MC MEDIA NETWORK

29 Ιανουαρίου, 2020 Τετάρτη 22:17:18

Όλες οι Ειδήσεις

Εγγραφή στο
Newsletter

Ένα 90ήμερο οδοιπορικό ταξίδι από την Κύπρο στην Κίνα! Η… παύση που «γέννησε» το μεγάλο ταξίδι (pics-video)

Λένε «γράψε το καλό στην πέτρα και το κακό στην άμμο». Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση γράφτηκε στην άμμο. Σβήστηκε από τους ανέμους και τη θάλασσα ωστόσο είχε φτάσει να χαραχτεί καλά μέσα τους. «Φύαμε», αυτή ήταν η λέξη.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Η αρχική σκέψη ήταν ένα ταξίδι προς τα Ιμαλάια. Στην πορεία τα σχέδια λίγο άλλαξαν. Από την Κύπρο θα έφθαναν οδοιπορικώς στη Δυτική Κίνα μέσω Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν. Ένα ταξίδι 90 ημερών. Μία μοναδική εμπειρία για ολόκληρη τους τη ζωή που πλέον είναι αποτυπωμένη σε φωτογραφίες.

Η Έλενα Κωνσταντίνου και ο συνταξιδιώτης της κατάφεραν να κάνουν κάτι που πολύ θα επιθυμούσαν. Η 32χρονη φωτογράφος θέλησε να μοιραστεί με τη Cyprus Times το πώς γεννήθηκε αυτό το μακρινό ταξίδι, πώς το βίωσε αλλά και τι ήταν αυτό που την εντυπωσίασε. Κατάφερε, μάλιστα, να αποτυπώσει τις δυνατές στιγμές που έζησαν σε φωτογραφίες της οποίες θα παρουσιάσει σε έκθεση.

Δύο αγάπες που «έδεσαν»

Η αγάπη της για τη φωτογραφία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Πριν τη σχολή δε μπορώ να πω ότι ασχολούμουν με τη φωτογραφία. Δεν είχαν καν φωτογραφική μηχανή. Το έναυσμα έγινε στα εργαστήρια φωτογραφίας που παρακολουθούσα στη Σχολή. Άρχισα να  μαθαίνω, να πειραματίζομαι τόσο στην αναλογική όσο και στην ψηφιακή φωτογραφία».

Λίγο αργότερα ανέπτυξε ένα έντονο ενδιαφέρον και για τα ταξίδια και έτσι κατάφερε να συνδυάσει αυτά τις δύο νέες της αγάπες με μεγάλη επιτυχία. Σε κάθε της ταξίδι τη συνοδεύει η φωτογραφική της μηχανή ώστε να μπορεί να καταγράφει τους διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσω της οπτικής αφήγησης και στην αναζήτηση μοναδικών στιγμών που μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές συναισθηματικές απαντήσεις.

Πριν περίπου μία δεκαετία ξεκίνησε τις εξορμήσεις σε βουνά με μία βαλίτσα πλάτης. «Αρχικά φωτογράφιζα τοπία από τις κορυφές των βουνών. Μετά ήρθαν και τα ταξίδια που ήταν λίγο πιο εναλλακτικά. Τουρκία, Μαρόκο, Ασία και ούτω καθεξής. Τότε ξεκίνησα να φωτογραφίζω πρόσωπα και κουλτούρες. Μ’ αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους. Πάντα θα μου τραβήξει την προσοχή μία λεπτομέρεια. Βλέπω τον κόσμο. Με τι ασχολείται, που κοιτάζει…».

 Η… παύση που «γέννησε» το μεγάλο ταξίδι

Εύλογα θα διερωτηθεί κανείς, πώς δύο άνθρωποι μπορούν να παρατήσουν τις δουλειές τους για να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι και πώς μπορεί κανείς να ανταποκριθεί οικονομικά σε αυτό. «Για μένα ήταν μία μεταβατική περίοδος. Είχα μόλις επιστρέψει από την Αγγλία, όπου δούλευα για αρκετά χρόνια ως φωτογράφος προϊόντων στο Λονδίνο. Όταν επέστρεψα αναλάμβανα μόνη μου διάφορες δουλειές. Δεν ήταν ότι θα παρατούσα την καριέρα μου. Οπότε εκμεταλλεύτηκα με ένα ωραίο τρόπο την παύση».

Όσο για το οικονομικό κομμάτι, εξήγησε, πως δεν τους στοίχισε τόσο πολύ όσο κάποιος ίσως να νομίζει καθώς δεν έμεναν σε ξενοδοχεία με ανέσεις ενώ μερικές φορές έκαναν και ωτοστόπ. «Στόχος μας ήταν να μένουμε με ντόπιους που μας φιλοξενούσαν μέσω σελίδων δικτύωσης ταξιδιωτών. Στο Ιράν μείναμε όλες τις ημέρες σε διάφορα σπίτια. Ακόμη και ένας κύριος ο οποίος είχε ένα πάρα πολύ ωραίο και καλοφτιαγμένο hostel, χωρίς να έχει καμία ανάγκη, επέμενε να μας φιλοξενήσει δωρεάν. Μας είχε εντοπίσει στις σελίδες δικτύωσης ταξιδιωτών και επειδή είχε κάνει κι αυτός την ίδια διαδρομή με μας, συγκινήθηκε και ήθελε να βοηθήσει. Όποτε δε βρίσκαμε κάποιο σπίτι ή δε βόλευε, γιατί ήταν κουραστικό κάθε μέρα να μένεις σε ξένα σπίτια, μέναμε στους ξενώνες των 10 δολαρίων τη νύκτα. Δε μέναμε σε ξενοδοχείο για να έχουμε τις ανέσεις μας».

Ένα πλάνο που ίσως να άλλαζε και… το Fyame.com

Αν και η απόφαση πάρθηκε αυθόρμητα αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάστηκε να αφιερώσουν χρόνο ώστε να οργανωθούν.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες από την ημέρα που πήραμε την απόφαση φύγαμε. Ωστόσο προηγουμένως έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα πρώτο πλάνο για τα μέρη που θα επισκεπτόμασταν, να βρούμε πληροφορίες για τους προορισμούς μας και γενικά για το τι θα συναντούσαμε. Πάντα θέλαμε να πάμε στα Ιμαλάια. Αν και η αρχική ιδέα ήταν να πάμε στην Ινδία και να έρθουμε Κύπρο, τελικά όλο αυτό άλλαξε στην πορεία. Αποφασίσαμε ότι θα κατευθυνθούμε στα ανατολικά. Έτσι εξασφαλίσαμε βίζες για Πακιστάν, Ιράν και Κίνα. Δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει στην πορεία γιατί αν δεν έχεις βίζα δε μπορείς να πας. Υπήρχε ωστόσο το ενδεχόμενο να μην πηγαίναμε Κίνα και να κατευθυνόμασταν σε Ινδία και Νεπάλ».

Το μόνο σίγουρο ήταν ότι όλο αυτό θα γινόταν οδοιπορικώς χρησιμοποιώντας τρένα, λεωφορεία και κάνοντας ωτοστόπ. Πέραν από τη συλλογή εμπειριών, σκοπός του ταξιδιού, όπως ανέφερε η Έλενα ήταν μέσα από τις φωτογραφίες της να παρακινήσει τον κόσμο να ταξιδέψει σε αυτές τις περιοχές.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από τη λέξη «φύαμε» που γράφτηκε εκείνη την ημέρα στην άμμο, δημιούργησαν μία σελίδα στο facebook που ονομάζεται «Fyame.com» στην οποία αναρτούσαν φωτογραφίες και βίντεο από τους τόπους που επισκέπτονταν.

Κατέρριψε τις άσχημες φήμες αλλά… ανακάλυψε τον φόβο του κάθε λαού για τον γείτονά του

Στο μυαλό πολλών δυτικών επικρατεί η άποψη ότι στις περιοχές της Ανατολής η ασφάλεια είναι περιορισμένη. Την ίδια γνώμη φαίνεται ότι είχε και ο περίγυρος τους, που όταν έμαθε για το ταξίδι, αντέδρασε.

Δεν ήταν όμως οι μοναδικοί… «Όταν αποφασίσαμε ότι θα ξεκινούσαμε το ταξίδι μας από την Τουρκία οι δικοί μας μας είπαν, «προσέχετε και αυτή την περίοδο έχουν πόλεμο με τη Συρία. Μην περάσετε απ’ εκεί». Όταν πήγαμε στην Τουρκία και τους είπαμε ότι θα πάμε στο Ιράν, εκεί μας είπαν «Καλύτερα να το αποφύγετε γιατί γίνονται φασαρίες». Όταν είπαμε στους Ιρανούς ότι θα πάμε στο Νότιο Ιράν, μας συμβούλευσαν να μην πάμε γιατί υπάρχουν τρομοκράτες. Όταν μετά είπαμε σε αυτούς πως θα πάμε Πακιστάν μας απέτρεψαν καθώς πιστεύουν ότι είναι ιδιόρρυθμος λαός. Ο ένας φοβάται τον άλλο. Καταλάβαμε ότι όλοι φοβούνται τον γείτονα τους. Πάντως σε καμία περίπτωση δε βιώσαμε τους φόβους τους».

Η εναλλαγή που τη «μάγεψε»

Η πιο ιδιαίτερη εμπειρία που κέρδισε, όπως αναφέρει, ήταν η δυνατότητα να βιώσει σταδιακά τις εναλλαγές του χώρου, του κλίματος και της κουλτούρας.

«Το περιβάλλον, τα πρόσωπα, οι ενδυμασίες, οι συνήθειες και οι γλώσσες άλλαζαν βαθμιαία από τη στιγμή που αναχώρησα από τη Λεμεσό. Είναι κάτι που δε θα βιώσει κάποιος, αν απλά μεταβεί με έναν αεροπλάνο στην Κίνα ή στο Πακιστάν είτε οπουδήποτε αλλού. Δε θα έχει αυτή την εμπειρία του συνόλου».

Η πενθήμερη συνοδεία από ένοπλους αστυνομικούς

Κάθε κουλτούρα που συναντούσαν ήταν μοναδική και ιδιαίτερη. Κάθε μέρα «απορροφούσαν» εικόνες αλλιώτικες από αυτές που είχαν συνηθίσει ενώ βίωναν καταστάσεις που δε θα ξεχάσουν ποτέ.

«Δύσκολα θα διαγραφούν από το μυαλό μου, οι πέντε ημέρες που ζήσαμε σε περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Σε κάθε μας κίνηση συνοδευόμασταν από ένοπλους αστυνομικούς. Ο λόγος ήταν επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή δεν επιτρέπεται στους τουρίστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πρέπει να έχεις σχετική άδεια για να μετακινείσαι μόνος σου. Βασικά επειδή στα σύνορα με το Αφγανιστάν έχουν συμβεί παλαιότερα αιματηρά περιστατικά, δίνουν έμφαση στο να είναι ασφαλή ο τουρίστας. Θέλουν πολύ να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα τους. Δεν ήταν ότι συνέβη κάτι το ιδιαίτερο απλά δεν είχαμε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο».

Πριν το ταξίδι έψαξαν για τη συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο δε βρήκαν πολλές πληροφορίες καθώς είναι μία νεκρή από τον τουρισμό περιοχή. «Το πέρασμα αυτό ήταν κάτι που σκεφτόμουνα από πριν και με άγχωνε αλλά τελικά το θυμάμαι ως μία ωραία ξεχωριστή εμπειρία. Κοιμηθήκαμε δύο νύκτες σε αστυνομικό σταθμό. Το μόνο που έχω να θυμάμαι πλέον είναι αστείες στιγμές. Δε φοβήθηκα, απλά κάποιες στιγμές ένιωθα άβολα γιατί ήταν όλοι άντρες. Ειδικά στο Πακιστάν που έξω κυκλοφορούν κυρίως άντρες και οι γυναίκες είναι μέσα στο σπίτι. Μπορώ να σου πω ότι ένιωθα και πιο ασφαλής σε σχέση με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο δε θα έκανα ποτέ μόνη μου αυτό το ταξίδι».

Πιο… «κοντινή» κουλτούρα το Ιράν

Με μεγάλη διαφορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένιωσε ότι το Ιράν πλησιάζει περισσότερο στη δυτική κουλτούρα και σε αυτά που έχει συνηθίσει.

«Το Ιράν μπορεί να περιγράφεται ως θρησκευτικό καθεστώς ωστόσο οι πολίτες δεν είναι θρησκόληπτοι. Είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, μορφωμένοι και σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις πολύωρες και ουσιαστικές συζητήσεις με τα νεαρά κυρίως πρόσωπα. Η επικοινωνία με τα άτομα αυτής της κουλτούρας ήταν άριστη».

Ζήσε και εσύ το ταξίδι μέσα… από τις φωτογραφίες

Αισθανόμενη την ανάγκη να μοιραστεί τις εμπειρίες της με τον υπόλοιπο κόσμο η Έλενα Κωνσταντίνου παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Wild East», ένα μακρινό ταξίδι από την Κύπρο στην Κίνα.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες που παρουσιάζω είναι ανθρωποκεντρικές, αφού πολλές φορές επέλεξα να ξοδέψω περισσότερο χρόνο μαζί με τα πρόσωπα που είχα γνωρίσει, προσπαθώντας να ακολουθήσω τους ρυθμούς τους, παραλείποντας έτσι περιβόητα μνημεία της λίστας. Μέσα από την παρατήρηση της καθημερινότητας πήρα στοιχεία που με ταύτισαν παρά με διαχώρισαν από τον κόσμο που συνάντησα».

Πήγε σε τόπους που δεν προωθούνται από τα τουριστικά πρακτορεία παρόλα αυτά όχι απλά δεν το μετάνιωσε αλλά ενθουσιάστηκε.

«Η αντιμετώπιση του κόσμου είναι πολύ διαφορετική και πιο ουσιαστική. Δε σε προσεγγίζουν γιατί είσαι ένας τουρίστας με λεφτά που θα μπορούσαν να σε εκμεταλλευτούν. Είσαι πολύ σημαντικός γι’ αυτούς. Είσαι ένας από τους λίγους και σε προσέχουν. Το να πάω κάπου που δεν έχει πολύ τουρισμό, μπορεί μεν να με δυσκόλεψε γιατί δεν έβρισκα πολλές πληροφορίες αλλά γνώρισα ξεχωριστούς και όμορφους λαούς και τόπους. Θα ήθελα να ξανά πάω προς το Πακιστάν και την κεντρική Ασία για να συνεχίσω προς Τατζικιστάν, Κιργιστάν και γενικά εκείνες τις περιοχές».

Περίπου 12.000 χλμ. τα οποία καλύφθηκαν οδικώς με περισσότερες από 50 στάσεις στην πορεία. Από την Κύπρο έφθασαν στη Δυτική Κίνα μέσω Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν.  Ένα μακρινό ταξίδι 90 ημερών το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει στην έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Wild East», που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, στη Λεμεσό. «Εικόνες που σε ταξιδεύουν μέσα από το κακοτράχαλο τοπίο, στην απεραντοσύνη της Ασίας, μέσα στη φυσικότητα της καθημερινότητας, μέσα από ένα βλέμμα, ένα γνήσιο χαμόγελο, που γράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Εικόνες που παρουσιάζουν μια άλλη όψη της ‘’Άγριας Ανατολής’’».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 19:00, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00, Σάββατο 10:00 – 14:00

Λένε «γράψε το καλό στην πέτρα και το κακό στην άμμο». Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση γράφτηκε στην άμμο. Σβήστηκε από τους ανέμους και τη θάλασσα ωστόσο είχε φτάσει να χαραχτεί καλά μέσα τους. «Φύαμε», αυτή ήταν η λέξη.

Της Γεωργίας Μιχαήλ

Η αρχική σκέψη ήταν ένα ταξίδι προς τα Ιμαλάια. Στην πορεία τα σχέδια λίγο άλλαξαν. Από την Κύπρο θα έφθαναν οδοιπορικώς στη Δυτική Κίνα μέσω Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν. Ένα ταξίδι 90 ημερών. Μία μοναδική εμπειρία για ολόκληρη τους τη ζωή που πλέον είναι αποτυπωμένη σε φωτογραφίες.

Η Έλενα Κωνσταντίνου και ο συνταξιδιώτης της κατάφεραν να κάνουν κάτι που πολύ θα επιθυμούσαν. Η 32χρονη φωτογράφος θέλησε να μοιραστεί με τη Cyprus Times το πώς γεννήθηκε αυτό το μακρινό ταξίδι, πώς το βίωσε αλλά και τι ήταν αυτό που την εντυπωσίασε. Κατάφερε, μάλιστα, να αποτυπώσει τις δυνατές στιγμές που έζησαν σε φωτογραφίες της οποίες θα παρουσιάσει σε έκθεση.

Δύο αγάπες που «έδεσαν»

Η αγάπη της για τη φωτογραφία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Πριν τη σχολή δε μπορώ να πω ότι ασχολούμουν με τη φωτογραφία. Δεν είχαν καν φωτογραφική μηχανή. Το έναυσμα έγινε στα εργαστήρια φωτογραφίας που παρακολουθούσα στη Σχολή. Άρχισα να  μαθαίνω, να πειραματίζομαι τόσο στην αναλογική όσο και στην ψηφιακή φωτογραφία».

Λίγο αργότερα ανέπτυξε ένα έντονο ενδιαφέρον και για τα ταξίδια και έτσι κατάφερε να συνδυάσει αυτά τις δύο νέες της αγάπες με μεγάλη επιτυχία. Σε κάθε της ταξίδι τη συνοδεύει η φωτογραφική της μηχανή ώστε να μπορεί να καταγράφει τους διαφορετικούς πολιτισμούς, μέσω της οπτικής αφήγησης και στην αναζήτηση μοναδικών στιγμών που μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές συναισθηματικές απαντήσεις.

Πριν περίπου μία δεκαετία ξεκίνησε τις εξορμήσεις σε βουνά με μία βαλίτσα πλάτης. «Αρχικά φωτογράφιζα τοπία από τις κορυφές των βουνών. Μετά ήρθαν και τα ταξίδια που ήταν λίγο πιο εναλλακτικά. Τουρκία, Μαρόκο, Ασία και ούτω καθεξής. Τότε ξεκίνησα να φωτογραφίζω πρόσωπα και κουλτούρες. Μ’ αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους. Πάντα θα μου τραβήξει την προσοχή μία λεπτομέρεια. Βλέπω τον κόσμο. Με τι ασχολείται, που κοιτάζει…».

 Η… παύση που «γέννησε» το μεγάλο ταξίδι

Εύλογα θα διερωτηθεί κανείς, πώς δύο άνθρωποι μπορούν να παρατήσουν τις δουλειές τους για να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι και πώς μπορεί κανείς να ανταποκριθεί οικονομικά σε αυτό. «Για μένα ήταν μία μεταβατική περίοδος. Είχα μόλις επιστρέψει από την Αγγλία, όπου δούλευα για αρκετά χρόνια ως φωτογράφος προϊόντων στο Λονδίνο. Όταν επέστρεψα αναλάμβανα μόνη μου διάφορες δουλειές. Δεν ήταν ότι θα παρατούσα την καριέρα μου. Οπότε εκμεταλλεύτηκα με ένα ωραίο τρόπο την παύση».

Όσο για το οικονομικό κομμάτι, εξήγησε, πως δεν τους στοίχισε τόσο πολύ όσο κάποιος ίσως να νομίζει καθώς δεν έμεναν σε ξενοδοχεία με ανέσεις ενώ μερικές φορές έκαναν και ωτοστόπ. «Στόχος μας ήταν να μένουμε με ντόπιους που μας φιλοξενούσαν μέσω σελίδων δικτύωσης ταξιδιωτών. Στο Ιράν μείναμε όλες τις ημέρες σε διάφορα σπίτια. Ακόμη και ένας κύριος ο οποίος είχε ένα πάρα πολύ ωραίο και καλοφτιαγμένο hostel, χωρίς να έχει καμία ανάγκη, επέμενε να μας φιλοξενήσει δωρεάν. Μας είχε εντοπίσει στις σελίδες δικτύωσης ταξιδιωτών και επειδή είχε κάνει κι αυτός την ίδια διαδρομή με μας, συγκινήθηκε και ήθελε να βοηθήσει. Όποτε δε βρίσκαμε κάποιο σπίτι ή δε βόλευε, γιατί ήταν κουραστικό κάθε μέρα να μένεις σε ξένα σπίτια, μέναμε στους ξενώνες των 10 δολαρίων τη νύκτα. Δε μέναμε σε ξενοδοχείο για να έχουμε τις ανέσεις μας».

Ένα πλάνο που ίσως να άλλαζε και… το Fyame.com

Αν και η απόφαση πάρθηκε αυθόρμητα αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάστηκε να αφιερώσουν χρόνο ώστε να οργανωθούν.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες από την ημέρα που πήραμε την απόφαση φύγαμε. Ωστόσο προηγουμένως έπρεπε να καταλήξουμε σε ένα πρώτο πλάνο για τα μέρη που θα επισκεπτόμασταν, να βρούμε πληροφορίες για τους προορισμούς μας και γενικά για το τι θα συναντούσαμε. Πάντα θέλαμε να πάμε στα Ιμαλάια. Αν και η αρχική ιδέα ήταν να πάμε στην Ινδία και να έρθουμε Κύπρο, τελικά όλο αυτό άλλαξε στην πορεία. Αποφασίσαμε ότι θα κατευθυνθούμε στα ανατολικά. Έτσι εξασφαλίσαμε βίζες για Πακιστάν, Ιράν και Κίνα. Δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει στην πορεία γιατί αν δεν έχεις βίζα δε μπορείς να πας. Υπήρχε ωστόσο το ενδεχόμενο να μην πηγαίναμε Κίνα και να κατευθυνόμασταν σε Ινδία και Νεπάλ».

Το μόνο σίγουρο ήταν ότι όλο αυτό θα γινόταν οδοιπορικώς χρησιμοποιώντας τρένα, λεωφορεία και κάνοντας ωτοστόπ. Πέραν από τη συλλογή εμπειριών, σκοπός του ταξιδιού, όπως ανέφερε η Έλενα ήταν μέσα από τις φωτογραφίες της να παρακινήσει τον κόσμο να ταξιδέψει σε αυτές τις περιοχές.

Εμπνευσμένοι λοιπόν από τη λέξη «φύαμε» που γράφτηκε εκείνη την ημέρα στην άμμο, δημιούργησαν μία σελίδα στο facebook που ονομάζεται «Fyame.com» στην οποία αναρτούσαν φωτογραφίες και βίντεο από τους τόπους που επισκέπτονταν.

Κατέρριψε τις άσχημες φήμες αλλά… ανακάλυψε τον φόβο του κάθε λαού για τον γείτονά του

Στο μυαλό πολλών δυτικών επικρατεί η άποψη ότι στις περιοχές της Ανατολής η ασφάλεια είναι περιορισμένη. Την ίδια γνώμη φαίνεται ότι είχε και ο περίγυρος τους, που όταν έμαθε για το ταξίδι, αντέδρασε.

Δεν ήταν όμως οι μοναδικοί… «Όταν αποφασίσαμε ότι θα ξεκινούσαμε το ταξίδι μας από την Τουρκία οι δικοί μας μας είπαν, «προσέχετε και αυτή την περίοδο έχουν πόλεμο με τη Συρία. Μην περάσετε απ’ εκεί». Όταν πήγαμε στην Τουρκία και τους είπαμε ότι θα πάμε στο Ιράν, εκεί μας είπαν «Καλύτερα να το αποφύγετε γιατί γίνονται φασαρίες». Όταν είπαμε στους Ιρανούς ότι θα πάμε στο Νότιο Ιράν, μας συμβούλευσαν να μην πάμε γιατί υπάρχουν τρομοκράτες. Όταν μετά είπαμε σε αυτούς πως θα πάμε Πακιστάν μας απέτρεψαν καθώς πιστεύουν ότι είναι ιδιόρρυθμος λαός. Ο ένας φοβάται τον άλλο. Καταλάβαμε ότι όλοι φοβούνται τον γείτονα τους. Πάντως σε καμία περίπτωση δε βιώσαμε τους φόβους τους».

Η εναλλαγή που τη «μάγεψε»

Η πιο ιδιαίτερη εμπειρία που κέρδισε, όπως αναφέρει, ήταν η δυνατότητα να βιώσει σταδιακά τις εναλλαγές του χώρου, του κλίματος και της κουλτούρας.

«Το περιβάλλον, τα πρόσωπα, οι ενδυμασίες, οι συνήθειες και οι γλώσσες άλλαζαν βαθμιαία από τη στιγμή που αναχώρησα από τη Λεμεσό. Είναι κάτι που δε θα βιώσει κάποιος, αν απλά μεταβεί με έναν αεροπλάνο στην Κίνα ή στο Πακιστάν είτε οπουδήποτε αλλού. Δε θα έχει αυτή την εμπειρία του συνόλου».

Η πενθήμερη συνοδεία από ένοπλους αστυνομικούς

Κάθε κουλτούρα που συναντούσαν ήταν μοναδική και ιδιαίτερη. Κάθε μέρα «απορροφούσαν» εικόνες αλλιώτικες από αυτές που είχαν συνηθίσει ενώ βίωναν καταστάσεις που δε θα ξεχάσουν ποτέ.

«Δύσκολα θα διαγραφούν από το μυαλό μου, οι πέντε ημέρες που ζήσαμε σε περιοχή στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Σε κάθε μας κίνηση συνοδευόμασταν από ένοπλους αστυνομικούς. Ο λόγος ήταν επειδή στη συγκεκριμένη περιοχή δεν επιτρέπεται στους τουρίστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πρέπει να έχεις σχετική άδεια για να μετακινείσαι μόνος σου. Βασικά επειδή στα σύνορα με το Αφγανιστάν έχουν συμβεί παλαιότερα αιματηρά περιστατικά, δίνουν έμφαση στο να είναι ασφαλή ο τουρίστας. Θέλουν πολύ να αναπτυχθεί ο τουρισμός στη χώρα τους. Δεν ήταν ότι συνέβη κάτι το ιδιαίτερο απλά δεν είχαμε συνηθίσει σε κάτι τέτοιο».

Πριν το ταξίδι έψαξαν για τη συγκεκριμένη περιοχή ωστόσο δε βρήκαν πολλές πληροφορίες καθώς είναι μία νεκρή από τον τουρισμό περιοχή. «Το πέρασμα αυτό ήταν κάτι που σκεφτόμουνα από πριν και με άγχωνε αλλά τελικά το θυμάμαι ως μία ωραία ξεχωριστή εμπειρία. Κοιμηθήκαμε δύο νύκτες σε αστυνομικό σταθμό. Το μόνο που έχω να θυμάμαι πλέον είναι αστείες στιγμές. Δε φοβήθηκα, απλά κάποιες στιγμές ένιωθα άβολα γιατί ήταν όλοι άντρες. Ειδικά στο Πακιστάν που έξω κυκλοφορούν κυρίως άντρες και οι γυναίκες είναι μέσα στο σπίτι. Μπορώ να σου πω ότι ένιωθα και πιο ασφαλής σε σχέση με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο δε θα έκανα ποτέ μόνη μου αυτό το ταξίδι».

Πιο… «κοντινή» κουλτούρα το Ιράν

Με μεγάλη διαφορά, όπως είπε χαρακτηριστικά, ένιωσε ότι το Ιράν πλησιάζει περισσότερο στη δυτική κουλτούρα και σε αυτά που έχει συνηθίσει.

«Το Ιράν μπορεί να περιγράφεται ως θρησκευτικό καθεστώς ωστόσο οι πολίτες δεν είναι θρησκόληπτοι. Είναι πιο ανοιχτόμυαλοι, μορφωμένοι και σου δίνεται η δυνατότητα να κάνεις πολύωρες και ουσιαστικές συζητήσεις με τα νεαρά κυρίως πρόσωπα. Η επικοινωνία με τα άτομα αυτής της κουλτούρας ήταν άριστη».

Ζήσε και εσύ το ταξίδι μέσα… από τις φωτογραφίες

Αισθανόμενη την ανάγκη να μοιραστεί τις εμπειρίες της με τον υπόλοιπο κόσμο η Έλενα Κωνσταντίνου παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Wild East», ένα μακρινό ταξίδι από την Κύπρο στην Κίνα.

«Οι περισσότερες φωτογραφίες που παρουσιάζω είναι ανθρωποκεντρικές, αφού πολλές φορές επέλεξα να ξοδέψω περισσότερο χρόνο μαζί με τα πρόσωπα που είχα γνωρίσει, προσπαθώντας να ακολουθήσω τους ρυθμούς τους, παραλείποντας έτσι περιβόητα μνημεία της λίστας. Μέσα από την παρατήρηση της καθημερινότητας πήρα στοιχεία που με ταύτισαν παρά με διαχώρισαν από τον κόσμο που συνάντησα».

Πήγε σε τόπους που δεν προωθούνται από τα τουριστικά πρακτορεία παρόλα αυτά όχι απλά δεν το μετάνιωσε αλλά ενθουσιάστηκε.

«Η αντιμετώπιση του κόσμου είναι πολύ διαφορετική και πιο ουσιαστική. Δε σε προσεγγίζουν γιατί είσαι ένας τουρίστας με λεφτά που θα μπορούσαν να σε εκμεταλλευτούν. Είσαι πολύ σημαντικός γι’ αυτούς. Είσαι ένας από τους λίγους και σε προσέχουν. Το να πάω κάπου που δεν έχει πολύ τουρισμό, μπορεί μεν να με δυσκόλεψε γιατί δεν έβρισκα πολλές πληροφορίες αλλά γνώρισα ξεχωριστούς και όμορφους λαούς και τόπους. Θα ήθελα να ξανά πάω προς το Πακιστάν και την κεντρική Ασία για να συνεχίσω προς Τατζικιστάν, Κιργιστάν και γενικά εκείνες τις περιοχές».

Περίπου 12.000 χλμ. τα οποία καλύφθηκαν οδικώς με περισσότερες από 50 στάσεις στην πορεία. Από την Κύπρο έφθασαν στη Δυτική Κίνα μέσω Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν.  Ένα μακρινό ταξίδι 90 ημερών το οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει στην έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Wild East», που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, στη Λεμεσό. «Εικόνες που σε ταξιδεύουν μέσα από το κακοτράχαλο τοπίο, στην απεραντοσύνη της Ασίας, μέσα στη φυσικότητα της καθημερινότητας, μέσα από ένα βλέμμα, ένα γνήσιο χαμόγελο, που γράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Εικόνες που παρουσιάζουν μια άλλη όψη της ‘’Άγριας Ανατολής’’».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 19:00, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 15:00 – 19:00, Σάββατο 10:00 – 14:00

Top Stories

Ένοχος και ο τελευταίος κατηγορούμενος για 2 ανθρωποκτονίες… Δεν έπεισε κανέναν ο Χατζηξενοφώντος

Κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο για δύο ανθρωποκτονίες... Προκλήθηκε αναστάτωση στο Δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης

Διαβάστε Επίσης

Ένοχος και ο τελευταίος κατηγορούμενος για 2 ανθρωποκτονίες… Δεν έπεισε κανέναν ο Χατζηξενοφώντος

Κρίθηκε ένοχος από το Κακουργιοδικείο για δύο ανθρωποκτονίες... Προκλήθηκε αναστάτωση στο Δικαστήριο στο άκουσμα της απόφασης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Βαρθολομαίος–Χρυσόστομος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ευχές για ταχεία ανάρρωση

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία

Πρόκειται για τουρίστα που είχε φτάσει στη Φινλανδία από την Ουχάν

Τραμπ για Μπόλτον: «Αν τον άκουγα θα είχε ξεσπάσει ο έκτος παγκόσμιος πόλεμος»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον πρώην σύμβουλό του για αλλεπάλληλα «λάθη κρίσης»

Στο «σφυρί» Ferrari του Σουμάχερ

Φιγουράρει στον κατάλογο της μεγαλύτερης αγοράς συλλεκτικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη

ΒΙΝΤΕΟ: Η απίστευτη φάρσα της Τζένιφερ Άνιστον σε θαυμαστές της σειράς «Τα Φιλαράκια»

Βίντεο όπου η Τζένιφερ Άνιστον κάνει φάρσα σε φανατικούς θαυμαστές της σειράς «Τα Φιλαράκια» έγινε εν ριπή οφθαλμού viral. Η ηθοποιός, με το μοναδικό της...

MC MEDIA NETWORK

Η διαιτησία του Τιμόθεου στο ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας

Έντονα παράπονα από πλευράς ΑΠΟΕΛ για τη διαιτησία του Τιμόθεου Χριστοφή στο παιγνίδι του ΓΣΠ μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Συγκεκριμένα, στο 7΄ του αγώνα...

MC MEDIA NETWORK

Η διαιτησία του Τιμόθεου στο ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας

Έντονα παράπονα από πλευράς ΑΠΟΕΛ για τη διαιτησία του Τιμόθεου Χριστοφή στο παιγνίδι του ΓΣΠ μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Συγκεκριμένα, στο 7΄ του αγώνα...

Lifestyle

Κοροναϊός: Επιβεβαιώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία

Πρόκειται για τουρίστα που είχε φτάσει στη Φινλανδία από την Ουχάν

Lifestyle

Τραμπ για Μπόλτον: «Αν τον άκουγα θα είχε ξεσπάσει ο έκτος παγκόσμιος πόλεμος»!

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τον πρώην σύμβουλό του για αλλεπάλληλα «λάθη κρίσης»

Συναγερμός στη Γερμανία από Κοροναϊο. Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στη Γερμανία

Η διαιτησία του Τιμόθεου στο ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας

Έντονα παράπονα από πλευράς ΑΠΟΕΛ για τη διαιτησία του Τιμόθεου Χριστοφή στο παιγνίδι του ΓΣΠ μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Συγκεκριμένα, στο 7΄ του αγώνα...

Η διαιτησία του Τιμόθεου στο ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνας

Έντονα παράπονα από πλευράς ΑΠΟΕΛ για τη διαιτησία του Τιμόθεου Χριστοφή στο παιγνίδι του ΓΣΠ μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα. Συγκεκριμένα, στο 7΄ του αγώνα...

Advertorials