντική και στρατηγική σημασία, είναι μια χώρα με τη οποία φυσικά και πρέπει να επιδιώξουμε νέα συνεργασία.

Κληθείς να πει αν τον προβληματίζει η στάση του ΟΗΕ για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε και δημόσια εκφράσει την ανησυχία μας γιατί δυστυχώς θεωρούμε ότι το τελευταίο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η τελευταία έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς δεν διατυπώνουν τις επικρίσεις που θα αναμέναμε σε σχέση με την απαράδεκτη συμπεριφορά και την επεκτατική συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία στην Κύπρο, στην ΑΟΖ της, στην Πράσινη Γραμμή και στην Αμμόχωστο».

Θεωρούμε ότι οι αναφορές στο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για απευθείας επαφές των δύο πλευρών είναι απαράδεκτες, θεωρούμε ότι οι αναφορές για αποκλιμάκωση της έντασης για ζητήματα που αφορούν τα ενεργειακά είναι ακριβώς το αντίθετο που θα επιτύχει. «Ενθαρρύνουν την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση γιατί θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, με την πολιτική της κανονιοφόρου θα επιτύχει  τους στόχους της», είπε.

Στόχος της φυσικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «είναι να παγώσει το δικό μας ενεργειακό πρόγραμμα και να μπούμε σε μια συζήτηση στη βάση όρων που θα μας επιβάλει η Τουρκία μέσα από την ισχύ των όπλων», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γι αυτό θεωρούμε ότι τόσο η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και το ψήφισμα δυστυχώς ενθαρρύνουν την Τουρκία να συνεχίσει μια πολιτική κλιμάκωσης της έντασης».

Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας-Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ

Στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου, η οποία να ενδυναμωθεί μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών  στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είχαμε μία ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά λόγω της προκλητικά επεκτατικής πολιτικής την οποία εφαρμόζει η Τουρκία στην  Ανατολική Μεσόγειο.

«Όπως πολύ καλά θυμάστε από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει ότι η επεκτατική  πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να καμφθεί μέσα από την δήθεν επίδειξη καλής θέλησης ή μέσα  από τον ευσεβοποθισμό τον οποίο πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην  Κύπρο, είχαν επιδείξει. Ότι αυτό που κυρίως χρειαζόταν, δεδομένου του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας  για να μετατραπεί σε μία περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια  και να  έχει πλήρη έλεγχο των ενεργειακών και των θαλασσίων οδών της Ανατολικής Μεσογείου, θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση της  αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Και όπως πολλές φορές τονίσαμε η αποτρεπτική ισχύς μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ενδυναμωθεί μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου  των δύο χωρών  στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε». σημείωσε.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, συνέχισε, πρέπει να στηρίζεται σε 3 πυλώνες – Ο ένας ο πυλώνας  είναι ο πολιτικός με συγκεκριμένες ενέργειες  και δράσεις, κυρίως στο χώρο της ΕΕ και στα ΗΕ, ο  δεύτερος πυλώνας είναι ο ενεργειακός με μεθοδευμένη και προσεκτική διαχείριση να ολοκληρωθεί  το συντομότερο δυνατό αξιόπιστα  το ενεργειακό πρόγραμμα των δύο χωρών και ο τρίτος πυλώνας  είναι ο στρατιωτικός.

Για να μπορέσουν οι άλλοι δύο  πυλώνες να έχουν την απαιτούμενη αξιοπιστία, ανέφερε, θα πρέπει και στο επίπεδο του στρατιωτικού πυλώνα να υπάρχει μία αποδεκτά ισχυρή αμυντική αποτρεπτική ισχύς των δύο χωρών.

«Γι’ αυτό επιμέναμε  και συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την επιχειρησιακή αναβάθμιση  των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου,  μέσα από την αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων, την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, την αυξημένη, αριθμητικά και οπλικά, παρουσία του ελληνικού στρατού στην Κύπρο. Και τέλος την αξιοποίηση  άλλων χωρών, συμμαχικών χωρών, κυρίως  της Γαλλίας, που το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και τώρα επιβεβαιώνεται, που τα συμφέροντά των χωρών ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας  και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είναι προφανές  ότι η Τουρκία επιχειρεί μέσα από  την προκλητική ενέργεια να δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες  και κυρίως είτε να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις, κυρίως της Ελλάδας, στις προκλητικές της ενέργειες ή να  δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός  διαλόγου στον οποίο η Τουρκία δεν έχει να προσθέσει τίποτα αλλά θα  διεκδικήσει να πάρει.

«Και αυτό μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της πολιτικής την οποία ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, όσον αφορά  τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που καθόρισε με απόλυτη σαφήνεια τα εξωτερικά σύνορα του τουρκικού κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο  να καθορίσουμε με ψυχραιμία και προσοχή  το δικό μας  σχεδιασμό για αποτροπή  πρόσθετης κεφαλαιοποίησης κερδών ή  κεκτημένου παράγωγου, όπως λέγεται, από την Τουρκία», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για συμπόρευση και ενότητα και κατά πόσο αυτό είναι στο πλαίσιο προγράμματος ή είναι εκλογική διαδικασία, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Είναι και το ένα και το άλλο. Γιατί είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει  στο χώρο της Κύπρου και στο κυπριακό και όχι μόνο, οι πολιτικές θέσεις διαφόρων  προσωπικοτήτων, οργανώσεων, ομάδων και κομμάτων. Η ΕΔΕΚ σαφώς με τα όσα έχουν γίνει τάσσεται εναντίον ή αντίθετα με οποιαδήποτε λύση  ΔΔΟ, όπως αυτή επιχειρείται να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι για εμάς αποτελεί  την πλέον προχωρημένη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας.
Και από την άλλη  πλευρά είναι μέσα από στοιχεία και από έγγραφα τα οποία  υπάρχουν που επιβεβαιώνεται ότι αυτή η θέση,  η Τουρκία την έχει προβάλει και γραπτώς και επίσημα από την δεκαετία του 1960».

Είναι λοιπόν αδιανόητο όταν σήμερα βλέπουμε  μία τουρκική προκλητική συμπεριφορά, είπε, εμείς  να επιμένουμε να έχουμε  λάβαρο του αγώνα μας ή της λύσης  του κυπριακού, μια πρόταση τουρκικής προέλευσης η οποία θα αποτελέσει και το προτελευταίο στάδιο για  την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, όπως είναι το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου το οποίο η Τουρκία έχει καθορίσει από τη δεκαετία του 1950.

«Ως εκ τούτου λοιπόν, ως δύναμη εσωτερικής, πια, σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει άτομα,  προσωπικότητες και οργανώσεις  οι οποίες έχουμε ταυτόσημες ή παραπλήσιους στόχους  στα θέματα του κυπριακού, στα θέματα  της ΔΔΟ, στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομίας, ακόμα και στα θέματα του τρόπου εφαρμογής του ΓεΣΥ  που σήμερα πια  εισπράττουμε τις συνέπειες μιας λανθασμένης  εφαρμογής, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση  προς όφελος του λαού μας και της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση του ταμείου άμυνας ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «όπως έχετε διαπιστώσει τα τελευταία  χρόνια έχει γίνει μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά  αυτό τον τομέα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης  και γι’ αυτό με προσεκτικούς χειρισμούς  και με σωστή συνεννόηση επιχειρούμε όσο το δυνατό  να ενισχύσουμε  και να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να πω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση  όμως, θα μπορούσαν τα βήματα να ήταν πιο γρήγορα και ενδεχομένως με μεγαλύτερα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω, όπως είπα, τη σημαντική βελτίωση και να μηδενίσω τα όσα γίνονται».

Ικανοποίηση Θεοχάρους από διαπίστωση για ανάγκη ενίσχυσης ΕΦ και κοινής αμυντικής πολιτικής με Ελλάδα

Την ικανοποίησή της για τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης, για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα, αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες, όπως η Γαλλία, εκφράζει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους.

Σε γραπτή δήλωσή της, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι δεν προέβη σε δηλώσεις εξερχόμενη από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σεβόμενη τη γενικότερη συναίνεση, που προέκυψε μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάγεται ότι έγινε επιτέλους κατανοητή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναγκαιότητα εγκατάλειψης της εξευμενιστικής στάσης των κυπριακών κυβερνήσεων απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει.

Όπως προσθέτει, «έγινε σαφέστατα κατανοητό ότι η πολιτική του εξευμενισμού, που ακολουθείτο και από την ΕΕ – με βαρύτατες ευθύνες και της Κυπριακής Δημοκρατίας- οδήγησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τη θρασύτατη Τουρκία και σε μη αναστρέψιμη καταβαράθρωση του Κυπριακού».

«Συναφώς επισημαίνουμε με ικανοποίηση και τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες όπως η Γαλλία», καταλήγει.

Κλείσιμο οδοφραγμάτων και προώθηση εμπάργκο όπλων έναντι Τουρκίας, προκρίνει το ΕΛΑΜ

Τη θέση του, την οποία έχει εκφράσει και παλαιότερα, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση που κράτησε η Γαλλική Δημοκρατία στην πρόσφατη κρίση αλλά και παλαιότερα όταν η Κύπρος την χρειάστηκε είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Επιβάλλεται πλέον η σύσφιξη των σχέσεων και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Γαλλία», είπε.

Ο κ. Χρίστου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την στάση που έχει κρατήσει ως σύνολο μέχρι σήμερα η ΕΕ.

Νομίζουμε, πρόσθεσε, «ότι ήρθε ο καιρός να στείλει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στην Τουρκία η οποία συνεχώς αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε όλοι μας και της Ελλάδας».

Θέση του ΕΛΑΜ την οποία έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παλαιότερα Εθνικά Συμβούλια τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, είπε ο Πρόεδρος τους ΕΛΑΜ, είναι ότι «θα πρέπει η  Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα στοχεύουν ακριβώς στο να δημιουργήσουν κόστος στην κατοχική δύναμη».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία».

Θεωρούμε, είπε ο κ Χρίστου, «πως αυτά τα δύο ειδικά μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα και θα πιέσουν τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας να αντιληφθεί ότι πρέπει  επιτέλους να αλλάξει γραμμή».

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Αρχηγών στο Προεδρικό – Ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και επαφές Αναστασιάδη για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στο επίκεντρο – Στη σκιά της προκλητικής Navtex

Ενημέρωσε τους Αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με τις προκλήσεις από πλευράς της Άγκυρας στο επίκεντρο.

Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από πλευράς της Κυβέρνησης εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος.

Παρών στην συνεδρία ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Κούσιος: Πλήρης ενημέρωση για εξελίξεις και αποτελέσματα επαφών

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε πως ο Πρόεδρος, ενημέρωσε τους Αρχηγούς για τη συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επί τάπητος τέθξηκαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των 27 στις Βρυξέλλες καθώς και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως είπε ο κ. Κούσιος, ο Πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις και έγινε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Επιτακτικό να διασφαλίσουμε αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, είπε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Με την αυξημένη καθημερινά προκλητική στάση της Τουρκίας είναι επιτακτικό όπως διασφαλίσουμε ένα αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο, ώστε οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας, να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλώνει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού,  Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε γραπτή δήλωσή του, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Νεοφύτου αναφέρει ότι οι πολιτικοί Αρχηγοί είχαν σήμερα την ευκαιρία να τύχουν ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον πολύ σημαντικό κύκλο επαφών που είχε το τελευταίο διάστημα με διάφορους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

Όπως σημειώνει «οι μέρες επιτάσσουν σύνεση και σωφροσύνη» και σημειώνει ότι «όπλα της Κύπρου είναι το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει η χώρα μας να εξαντλήσει τα ερείσματα που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο».

«Η Ευρώπη, αναφέρει καταληκτικά, «θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο που της αρμόζει ώστε οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά».

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους της ΚΔ, λέει ο Α. Κυπριανού

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας μας απομακρύνει από τους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μέχρι αυτή την στιγμή.

Μας ανησυχεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, σημείωσε, η κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα, η οποία δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι μας έχει φέρει στο χείλος μιας σύρραξης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κύπρο, την Ελλάδα, την ίδια την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή εάν κι εφόσον βέβαια μια τέτοια σύρραξη εκραγόταν.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ από την κατάσταση, η οποία διαμορφώνεται για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Ανησυχούμε, όμως την ίδια στιγμή γιατί είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων με ιδιαίτερη έμφαση του τελευταίου διαστήματος μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τους στόχους, τους οποίους έχουμε καθορίσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι πρώτα και κύρια η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Ταυτόχρονα μας απομακρύνουν και από το ενδεχόμενο της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και των Ε/κ και των Τ/κ», είπε.

Η ανησυχία μας, συνέχισε, είναι μεγάλη για τους κινδύνους που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την πατρίδα και τον λαό μας.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε, θα μελετήσουμε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην βάση και της ενημέρωσης την οποία έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση την οποία θα επιδώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς κατά την άποψη μας θα πρέπει να τύχουν χειρισμού τα ζητήματα από εδώ και πέρα. Πρέπει να ξεκαθαρίσω, διευκρίνισε, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εκείνος ο οποίος παίρνει τις αποφάσεις και εκείνος ο οποίος θα επιλέξει τους περαιτέρω χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόταση ενώπιον της κυβέρνησης για εκτόνωση της κρίσης, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι καλύτερα αυτά τα ερωτήματα, να τα αναφέρετε στον Εκπρόσωπο της κυβέρνησης γιατί δεν είναι σωστό να τοποθετούμαι για ζητήματα στα οποία είχαμε ενημέρωση από τον Πρόεδρο».

Κληθείς να σχολιάσει «τα όσα έχουν συζητηθεί στο Παρίσι», ανέφερε ότι «προκύπτουν πολλά ζητήματα, τα οποία δεν σας κρύβω μας ανησυχούν. Αφήστε να τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα».

Διευκρίνισε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για ολοκληρωμένες συμφωνίες που έχουν γίνει στο Παρίσι. «Εμείς διαφωνούμε με τη στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι ο τρόπος για λύση στο Κυπριακό δεν περνά μέσα από την κλιμάκωση της έντασης. Περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης. Αυτή είναι η δική μας η φιλοσοφία και η δική μας η προσέγγιση. Θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες, οι οποίες γίνονται από την δική μας την πλευρά πρέπει να οδηγούν προς την κατεύθυνση το να μας φέρουν πιο κοντά στην λύση στο Κυπριακό κι όχι να μας απομακρύνουν από αυτή», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ.

Οφείλουμε με μια νέα στρατηγική να επιφέρουμε κόστος στην Τουρκία, δηλώνει ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ

Σε ενότητα και συστράτευση κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Κύπρος οφείλει με μια νέα στρατηγική να επιφέρει οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για τις απαράδεκτες ενέργειες της.

Αποτελεσματική συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας και καλούμε σε ενότητα, σύσσωμη την πολιτική ηγεσία αλλά και το λαό μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα που θέτει πλέον σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

«Οφείλουμε με μία νέα στρατηγική να επιφέρουμε οικονομικό, πολιτικό κόστος στην Τουρκία γι αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Είπε ότι «μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για τις ευθύνες που υπάρχουν για το πως φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο, αλλά αυτή δεν είναι η στιγμή γι αυτή την συζήτηση».

Τούτη την ώρα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ «προέχει η συλλογικότητα, η ενότητα, η συστράτευση όλων των δυνάμεων του λαού μας αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας και να μπορέσουμε, ακριβώς, να προσπαθήσουμε να επιβληθούν στην Τουρκία αποτελεσματικές κυρώσεις που θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα που πρέπει να σταλούν από την ΕΕ στην Τουρκία ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι απαράδεκτες».

Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, «πρέπει όμως να συνεχίσουμε, να προσπαθήσουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

«Εάν η Τουρκία δεν αντιληφθεί ότι αυτές οι απαράδεκτες επεκτατικές συμπεριφορές έχουν επιπτώσεις τότε πολύ φοβούμαι ότι θα αποθρασυνθεί και με αυτό τον τρόπο θα κλιμακωθεί και άλλο η ένταση στην περιοχή», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την ενημέρωση της οποίας έτυχαν οι πολιτικοί αρχηγοί για κλιμάκωση της περιοχής του Καστελλόριζου απάντησε ότι έχουμε ενημερωθεί από τον Πρόεδρο, αλλά δεν είναι πρόθεση μου να ενημερώσω εγώ για το τι έχει λεχθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Εγώ, είπε, μεταφέρω τις δικές μας θέσεις

Σε ερώτηση για την θέση του σε ότι αφορά την εμπλοκή της Γαλλίας απάντησε εδώ και πάρα πολύ καιρό ως ΔΗΚΟ έχουμε διατυπώσει την θέση ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας στρατηγικής «θα πρέπει να επιδιώξουμε την αναβάθμιση των συμμαχιών με σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες». Και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι μια χώρα όπως η Γαλλία, που θεωρεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή με σημαντική και στρατηγική σημασία, είναι μια χώρα με τη οποία φυσικά και πρέπει να επιδιώξουμε νέα συνεργασία.

Κληθείς να πει αν τον προβληματίζει η στάση του ΟΗΕ για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «έχουμε και δημόσια εκφράσει την ανησυχία μας γιατί δυστυχώς θεωρούμε ότι το τελευταίο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η τελευταία έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, δυστυχώς δεν διατυπώνουν τις επικρίσεις που θα αναμέναμε σε σχέση με την απαράδεκτη συμπεριφορά και την επεκτατική συμπεριφορά που δείχνει η Τουρκία στην Κύπρο, στην ΑΟΖ της, στην Πράσινη Γραμμή και στην Αμμόχωστο».

Θεωρούμε ότι οι αναφορές στο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για απευθείας επαφές των δύο πλευρών είναι απαράδεκτες, θεωρούμε ότι οι αναφορές για αποκλιμάκωση της έντασης για ζητήματα που αφορούν τα ενεργειακά είναι ακριβώς το αντίθετο που θα επιτύχει. «Ενθαρρύνουν την Τουρκία να κλιμακώνει την ένταση γιατί θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο, με την πολιτική της κανονιοφόρου θα επιτύχει  τους στόχους της», είπε.

Στόχος της φυσικά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «είναι να παγώσει το δικό μας ενεργειακό πρόγραμμα και να μπούμε σε μια συζήτηση στη βάση όρων που θα μας επιβάλει η Τουρκία μέσα από την ισχύ των όπλων», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γι αυτό θεωρούμε ότι τόσο η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ όσο και το ψήφισμα δυστυχώς ενθαρρύνουν την Τουρκία να συνεχίσει μια πολιτική κλιμάκωσης της έντασης».

Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας-Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ

Στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου, η οποία να ενδυναμωθεί μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών  στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είχαμε μία ενδελεχή ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για τα όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα ειδικά λόγω της προκλητικά επεκτατικής πολιτικής την οποία εφαρμόζει η Τουρκία στην  Ανατολική Μεσόγειο.

«Όπως πολύ καλά θυμάστε από την πλευρά της ΕΔΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει ότι η επεκτατική  πολιτική της Τουρκίας δεν πρόκειται να καμφθεί μέσα από την δήθεν επίδειξη καλής θέλησης ή μέσα  από τον ευσεβοποθισμό τον οποίο πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά πρόσωπα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην  Κύπρο, είχαν επιδείξει. Ότι αυτό που κυρίως χρειαζόταν, δεδομένου του στρατηγικού στόχου της Τουρκίας  για να μετατραπεί σε μία περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια  και να  έχει πλήρη έλεγχο των ενεργειακών και των θαλασσίων οδών της Ανατολικής Μεσογείου, θα έπρεπε να ήταν η ενίσχυση της  αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Και όπως πολλές φορές τονίσαμε η αποτρεπτική ισχύς μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ενδυναμωθεί μέσα από την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου  των δύο χωρών  στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος το οποίο θα πρέπει να διαμορφώσουμε». σημείωσε.

Αυτό το πρόγραμμα, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, συνέχισε, πρέπει να στηρίζεται σε 3 πυλώνες – Ο ένας ο πυλώνας  είναι ο πολιτικός με συγκεκριμένες ενέργειες  και δράσεις, κυρίως στο χώρο της ΕΕ και στα ΗΕ, ο  δεύτερος πυλώνας είναι ο ενεργειακός με μεθοδευμένη και προσεκτική διαχείριση να ολοκληρωθεί  το συντομότερο δυνατό αξιόπιστα  το ενεργειακό πρόγραμμα των δύο χωρών και ο τρίτος πυλώνας  είναι ο στρατιωτικός.

Για να μπορέσουν οι άλλοι δύο  πυλώνες να έχουν την απαιτούμενη αξιοπιστία, ανέφερε, θα πρέπει και στο επίπεδο του στρατιωτικού πυλώνα να υπάρχει μία αποδεκτά ισχυρή αμυντική αποτρεπτική ισχύς των δύο χωρών.

«Γι’ αυτό επιμέναμε  και συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από την επιχειρησιακή αναβάθμιση  των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου,  μέσα από την αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων, την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, την αυξημένη, αριθμητικά και οπλικά, παρουσία του ελληνικού στρατού στην Κύπρο. Και τέλος την αξιοποίηση  άλλων χωρών, συμμαχικών χωρών, κυρίως  της Γαλλίας, που το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, και τώρα επιβεβαιώνεται, που τα συμφέροντά των χωρών ταυτίζονται με τα συμφέροντα της Ελλάδας  και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, είναι προφανές  ότι η Τουρκία επιχειρεί μέσα από  την προκλητική ενέργεια να δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες  και κυρίως είτε να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις, κυρίως της Ελλάδας, στις προκλητικές της ενέργειες ή να  δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενός  διαλόγου στον οποίο η Τουρκία δεν έχει να προσθέσει τίποτα αλλά θα  διεκδικήσει να πάρει.

«Και αυτό μέσα στο πλαίσιο της αναθεωρητικής της πολιτικής την οποία ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, όσον αφορά  τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 που καθόρισε με απόλυτη σαφήνεια τα εξωτερικά σύνορα του τουρκικού κράτους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο  να καθορίσουμε με ψυχραιμία και προσοχή  το δικό μας  σχεδιασμό για αποτροπή  πρόσθετης κεφαλαιοποίησης κερδών ή  κεκτημένου παράγωγου, όπως λέγεται, από την Τουρκία», επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ για συμπόρευση και ενότητα και κατά πόσο αυτό είναι στο πλαίσιο προγράμματος ή είναι εκλογική διαδικασία, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε: «Είναι και το ένα και το άλλο. Γιατί είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει  στο χώρο της Κύπρου και στο κυπριακό και όχι μόνο, οι πολιτικές θέσεις διαφόρων  προσωπικοτήτων, οργανώσεων, ομάδων και κομμάτων. Η ΕΔΕΚ σαφώς με τα όσα έχουν γίνει τάσσεται εναντίον ή αντίθετα με οποιαδήποτε λύση  ΔΔΟ, όπως αυτή επιχειρείται να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι για εμάς αποτελεί  την πλέον προχωρημένη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας.
Και από την άλλη  πλευρά είναι μέσα από στοιχεία και από έγγραφα τα οποία  υπάρχουν που επιβεβαιώνεται ότι αυτή η θέση,  η Τουρκία την έχει προβάλει και γραπτώς και επίσημα από την δεκαετία του 1960».

Είναι λοιπόν αδιανόητο όταν σήμερα βλέπουμε  μία τουρκική προκλητική συμπεριφορά, είπε, εμείς  να επιμένουμε να έχουμε  λάβαρο του αγώνα μας ή της λύσης  του κυπριακού, μια πρόταση τουρκικής προέλευσης η οποία θα αποτελέσει και το προτελευταίο στάδιο για  την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια, όπως είναι το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου το οποίο η Τουρκία έχει καθορίσει από τη δεκαετία του 1950.

«Ως εκ τούτου λοιπόν, ως δύναμη εσωτερικής, πια, σε πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει άτομα,  προσωπικότητες και οργανώσεις  οι οποίες έχουμε ταυτόσημες ή παραπλήσιους στόχους  στα θέματα του κυπριακού, στα θέματα  της ΔΔΟ, στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, της οικονομίας, ακόμα και στα θέματα του τρόπου εφαρμογής του ΓεΣΥ  που σήμερα πια  εισπράττουμε τις συνέπειες μιας λανθασμένης  εφαρμογής, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση  προς όφελος του λαού μας και της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος με τη διαχείριση του ταμείου άμυνας ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «όπως έχετε διαπιστώσει τα τελευταία  χρόνια έχει γίνει μια σημαντική βελτίωση όσον αφορά  αυτό τον τομέα.  Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης  και γι’ αυτό με προσεκτικούς χειρισμούς  και με σωστή συνεννόηση επιχειρούμε όσο το δυνατό  να ενισχύσουμε  και να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να πω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση  όμως, θα μπορούσαν τα βήματα να ήταν πιο γρήγορα και ενδεχομένως με μεγαλύτερα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Όμως δεν μπορώ να παραβλέψω, όπως είπα, τη σημαντική βελτίωση και να μηδενίσω τα όσα γίνονται».

Ικανοποίηση Θεοχάρους από διαπίστωση για ανάγκη ενίσχυσης ΕΦ και κοινής αμυντικής πολιτικής με Ελλάδα

Την ικανοποίησή της για τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης, για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα, αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες, όπως η Γαλλία, εκφράζει η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ. Ελένη Θεοχάρους.

Σε γραπτή δήλωσή της, μετά το πέρας της σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών, η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι δεν προέβη σε δηλώσεις εξερχόμενη από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, σεβόμενη τη γενικότερη συναίνεση, που προέκυψε μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνάγεται ότι έγινε επιτέλους κατανοητή από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η αναγκαιότητα εγκατάλειψης της εξευμενιστικής στάσης των κυπριακών κυβερνήσεων απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει.

Όπως προσθέτει, «έγινε σαφέστατα κατανοητό ότι η πολιτική του εξευμενισμού, που ακολουθείτο και από την ΕΕ – με βαρύτατες ευθύνες και της Κυπριακής Δημοκρατίας- οδήγησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς τη θρασύτατη Τουρκία και σε μη αναστρέψιμη καταβαράθρωση του Κυπριακού».

«Συναφώς επισημαίνουμε με ικανοποίηση και τη διαπίστωση από μέρους της κυβέρνησης της επιτακτικής ανάγκης για ταχείας ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, κοινή αμυντική πολιτική με την Ελλάδα αλλά και σύναψη ουσιαστικών συμμαχιών με φίλες χώρες όπως η Γαλλία», καταλήγει.

Κλείσιμο οδοφραγμάτων και προώθηση εμπάργκο όπλων έναντι Τουρκίας, προκρίνει το ΕΛΑΜ

Τη θέση του, την οποία έχει εκφράσει και παλαιότερα, για κλείσιμο των οδοφραγμάτων και πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «πρέπει να σημειώσουμε ότι η στάση που κράτησε η Γαλλική Δημοκρατία στην πρόσφατη κρίση αλλά και παλαιότερα όταν η Κύπρος την χρειάστηκε είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού Ελληνισμού».

«Επιβάλλεται πλέον η σύσφιξη των σχέσεων και σε πολιτικό και σε οικονομικό και σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Γαλλία», είπε.

Ο κ. Χρίστου συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την στάση που έχει κρατήσει ως σύνολο μέχρι σήμερα η ΕΕ.

Νομίζουμε, πρόσθεσε, «ότι ήρθε ο καιρός να στείλει ένα ξεκάθαρο και σαφές μήνυμα στην Τουρκία η οποία συνεχώς αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όπως πρόσφατα διαπιστώσαμε όλοι μας και της Ελλάδας».

Θέση του ΕΛΑΜ την οποία έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παλαιότερα Εθνικά Συμβούλια τόσο προφορικά όσο και γραπτώς, είπε ο Πρόεδρος τους ΕΛΑΜ, είναι ότι «θα πρέπει η  Κυπριακή Δημοκρατία να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα τα οποία θα στοχεύουν ακριβώς στο να δημιουργήσουν κόστος στην κατοχική δύναμη».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα «στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην πίεση της ΕΕ για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία».

Θεωρούμε, είπε ο κ Χρίστου, «πως αυτά τα δύο ειδικά μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα και θα πιέσουν τον νεοσουλτάνο της Άγκυρας να αντιληφθεί ότι πρέπει  επιτέλους να αλλάξει γραμμή».

Σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις πληροφορίες αλ Σίσι για τρομοκράτες. Ενημέρωσε Αρχηγό ο ΠτΔ-Σύσκεψη και μέτρα

Σύσκεψη στο Αρχηγείο - Άμεση αντίδραση από τις αρχές ασφαλείας με λήψη επιπλέον μέτρων και «ομπρέλα» προστασίας γύρω από συγκεκριμένα κτίρια ξένων συμφερόντων
gallery

Με χορούς και κρατώντας αποστάσεις τίμησαν το ηρωικό «ΟΧΙ» οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας (video)

Ρίγη συγκίνησης προκαλούν οι μαθητές του Λυκείου Βεργίνας που τίμησαν την 28η Οκτωβρίου...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

MC MEDIA NETWORK

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Lifestyle

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Κάθετα αντίθετη σε μια ευρωπαϊκή Super League η UEFA

Lifestyle

Advertorials