MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Ελλάδα 

Advertisement

Sponsored by exness

Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ και οι πολιτικές προεκτάσεις στην Ελλάδα  – Κρίνονται τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Advertisement

Διεξάγεται σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, με το οποίο οι πολίτες της καλούνται να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας και υιοθέτηση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Το ερώτημα επί του οποίου καλούνται να ψηφίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».

Ο πολιτικός κόσμος της χώρας εμφανίζεται διχασμένος, καθώς από τη μια υπέρ του «ΝΑΙ» τάσσεται ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό κόμμα BDI, ενώ από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ καλούν τους πολίτες να καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στην ψηφοφορία, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα η προσέλευση θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες μέρες, το «ΝΑΙ» αναμένεται να επικρατήσει, ωστόσο καθαρή εικόνα για το αποτέλεσμα θα υπάρχει γύρω στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Κρίνονται τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, πάντως, είναι πιθανόν να κρίνει και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που οι πολίτες της πΓΔΜ αποδεχθούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τα επόμενα βήματα προβλέπουν τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα, και αμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δηλώνουν ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην φτάσει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ότι είναι αποφασισμένος να περάσει από την ελληνική Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ήδη, μάλιστα, έχουν γίνει οι απαραίτητες διεργασίες και φαίνεται ότι η κυβέρνηση διαθέτει και χωρίς τους ΑΝΕΛΛ την απαραίτητη πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας. Τέσσερις από τους έξι βουλευτές του Ποταμιού έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κύρωσης, ενώ και ανεξάρτητοι βουλευτές αντιμετωπίζουν θετικά αυτή την προοπτική.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, σε ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛΛ από την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία φαίνεται δύσκολο να μπορεί να εξασφαλιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Ως εκ τούτου, είναι ιδιαιτέρως πιθανό η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να είναι η τελευταία πράξη της παρούσας κυβέρνησης και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως τον Μάιο του 2019, παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Τέλος, σημειώνεται ότι από το Δεκέμβριο και μετά η Νέα Δημοκρατία έχει εκ νέου το συνταγματικό δικαίωμα της υποβολής πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει το συγκεκριμένο σενάριο σε μια ύστατη προσπάθεια να μην φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network