MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Επιστροφή με «άδεια χέρια»… και βαλίτσα γεμάτη διλήμματα από το Βερολίνο

Advertisement

Sponsored by exness

Τα κυβερνητικά στελέχη μπορεί να μην έχουν πολυετή εμπειρία στην διαχείριση πολιτικών κρίσεων όπου εμπλέκονται και ξένες δυνάμεις όπως συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους για την β αξιολόγηση και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Από το 2015 όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά την εμμονή των Γερμανών για την ακρίβεια στην ώρα αλλά και στο περιεχόμενο των πληροφοριών που θα δοθούν στην δημοσιότητα, κυρίως εάν έχει προηγηθεί συμφωνία με τους συνομιλητές τους.

Advertisement

Η χτεσινή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ στο Βερολίνο κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας που παραχώρησε η Γερμανίδα Καγκελάριος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, αποτέλεσε μία ακόμη δοκιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας στο πεδίο μάχης του πρωτοκόλλου που ορίζει η γερμανική πλευρά. Έτσι και οι δύο πλευρές έδωσαν την εικόνα μίας συζήτησης που έγινε σε φιλικό κλίμα όπου συζητήθηκαν σχεδόν τα πάντα χωρίς όμως να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα για την Αθήνα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης αφού η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε την θεσμική άποψη ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στα όργανα που έχουν προσδιοριστεί από την συμφωνία των δύο πλευρών και το κυρίαρχο είναι το Eurogroup.

Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης όμως πέραν του φιλικού κλίματος που επικράτησε στην συνάντηση, από τα μηνύματα που εξέπεμψε η Καγκελάριος, εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επαναληφθεί ένα αντίστοιχο σκηνικό με αυτό του 2015, με την διαπραγμάτευση να σέρνεται μέχρι την άνοιξη όπου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πάλι το φαινόμενο των άδειων ταμείων αφού έχει να καταβάλει δόσεις για το δάνειο που έχει λάβει, ή ακόμα χειρότερα μέχρι το φθινόπωρο όπου θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές. Και οι φόβοι της ελληνικής πλευράς βασίζονται στην επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου τόσο για την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα όσο και στην κάλυψη που προσέφερε στον Β. Σόιμπλε μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα, καταρρίπτοντας την εκτίμηση της Αθήνας ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν ταυτίζεται με τις επιλογές του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της.

«Ο Σόιμπλε έκανε το αυτονόητο» 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα προς την Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι το ταμείο πιέζει για νέα μέτρα που υπερβαίνουν την συμφωνία αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει στην θέση του τεχνικού συμβούλου και να μην εμπλακεί περαιτέρω με την ελληνική υπόθεση. «Για το γερμανικό κοινοβούλιο και την γερμανική κυβέρνηση η παρουσία του ΔΝΤ είναι όρος για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συμμετέχουν ενεργά με τον τρόπο που οι ίδιοι θα αποφασίσουν, στο ελληνικό πρόγραμμα», φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι ίδιες πηγές από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μετά την ανακοίνωση από την Αθήνα του επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους αφήνοντας υπόνοιες και για την στάση του Β. Σόιμπλε. «Τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να έχουν γνώση των μέτρων που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση. Ο Β. Σόιμπλε ζήτησε το αυτονόητο δηλαδή να αξιολογήσουν οι θεσμοί τα μέτρα, όπως κάνουν και με το σύνολο του ελληνικού προγράμματος», φέρεται να απάντησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, παρέχοντας  πλήρη κάλυψη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το σενάριο της Δεξιάς Παρένθεσης 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει κανένα συμφέρον να συμφωνήσει στην περαιτέρω επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και πως μπορεί να καλύπτει τον Β. Σόιμπλε αλλά δεν ταυτίζεται με τον σχεδιασμό του. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην στρατηγική του να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό αλλά τρέμει στην ιδέα ότι οι δανειστές μπορούν να κρατήσουν…. καθυστερήσεις επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του 2015 δημιουργώντας ασφυκτική πίεση στην Αθήνα. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι οι πολίτες δεν μπορούν να υποστούν άλλη μία διαπραγμάτευση όπως αυτή του 2015 που κατέληξε σε δημοψήφισμα και νέες εκλογές και σχεδιάζουν το τάχιστο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει έναν επώδυνο συμβιβασμό με την ανάληψη νέων μέτρων για μετά το 2018.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια: Το «καλό» που προβλέπει την επέκταση του «κόφτη» χωρίς την ψήφιση νέων μέτρων και στο «κακό» που περιλαμβάνει την ψήφιση νέων μέτρων. Με τους σοσιαλιστές στην Ευρώπη σε καθοδική πορεία και ενόψει των γερμανικών εκλογών το φθινόπωρο του 2017, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει την υπογραφή μίας επώδυνης συμφωνίας ή θα οδηγηθεί σε εκλογές με διακύβευμα την αποτροπή των νέων μέτρων που καθιστούν 4ο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μέρα με την ημέρα η πλάστιγγα στην κυβέρνηση και στο κόμμα γέρνει προς την επιλογή των εκλογών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με έρευνες κοινής γνώμης που έχουν στην διάθεσή τους τα στελέχη της Κουμουνδούρου, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερβεί τις 3-5 μονάδες με αποτέλεσμα η ΝΔ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση αφού τόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη όσο και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να συνεργαστούν με τον Κ. Μητσοτάκη. Σε αυτό το σενάριο της μικρής δεξιάς παρένθεσης, εκτιμάται ότι θα ξαναγίνουν εκλογές με απλή αναλογική οπότε θα έχει διαμορφωθεί και ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο στην χώρα.

Πηγή: TheTOC

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network