MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Στα άκρα οι σχέσεις Αθήνας – ΔΝΤ… Στον αέρα η αξιολόγηση

Advertisement

Sponsored by exness

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ – Ο Τόμσεν ζητά νέα επώδυνα μέτρα – Τι απαντά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -Η σκληρή γλώσσα του Σουρνάρα

 Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μια μέρα μετά την συζήτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου για την Ελλάδα καθώς ο Πολ Τόμσεν επανέρχεται, επιμένοντας στην σκληρή γραμμή και ζητώντας επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη πλευρά η ελληνική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο την διαπραγμάτευση, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πλέον πως θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς την “βούλα” του ΔΝΤ.Τόμσεν: Νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις

Advertisement

Παρουσιάζοντας την έκθεση του Ταμείου  για την ελληνική οικονομία, ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε σε τηλεδιάσκεψη ότι αυτή δεν σχετίζεται με την τρέχουσα αξιολόγηση και επανέλαβε ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα σε μια εύρωστη ανάπτυξη και να διαμορφωθεί ένα κλίμα φιλικό στην ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσει τις συντάξεις και το αφορολόγητο όριο σε μισθωτούς και συνταξιούχους .

Αναφερόμενος στις διαφωνίες που προέκυψαν στο ΔΣ του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν υποβάθμισε τις σχετικές πληροφορίες κάνοντας λόγο για φημολογίες και σχολίασε ότι η διαφωνίες είναι συνήθεις και όχι σπάνιες.

Σε ό,τι αφορά στις προϋποθέσεις βιωσιμότητας του χρέους, ο κ. Τομσεν υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ρεαλιστικό να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και τούτο διότι, όπως υποστήριξε, η επίτευξη του στόχου αυτού δεν στηρίζεται σε διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συμπίεση των κρατικών δαπανών, επιφέροντας αντι-αναπτυξιακές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι όσο το χρέος της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο είναι πιθανός ο κίνδυνος να προκύψει μία νέα κρίση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, τούτο δεν είναι κάτι που αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά να υιοθετήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα της επιτρέψουν να επιτύχει μία πιο δίκαιη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Ωστόσο ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις αυτές (συντάξεις, αφορολόγητο, άνοιγμα αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού), όπως υποστήριξε η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά αν δεν προχωρήσει μία γενναία ρύθμιση χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο – βιώσιμό.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Τόμσεν αν και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις για να κλείσει την ψαλίδα με τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης είπε πως “το Ταμείο δεν κάνει προβολές σχετικές με Grexit”.

Επικριτική επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Με μια γραπτή και ιδιαίτερα επικριτική επιστολή οκτώ παραγράφων, η οποία διαβάστηκε στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλειδης Τσακαλώτος απάντησε στις δυσοίωνες προβλέψεις του Ταμείου και στις απόψεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών αμφισβητεί τις αναφορές του Ταμείου περί χαμηλών μεταρρυθμιστικών επιδόσεων, υπενθυμίζοντας ότι μόνο τους τελευταίους μήνες ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία, στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών κι ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται το ότι η ομάδα της Ν. Βελκουλέσκου δεν έλαβε τίποτα από αυτά υπόψιν της, ούτε καν στην Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται και στην επιμονή του ΔΝΤ να μη λαμβάνει υπόψιν την υπεραπόδοση του 2016 και να εμμένει σε προβλέψεις για πλεονάσματα 1,5%, κάτι που όχι μόνο έρχεται σε σοβαρή αντίθεση με τις αντίστοιχες προβλέψεις των Ευρωπαίων αλλά και προκαλεί στρεβλώσεις σε βάθος χρόνου.

Στις απόψεις του ΔΝΤ για  μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι το Ταμείο στους υπολογισμούς για το αφορολόγητο μπλέκει με τα στοιχεία της Φορολογικής Διοίκησης τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στα άτομα που ζουν κάτω από την ίδια στέγη, αγνοώντας ότι μόνο τα ζευγάρια μπορούν να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση, ενώ από την άλλη στους υπολογισμούς για το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών δεν λαμβάνει υπόψιν ότι στο ίδιο “καλάθι” μπαίνει και η προβλεπόμενη κρατική επιχορήγηση και η δαπάνη του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους, κάτι που δεν συμβαίνει με άλλες χώρες, με τις οποίες επιχειρείται η σύγκριση.

Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα από Γιάννη Στουρνάρα

Στην δική του επιστολή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αμφισβητεί ευθέως τις προβλέψεις του Ταμείου για το ΑΕΠ, ειδικά από τη στιγμή που επηρεάζουν τη δυναμική του Χρέους. Ο κ. Στουρνάρας δεν κρύβει την έκπληξη του για την επιμονή του ΔΝΤ να προβλέπει το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, για την οποία θα πρέπει να κρατηθεί ένα “μαξιλάρι” 10 δισ ευρώ, χωρίς να εξηγεί το πώς και το γιατί και μάλιστα με φόντο τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ και του SSM που δείχνουν ότι ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας βρίσκεται στο 18%.

Ο πρόεδρος της ΤτΕ ασκεί σκληρή κριτική στο ΔΝΤ και για τους χειρισμούς του στη διάρκεια του 2ου Μνημονίου, με αφορμή τη σχετική απολογιστική έκθεση του Ταμείου, επισημάινοντας τα εξής:

1. Το Ταμείο επέμενε σε περισσότερα και όλο περισσότερα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα- δηλαδή σε μεγαλύτερη λιτότητα- αγνοώντας ακόμα και τους δικούς του υπολογισμούς για τους πολλαπλασιαστές (δηλαδή για την επίπτωση στο ΑΕΠ) και υποεκτιμώντας επίμονα τις επιδόσεις ως προς τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος

2. Το Ταμείο ευθυνόταν για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης του 2013, καθώς ζητούσε αδικαιολόγητα περισσότερα μέτρα, παρά το ότι ήταν εμφανές ότι οι εξελίξεις οδηγούσαν σε ένα υπερπλεόνασμα

3. Το Ταμείο επέμενε στην ανάγκη πρόσθετης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αγνοώντας τις απόψεις της ΕΚΤ και της ΤτΕ, υπερεκτιμώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες και υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία

4. Το Ταμείο επίμονα υποεκτιμούσε τις μεταρρυθμιστικές επιδόσεις, αγνοώντας μεταξύ άλλων και τις σχετικές αναφορές του ΟΟΣΑ

“Επιπλέον, οι επανειλημμένες αναφορές ότι οι αρχές προτίμησαν μια εξαρχής-εμπροστοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι σωστές (στην πραγματικότητα είναι παραπλανητικές). Το ΔΝΤ κατ ‘επανάληψη αγνόησε το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα (ή έλλειμμα) ως σχετικό δημοσιονομικό στόχο, μη λαμβάνοντας υπόψη το δικό σου Απολογισμό Δημοσιονομικής Παρακολούθησης. Ως εκ τούτου, αντί να αναφέρεται παραπλανητικά στις προτιμήσεις των αρχών, θα ήταν πολύ πιο ακριβές να πούμε ότι οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση (και η έλλειψη εκ των προτέρων της ελάφρυνσης του χρέους) καθόρισαν τους δημοσιονομικούς στόχους“, καταλήγει ο κ. Στουρνάρας .

Πηγή: Thetoc

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network