MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Έβρος, «το ποτάμι των νεκρών»

Advertisement

Sponsored by exness

«Αυτή είναι για μένα η ανταμοιβή. Να ξέρω ότι μπορεί μερικές φορές να παραδώσω τους νεκρούς στους συγγενείς τους».

Advertisement

To ρεπορτάζ εστιάζει στην περίπτωση ενός 47χρονου έλληνα ιατροδικαστή,του Παύλου Παυλίδη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των πτωμάτων προσφύγων που ανασύρονται από τα παγωμένα νερά του Έβρου. Σε αυτό το φαινομενικά ακίνδυνο ποτάμι, σημειώνει το Spiegel, συνεχίζουν να πεθαίνουν άνθρωποι. Πρόκειται για τη «σκοτεινή πλευρά της συμφωνίας ΕΕ-Toυρκίας» και για «εικόνες που θα προτιμούσε να μην βλέπει».

 Οι εικόνες είναι σκληρές ακόμη και για έναν έμπειρο ιατροδικαστή, όπως ο Παύλος Παυλίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το 2000 έχουν περισυλλεγεί 362 πτώματα από το ποτάμι ενώ μόλις το ένα τρίτο έχει αναγνωριστεί. Ο αριθμός των πτωμάτων στην πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος, γράφει το περιοδικό.

 «Τα πτώματα βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που συχνά για να αναγνωρίσουμε το φύλο πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει μήτρα ή προστάτης», αναφέρει ο Παύλος Παυλίδης.

Για τον ιατροδικαστή το πιο σκληρό είναι ότι συχνά δεν μπορεί τα ταυτοποιήσει τα πτώματα ώστε στη συνέχεια να εντοπιστούν από τους συγγενείς τους.

«Το βρίσκω εξοργιστικό. Αξίζουν τον σεβασμό μας και μια αξιοπρεπή κηδεία. Κι εμείς οφείλουμε να δώσουμε στους συγγενείς τους τα στοιχεία τους», αναφέρει ο κ.Παυλίδης. Το Spiegel σημειώνει μάλιστα, ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν αποπειραθεί να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα τόσοι πρόσφυγες όσοι τους τελευταίους μήνες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι όσοι αιτούντες άσυλο φτάνουν στα νησιά, πρέπει να μείνουν εκεί επί μακρόν κάτω από άθλιες συνθήκες. Όσοι όμως φτάνουν μέσω Έβρου, φιλοξενούνται στους καταυλισμούς της ενδοχώρας, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες.

Στο γραφείο του Παύλου Παυλίδη, οι φωτογραφίες των πτωμάτων που ανασύρονται από το ποτάμι είναι σοκαριστικές.

«Πριν αναλάβει το πόστο, τα πτώματα προσφύγων θάβονταν απευθείας. Τώρα πλέον ο ίδιος κάνει κάθε φορά αυτοψία και προσπαθεί να ταυτοποιήσει το γενετικό υλικό. Αυτές τις πληροφορίες στέλνει στην αστυνομία και τον Ερυθρό Σταυρό. Κάθε πτώμα παίρνει ένα νούμεροΌλες οι πληφοφορίες, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα καταγράφονται. Κινητά, γούρια, επιστολές, δαχτυλίδια, ρολόγια, συνήθως λίγα πράγματα αλλά συχνά δίνουν τη μόνη δυνατότητα να αναγνωριστεί κάποιος», γράφει το Spiegel.

Πρόσφατα έτσι ένας νεαρός Σύριος ήρθε στον Έβρο και αναζήτησε τα ίχνη της μητέρας και του αδερφού του. Βρήκε μόνο το πτώμα της μητέρας του με τη βοήθεια του  ιατροδικαστή.

«Αυτή είναι για μένα η ανταμοιβή. Να ξέρω ότι μπορεί μερικές φορές να παραδώσω τους νεκρούς στους συγγενείς τους», ανέφερε ο Π. Παυλίδης.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network