Σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ – Διαψεύδει η Αθήνα – Ποιος είναι ο άνδρας που συνελήφθη
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Για σύλληψη «Έλληνα κατασκόπου» κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ΜΙΤ). Σύμφωνα με ό, τι έχει γίνει γνωστό ο άνδρας ονομάζεται Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα και είναι Έλληνας υπήκοος.
Πηγές των τουρκικών μέσων υποστηρίζουν ότι η ΜΙΤ αποκάλυψε ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένα πρόσωπο ως κατάσκοπο για την Τουρκία. Ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές ότι το πρόσωπο αυτό συμπεριφερόταν σαν επιχειρηματίας στα ταξίδια του στην Τουρκία και επιδίδονταν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες με πρόσχημα το εμπόριο.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο ίδιος συγκέντρωνε πληροφορίες για τον τουρκικό στρατό στα σύνορα και τις μετέφερε στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Έκανε επίσης έρευνες μετά από εντολή της ΕΥΠ – σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς – για τους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία καθώς και τους επιχειρηματίες γκιουλενιστές και μέλη του PYD (Κούρδοι της Συρίας) που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Ελληνικές πηγές αναφέρουν στο ΚΥΠΕ ότι ερευνούν το θέμα, το οποίο αναδείχτηκε ψηλά σε ιστοσελίδες των τουρκικών εφημερίδων, ενώ τονίζουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο συλληφθείς με αραβικό όνομα έχει ελληνική υποκοότητα.
Türkiye captures Greek spy, say security sources https://t.co/Uwu3JXc2hW pic.twitter.com/NkK3JPk4NV
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) June 25, 2022
Διαψεύδει η Αθήνα
Δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που κατηγορείται ο συλληφθείς, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ελληνικές διπλωματικές πηγές, αναφέροντας ότι είχε απαχθεί στο Γκαζιαντέπ από ενόπλους στις 19 Μαΐου και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα προέβη σε οκτώ διαβήματα στο τουρκικό ΥΠΕΞ από τότε.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι ο ελληνικής υπηκοότητας συλληφθείς δεν έχει καμία σχέση με κατασκοπεία και πως είχε απαχθεί στις 19 Μαΐου στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας όπου είχε πάει για εμπορία χαλιών. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα έχει προβεί από τότε σε οκτώ διαβήματα στο τουρκικό ΥΠΕΞ και σε άλλα 20 τουλάχιστον διαβήματα σε αστυνομικές αρχές στην Τουρκία, ενώ το θέμα μεταφέρθηκε και στην ΕΕ.