MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Προς το 4o τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν: Πώς άνοιξε ο δρόμος και ποια θέματα βάζει στο τραπέζι η Αθήνα

Advertisement

Sponsored by exness

Αν και η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το ραντεβού, τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραθέσει γεύμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα ταξιδέψει την Κυριακή στην Πόλη – Τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις των δύο ανδρών

Μετά τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, έρχεται η σειρά της Κωνσταντινούπολης να αποτελέσει τον τόπο για το νέο τετ α τετ ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Advertisement

Αν και η Αθήνα δεν επιβεβαιώνει ακόμη τη συνάντηση, που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την προσδιορίζουν να λαμβάνει χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Πόλης, όπου ο κ. Ερντογάν θα παραθέσει γεύμα στον κ. Μητσοτάκη, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη προγραμματισμένο ταξίδι, προκειμένου να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον πατριαρχικό ναό του Φαναρίου, οι πιθανότητες για μια ακόμη απευθείας επαφή είναι πολύ υψηλές.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τη θέση ότι οι συναντήσεις κορυφής με την ηγεσία της γειτονικής χώρας «δεν πρέπει να αποτελούν είδηση». Επιπλέον, ο ίδιος ακόμη και σε περιόδους έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επέμεινε ότι πρέπει να μείνει ανοικτή η πόρτα του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα.

Υπό αυτό, μάλιστα, το πρίσμα, απάντησε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Τρίτη στη Βουλή όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε σχετική νύξη. «Κύριε Τσίπρα, προσωπικά ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στον διάλογο με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. «Παρά την ένταση και την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, το πλαίσιο των διμερών επαφών σε επίπεδο και πολιτικών διαπραγματεύσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και διερευνητικών επαφών είναι ανοιχτό», συμπλήρωσε.

«Πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων»

Ο πρωθυπουργός αφού εν συνεχεία δήλωσε ότι είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή» για μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, υποστήριξε ότι η συγκυρία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία δικαιολογεί μια τέτοια επαφή. Διότι, όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και «αφορούν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει».

«Δεν είμαι, λοιπόν, αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου», είχε υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα ότι η Αθήνα δεν τρέφει αυταπάτες για την αναθεωρητική στρατηγική που επικρατεί στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου.

«Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή την συζήτηση με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και τώρα πιστεύω και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που μπορεί να βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις οι οποίες πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός. Για να καταλήξει: «Νομίζω ότι όλοι σήμερα έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

Τι έβγαλαν οι τρεις προηγούμενες συναντήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης ήταν αναφανδόν υπέρ της απευθείας επαφής με την ηγεσία της Άγκυρας. Η πρώτη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε πριν συμπληρωθούν τρεις μήνες από την εκλογή του και ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αν και επρόκειτο για διερευνητική συνάντηση, το κλίμα που επικράτησε ήταν καλό, κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Δυο μήνες αργότερα, εξάλλου, τον Νοέμβριο του 2019 συνομολογήθηκε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο που έβαλε νέα φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά ταύτα, η Αθήνα δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και τον επόμενο μήνα (Δεκέμβριο του 2019) Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους στο Λονδίνο στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά το κλίμα της συνάντησης ήταν βαρύ και το διάστημα που ακολούθησε έγινε ακόμη βαρύτερο όταν στις αρχές Μαρτίου του 2020 εξαπολύθηκε ο υβριδικός πόλεμος κατά της Ελλάδας στον Έβρο με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για κατάλυση των συνόρων.

Το τρίτο και τελευταίο προς ώρας τετ α τετ των δύο ανδρών έγινε τον Ιούνιο του 2021 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και έγινε στη σκιά μιας ακόμη έξαρσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είχε δημιουργηθεί με τις παράνομες εξόδους του Oruc Reis στο Αιγαίο που είχαν βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι το θέμα των κυρώσεων έναντι της Άγκυρας.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network